Pescarul cu P mare
Nu-i mai știu numele. Nici nu are importanţă. Numele lui pălea în faţa reputaţiei de pe apă. Lumea vorbea despre el. I se spunea, sugestiv, Pescarul (cu P mare). Era coleg de serviciu cu tata. Știa când trage cleanul la broscuţă, cât de borșite trebuie să fie scoicile perfecte pentru somn, unde erau cei mai buni viermi de abator și-avea nenumărate plicuri de cârlige cristal.
Un aer de legendă îl înconjura. Mergea întotdeauna singur la pescuit. De parcă nu era destul de fantomatic, mai pescuia și noaptea. După câte-o noapte de pomină, venea ţanţoș pe la fabrică și-și prezenta capturile. Cred că și-n zi de azi deţine recordul de somni înghesuiţi într-un trabant. Lumea se mira, ca la circ, și-i reconfirma statutul de Pescar cu P mare.
O singură dată greșeai și-l întrebai de unde i-a prins. Te lecuia rapid: „de pe Mureș”, „de pe Olt” etc. Unde, cu ce, cum…lucrurile astea nu se discutau. Lăsa în urmă o tuse convulsivă de trabant și-o droaie de întrebări nerostite. Era veni,vidi,vici.
În funcţie de cât de departe i se ducea vestea, Pescarul putea fi cel mai bun din cartier, oraș sau din judeţ. Mai mult nu putea nimeni să revendice și nici să ducă. Dar acolo, la nivel de cartier, era o mică celebritate. Pe vremea aia nu prea erau poze. Pentru posteritate trebuia să intre în mentalul colectiv. Avea două-trei minute la dispoziţie ca să impresioneze audienţa pe traseul portbagaj – scara blocului. Acolo se vedea cine e Pescar cu P mare și cine nu…
Statutul de Pescar se poate câștiga și printr-o carieră îndelungată. De la 50 de ani de pescuit în sus ești considerat Pescar de drept. Arșiţa, ploile, furtunile îndurate…toate capătă sens. Din clipa aia, ai cuvânt cu greutate în pescărime. Ești Pescarul Bătrân, cu P mare și B mare. Un Pescar Bătrân mi-a zis odată să nu pun pluta nici în șuvoi, nici unde băltește. S-o pun la mijloc, acolo unde întoarce apa. Cine n-are Pescari Bătrâni, să-și cumpere!
Am întâlnit și Pescari cu talente nebănuite. Este unul în cartier care aude cârdurile de mrene. Umblă vorba că noaptea, pe o liniște mormântală, el stă lângă apă și ascultă. Nu pescuiește, doar ascultă. Până când le aude…vin, înoată, calcă totul în picioare! Atunci să vezi trăsături, lupte la baionetă, rupturi! Au încercat și alţii să asculte, dar fără succes. Mulţi ascultă, puţini aud…
Alţii sunt buni din cale-afară la citit apa. Am avut un prof la facultate, nume greu. Ne-a dus la o baltă, în fieful unui fost absolvent, și uitându-se la apă a zis așa: „Băi, un specialist adevărat se uită doar la apă și în secunda doi știe ce pește are în faţă!…”. Cuvinte grele, urmate de-o liniște mormântală. Vreo doi-trei am înghiţit în sec a incompetenţă. Apoi s-a întors către gazdă și-a spus: „Zi mă, ce pește avem aicea?!…”.
În genere, Pescarul cu P mare e secretos. N-ar da din casă. Dac-ar fi să fie, mai degrabă le-ar duce cu el în copârșău. Rar să fie altfel.
Poate ai și tu Pescarul tău cu P mare. Zi-mi două vorbe despre el.
P.S. Ţi-a plăcut ce-ai citit? Atunci abonează-te la newsletter-ul totpescuit.ro Aici (în partea de jos a paginii). Dacă eşti în premierã pe blogul meu, vezi cã ai multe alte articole interesante Aici.
