TotPescuit

În direct din Delta Dunării

Cupa Herakles Delta Dunării 2018 a început cu antrenamentele de joi și vineri. A fost greu pentru concurenţi – căldură mare și foarte puţin vânt. Știţi cum sunt pescarii…am vorbit despre asta aici . La nivel declarativ, nimeni n-a prins nimic sau mai nimic în antrenamente. ? Au fost vreo doi pescari sinceri care au spus adevărul, dar cam atât. Suprafaţa mare de concurs a lăsat loc de interpretări. În sensul bun. A fost loc pentru toată lumea.

Manșa I

În concurs, când contează cu adevărat, au prins aproape toţi pescarii înscriși în competiţie. A bătut un vânt numai bun pentru pescuit la știucă. Capturile au curs, mai ales dimineaţa și pe final de manșă. La prima oră s-a prins preponderent la oscilantă – argintiu, argintiu cu roșu și alte combinaţii clasice. După-amiază lumea a apelat și la gume, voblere și alte tertipuri. Din postura de observator am văzut încă o dată că știucile „au ore” – după ora 12 s-au prins destul de multe știuci frumoase, de peste 50-60 de centimetri.

După prima manșă doar 4 echipe nu au reușit să puncteze cu 10 pești (știuci sau bibani). Pe primele locuri găsim vulpoi cu ștate vechi în pescuit deltaic:

Locul 1. Luigi Ionescu + Ion Dumitru (537 centimetri, cea mai mare știucă 68 cm)

Locul 2. Ciprian Hrișcă + Ciprian Danilov (536 cm, 64 cm)

Locul 3. Robert Cristescu + Mihai Ionescu (531 cm, 62 cm)

Locul 4. Doru Someșan + Dan Iercoșan (530 cm, 62 cm)

Locul 5. Cosmin Șchiopu + Silviu Haran (522 cm, 61 cm)

Locul 6-8. Andrei Sava + Adrian Șpiac (510 cm, 59 cm)

Locul 6-8. Marian Morcovescu + Laurenţiu Andronic (510 cm, 60 cm)

Locul 6-8. Sorin Petrescu + Ioana Alexe (510 cm, 59 cm)

Locul 9. Cristian Pindichi + Octavian Torescu (509 cm, 62 cm)

Locul 10. Cristian Buliga + Vitalie Sîrbu (508 cm, 61 cm)

Concursul rămâne strâns. Mâine (aproape) totul e posibil.

Ce mi-a plăcut: felul în care a evoluat Campionatul national de pescuit la răpitori. Am văzut echipamente de ultimă generaţie, am văzut strategii, am văzut tehnică și o varietate mare de năluci. Avem, cu siguranţă, unul dintre cele mai tari campionate din Europa.

Ce nu mi-a plăcut: sunt (prea) mulţi concurenţi care nu știu cum să aibă grijă de pește și aduc la măsurat știuci aproape moarte. Știţi că nu sunt un fanatic: pentru mine peștele e și fel de mâncare și partener respectabil, dar azi am văzut agrafe introduse pe după opercul, am văzut degete înfipte grosolan în branhii și câte și mai câte…

În concursuri, grija pentru pește ar trebui să fie maximă! Pentru mulţi, regulamentul lasă loc de interpretări – sintagma „peștii morţi nu punctează” înseamnă că peștele trebuie să aibă puls (mult spus!) doar până la jgeab. Atât. Nu contează că în trei minute de la măsurare e în rigor mortis. Pe viitor, lucrul ăsta trebuie schimbat. Peștii și nivelul la care s-a ajuns o impun!

UPDATE Manșa a II-a

Din punct de vedere meteorologic, etapa asta a avut de toate: soare, vânt, cer acoperit, furtună, ploaie. Asta a scos untul din concurenţi, dar și tot ce au mai bun ca pescari. Cuvântul sfârșitului de săptămână a fost – adaptabilitate.

Manșa a doua a debutat cu cer înnourat și șanse mari de ploaie pe final de concurs. Dacă nici asta nu a fost vreme de știucă, nu știu care e. Concurenţii au profitat de moment și-au adus știuci la măsurat încă de la început. Devreme a venit și captura concursului – o super știucă de 86 de centimetri prinsă de echipa Ciprian Hrișcă + Ciprian Danilov.

Per ansamblu, oscilanta a fost imbatabilă. Sigur că s-au prins pești și pe voblere și gume, dar nicio altă nălucă nu s-a ridicat la nivelul tablelor. Am (mai) văzut pe beţele concurenţilor năluci de suprafaţă, slidere, spinerbait – uri și gume cu protecţie anti-brădiș.

