Cât costă să fii pescar
Un prieten virtual îmi scrie ieri un mesaj: “Sorine, scrie și tu un articol despre ce înseamnă și cât costă să fii pescar. Nu de ocazie, ci dedicat hobby-ului! Că mulţi avem de dat explicaţii soţiilor!”. ? Bine Bogdane, scriu!
O zicală din popor zice că orice pescar se teme că, după predarea bocancilor, soţia îi va vinde sculele de pescuit cu preţul de cumpărare pe care-l știe ea…Nu știu alţii cum sunt, dar eu când pescuiesc mult – cumpăr puţin. Și invers. Probabil și frustrările pescărești au azi aceeași rezolvare – terapia prin shopping (cumpărături).
Când am început să pescuiesc, totul era (aproape) gratis. Stăpâneam perfect tehnica de uscare a băţului de alun. În epoca mileurilor, aţă de macrame se găsea la discreţie. Ace de gămălie, la fel. Până la Revoluţie am pescuit mai mult barbless (fără spin). Eram sportiv.
După 89, capitalismul ne-a îndesat pe gât scule vrute și nevrute. Eram flămânzi. Azi, pescuitul nu mai e de mult o pasiune ieftină, nevinovată. Nu mă refer la pescarul de subzistenţă. Vorbesc de ăla „dedicat”, cum îi spune Bogdan.
Te duci scurt la o plută, iei o nadă – 8,5 lei. Logic, iei și două porţii de viermi – 5 lei. Pentru diversitate, merge și o porţie de râme – 4 lei. Poate-ţi mai trebuie o plută-două, un fir, niște cârlige etc. La bologneză, calculul e simplu – 100 de lei metrul. De cât să fie?…
Dacă mergi la crap, gândești în seturi: trei beţe, trei mulinete, rodpod cu trei poziţii, trei avertizoare, trei… ? O lansetă decentă începe de la 250-300 de lei, o mulinetă decentă, la fel. Mai iei niște boiliesuri bune la 49,99 lei kilogramul și le pui pe toate într-o mașină, cum altfel decât – mare.
Dacă mergi la răpitori, îţi iei câte o lansetă pentru fiecare stil de pescuit. Mai faci concesii, dar mai mult de două specii pe-o lansetă nu poţi să înghesui. Orice lansetă sau mulinetă decentă e minim 300 de lei. Maxim nu există…Pui un textil bun pe tambur – minim 100 de lei. Un vobler deștept te costă de la 35 de lei în sus. Dacă e făcut de japonezi poţi să sari liniștit de trei cifre. Sunt mici, punctuali și politicoși, dar niciodată ieftini. Dacă mergi la șalău, mai cumperi niște cârlige lestate cu plumb, la preţ de metal semipreţios. Fără o plasă de gume, nu scapi – 1-5 lei bucata.
Dacă mergi la știucă, îţi trebuie voblere mari. Vobler mare, preţ mare – 30-50 lei. Pui o strună cumsecade, ca să protejezi investiţia, te costă 21 de lei. Iei o lansetă pentru oscilante, mai moale pe vârf, știi tu…cu mai multă fibră de sticlă – câteva sute de lei. Azi, nici fibra de sticlă nu mai e ce-a fost…Mai pui un dolinger, o eira și se adună o sumă rotundă.
Dacă mergi la somn din start iei trei lansete și trei mulinete. Dacă ești norocos, scapi la 500 de lei setul (lansetă-mulinetă). Poate iei și niște scule de clonc. Dacă te-ai dotat, cumperi și un clonc bun – 200 de lei. Fără momeală, nu faci nimic…râme negre, lipitori, viermi de salcie…dacă ești chiabur, iei și coropișniţe – 1 leu bucata. A naibii, nici râmele negre nu mai sunt ce-au fost! Am săpat într-o zi de m-au luat junghiurile, mai aveam puţin și găseam petrol…una n-am găsit. Economie de piaţă, frate!
De muscă nu mai vorbesc. Nu vreau să visez urât la noapte!