Etichete:avat, biban, clean, mreana, salau, somn, stiuca
Trackback de pe site-ul dvs.
Zamfi
| #
Toti am avut Pescarul nostru! I evitabil .Probabil ca face parte din farmecul pescuitului…Si ,daca vom trai destul, unii dintre noi vor avea poate sansa sa puna o majuscula pe undeva…
Excelent Sorine ! Multumesc pentru buna dimineata in stil „Totpescuit” ?
Reply
Sorin Tot
| #
Cu plãcere, Zamfi. Cât mai ai pânã la majusculã?:)
Te salut!
Reply
Andrei
| #
L-am citit pe nerăsuflate, deși sunt în criză de timp! 🙂
Reply
Sorin Tot
| #
Îţi mulţumesc pentru asta. ?
Reply
Vitian ionel-vasile
| #
Imi aduce aminte de o mică dezamăgire, cu mult timp în urmă.
Eram undeva pe dunăre n-am prins
nimic 2 zile. Vine un bătrân cu o undiță.
Se pune lângă întrebând dacă poate pescui.. maxim 30 min scoate primul pește undeva 6 și 8 kg .. Ma uitam mut de uimire! După care strânge bățul si dă
să plece, întrebându-l cum… n a spus nimic și a plecat. În sinea mea am apus:
asta pescar nu eu.
Reply
Sorin Tot
| #
Mamã, ce misterios!!…:) Pescar adevãrat!:)
Reply
Nicoara
| #
Am un unchi pescar cu f multa experienta. M a luat cu el intr o dimineata la pescuit si atunci am realizat ca habar n am de nimic. Eu n am prins nimic toata ziua , el a prins 5 kile de caras si ciortanei. Dadea numai la mamaliga facuta de el si avea talentul de a “simti” balta. Dupa vreo 200 ml de coniac (bea intotdeauna la balta) , s-a uitat vreo 5 min pe luciul apei , si-a scos parlitele de bete de pescuit facute o parte din niste crengi iar altele erau vechi si dedemult , iar apoi vreme de 3 ore a lansat momeala in acelasi loc in fata lui fara sa schimbe nici macar cu 5 cm. Avea o precizie fantastica si zicea mereu la fiecare lansare” ca l-a dibuit, ca acolo sta”. Prindea aproape unul dupa altul. Eu ma chinuiam sa nu mi agat montura prin crengile pomilor de langa noi si de cateva ori cred ca am si speriat pestii. Eram praf iar un alt nene de langa noi mi a spus ca pana si ma sa stie sa pescuiasca mai bine ca mine. Desigur ca dupa ce a baut si restul coniacului s a imbatat muci, a cazut langa un smoc de iarba si a dormit aproape toata ziua in soare, fara sa manance si sa bea apa. Dupa cateva ore s a trezit cu un chef fantastic de pescuit si atunci a avut acceasi “tehnica” si a mai prins cativa pesti si apoi am mers acasa. Am ramas cu acel sentiment ca am fost in compania unui pescar roman: sarac si betiv dar care la pescuit se afla in elementul lui natural, genul de om care s a nascut ca sa faca asta. Un alt sentiment a fost ca eu m am nascut pentru orice altceva in afara de pescuit.
Reply
Sorin Tot
| #
Tare povestea, George!?? Şi concluziile!…?
Reply
Std
| #
Imi poti vedea adresa da mail???
Haha
Reply
Sorin Tot
| #
Sunt clarvãzãtor. Tu ce crezi? Hahaha:)
Reply
Calin
| #
N-as putea sa ma opresc la o persoana. Mai mult la un arhetip. Pescarul vechi, in raport cu pescarul nou, incepator.
Nu-ti dai seama cand nu mai esti incepator, dar stii sigur ca nu esti pescar cu experienta, cand mergi la pescuit cu unul care a vazut, simtit si prins mai multe ca tine.
