TotPescuit

Pescar sau braconier?

Pentru pescarii cu lansetă e oprit pescuitul. Pentru braconieri e oprit sistemul de supraveghere al frontierei – SCOMAR. Mi se pare normal! E vorba despre intimitatea oamenilor, că și braconierii sunt oameni (!), și despre lucrul în condiţii stresante. Lasă-i dom’le să-și facă treaba!

Fraierii cu lansetă și conștiinţă (ca tine și ca mine) văd pastrăvul patru luni pe an și știuca doar în poze, că n-au voie s-o prindă după ce și-a depus icrele. Păi cum de ce?!…Ca să fie apele libere pentru ăilalţi. Ăia au liber tot timpul, și-n prohibiţie – mai abitir!

Pentru pescarii cu lansetă se impun restricţii în plus (faţă de cele legale!) pe teritoriul Deltei Dunării. Pentru braconieri și pentru pescarii comerciali se amână (cu intenţie!), an de an, publicarea Ordinului de prohibiţie în Monitorul Oficial. Vai de știucile noastre! Am scris despre asta, aici . Dar totuși, bine că s-a interzis priponul in Deltă, că era jale!…

Pescarii cu lansetă sunt forţaţi an de an să se asocieze și să cotizeze pe la diverse Ajvps-uri. Ba, mai mult, sunt puși în situaţii penibile, pentru a obţine un permis gratuit. La final, mulţi dintre ei au fost și umiliţi, și lăsaţi fără permis.

Lipsa de informare și incertitudinea vin direct de la instituţiile statului. Pescărimea nu știe ce-i ăla permis de pescuit și care-i carnetul de membru al unei asociaţii…Băieţii puși să te apere și să te facă mai deștept își freacă mâinile gingașe, de birocraţi. Cu cât cotizezi în mai multe locuri, cu atât mai bine!

Braconierii știu foarte clar unde trebuie să cotizeze. Nu există necunoscute sau incertitudine. Ba chiar aș merge până-ntr-acolo încât să afirm că există predictibilitate în domeniu. Ăia care sunt prinși și jumuliţi prin media sunt niște ageamii, fără avizele necesare…

Pescarii cu lansetă pescuiesc, în general, ziua. Braconierii sunt, de regulă, băieţi de schimbul trei. Mai marii pescuitului ne-au spus deunăzi că nu se prea pot intersecta cu braconierii fiindcă ei lucrează doar ziua. Nu-i caută noaptea de plase și curent ca să nu-și dea peste cap ritmul circadian și pentru că nu le permite statutul funcţionarului public. Aţi priceput?!…

Pescarii cu lansetă, chiar așa huliţi cum sunt ei, ţin în spate industria pescuitului din România. Niște viermuși, două pungi de nadă, o plută, o mulinetă cu paișpe rulmenţi, un sac de boilies, un sonar…Iaca, rezultă niște bani curaţi, cu miros de râme. Știu, știu…se plâng unii că-s puţini, că românu-i zgârcit…Las’ că ce-i în plus, nu-i în minus!

Braconierii nu cotizează deloc la buget. Ei sunt pe persoană fizică. Știi cum stau leii călare pe-o carcasă de antilopă la Discovery Channel? Ei, cam așa ceva…Banii ăștia se împart în familie și au miros de pește.

Pescarii cu lansetă prind un pește, îl pozează de aproape (ca să pară mare) și dup-aia îl trag la tigaie sau îl pupă pe bot și-i dau drumul. Suntem recunoscuţi la nivel mondial drept o ţară exportatoare de talente, în toate domeniile. Italienii caută cu disperare fotografi capabili să surprindă într-un singur cadru captura de o noapte a unui echipaj român plecat la braconaj peste hotare. Încă nu și-au atins acest deziderat.