În era digitală, cumperi mai mult online. Aveam de gând să-i laud într-o zi pe cei doi coloși online din pescuitul românesc. Era (la trecut!) singura dovadă de concurenţă sănătoasă de la noi. Comandai de minim 100 de lei și transportul era gratuit. Comandai azi și aveai produsul mâine. Era lăudabil! Azi, niciuna nu mai e valabilă…,,comoditatea” te costă 15 lei! Nu era bine. Ne-am întors la concurenţa de cumetrie.
Dacă vrei să fii pescar, te costă. Dacă ești pescar renascentist, ca mine, și combini mai multe stiluri de pescuit…faceţi voi calculele. Și-acum sunt tot sportiv – dau cu spin, dar fishless (fără pește). Scule multe, pește puţin…
Sfat pentru soţii…Un prieten bun îmi zice la răstimpuri o vorbă: „Sorine, suma viciilor e constantă!”. Eu zic să încurajaţi / acceptaţi / toleraţi viciul ăsta. Fiecare, după puteri. Spre binele vostru, credeţi-mă – e mai „eco” decât altele.
P.S. 1 Ţi-a plăcut ce-ai citit? Atunci abonează-te la newsletter-ul totpescuit.ro Aici (în partea de jos a paginii). Dacă eşti în premierã pe blogul meu, vezi cã ai multe alte articole interesante Aici.
P.S. 2 Dacă ai achitat toate cheltuielile de mai sus și vrei să primești diploma de pescar, mai ai doar un pas. Citește asta.
Etichete:avat, biban, clean, mreana, salau, somn, stiuca
Trackback de pe site-ul dvs.
Willy
| #
Investiție: staționar 2 matchuri, 2 mulinete,o ladă cu accesorii ,1 feder că se poartă + mărunțișuri 3000roni,
Răpitori : băț ul 2 pentru clean, păstrăv ,biban +mulinetă= 2000roni.Băț pentru șalău +mulinetă ,fir jiguri ,gume ,voblere 2000roni.
Băț pentru știucă +mulinetă ,fir ,geantă ,năluci etc 1500roni
Trebe și barcă + motor electric ,acumulator..să fie și termic 8000 roni
Mai bine nu calculam ??aprox 16500 ron .
Scump drog dar e mai bun ca oricare altul .
Reply
Sorin Tot
| #
Nu stai rãu, Willy! Ştii despre ce vorbesc! ??
De acord – cel mai bun „drog”!?
Reply
Florin Ilie
| #
Am fost norocos sa am tata pescar, asa ca liniile veneau de la el, a durat ceva pana cand am invatat sa desfac forfacurile de pe montura… carligul gata legat, avantaj eu. Pluta din „pana de porumb” daca nu eram pus pe „scule adevarate”, in care caz taiam o felie de dop de pluta si un bat de chibrit. Tata a fost si vanator pana cand m-am nascut eu, moment in care l-a obligat mama sa vanda arma (n-a vrut sa-si creasca copilul cu o arma in casa). Deci am fost unul dintre primii care au folosit alicele despicate 😀
Referitor la momeli: eram faimos acasa pentru mamaliga de bobita facuta de mine, rame nu am cumparat niciodata (desi sunt baiat de oras) – traiasca silozul (erau niste rame in pleava de la cereale, greu de batut. Si nici viermi – aici nu intru in detalii, folositi imaginatia. 😉
Nada: uruiala amestecata cu pesmet si seminte de floarea soarelui, prajite si macinate; nu m-a facut de ras. Cand aveam ocazia sa iau de pe la tara de la rude porumb si grau, le fierbeam si le amestecam cu nada minune pe care doar ce am descris-o.
Acum, pentru ca am schimbat locatia si nordicii astia nu prea au ciprinizi de valoare (ar fi platica dar nu se afla pe lista cu pestii mei favoriti), am trecut pe spinning, dar inca ma descurc destul de ieftin. Am prietenii mei din China care reproduc cam tot ce fac pentru marile firme din Europa si USA.
Concluzia… Pescuitul nu este asa de scump daca tinta este pescuitul in sine nu mandria de a avea „super scule”, facute de acelasi producator ca si chinezariile mele dar cu abtibilduri cu nume pompoase.
Fire intinse!
Reply
Sorin Tot
| #
Interesant punct de vedere şi fainã povestea per ansamblu! Mulţumesc!
Fir întins!