In primul rand se porneste de la elementul default ca tu nu sti. Chiar daca iti inchipui tu ca sti, chiar daca poate tu ai pescuit pe Amazon, unde el nu a fost, e de la sine inteles ca el stie mai mult ca tine. Daca nu ai veleitati de mascul alfa, treci usor peste asta. Daca nu, „lectiile” se opresc aici.
Se aseaza asa, langa tine, cam la vreo 30 de metri, distanta la care naseaza el si incepe:
– Mulinezi prea repede; – E, nici asa incet; – Trebuie sa simti pragul; Acuma, nu sta pe pragul ala o ora ca pestele vine la ce misca; – Nu mai tropai !; Ce faci ma. ce-ai intepenit acolo ? Mai muta-te !; – Schimba guma ! – Conteaza prea putin cu ce dai, important e sa dai corect. Si asa mai departe.
Nu e secretos. Nu e exagerat de secretos… Dar e convins ca toata lumea are baza. Aia de 10-12 ani de pescuit cand era peste in apa si nu uitai de la o captura la alta cum e cand trage. Asa ca trece direct la cazurile particulare care de cele mai multe ori, macar pentru cineva fara baza aia, par ca se bat cap in cap. Ba e bine pe ploaie, ba e bine inainte de ploaie. Ba conteaza luna, ba presiunea. Culorile nu mai spun. Are in cap excel-uri si power-point-uri cu combinatii intre culori, dimensiuni, moduri de prezentare si echipament adecvat.
Daca esti cu doi profesori, te uiti ca broasca la bariera. Se vorbeste in acronime si se face referire la situatii din trecut despre care tu nu ai habar. Cand iti spune moale, e de fapt un medium fast. Cand iti spune fir gros e de fapt vorba de de ceva mai gros decat firul de par.
Te simti asa, prost… Si totusi tu stii ca nu esti chiar prost. O fi tocmai faptul ca te gandesti prea mult ?! Poate ca da…. Pana la urma pescuitul e chestie de mana si de reflex. Ce trebuie sa simti, nu te poate invata decat experienta, iar experienta inseamna timp…. pe ape…..cu pesti.
Reply
Sorin Tot
| #
Foarte fain! Mulţumesc!
Reply
Groparu
| #
„Uau, ce peștioc! La ce l-ai prins?” Răspuns sec: ”La momeală”.
Reply
Sorin Tot
| #
???
Reply
Iuliu
| #
Da, am prins câțiva pescari „P” de la servici de la taică-tu, eram colegi e adevărat. Era un pescar”P” pe nume Voș, taică-tu îl cunoaște făcea o mămăligă pentru râuri de parcă era minge. Nici taică-meu nu știa cum o făcea. Secretul sa dus cu el… Dumnezeu să-l odihnească în pace… Mulțumesc pentru amintirile frumoase ??????
Reply
Sorin Tot
| #
Am auzit de Voş (Dumnezeu sã-l odihneascã!). M-am gândit şi la el când am scris articolul ãsta.
Cu plãcere! Te salut!
