TotPescuit

Prohibiţie pe specii

Azi vă propun un subiect pescăresc de actualitate și de maximă importanţă pentru viitorul apelor noastre. Am discutat de-a lungul timpului cu mulţi pescari și ihtiologi despre oportunitatea introducerii prohibiţiei pe specii în România. M-am arătat sceptic. Am zis că, după mine, România lui 2018 nu e pregătită pentru așa ceva.

La nivel teoretic, tipul ăsta de prohibiţie e bun și împacă pe toată lumea – pești, pescari și agenţi economici (turism, comerţ etc.). Practic, pentru a implementa prohibiţia pe specii ai nevoie de un stat care, prin interpușii săi, își apără grozav resursa. Pe șleau, ai nevoie de pază. Ori, când vezi că paza lipsește cu desăvârșire în restul sezonului, cum să crezi că administratorul resursei acvatice e în stare s-o păzească atunci când arde cel mai tare – în perioada de reproducere?

În plus, pe apă e ca-n viaţă – dai peste tot felul de oameni. Unii dintre ei nu au cele mai bune intenţii. Să ne amintim că am avut un soi de prohibiţie pe specii când a fost permis pescuitul știucii în timpul prohibiţiei generale. Cum a fost? Nu spun c-a fost bine, nici c-a fost rău. Doar întreb.

De partea cealaltă a balanţei sunt câteva lucruri îngrijorătoare. Asistăm, mai mult pe surse, că pe apă nu suntem, la un fenomen teribil – poluarea anuală și „accidentală” din timpul prohibiţiei. Un șir nesfârșit de „regretabile erori” plătite ieftin de poluator și scump de apele și peștii noștri.

Dacă este vreun combinat de orice fel pe malul unei ape, negreșit va deversa un cocteil nociv în timpul prohibiţiei. Și garantat o va face noaptea, ca hoţii. Cine crede că astea sunt accidente sau coincidenţe, e naiv. Nu sunt pescari pe apă, iar impactul mediatic e minim. Și amenda e tot minimă. E un risc asumat de o minte rece, de afacerist călcător pe cadavre. Rămân în urmă burţi albe de pește plutind în derivă. În sărăcia noastră piscicolă, numai de asta nu avem nevoie.

Al doilea lucru îngrijorător e o întrebare. Nu vi se pare că mereu găsim apele noastre mai sărace după prohibiţie decât înainte de ea? Mie da, mi se pare. În loc să renască, mor. Treaba asta are miros de plase și curent. Se face tot fără martori, fără undiţari, fără ecouri prin presă. Rămâne în urmă doar natură moartă, la propriu, fără conotaţii artistice.

Am zis că România nu mi se pare pregătită pentru prohibiţia pe specii. Acum o spun cu jumătate de gură sau poate n-o mai spun deloc. Poate că, după zeci de ani de prohibiţie generală stearpă, apele noastre nu mai pot aștepta prohibiţia pe specii. Poate că acum e timpul ei. Pentru că o apă fără pescari a devenit o apă expusă, vulnerabilă și abuzată-n fel și chip. Și poate că cei mai buni paznici de zi și de noapte ai apelor noastre suntem tot noi, pescarii. Cu bunele și cu relele noastre.

Voi ce ziceţi? Cum e mai bine? Dacă tot e prohibiţie, haideţi să dezbatem chestiunea asta în pescărime. Nu e un moft. Contează.

P.S. Vă puteţi abona la newsletter-ul totpescuit.ro Aici (în partea de jos a paginii). Dacă vă place blogul meu spuneţi-le și prietenilor voștri despre el.

Etichete:, , , , , ,

Trackback de pe site-ul dvs.

Comentarii (29)

  • Avatar

    ilie

    |

    Intotdeauna o apa bine pazita este aia unde pescarii sunt prezenti.Si da,dupa prohibitie apele sunt mai sarace,ori din cauza ca cei care pastoresc acele ape sunt partasi la ce se intampla ori ca sunt incapabili sa aibe grija de ele.Curios e ca aceasta prohibitie generala le convine si nu vezi o asociatie care sa aibe o alta opinie fata de ce vine de la „centru”.Pe de alta parte,pentru hobby-ul asta se plateste un permis de pescuit pe un an de zile,insa perioada reala e de 5-6 luni in care te bucuri cu adevarat de peste sau iesiri pe apa.

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      E cãlduţ sã nu faci nimic şi sã fii plãtit anual pentru asta. Asta e clar. Schimbarea poate veni doar cu şi dinspre pescari.

