Parteneriat public-privat
Nu știu alţii cum sunt, dar eu am început să am capacităţi extrasenzoriale. De anul ăsta. Ca s-o spun pe șleau, când mă uit pe gaura copcii văd viitorul. Iarna asta m-am uitat de câteva ori. Ce-am văzut nu e frumos deloc.
Hai să începem cu partea economică. Concurenţa bună e atunci când cineva face un lucru bun și prin asta te ambiţionează sau te obligă să faci și tu la fel. Concurenţa rea, ca să nu-i zic proastă, e același lucru, dar în sens invers. Trage unul o căruţă spre groapă și tu te ambiţionezi să cazi înăuntru înaintea lui. Acum să definim părţile.
Statul sunt ei. Funcţionarii ăia vremelnici care semnează sau nu semnează o hârtie. Și asociaţia aia mamut (AGVPS), care nu se știe exact ce statut juridic are, dar care se comportă tot ca statul. Deci o s-o încadrăm la stat.
Privaţii sunt patronii de baltă. Le spun așa pentru că aia e trăsătura lor definitorie. Sunt de baltă. Momentul preferat al anului – toamna târziu, când se plăsuiește. Culoarea preferată – argintiu, ca solzul de „fitofag”. Scop în viaţă – profit maxim, fără investiţii.
Tragedia pescuitului românesc e că statul și privaţii trag la aceeași căruţă. Și o trag spre groapă. Asta numesc eu un parteneriat public-privat. Parteneriatul ăsta public-privat ne omoară toţi peștii. Cu zile.
Azi mai avem câţiva. Ce facem cu ei? Partea bună e că peștii ăștia care au mai rămas sunt aleși pe sprânceană. Au trecut prin selecţii naturale și artificiale. Au material genetic ireproșabil. Trebuie lăsaţi să se reproducă. Statul și privatul trebuie să le garanteze asta! Statul trebuie s-o facă prin prohibiţie la timp și pe bune. Și prin prezenţă pe apă. Privatul să-și ia un inginer piscicol bun.
După reproducere, trebuie să avem grijă ca peștii să nu dispară. Statul și privatul trebuie să garanteze asta! Statul, AGVPS-ist sau nu, o poate face tot prin prezenţă pe apă. S-o facă! Privatul să nu mai plăsuiască la fel ca un braconier ordinar.
Există în ambele medii și oameni de calitate (puţini!), dar schimbarea nu va veni de la ei. Schimbarea trebuie să vină de la pescărime. Când o să avem conștiinţă colectivă și n-o să ne mai mulţumim cu puţin, o să se schimbe ceva în pescuit (și-n rest). Iar acum nu ne mulţumim cu puţin. Ne mulţumim cu nimic.
Când am zis că începem cu partea economică am minţit. Doar despre partea economică e vorba. Tu plătești ca să pescuiești pe apele publice și private, iar în schimbul banilor, ei trebuie să-ţi garanteze că ai șanse să întâlnești peștele. Statul și privaţii trebuie trataţi ca niște furnizori. În cazul nostru pescăresc, sunt niște furnizori de potenţială plăcere. Trebuie trași de mânecă. De toţi banii. Vezi că nu avem nici gaz, nici curent, iar facturile sunt toate plătite. Ce ai de gând să faci în legătură cu asta?
P.S.1 Eu anul ăsta nu mai merg pe lacuri private unde se plăsuiește dement. Și-o să scriu despre ele. Să le știe lumea. Permisul o să mi-l fac la un AGVPS care mișcă un deget și-mi arată că nu e mort. Dacă nu găsesc niciunul, merg doar pe Dunăre sau mă las de pescuit. Vai de lansetele mele!
P.S.2 Vă puteţi abona la newsletter-ul totpescuit.ro Aici (în partea de jos a paginii). Dacă vă place blogul meu spuneţi-le și prietenilor voștri despre el.
Etichete:avat, biban, clean, mreana, salau, somn, stiuca
Trackback de pe site-ul dvs.
Bogdan
| #
Buna dimineata. Poza de pe Bezid, e de actualitate?
?
Reply
Sorin Tot
| #
Asta ai reţinut tu din articol? ???
Te salut!
Reply
Bogdan
| #
Bine-nteles ca nu. Dar sunt disperat dupa un luciu pe apa, care si poate sa mi ofere un tzac. Mai ales ca vine din nou gerul. Si caut o locatie buna, pt weekend.??
Reply
Sorin Tot
| #
Pe weekend e pa-pa luciu de apã…??