Are balta pește, dar nu orice baltă! Cam ca de fiecare dată, câștigătoare au fost lacurile Isac și Chiril. Au fost și a doua zi câteva momente importante, de maximă activitate: prima oră de concurs și ora de dinaintea furtunii. Atunci trebuia să fii la locul potrivit. Știucile atacau frenetic.

De obicei, prima manșă a unui concurs e cea mai bună, se prind cei mai mulţi pești. Apoi se merge în jos. Vremea schimbătoare de duminică le-a priit cumetrelor și-a răsturnat statistica.

Pe principiul bun (dar prost aplicat!) „nu schimbăm regulile în timpul jocului”, situaţia știucilor muribunde luate de bune a fost identică. Organizatorii au vrut o schimbare, dar am impresia că masele s-au opus. Zic unii că exagerez. Vă garantez că nu o fac. Au fost echipe (nu dau nume ca să n-o dau în can-can) care au măsurat de 3 ori duminică și de fiecare dată au avut 50% mortalitate. E inacceptabil!

Nu mă înţelegeţi greșit – multe alte echipe (dau nume că merită: Someșan, Boanţă, German, Andronic, Danilov etc.) au adus la măsurat zeci de știuci în stare perfectă. Deci se poate! Dacă vrei și-ţi pasă…Dacă nu îţi pasă și nu respecţi peștele, regulamentul ar trebui să te oblige să-ţi pese. Concursurile astea sunt (sau ar trebui să fie!) despre: pește, pescuit, sportivitate, exemple de urmat, noutăţi în domeniu, imagine, sponsori etc. Imaginează-ţi asta: 6 știuci plutesc lângă o barcă de arbitru dup-o măsurare. Au burta albă și sunt floating. Îţi place ce vezi? Mie nu. E timpul pentru o schimbare.

La final de concurs, primele 5 locuri arată așa:

Locul 1. Cosmin Şchiopu + Silviu Haran (14 puncte, 20 de pești, 1033 cm)

Locul 2. Ciprian Hrișcă + Ciprian Danilov (19 puncte, 20 de pești, 1031 cm)

Locul 3. Petre German + Eugen German (20 puncte, 20 de pești, 1014 cm)

Locul 4. Andrei Sava + Adrian Şpiac (24 puncte, 20 de pești, 1005 cm)

Locul 5. Gicu Galin + Ovidiu Brădăţan (24.5 puncte, 20 de pești, 1006 cm)

Cea mai mare captură: știucă de 86 cm, echipa Ciprian Hrișcă + Ciprian Danilov

Așa s-a văzut prin ochii totpescuit.ro etapa a II-a din Campionatul Naţional de spinning din barcă. Fără exagerări, cu bune și cu rele. Fir întins!

Fotografii – Adrian Suhan, Aerial View

P.S.1 Vă puteţi abona la newsletter-ul totpescuit.ro Aici (în partea de jos a paginii). Dacă vă place blogul meu spuneţi-le și prietenilor voștri despre el.

Etichete:,

Trackback de pe site-ul dvs.

Comentarii (18)

  • Avatar

    Mikola

    |

    Frumos scris !
    Azi ai avut o zi plina de activitate .
    Sunt curios cum o sa fie maine .
    Keep up the good work !

    Reply

  • Avatar

    vijelie

    |

    vezi ca am un baiat bun acolo dar din pacate este la inceput si azi a iesit pe 22 😛 fire zbuciumate tuturor !

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Eh, dacã e la început mai trecem cu vederea. Se poate revanşa mâine. Fir întins! ?

      Reply

  • Avatar

    Tibi

    |

    Cu siguranta , avem un campionat puternic si o gramada de ” spinningari ” foarte buni !! E bine ca ati avut ” activitate ” si ” cumetrele ” au pofta de mancare !! 🙂 E rau , daca , grija pentru peste , cade pe ultimul loc ….sau chiar nu mai exista !! :'( Poate a fost , totusi , un caz izolat …..iar maine ( azi ! ) , va fi mai bine !! Felicitari ptr implicarea ta si ptr rezultatele de pana acum , fire zbuciumate si distractie maxima , tuturor !!!

    Reply

  • Avatar

    Andrei Sava

    |

    In ceea ce priveste declaratie legata de pestii vii/morti, cum sunt definiti acestia intr-un regulament scris negru pe alb nu prea ai cum sa=i definesti. Daca e viu, adica are puls, il punctezi, daca e teapan, nu mai ai ce sa-i faci. Realmente sunt cazuri cand stiuca se agata de branhii si chiar daca ajung in 3 minute cu ea la masuratoare, aceasta nu mai misca neam, mai da din aripioare, dar asa simbolic, cat sa sti ca nu a murit…. aste e realitatea pescuitului… adica si tu cand mergi la pescuit mergi la pescuit constient ca ranesti niste pesti, pana nu-l vezi agatat, la barca sau pe uscat nu sti cat de tare s-a ranit. Ideea este ca un procent foarte mic din ce s-a adus la masuratoare a murit, cu mentiunea ca nu toti pestii prinsi s-au masurat, de moment ce e voie sa masori nu mai mult de 10 pesti.