Să recapitulăm. Dacă ai prostul obicei de a fi pescar cu lansetă (și pescuiești în spiritul și-n litera legii!) ești:

– Obligat să te asociezi și umilit atunci când vrei un permis de pescuit;

– Un braconier ordinar (și-n consecinţă, amendat) dacă nu-l ai;

– Dezinformat și ars la buzunar peste tot;

– Ţinut departe de apă cu o prohibiţie din pix și, pe alocuri, fără rost;

– Ostracizat și arătat cu degetul dacă mănânci un pește prins de tine;

– Ăla din cauza căruia nu mai înoată pește prin apele noastre. (Faptul că mai există oameni care cred gogoașa asta e peste puterea mea de înţelegere!…)

Fraţilor, încă nu m-am lămurit întru totul de-o treabă: ţara asta te vrea pescar?…Te vrea braconier?…Sau, pur și simplu, te vrea prost?

P.S. Ţi-a placut ce-ai citit? Atunci abonează-te la newsletter-ul totpescuit.ro Aici (în partea de jos a paginii).

Etichete:, , , , , , ,

Trackback de pe site-ul dvs.

Comentarii (62)

 • Avatar

  Moldovan Gheorghe

  |

  Bune comentarii doar ca in România legea e pentru prosti !

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Din pacate, realitatea va da dreptate…:(

   Reply

  • Avatar

   greu este

   |

   Ai scris numai realitatea!Si este dureros de adevarata! Stiuca a depus si tot in prohibitie este. Noi ne uitam lung ca 2 luni suntem pusi pe bara. Cum sa indraznesti sa calci legea? S-a ajuns si la o amenda de 1200 lei…salariul minim pe economie!Mai bine stam acasa si la anu’ sa ne gandim de 1000 de ori inainte de a mai plati un permis de membru AJVPS!

   Reply

 • Avatar

  Iulian m

  |

  Din păcate, ne vrea și proști, si braconieri… Din ăia de-i poate amenda si batjocori.

  Reply

 • Avatar

  Catrina Vasile

  |

  Foarte bine punctat dl.Sorin, vă multumesc mult pentru concluziile dvs.reale si adevarate.Noi, micii pescari suntem tratați ca nişte paria, de parcă apele naționale ar fi proprietatea lor personală.

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Pescarii cu lanseta, care respecta spiritul si litera legii (!), ar trebui sa fie MULT mai respectati.

   Reply

 • Avatar

  ary

  |

  A inceput sa puta tara asta tot mai tare si tot mai urat.Si nu e vorba de culoarea politica ,pentru ca marlania,sarlatanismul,obedienta fata de ban(cel castigat din spaga si manarii),nu au culoare.Au adepti.Foarte multi.Te miri?Am avut un presedinte(cu doua mandate!!!),care si-a incuscrit familia cu (alti)interlopi,care a orchestrat o pseuorapire de ziaristi….bleah,nu mai vreau sa imi amintesc restul!
  Ne impiedicam acum de branconieri….?!?
  Nu este peste in raurile noastre?
  Asociatiile sunt doar niste capuse?
  Si mai sunt si alte intrebari retorice….
  Mie personal,imi face bine sa stiu ca (inca)ii mai pasa cuiva de pescuitul sportiv,de ape si de natura in general.
  Multumesc,Sorin!

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Ai dreptate, nu e despre culoare politica…au trecut toti pe la ciolan de la Revolutie incoace.
   Si eu tie, Ary!

   Reply

 • Avatar

  Florea Dan

  |

  Trist, dar adevarat…
  Tipic pt romania(cu r mic, deja nu mai merita sa scrii cu R mare) ca n mai toate domeniile, unde nu e loc de spaga, este restrictie pt oamenii corecti, iar altii fura inzecit, protejati de autoritati.
  Sa zicem mersi ca nu se legalizeaza braconajul si ca pescuitul cu curent este inca ilegal(teoretic, pt ca, practic…).
  E trist de tot dle Sorin, dar ce poti face?
  romania este pierduta. Si oamenii ca dumneata, corecti si indragostiti de pescuit si de lucrurile frumoase, sunt obligati sa treaca prin te miri ce „probe” ca sa fie n legalitate, pe cand „ailalti” sunt sustinuti pt ca, cotizeaza mai departe.
  Spaga este cuvantul de ordine peste tot, fara ea nu se poate.
  Apropos… Stiti ca pt a inmatricula o barca noua e nevoie sa pui la actele necesare si doua poze cu barca pe apa? Asta in conditiile in care, barca ta este noua, neinmatriculata si faci o ilegalitate daca o dai la apa.
  Asta cere capitania. Asa vor ei, pt ca legea nu specifica asa ceva. Si?!? Ai ce face? Daaaa, bineinteles… SPAGAAAA… 100 coconei si se rezolva.
  Fara scapare, romanie urata, ne chinuim.
  Dumneata, dle Sorin, mare pescar(cred:) si orator(asta cu siguranta) , continua ceea ce faci, cu pasiune, pt ca astfel ne mai alini frustrarile si suferintele zilnice, gemerate de „sistem”.
  Sanatate maxima.!