Reply
Tibi
| #
Cred ca , in sufletul si mintea fiecarui pescar SPORTIV , exista acea dorinta – uneori un vis prea indepartat ! – de a fi recunoscut , ca pescar foarte bun !! Fiecare ne dorim sa fim campioni , dar e foarte greu si uneori imposibil !! Mai ales in zilele noastre , cand capturile de top , devin tot mai rare !! 🙁 Cu siguranta , fiecare dintre noi , a urmat un exemplu , tiparul celui mai bun , imbunatatit cu ideile si personalitatea fiecaruia !! Am avut ” profesori ” la pescuitul cleanului , al scobarului sau al mrenelor si de la fiecare am primit , doar atat cat a vrut fiecare sa-mi spuna , restul , l-am completat cu imaginatia mea si cu alte idei , ” furate ” din multitudinea de carti de specialitate !! Ani la rand , in prima mea tinerete , am fost abonatul Bibliotecii municipale-sectia tehnica si am citit si absorbit ca un burete , toate povestile si sfaturile altora !! Sper ca nu degeaba … ! Ptr mine , cel mai impresionant pescar pe care l-am intalnit vreodata si de la care am invatat , o multitudine de ” taine pescaresti ” , a fost -D-zeu sa-l odihneasca ! – Tanasa Danilov din comuna Crisan !! Pe langa faptul ca , stia ca nimeni altul , locurile cele mai ” productive ” ptr fiecare specie in parte , mi-a insuflat si dragostea si respectul ptr natura si ptr vietatile ei !! Niciodata , dar niciodata , nu te lasa sa retii un peste pe care el il considera prea mic …..si avea o vorba , pe care n-am s-o uit cate zile mi-o da D-zeu : -Da-i drumul , bre !! Ce te uiti asa la ea ( era vorba de prima mea stiuca , de aproximativ 1 kg , un PB ptr mine !) …..nu vezi ca-i un ” copil ” ? ! Se intampla prin
‘ 77 !! Pentru mine , reprezinta pescarul cu P mare , PESCARUL SUPREM !! Am invatat de la el sa iubesc natura , sa iubesc pestii , sa-i respect si sa-i ocrotesc !! Cand am revenit pe Mures si am inceput sa eliberez clenii , pescarii ceilalti , se uitau la mine ca la un nebun si faceau semne inconfundabile , legate de problemele mele mintale !! Probabil am fost si am ramas ! – un insensibil la comentarii , urmandu-mi drumul pescaresc -in mod ” renascentist ” 🙂 – adica pescuind in toate stilurile si dupa toate soiurile de pesti , pana la nivelul la care am ajuns acum !! Pentru mine , pescuitul a fost si a ramas , partea vitala a existentei mele si fie ca pescuiesc in regim de agrement ori in concursuri , simt aceeasi bucurie !! Si sunt cateva decenii , de cand am luat , pentru prima oara o undita in mana si am prins , primii mei porcusori , la un varf de alun , ” tunat ” cu o ata de cusut , dopul de la sticla de ulei a bunicii si
” consacratul ” ac cu gamalie , artistic modelat !! 🙂 Nu stiu daca am ajuns vreodata , sa fiu considerat un mare pescar , un Pescar cu P mare – inca nu e prea tarziu !! :)))) – dar multumesc destinului ca am ajuns un PB …..adica un pescar Batran !!! 🙂 Pot sa ma mandresc , insa , ca am un baiat , caruia i-am insuflat de foarte mic , dragostea pentru natura si ptr pescuitul sportiv !! Nici un titlu , de mare pescar , nu echivaleaza cu asta !! 🙂 🙂 Superb articol , Sorin ! 🙂 Mi-am adus aminte de tinerete si inceputurile mele pescaresti !! Iti multumesc !!
Reply
Sorin Tot
| #
Şi eu îţi mulţumesc pentru poveştile vii pe care le înşiri pe-aici! Felicitãri pentru felul în care ai trãit şi trăieşti pescuitul, PB!:)
Reply
Cezar Jeflea
| #
Hai ca nu sunt chiar nebun ca merg cateodata noaptea fara lanseta sa ascult apa,daca o iau cu mine ratez 80% din informatii,ce e tare ca la ascultat nu vrea nimeni sa vina cu mine,toti vor sa vina dupa ce vad ce am in traista cand ma intorc cu lanseta dimineata si ei pleaca la munca,cred ca o sa devin Pescar cu P mare, sunt cumva „pe calapod”.Banditul de schimbul trei?
Reply
Sorin Tot
| #
Chemi lumea la ascultat, hm? ? Puţini au ureche muzicalã…??
Reply
Cezar Jeflea
| #
Stiu asta maestre,cat sosotim noi despre fufe mie-ma mai suna in urechi si cate un zgomot de cleste pe sub mal?
