TotPescuit

Regele peștilor

Mi-e greu să vorbesc despre păstrăvul de lac altfel decât la superlativ. Aș comite o nedreptate. Începând cu decorul paradiziac în care pescuiesc și terminând cu veșmântul său regal, constat că-n pescuitul păstrăvului nimic nu e banal.

Am în față 136 de milioane de metri cubi de apă. Volumul ăsta imens mă apasă și mă face să mă simt mic și neînsemnat. Unde să-l caut? Unde stă păstrăvul?

La început de sezon stătea jos și hoinărea prin zonele stâncoase sau pe la ieșituri. Acum a urcat pe prundișuri proaspăt inundate, pe praguri sau la gurile pâraielor. Dacă nu bate vântul, e îndrăzneț, ba chiar obraznic! Muscărește la trei metri de mine. Când muscărește, umblă haihui. Se lasă dus de curenți și ajunge chiar și pe mijlocul lacului. Dacă mă făcea tata muscar…

Mie îmi plac mai mult păstrăvii care mănâncă pește, dar nici ăia nu sunt ușor de păcălit. Nici vorbă. La păstrăv de lac ar trebui să pescuiască cei care spun că-n pescuit nu contează culoarea…

Am scris cândva un articol despre importanța culorilor în pescuit – îl găsiți aici: https://www.totpescuit.ro/despre-culori/ . Spuneam atunci (și susțin și acum) că-n pescuit nu există culori-minune, mai degrabă există detalii care fac diferența atunci când vorbim despre culori.

Dacă ar fi să combin toate detaliile pe care eu le consider importante în pescuitul păstrăvului sălbatic ar rezulta o nălucă de genul acesta: spate maroniu, flancuri strălucitoare cu pete mari pe linia laterală și burtă portocalie.

Există mai multe scenarii întâlnite pe apă: păstrăvul poate ataca preponderent pe substrat sau în apropierea lui, poate vâna între ape sau la suprafață. Indiferent din ce unghi privește năluca, încerc să-i prezint o culoare de nerefuzat.

Am prins primii mei păstrăvi acum 32 de ani, pe Suha, la râmă. Acum înțeleg de ce pescuitul cu momeli naturale e interzis pe apele de munte. Pescuitul la păstrăv nu se face oricând și oricum. Și e normal să fie așa. Totuși, vorbim despre regele peștilor.

P.S. Îţi place TotPescuit.ro? Atunci abonează-te la Totpescuit.ro Aici (în partea de jos a paginii).

Etichete:

Trackback de pe site-ul dvs.

Comentarii (8)

 • Avatar

  Gabriel

  |

  Te salut ! Ti am mai spus o si cu alte ocazii, ti o mai spun si acum : cat de frumos scrii ! Articolele tale sunt pansament pentru suflet! Imi aduc aminte despre articolul referitor cum sa te îmbraci la pescuit : ” nu te îmbraca cu cele mai urate haine la pescuit, pescarul merita mai mult ! ”
  In tot comentariul observ ca am pus numai exclamații, dar nu le am pus voit, au venit de la sine !
  RESPECT

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Și eu te salut! Mulțumesc pentru apreciere. Tare m-am bucurat citind mesajul tău!
   Respect!

   Reply

 • Avatar

  Alex

  |

  Salut, as vrea sa fac si eu prima partida dedicata la pastrav in curand. Din ce am inteles se poate pescui acum la pastrav chiar in prohibitia generala pe ape salbatice? Eu nu mai inteleg nimic.
  Frumos articolul.

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Salut si multumesc pentru apreciere. Pe apele de munte se poate pescui legal la pastrav, folosind exclusiv momeli artificiale.

   Reply

   • Avatar

    Alex

    |

    Super, sambata trag o fuga pana la bicaz poate intra ceva

    Reply

 • Avatar

  Doc

  |

  Salutări Sorin ✌️ Fain? m-a uns la inimă ce ai scris.Se pare că ți-ai greșit carieră , trebuia să te faci scriitor ?

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Salutări și mare mulțumesc pentru apreciere!

   Reply

Lasă un comentariu