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Multa sanatate si multumesc pentru mesaj!

   Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   – Cotizam la CRE Bacau, Aqua Crisius si la cine mai face treaba prin tara;
   – Ii tragem de maneca pe aia din zona noastra;
   – Sunam la 112 cand e cazul;
   – Aratam (cum putem) ca suntem multi, ca ne pasa si ca asa nu se mai poate.
   Te las pe tine sa continui.

   Reply

 • Avatar

  Cătălin R

  |

  Salut!
  Sa va spuna localnici de pe lângă malurile Prutului, cei mai mari braconieri sunt grăniceri, prohibitia vine ca o mănușă pt acești domni.
  Asa ca cei care ar trebui să îl păzească il „storc” de ce mi are-n el.
  Cu stimă,

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Salut!
   In multe locuri din tara e la fel! Nu ma refer la graniceri. Apele sunt vulnerabile in perioada asta.
   Numai bine!

   Reply

 • Avatar

  Std

  |

  Salut.prin grele momente trece tara noastră.ninica nu functionează bine.nimica.atata timp cat poporul nu iși dă seama că……politicienii trebuie să servească patria și nu invers……nu avem nici o șansă.păcat de viitorul sumbru ce se arată copiilor noștri păcat, ptr că in ro.sar putea .

  Reply

 • Avatar

  Doc

  |

  Salut D-nu Sorin.Perfect punctat și la obiect . Mă bucur că mai există Oameni care gândesc așa.Braconajul la noi a ajuns o mare industrie neagră.Nu se vrea și nu se dorește eradicarea lui Peștele de la cap se impute Nu-i Așa.?

  Reply

 • Avatar

  Blajan vasile

  |

  Sorin e ff adevărat ceea ce spui,din pacate noi cei cu unghița doar vom cotiza ptr indesa altii în buzunare si acel pescuit din placere va dispărea in fața Mastodomilor??

  Reply

 • Avatar

  Petru Loghin

  |

  Este păcat pentru tot ce se întîmplă pe și cu bălțile noastre atîtea cîte mai sunt .
  Că sunt pline de mizerii, sufocate cu stuf și papură, este altceva, fiindcă și pe bălțile private este la fel ba mai mult, în afară de taxa care-i consistentă, pește rar vezi .
  Oricum, undițarii din zona noastră a Iașilor, nu prea mai ai unde să iasă .

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   E o degradare generalizata. Nu doar la voi…

   Reply

 • Avatar

  Rizea

  |

  Bine punctat, doar ca nu înțeleg termenul de braconier.
  Te referi la pescari industriali sau chiar la braconieri.
  Nu cunosc cazul, dar, dacă pescarii care pescuiesc cu plase au voie înseamnă ca sistemul și legile sunt praf.
  Dacă ne raportăm la intelesul cuvântului braconier, iti pot spune ca găsești și în rândul unora cat și in rândul celorlați

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Braconier e ala care nu respecta legea, indiferent din ce categorie face parte. Dar si aici sunt pesti mici si rechini albi. Pe astia din urma nu-i vaneaza NIMENI! Sper ca m-am facut inteles.
   Numai bine!

   Reply

 • Avatar

  Dan

  |

  Tara te considera prost și intr-un final te vrea plecat. Ii singura soluție!

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   As vrea, dar nu pot sa te contrazic. :((

   Reply

 • Avatar

  Nicu

  |

  Salut Sorin ,majoritate din noi pescari le stim dar nu facem nimica ne plangem intre noi si platim si la propriu si la figurat .Multumesc Sorine de claxon .

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Nici macar o nemultumire consistenta nu prea se simte…masa aia critica ce poate pune lucrurile in miscare. Asta-i baiul mare!