    Ai vreo sugestie concreta la o formulare de regulament cu privire la ce puncteaza si ce nu? Concret nu cred ca vor muri mai putini pesti, doar ca aceia nu se vor vedea la masuratoare… vor fi undeva pe apa… atata tot…

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Andrei,
      Sunt de acord – se întâmplã sã înţepi rãu o ştiucã şi sã nu arate prea bine. E de înţeles şi de bun simt.
      În ceea ce priveşte procentul mic de ştiuci moarte te asigur cã nu e aşa. Am fost în permanenţã la punctul de mãsurare şi am vãzut. Au fost echipe (dacã insişti dau nume şi îţi arãt poze, nu sunt poveşti! Şi e un caz bombã printre ele) care au mãsurat de 3 ori duminicã şi de fiecare datã 50% rãmâneau sus lângã barca arbitrului. Inacceptabil!! Din 10 ştiuci, 5 mureau – de fiecare datã!!!
      Au fost şi echipe care în ambele zile au adus ştiucile în stare perfectã – nu neapãrat cu livewell. Deci se poate! Concluzia evidentã e cã se poate. Dacã vrei şi îţi pasã. Dacã nu îţi pasã, regulamentul trebuie sã te oblige sã îţi pese!
      Propunere concretã:
      1. Dacã rãmâne cu burta sus lângã barca arbitrului nu puncteazã;
      2. Fiecare are dreptul la 1 peşte „discutabil” per manşã (înţepat urât, accidente etc.)

      Reply

  • Avatar

    adiwolf

    |

    daca nu dai nume, mai bine nu mai scri !
    fara sa numesti acele persoane, esti partas cu ele, fie ca iti place fie ca nu.
    din pacate asta este realitatea si nu o vei(vom) schimba daca nu vorbim cu nume si prenume, subiect si predicat.
    pacat. ! 🙁

    p.s. propunerile sunt ok si de bun simt !

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Adi, nu am dat nume ca sã n-o dau spre scandal şi sã mut discuţia unde nu trebuie. Important e cã aşa nu se mai poate şi cã Lrs- ul trebuie sã ia mãsuri.
      Nu vreau sã provoc scandal între oameni şi în Lrs. Nu am nimic personal cu acei concurenţi (care au adus ştiuci aproape moarte la mãsurat) şi nu ar trebui sã fie despre oameni ci despre respect/grijã pentru peşte! Ce-a fost, a fost. Important e ce urmeazã.

      Reply

      • Avatar

        sorin

        |

        sunt aceleasi persoane care aduceau salaii in aceeasi stare aproape morbida.
        eu am fost siderat la concursul de la sarulesti cand am vazut ca in barcile arbitrilor erau salai morti sau aproape morti.

        Reply

        • Avatar

          Sorin Tot

          |

          Cu siguranţã n-a fost prima oarã. Mãcar de-ar fi ultima!

          Reply

  • Avatar

    Bubu

    |

    Ok. Ma gandesc ca mortalitatea mare poate avea si alta cauza nu doar manevrarea. Eu am foarte mare grija de pesti, pescuind exclusic C&R. (Exceptie pe mare, pastrav si somon.) Si am patit sa imi moara stiuca. Se intampla numai si numai cand fllosesc echipament superfin. Cred ca din cauza asta se prelungeste drillul mai mult decat e necesar, fapt ce duce la o acumulare de acid lactic anormal de mare in muachii stiucii. Si moare ca nu se piate misca. Practic se asfixiaza. Daca am drilluri scurte nu am aceeasi problema. F interesant. La fel, la un moment dat mi-au murit cateva cand le ridicam de buza cu ‘clestele’ pentru stiuca. Nu stiu care era explicatia.

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Bubu,
      durata drill-ului, manipularea si felul in care sunt pastrate pana la masurare – toate contribuie.
      Probleme au fost mai ales in ceea ce le priveste pe ultimele doua.

      Reply

      • Avatar

        Bubu

        |

        Inteleg.
        Atunci, de ce nu un material despre cum se manipuleaza un peste aici pe blog? 😀 sunt ferm convins ca mai sunt multi altii care ar avea nevoie.

        Reply

Lasă un comentariu