Reply
Cezar Jeflea
| #
Am uitat,anul asta am reusit sa prind un salau cu firul mai lung decat batul cu vreo juma’ de metru,i-am pus-o in bot,intepat si minciog,nu am dat o tura de manivela?
Reply
Sorin Tot
| #
Banditule, nici nu ştiu de ce mai foloseşti mulinetã!…??
Sergiu
| #
Cu cata placere si nostalgie am citit acest articol…
Am avut onoarea sau privilegiul ca pustan fiind sa-mi puna in mana varga de pescuit un astfel de Pescar. In vacantele de vara bateam toate baltile si raurile din jurul Bacaului cu el, si-mi amintesc cu deosebita placere cat de rabdator era in fata greselilor inevitabile de copil. Cand am intrat la liceu, altele au fost prioritatile, viata ne-a dus pe drumuri diferite, si abia acum dupa aproape 20 de ani am redescoperit placerea, tihna, linistea pescuitului. Viata ne-a dus atat de departe incat Pescarul Mentorul Zeul meu in ale pescuitului locuieste in Canada, si mereu cand ajung pe malul Siretului imi aprind o tigara inainte sa intind lansetele si ma gandesc la el. Mi-as dori sa fie mandru de ce am invatat sau despre ce nu am uitat din cele care m-a invatat el, sau sa-mi dea peste mana cu sfaturile lui mereu corecte.
Habar n-am daca citeste asta, dar … Te pup Dorule, si desi e desuet ptr ca ne despart mii de kilometri, tanjesc dupa partidele noastre de pescuit si as vrea sa stii ca o sa te admir, respect toata viata si mai ales n-o sa te uit niciodata!
Reply
Sorin Tot
| #
Mulţumesc pentru povestea asta plinã de trãiri, Sergiu!
Reply
Traian Dobre
| #
Povestea ta mi-a amintit de Otto-Prinde-Tot, când eram copil. Otto era un lup singuratic. Pe vremea când noi, copiii, pescuiam cu bete de alun, ața de cizmarie si bold indoit, Otto avea lanseta DAM din fibra, mulineta, nylon si ace Cristal. Le primea din Germania Federala. Doamne fereste sa te asezi langa el, sa pescuiesti! Dar l-am urmarit de multe ori, pe Cibin sau paraie alaturate. Intr-adevar, stia la ce sa dea, in functie de nivelul si culoarea apei. Daca eu prindeam o mreana (jamblă, cum i se spunea in Sibiu) cat palma, el prindea una de peste 0,5 kg. Daca eu prindeam un clean de 300 g, el unul de 1 kg. Daca eu prindeam un scobar cat palma, el prindea unul de 2-3 palme. Da, era un pescar cu P mare! A fost greu sa ma apropii de el. Pana la urma, m-a acceptat in preajma lui. Intr-o zi, mi-a dat cam 1 m de nylon (nu mai stiu ce marca) si 1 carlig Cristal mic, pentru viermusi (chenți). Apoi mi-a explicat cum trebuie legat. Am plecat acasa alergând cat puteam de repede. Am luat carligul intre buze, am taiat o bucata din fir si, când sa-l leg, am inghitit carligul. Am crezut ca înnebunesc! Dupa vreo zi si jumatate, faceam caca la oliță si am recuperat carligul. A fost inca o zi fericita din copilaria mea!
Reply
Sorin Tot
| #
„Otto-Prinde-Tot”…ce reputaţie!…?
Fain mesaj. Mulţumesc.
Reply
Vasile Alin
| #
Avem si noi un Pescar în Târgoviște. El e cel ce a sedimentat tehnica pescuitului la spinning prin Dâmbovița. Când el pescuia la jig și twister, ceilalți nici nu știau ce sunt alea. Finețe, precizie, îndemânare, talent. Rupe cleanul la muscă pe Ialomița și Arges. Își face singur lansetele. Face și voblere. E si sculptor. Dar mai mult Pescar îl știm noi. Cand ajunge pe baltă, se uită la apă si știe exact cu ce nălucă e bine să dea. A fost o zi când erau mai mulți pe o baltă si spuneau că nu trage știuca, că au tot încercat. S-a bagat în apă cu cizmele sold, cu o lansetă lungă, montura Drakovic si în 3 ore prinsese peste 10 stiuci… ma intreb cate ar fi prins daca tragea…
Reply
Sorin Tot
| #
Pescar complet…??