      Reply

    • Avatar

      Calin Ungureanu

      |

      Exact ! Cu bani sau fara, cu permis albastru sau alb, de carton sau plastic, celor de buna credinta le raman 5-6 luni de pescuit. Din care vreo 3 sunt cu ape inghetate. Daca punem la socoteala ca in alea 2-3 luni ramase unii mai si lucreaza, rezulta cam 10-12 weekenduri pe apa. Daca mai luam in considerare si alte situatii neprevazute, avem vreo 7 partide pe an.
      Munti de scule, permise specializate, calcule si planuri, pentru ce !?
      Permisele se elibereaza la sediul ANPA din Bucuresti doar luni intre orele 9 si 14 cand multi dintre „cei care pescuiesc in weekenduri” lucreaza.
      Adica sa-mi iau o zi libera sa stau la o coada de 200 persoane ca sa-mi iau un permis cu care sa pescuiesc cateva ore pe an ?
      Mi se pare mie sau politica asta ne impinge spre braconaj ?!

      Reply

      • Avatar

        Sorin Tot

        |

        Cãlin, de cele mai multe ori ne împinge spre Ajvps…
        Oare vom trãi zilele în care sã luãm „permisul” din benzinãrii sau online, aşa cum ar fi normal?

        Reply

        • Avatar

          sorin dragoi

          |

          ca in bulgaria. vreo 50 lei pe toate apele -munte, ses, pe un an. la mare e free. si cumperi autorizatia de la orice magazin de pescuit,

          Reply

          • Avatar

            Sorin Tot

            |

            Partea asta de la final e MUSAI!

  • Avatar

    dan chirosca

    |

    Eu nu pot sa inteleg cum pot pune capul pe perna acei indivizi care se imbogatesc de pe urma braconajului sau au o intreprindere pe langa apa si deverseaza diferite substante pentru a distruge si a omori zeci de specii de pesti,sau culeg pur si simplu pestii aflati in reproducere in coada lacurilor atunci cand ei sunt cei mai vulnerabili.Din punctul meu de vedere sunt niste lasi niste monstri cu chip uman.Ma opresc aici Sorin ca deja ma doare sufletul.Stima.

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Eu cred cã indivizii ãia dorm ca nişte bebeluşi…
      Stimã.

      Reply

  • Avatar

    Liviu

    |

    Romania inca nu e pregatita pentru prohibitia pe specii.
    Trebuie schimbata legislatia astfel incat asociatiile sa poata sa controleze persoanele care pescuiesc pe apele concesionate. Asociatiile trebuie sa-si creeze structuri de control proprii, care periodic, impreuna cu jandarmeria, sa faca controale. Trebuie ca asociatiile sa devina mai responsabile cu apele pe care le au in admnistrare si sa le gestioneze cu adevarat (acum doar ne iau o taxa si in rest nu fac nimic). Dupa ce toate cele de mai sus vor fi cat de cat rezolvate ne putem gandi la prohibitia pe specii.

    Reply

    • Avatar

      Semlecan Ghe

      |

      Exista modelul Ungariei, unde prohibitia pe specii funcționează.Romanii nu au nici o scuza in aceasta privința, nici autoritățile, si nici pescarii.

      Reply

      • Avatar

        Sorin Tot

        |

        Semlecan Gheorghe – Poate c-ar fi momentul. Prohibiţia generalã pare cã-şi dovedeşte an de an limitele.

        Reply

      • Avatar

        Liviu

        |

        Cred ca si in Serbia e tot pe specii.

        Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Liviu – Ai dreptatea ta. Înţeleg ce spui, dar sã nu se întâmple toate astea într-un viitor mult prea îndepãrtat…
      Pânã atunci, o apã fãrã pescari e vulnerabilã, nu crezi?

      Reply

      • Avatar

        Liviu

        |

        Daca avem Asociatii de pescari puternice, care se implica in supravegherea apelor si lupta cu braconierii, atunci putem discuta si despre prohibitia pe specii. Altfel vom avea pescari care pescuie la specii aflate in prohibitie dar vor sustine in cazul unui control ca pescuie la speciile care nu sunt in perioada de prohibitie. Si am sa povestesc un caz concret, la care am asistat acum mai multi ani cand era permis pescuitul la stiuca (doar cu naluci si eliberare). Ma aflam la pescuit pe Timis si am intalnit persoane care „dadeau la stiuca” dar apoi din „discutii pescaresti” am aflat ca de fapt au prins avat. Cand i-am intrebat daca l-au eliberat a venit si raspunsul clasic „era ranit foarte rau asa ca l-am luat”. Exact acest tip de comportament trebuie sa evitam, si de aceea eu zic sa mai asteptam pana Asociatiile de pescari vor deveni mai responsabile si apoi sa propunem prohibitie pe specii.

        Reply

        • Avatar

          Sorin Tot

          |

          Salut, Liviu
          În esenţã, problema lansatã de mine e asta: e mai bine sã avem apele pustii (fãrã pescari) pe timpul prohibiţiei sau cu pescari pe maluri? Riscuri existã în ambele variante, e clar.
          Controlul e deficitar spre inexistent şi în sezon şi în prohibiţie – şi asta (cred cã) e o treabã unanim acceptatã.
          Mersi pentru mesaj!?