Reply
daniel florian
| #
Ai uitat pescuitul la varga, e ceva mai ieftin.
Sa nu uit: pretul declarat pentru scule este cel real impartit la 10. Cea mai scumpa varga a costat, astfel, numai 60 de lei, chilipir curat.
Reply
Sorin Tot
| #
Bunã vargã ai, Daniel!! Rãmâne între noi….??
Reply
Calin
| #
Apreciez ca ai scris articolul in asa fel incat sa-l poata citi si sotiile, dar trebuie sa fac cumva sa nu ajunga si la comentarii.
Asa e. Din pacate, mai ales la noi, scule multe = peste putin.
Multi zic ca e parte din hobby. Sa ti le iei si sa le stii pe toate pe nume si caracteristici. Mai avem un pic si botezam pestii si apoi ne luam un combo special pt salaul Vasile din groapa X.
Frumos articol „la comanda” 😉
Reply
Sorin Tot
| #
? Mda, partea de comentarii incrimineazã mult! ?
Bunã aia cu „şalãul Vasile”.? Şi nu departe de adevãr…
Mulţumesc, Cãlin. Searã fainã!
Reply
Tibi
| #
Bun articolul , bune si comentariile !! 🙂 Da , pescuitul e ca un drog ……si odata ” implementat ” in mintea , dar mai ales in sufletul ” condamnatului ” , scapare nu mai ai !!! : )))) Vei deveni dependent de iesirile pe maluri de ape , ca bolnavii cu grave insuficiente respiratorii , de masca de oxigen !! Iar dependenta de iesiri , merge mana in mana cu ” achizitiile ” !! 🙂 Iar daca esti , un ” renascentist ” , apoi trebuie sa bagi adanc mana in pusculita !!……si aproape ca ajungi , dependent de cumparaturi ” regulate „- ca no , tot mereu apare ceva , ” nou si foarte bun ” – in toate stilurile de pescuit !! :))) Si ultimul banut – cel nestiut de nevasta si pe care nu-l tragi de la gura copilului , daca nu esti complet nebun ! – il dirijezi , tactic , spre noile cumparaturi !!! Care , uneori se dovedesc providentiale – ai vazut ce-am prins cu ” cutare ghidusie ” , mama , mama , ce bine c-am cumparat-o , altfel stateam ca popandaul cu gatul ridicat si ma hlizeam la ceilalti cum prind sau ……. de foarte multe ori , se dovedesc ” bagajerie suplimentara ” , pe care o caram dupa noi , inutil !! Dar , no , daca te respecti si-ti respecti pasiunea , trebuie sa ramai in trend !!! 🙂 :)))) Salutari , de pe plaiuri muresene !!
Reply
Sorin Tot
| #
Fain mesaj! ??
Salutãri, Tibi!
Reply
sorin
| #
observ comentarii usor acuzatoare la adresa pescuitului cu echipamente nejustificat de scumpe. Da, poti pescui si doar la pluta, cu varga pe care ai primit-o acum X ani la Expofishing, langa o sepcuta, dar nu trebuie sa te superi pe aia care prefera sa aiba un echipament ceva mai pretentios in mana (vezi varga de „60” lei, desi m-am imprietenit pe viata cu un 7 de …aproape dublu 😀 ), sau au nevoie de barca pentru a in privi pe Vasile in ochi, poate si un sonar mai pricopsit, un electric…si tot asa. Daca ai neobrazarea sa vrei sa pescuiesti si altceva decat ape semi-secatuite cu bibani andertuenti, frizezi deja opulenta. Sa fii pescar costa fix cat esti doritor sa scoti din buzunar, daca nu e un pescuit de subzistenta/sacosa/pisica&vecini. Dacia vs Mercedes? Combo de salau de „4-500” lei? Da, dar doar daca nu ii rupi din banii de intretinere.
Reply
Sorin Tot
| #
Înţelept! ??
Reply
Alex
| #
Sunt un norocos ca am reusit sa gasesc, inca de acum vreo 10 ani, si ambele mulinete de la Ever Green, si Opus-1, si Opus-1 Nero, insa, sunt doar pentru colectia personala, nu au vazut firul.
Reply
Sorin Tot
| #
Felicitãri, norocosule! ?