Reply
Vasile Alin
| #
Si mai e unchiul meu: cel dintâi Pescar i-as spune. E printre cei mai buni peacari de finete la stationar pe care i-am văzut. La clean pe rau nimeni nu l intrece cand se duce cu bologneza. Doar el stie sa scoata clean de 45 cm cu fir de 0.08. De la el am învățat pescuitul. Lucruile de bază, fara de care nu poti deveni Pescar. Cu el avut crle mai multe bucurii la pescuit si îi sunt dator că mi a oferit sansa sa cunosc pescuitul. Acum ma bucur ca pot sa l invat si eu catev ceva din putinul pe care l știu la spinning.
Reply
Sorin Tot
| #
Mersi pentru poveşti, Alin. ?
Reply
Dinu
| #
Pe vremea cand pe Olt, cleanul era vioara intai, pescuiam cu un amic cu lacuste. Prindeam si mai mari si mai mici. Erau. La un vad unde se putea traversa in picioare Oltul, un nene ce avea revarsati din traista niste namile cum numai banuiam ca exista, cauta febril ceva prin iarba.
Noi: nene, cu ce ii luasi, domnule?
El: cu ghiufufei.
Reply
Sorin Tot
| #
???. Dacã-l caut pe google îmi ia foc telefonul!…?
Reply
Xilumenu
| #
Frumos articol! Felicitări!
Pescarul din copilaria mea se numea Amaru’. Poate de la faptul ca (pentru el) mai mult de „buna ziua”nu merita nimeni. – Secrete? Ce secrete? Nimic nu transpărea din putinele cuvinte. Si totusi Amaru a facut o exceptie: a vorbit cu mine…
Astazi, după 30 de ani pescuiesc singur, uneori si noaptea… Citind articolul acesta imi dau seama ca suntem si elevi si Pescari. Mereu aceeași.
Reply
Sorin Tot
| #
Mulţumesc!
Norocosule…Aş zice cã Amaru’ a ales bine.
Mulţumesc pentru mesaj, Ovidiu.
Reply
Sorin
| #
Bai, le zici foarte bine si datorata faptului ca ma regasesc in multe povestiri destea nici nu simti cum ai terminat de citit textul. Sunt departe de a fi pescarul cu P mare dar vad ca sunt pe drum, merg singur 90% la spinning si merg de la 1-2 noaptea. Felicitari si la mai multe postari!
Reply
Sorin Tot
| #
Mulţumesc. Mã bucur cã te regãseşti.
Fir întins! Rãmâi pe drumul tãu. ?
Reply
Marius
| #
Povesti de adormit copii.ala e noroc nu pescar cu P.eu am pescuit lîngă o echipa cică profesionista etc eu am luat 23 de crapi și ei 0
Reply
Sorin Tot
| #
Ce sã zic….noroc chior, nu?
Reply
Ciuby
| #
am intalnit multi pescari care daca te apropii de ei nu mai pescuiesc , se sterg pe maini pun prosopul pe naluca si se vaieta ca nu da ca nu intra …. asta inseamna sa ai P mare? felicitari pentru articol Sorin , azi fac lectura 🙂
Reply
Sorin Tot
| #
Mersi. Spor! ?
Reply
Sorin
| #
Fain scris d-le :).
Printre altele, la fel ca Pescarul tau, si perlele profesorilor nostri raman adanc scrijelite 🙂 Bud-rules
Reply
Sorin Tot
| #
Așa e…:))) Te salut, tizule!
Reply