TotPescuit

Unde stau peștii vara

În pescuitul estival există, mai mult decât în cazul altor anotimpuri, momente (ore de maximă activitate). De regulă, momentele astea sunt în prima și ultima parte a zilei. Excepţii există, că doar pescuitul nu e știinţă exactă, dar sunt puţine. Sigur că noaptea e cea mai bună, dar mie noptea îmi place să dorm! M-am domnit, rar îmi încalc principiul ăsta! ?

Vara (și nu numai), când caut peștele (fie el pașnic sau răpitor) îmi place să am o noimă, așa că mă folosesc de structuri. Zic „structuri” într-un sens foarte larg, neconvenţional. Orice zonă ce ţine pește (constant sau pentru o perioadă de timp) poate fi numită, generic, structură.

Dacă nu știi de unde să începi, prima structură e întotdeauna malul. Dimineaţa, seara și noaptea peștii sunt invariabil atrași de maluri. Când diseci un mal, eu cred că trebuie să cauţi lucruri ieșite din comun: diferenţe de nivel (treceri de la mal normal, la mal înalt), diferenţe de sol (treceri de la pietriș, la lut; de la nisip, la piatră etc.), sinuozităţi, peninsule etc. Toate zonele astea mai speciale, de tranziţie, atrag peștele.

Pe doi sunt structurile clasice: agăţături, praguri, platouri subacvatice, insule subacvatice etc. Astea sunt zonele care ţin pește indiferent de anotimp. Pe timpul zilei, vara, o astfel de structură e câștigătoare mai ales dacă e situată pe apă medie sau mică.

În acalmia de amiază se întâmplă să ai surprize și să găsești somnii (de exemplu) lâncezind pe gropi în așteptarea serii, dar regula rămâne aia zisă mai sus.

Pe trei sunt pseudo-structurile, dacă pot să le zic așa. Sunt lucruri, mai mult sau mai puţin vremelnice, care atrag peștele: un anafor (care la un anumit nivel al râului poate fi bun, iar la altul, mediocru), un mal umbros (peștii stau în umbră, iar unii – răpitorii – chiar folosesc limita umbră/soare pentru a vâna) ori vegetaţia submersă și/sau emersă. Peștii iubesc vegetaţia – spre disperarea pescarilor: „de ce nu curăţă dom’le lacu’?!?”…În labirintul ăla nesfârșit, solzoșii găsesc de toate – hrană, siguranţă, camuflaj etc. Trebuie să învăţăm să pescuim în vegetaţie, n-avem ce face…Vezi că nu orice vegetaţie e bună. Fiecare specie de pește are un soi de „iarbă” preferat. Vara, vegetaţia subacvatică și stuful sunt pline de pește.

Pe râu, reţeta văratică sună cam așa: adâncime medie sau mică și curent de apă (!). Am un mare defect, pe care încerc să-l corectez an de an: îmi place să pescuiesc pe apă adâncă. În lunile de vară, genul ăsta de pescuit e rareori ce trebuie. Mult mai eficient e pescuitul pe apă medie/mică și bine oxigenată.

Cu toţii auzim că s-a prins pește pe lacul cutare, în incinta aia exclusivistă sau pe râul X. Toate la câteva sute de kilometri distanţă de tine…Ești de multe ori tentat să crezi că la alţii e mai bine, curge lapte și miere. Eu spun că mai bine ajungi să cunoști așa cum trebuie (în detaliu!) peștii și apa ta de acasă, chiar braconată și abuzată cum e. Crede-mă, așa vei prinde mai mult decât la pomul lăudat.

P.S. Vă puteţi abona la newsletter-ul totpescuit.ro Aici (în partea de jos a paginii). Dacă vă place blogul meu spuneţi-le și prietenilor voștri despre el.

Etichete:, , , , , , ,

Trackback de pe site-ul dvs.

Comentarii (8)

  • Avatar

    Bălan Adrian

    |

    Foarte bun articolul! ???

    Reply

  • Avatar

    Florin Ilie

    |

    50% dintre pescari vor ignora mesajul, 40% iti vor da dreptate dar vor continua sa faca ceea ce stiu mai bine (sacul mare si pomul laudat). Ceilalti 10% sunt cei care deja rascolesc fiecare coltisor in cautarea propriului pom.
    As adauga totusi ceva… pescuiti cu incredere in zonele cu vant, stiu ca e mai dificil, cu cat mai puternic vantul cu atat cere mai multa concentrare, dar vantul pune pestele in miscare chiar si ziua in amiaza mare. Si atentie!!! Nu faceti una dintre cele mai comune greseli, nu va adapostiti de vant stand cu spatele la el. Pestele cauta hrana si aceasta este dusa de valuri in malul batut de vant.

    Reply

  • Avatar

    Lucian

    |

    Intr-o zi de vara pe la amiaza pe o vreme torida pe o zona de lac plina de vegetatie submersa am avut cea mai productiva partida la salau.Nu intodeauna doar prima si ultima parte a zile e mai ok…..vara e ciudata uneori si ne rezerva surprize:)

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Surprize existã în pescuit. Poate şi de-aia ne place atât de mult…:)

      Reply

  • Avatar

    Ciuby

    |

    Sorin …. esti fabulos nene , ultimul aliniat este genial , stii cata dreptate ai in el ? nu iti poti imagina . Pescuind frecvent apa de langa casa si cu un pic de implicare apar rezultate miraculoase ….. Baga mare in continuare , esti genial

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Azi chiar eşti pus pe citit! ??

      Reply

Lasă un comentariu