Reply
Sebi
| #
Nu costa absolut nimic , doar un permis de pescuit care e 80 de lei !!! Poti merge linistit la pescuit cu batul de alun si cu ce vrei tu !!! Viata de pescar atunci e scumpa daca sio face omu cu mana lui , pentru ca oamenii vad ceva la altii si vor si ei sa fie in rand cu ceilalti!!! Nu e pus negru pe alb ca esti obligat sa cumperi lansete si mulinete performante sau momeala preparata de specialisti !!! Daca omu e invidios pe lanseta si mulineta altuia si isi cumpara si el sa fie in rand cu altii e problema lui !!! Asa ca viata de pescar nu e scumpa deloc !!! FIRE INTINSE TUTUROR celor care sunt de acord cu mine
Reply
Sorin Tot
| #
A mea e scumpã, Sebi. Eşti un norocos dacã reuşeşti sã-ţi întreţii pasiunea cu costuri minime. Dacã pentru tine funcţioneazã aşa…de ce nu?
Fir întins şi celor care nu sunt de acord cu tine!
Reply
Std
| #
Hmmm
Reply
Sorin Tot
| #
??
Reply
bogdan
| #
Şfichiurile (varfurile) le faceam din alun si din corn iar pentru tronsoane foloseam mai mult socul (usor si gol pe dinauntru)…Azi pescuim Fly … atunci pescuiam Bici cu un fir de trei ori mai mare decat era varga cu diametre descrescatoare incepand cu 1mm (sau cu ce gaseam). Carlige mai erau dar nu aveai niciodata marimea potrivita. Cand gaseam de 10 sau de 12 ziceam bogda prostei…dar si pestii erau mai mari si mai multi. Ramele, pestisorii, coropisnitele ni le procuram in totdeauna singuri dar si viermisorii Locurile de rame erau mai ravnite atunci decat locurile de pescuit azi :)…Frumos articol, felicitari! Mi am amintit de inceputuri.
Reply
Sorin Tot
| #
Frumos şi mesajul tãu. Mulţumesc!
Ãla a fost scopul. Mã bucur cã l-am atins.
Reply
Dumitrache Gabriel
| #
Când aveam în jur de 8 – 14 ani, stăteam la bunici pe timpul verii, aveam o undiță cumpărată din Obor, râme din bălegar, din grădina bunicilor, plecam dimineața și mă întorceam seara, cu ceva pește!
După revoluție am cumpărat 2 lansete cu 2 mulinete și abia anul trecut am fost de două ori la pescuit (singur), iar anul ăsta am fost acum o săptămână cu un prieten la pescuit!!!
Când eram copil am prins pește, acum învăț, dar am voință!!!
Numai bine tuturor și fir întins!
Reply
Sorin Tot
| #
Fir întins și ție! Bine ai revenit printre pescari!
Reply
Blăjan
| #
Cel mai elegant Drog îl prefer pe ăsta ,aer curat păsări peisaje linistea care te umple de bine și nu in ultimul rînd satisfacția de a pescui! FELICITĂRI ptr tot ceea ce ai pus pe hîrtie???
Reply
Sorin Tot
| #
Așa e!
Mulțumesc!??
Reply
Colda Andrei
| #
Felicitari pentru articolul frumos si adevarat, abia astept sa i-l arunc in fata viitoarei sotii, sa stie ce o asteapta! Am pornit de jos, de la bat din lemn, iar crescand, cresc si preturile progresiv!
De asemenea, m-am abonat la newsletter si am ramas profund surprins de adresa de acolo Micesti, Alba Iulia, eu fiind tot din Alba Iulia.
Reply
Sorin Tot
| #
Mda, soția trebuie să știe că pescuitul cere sacrificii…:))
La bază, sunt albaiulian. ?
Reply
Stelică Toma
| #
Primul permis de pescuit in 1965, scule: prăjini din trestie, strună: ață de papiotă,plute cocean de porumb sau pană de gâscă, lestare cu o piuliță ( făceam pluta după greutate) cârlige bolduri (prin ’67 au apărut în zonă niste cârlige la 65 de bani bucata) și in colo voie bună cu mămăligă și râme, și ce frumos era. Să aveți … succes fraților.
Reply