Reply
Eugen
| #
Buna dimineata.Nu pot zice mai nimic,tot ce ati scris e arta si adevar.Complimenti si asteptam in continuare alte reportaje…
Reply
Sorin Tot
| #
?
Reply
dan chirosca
| #
Ca de obicei pui punctul pe I,imi place tare mult, insa ai sa fii placut surprins ca impreuna cu cativa pescari am pus bazele unui ONG,ca o alternativa la asociatiile existente,ce va promova un pescuit civilizat pe Prut in totala armonie cu mediul(actiuni de ecologizare,actiuni antibraconaj,(re)populari),cu o transparenta totala in actiuni si cheltuieli.Suntem cu totii pescari voluntari si vrem sa atragem langa noi foarte multi de asemenea voluntari pentru ca impreuna sa reusim ceea ce ne dorim cu totii ape bogate in peste fara braconieri si pripoane.Multumim inca o data pentru ca ne scrii si mai ales ca ne scrii frumos domnu Sorin.
Reply
Sorin Tot
| #
Mã bucur sã aud de proiectul dvs.
Mult succes!!!?
Reply
George
| #
Salutare 🙂
Să ne anunți, te rog, la ce asociație îți faci permis.
Reply
Sorin Tot
| #
Salut George ?,
O sã te rog de pe acum sã mã ierţi cã n-o sã anunţ. Orice decizie iau e soluţie imoralã. De nerecomandat nimãnui.
Reply
Lucian
| #
Bine zis.
Bine scris! Apreciez principiile, directia in care lansezi. Atat cat am citit pana acum din blog.
Subscriu: trebuie doar sa nu se mai scoata peste. Cumva…
Reply
Sorin Tot
| #
Atât cât ai citit, n-ai citit degeaba! Şi nu mã refer doar la blogul meu. Ai înţeles perfect, Lucian.
Reply
Victor
| #
Si eu am pus aceleasi intrebari, raspunsul este acelas, ei nu au drept de control fara jandarmerie si politie si sunt depasiti numeric ceea ce a existat de la inceput iar problema cea mai mare este ca acest mamut este protejat tocmai de cei cu care sunt mana in mana de la centru, cei care au dat legea prost eliminand concurenta.
Un stat mafiot pe care nu il schimbam ne distruge, iar noi vom ajunge pescari de albitura.
Reply
Sorin Tot
| #
Salut,
În 28 de ani de când stãpânesc apele, dacã vroiau ceva – se putea.
Am sperat cã în anii în care nu au mai avut monopol s-au schimbat vreun pic. Nu vreau o schimbare mare. Vreau sã ne mai arunce şi nouã câte un os. Sã mimeze o preocupare faţã de ape.
N-o vor face decât forţaţi de pescãrime.
Reply
Luci Manciu
| #
Super.
Reply
Sorin Tot
| #
?
Reply
Ciuby
| #
Salut Sorin ….situația o știm multi dintre noi și de ambele părți ar mai fi de discutat .sincer încă sunt braconier ? pentru că am ieșit pe apa chear daca am pescuit c&r am făcut-o fara permis …de ce? Pai ANPA nu au iar la asociații nu dau pentru că nu primesc nimic în schimb permisele de care voi avea nevoie in acest an sunt : 1-ANPA , 2-ARBDD iar pentru apele de munte mă gândesc să plătesc pe zi daca am cui și unde in rest pentru asociații am un singur mesaj ,,oferă că sa primești ” din punctul meu de vedere o apa administrată de o asociație sau persoana trebuie sa fie inscripționată și delimitata sa aive un regulament pus la dispoziția celor care pescuiesc sau vor sa pescuiască ,ape curate și peste .cu permis de la ANPA cel mult strâng lanseta și plec după ce mă asigur că au dreptate . Pe privat insa lucrurile sunt mai clare exista tarif și regulament iar eu decid dacă accept sau nu (oricum nu dar asta e părere personală) noi oamenii local putem face lucruri mărețe daca statul ne ajută ….am reușit împreună cu pescari localnici sa dam viața unor ape dar când te apropii de succes vine statul și distruge sau .da unui privat in folosință …
Daca eu aș reprezenta ANPA nu ar exista privat care sa nu cotizeze cu peste pentru apele publice o cota cat de mica de la fiecare s-ar cunoaște … Felicitări pentru articole și le mai așteptăm …..noi comentatorii și criticii…….Cu deosebit Respect
Reply
Tibi
| #
LA cotizarea cu peste populat in ape publice de catre privati, m -am gandit si eu. In schimbul apei folosite ar putea popula putin… Pastravariile de exemplu care fac reproducere, in schimbul poluarii si distrugere al habitatului natural ar fii datori oarecum cu populari, care nu vrea, nu poate sau nu are pastrav indigen ar trebui sa achizitioneze sau sa depuna o suma pentru populare. Resursele de APA se folosesc , se polueaza inclusiv cu diferite tratamente, scapa pesti bolnavi sau neautohni in ape publice si evita si marea parte din plata TVA. Si celelalte tipuri de ferme piscicole ar putea cotiza putin fiecare…..cel putin cei mari cu resurse ….