          Reply

          • Avatar

            Catalin

            |

            Salut,raul cel mai mic este sa ramana pescarii sportivi, sa ramana cu undita in mana si sa pazeasca apele de plasari si electricieni,iar organele abilitate sa controleze pescarii sportivi si sa colaboreze ,in actiunea lor, cu pescarii sportivi de a prinde rechinii mari cu electrozi care sterilizeaza apele!!! Pe Dunare e jaf din ambele parti romani si bulgari,ma refer la electricieni! Strig poate ma aude cineva!

          • Avatar

            Sorin Tot

            |

            Salut şi mulţumesc pentru mesaj. Bine cã-ţi mai pasã şi strigi!

  • Avatar

    Alex

    |

    Partea proasta e ca atat organele de control cat si sefii lor mananca peste. Cu asta am zis tot. Trebuie angajati ca paznici niste oameni carora le vine rau cand vad peste, cand gusta peste, sa , sa nu il suporte in nici un fel. Cu niste salarii motivante… poate doar asa se va realiza ceva. La cata coruptie este in Romania, eu nu vad alta solutie momentan.

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Nu ştiu cât e despre peşte şi cât despre banii din peşte, ori la bani nimeni nu e alergic….

      Reply

      • Avatar

        Alex

        |

        Da, corupția e de vină. Orice șef de post își cunoaște electricienii din zonă, că să nu mai zicem de poliția de frontieră. Și asociațiile alea, dacă ar vrea să facă treabă, împreună cu poliția sau cu jandarmii, ar reuși.

        Reply

  • Avatar

    Alt Liviu

    |

    Atat plasarii cit si electricienii sunt in general cunoscuti de localnici, dar … ne reintoarcem la problema majora a tarii: coruptia!
    In acest moment cei care au concesionat ape nu pot face mai nimic impotriva braconierilor, legea care da dreptul doar vinatorilor sa verifice pescarii a fost intoarsa spre CCR de Johannis.
    ANPA este o structura f mica, corupta si ea, jandarmeria nu prea are vreme sa se implice serios in asa ceva, etc, etc.
    Dupa mine, cind Nastase a creat ANPA, o structura minuscula si aservita, careia i-a dat in primire pestii, a facut-o pentru a ajunge aceste ape la AJVPS-uri, in totalitate si neconditionat. Schimbarea ar trebui sa inceapa acolo, sa revina apele la o institutie mult mai mare, cu resurse, cu oameni peste tot in teritoriu, care sa se ocupe de ape, de pesti. Daca nu ma insel, Nastase le-a luat de la apele romane. Poate ca ar trebui sa revina la ei.
    Pina atunci, interzicerea totala a pescuitului este o solutie buna, chiar daca dureroasa pentru cei care iubesc pescuitul si respecta pestii.
    PS. Totusi, la 1 Mai (ar fi putut fi deschis cu 3 zile mai devreme pentru ca este mini-vacanta) se deschide pescuitul la pastrav, doar cu momeli artificiale!

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Salut, Liviu.
      Nu e despre durerea pe care o simt eu ca pescar în prohibiţie. E despre durerea apelor şi despre prohibiţia sterilã a zilelor noastre.
      Ştim cine e Nãstase şi cunoaştem legãtura lui cu AGVPS…
      Mulţumesc pentru mesaj şi fir întins de 1 mai!

      Reply

  • Avatar

    Pescar

    |

    Pai pentru ce e pregatita Romania? Un exemplu concret. „da, uite, din acest punct de vedere suntem pregatiti sa […]”. Nimic nu e bine pus la punct si gandit in Romania. Totul e lasat la voia intamplarii. Ca un pescar care merge pe balta, pune rama-n ac si nu stie la ce da. „La ce intra”-ti va raspunde cand il intrebi. Ala macar, in ignoranta lui, daca vede pe vecinu’ ca prinde mai bine, merge si-l intreaba ce si cum si face si el la fel data viitoare. Noooo, la noi nu exista asa ceva. Poa’ sa mearga la restul pe langa noi, putem avea exemple bune duium (vorba lui Ismail), ca ne doare-n c(i)ot.

    Reply

  • Avatar

    cezar jeflea

    |

    Scriu scurt,au scazut lacul Golesti la jumatate acum,multi pesti au depus….la Pitesti Golesti parca e un nume predestinat dezastrelor,treaba e de ieri,Sorine te-am rugat sa te ocupi de scrisoarea catre parlament,te rog sa nu fie prea elaborata pt ca nu o sa poata s-o citeasca,ma doare la inima☹

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Ce trist…?
      Îmi pare rãu s-aud, Cezar.

      Reply

  • Avatar

    Daniela

    |

    Știuca reprezintă una din speciile de peste cu icre valoroase.Este incorect sa pui prohibiția (Februarie),după perioada propice valorificării icrelor(Decembrie, Ianuarie).O știucă de 5kg o cumperi cu 50lei iar în interiorul ei ai icre de 200lei.

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Nu existã interese mai meschine decât cele legate de prohibiţia ştiucii. Nimic din prohibiţia ei nu e pus întâmplãtor. Totul e pus pentru masacru pe bani mulţi.

      Reply

Lasă un comentariu