Reply
Sorin Tot
| #
Te salut,
Eu vreau lucruri mici. O minimã preocupare faţã de ape. Nu vreau minuni!
Privatul l-ar putea face pe stat sã se schimbe dacã ar oferi condiţii decente de pescuit. Şi viceversa s-ar putea! Dar e mai cãlduţ în mocirla în care stau. Şi pescarii nu spun nimic, decât în privat, la o bere. De cotizat, cotizeazã.
Numai la presiunea cotizanţilor se poate schimba ceva.
Reply
serban
| #
Eu cred ca o asociatie care vrea sa asigure paza si populare pe mai multe lacuri sau riuri trebuie sa ceara membrilor o cotizatie cam mare. Gen 1000 lei pe an. Cati ar fi dispusi sa dea? Ca ei se plang si de 100-120 cat cere AJVPS in diversele sale filiale. Oricum, ca si tine zic ca paza e prioritara si abia apoi popularea si amenajarea. Intai sa fie aparati pestii deja existenti, salbatici, cu gene bune. Numai unde vezi ca natura nu poate face fatza si se retine legal prea mult peste acolo se poate veni si cu populari…dar atentie ce peste se baga, specii, calitate etc.
Reply
Ciuby
| #
La Zetea nu e 1000 Ron /membru și totuși se poate …exemplu real și concret
Reply
Sorin Tot
| #
Asta cu „nu sunt bani” e o mizerie…
Reply
Sorin Tot
| #
Salut,
Nu trebuie populare!!! Trebuie doar pazã şi respectarea prohibiţiei! Atât.
Mulţi care populeazã o fac de ochii lumii şi aiurea (cu specii invazive). Repet – nu e nevoie de populãri. Sã nu se mai scoatã peşte!!
Reply
cezar jeflea
| #
Salutare colegi,dupa articolul lui Sorin Tot am scris la DNA despre „braconierii la costum” ,cunosc personal doi zdraveni cu „grade” si stiu cam tot ce fac,am scris luni si nu am primit raspuns nici acum☹
Reply
Ciuby
| #
Nici nu o să primești ….sunt neamuri în funcții și nu se pot ftue intre ei ?
Reply
Sorin Tot
| #
Anunţã-ne dacã ceva…?
Reply
Vlad
| #
Salut,
Cand vinzi lansetele, te rog sa ma anunti primul…
Stiu ca nu e corect sa nu am incredere in sistemul roman, dar mai devreme citeam de prohibitia intarziata la stiuca si toate cele. Nu prea cred ca pescarul fomist se va schimba sau va disparea de pe plaiuri mioritice. Spun asta pentru am o poveste: la Lugoj, intre poduri, a fost declarata zona de protectie piscicola anul trecut si nu mai aveai voie sa pescuiesti acolo, idiferent de perioada a anului. Controale, jandarmi, politie – totul OK, nimeni la pescuit si scobarul si mreana fericiti.
Trece anul, vine anul nou – plin de pescaricari cu undita in apa, in zona amintita: „Pai ce, a trecut. Asta a fost anul trecut.”
Dupa capul meu, ordinul e inca in vigoare, atata timp cat nu exista un alt ordin care sa-l anuleze pe primul (atata timp cat in primul ordin nu se specifica o perioada anume).
Jandarmii nu au fost in control si nici politia… dupa cum ziceam, anunta-ma cand vinzi lansetele 🙂
P.S. Sper sa nu trebuiasca sa o faci,
Reply
Sorin Tot
| #
Te salut,
Asta cu interzicerea pescuitului la poduri mi se pare o mare prostie. Din nou loveşte şi în pescari şi în braconieri! Nu e corect. De ce nu se poate pune mâna pe braconieri pur şi simplu??? Eu cred cã a fost datã (interdicţia) ca sã bage mizeria sub preş. Sã nu se mai vadã! Cã se bracona de pe drumuri europene şi nu dãdea bine…praf în ochi!
Ok, te anunţ primul…??
Reply
Bogdan
| #
🙂
Reply