   Reply

 • Avatar

  Neagu Vasile

  |

  Articolul este super
  Cred ca a treia varianta de la finalul articolului este intenția lor

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Si eu cred acelasi lucru. Multumesc pentru apreciere.

   Reply

 • Avatar

  Balog Levente

  |

  Bine punctat domnu Sorin !!! Măine poimăine şi singura distracţie se duce pe apa sămbetei…

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Mult a fost, putin a ramas…:(

   Reply

 • Avatar

  Ilie

  |

  Sorinel,mai termina cu articolele astea ..nu de alta dar simt că-mi revine din nou cheful de „reclama”la adresa ajvps-urilor și de la o vreme mi-am propus/impus sa nu mă mai intereseze corbii…
  Despre termenul de „persoana fizica/membru”îți spun doar că nu toți sunt egali în cadrul unei asociații.Stii limita celor 500m de sub centrale(o prostie,dar mă rog,fiecare cu părerea lui)…ei bine,anumite persoane agreate de conducerea unei asociații au clementa acestora de a pescui acolo.Restul,daca refuza într-un final statutul de proști,sunt catalogați braconieri,amendați și suspendați.Abuzurile nu se opresc aici,daca faci greșeală să întrebi de ce permisele sunt așa de scumpe in zona,ești exclus și pus pe lista braconierilor cu interdicția de a pescui pe apele asociației.Iti spun aceste lucruri deoarece mi-i s-au întâmplat și mie in trecut.Stiu,legea e lege și trebuie respectata.Am plătit ce trebuia platit și mi-am recunoscut vina.Eu sincer nu mai vreau sa fac parte din aia multi și” proști „și încerc să înțeleg de ce unii sunt mai membrii ca alții sau de ce pentru aceleași fapte unii sunt catalogați braconieri și alți nu.

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Ilie, traiesti intr-o zona geografica deosebit de interesanta…:)) Am auzit ca nici legile fizicii nu prea functioneaza pe acolo. Ai grija cu interdictiile ca, mai nou, se tine evidenta si la nivel national. Poate te fac astia sa te lasi de pescuit…

   Reply

   • Avatar

    Ilie

    |

    Mă bate gândul ăsta.Am auzit că un PSL îți dă mai multă satisfacție.

    Reply

    • Avatar

     Sorin Tot

     |

     Mai mulți avați pentru mine!…:))) (glumesc!)

     Reply

     • Avatar

      Ilie

      |

      Eu nu, în tinerețe mi-au plăcut tragerile in poligon, e ceva fain care-ți activează adrenalina.Merge in locul pescuitului.?

     • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Nu mai vorbi prostii…?

 • Avatar

  Cezar Jeflea

  |

  Extraordinar articol Sorine,Dumnezeu sa aiba grija de oasele tale,multa sanatate!

  Reply

 • Avatar

  Popescu Gerard

  |

  Salutare domnul Sorin. Aveți perfectă dreptate, totul în țara asta frumoasă este o porcărie. Aș avea multe de spus dar,…. nu ascultă nimeni. Parcă suntem fiii ploii. Fir întins după prohibiție tuturor. Cu respect.

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Vă salut! Prohibiție ușoară și fir întins după. Numai bine!

   Reply

 • Avatar

  Ion Popa

  |

  Foarte misto scris, exact ceea ce se intampla, realitatea crunta…din pacate articolul mi-a readus in minte si in suflet notiunea de neputinta si poate chiar resemnare.

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Îmi pare rău pentru asta. Am același sentiment.

   Reply

 • Avatar

  Tibi

  |

  Superb articol , adevarat …….dar , foarte trist !! 🙁 E clar ca , a treia varianta e dezideratul , ” maretilor nostri conducatori ” !! Dar , pana cand sa mai suportam , situatia asta ?! Oare , in 26 mai , n-am avea o sansa ?! 🙂 PS Te salut , Sorin si-ti doresc , tie si celor dragi , sanatate si Sarbatori Luminate si Binecuvantate !!

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Avem o șansă, dar nu mai privesc alegerile ca pe un moment cheie. Ca să fie bine „ei” trebuie să simtă presiunea noastră TOT timpul!
   Sărbători frumoase ție și familiei!

   Reply

 • Avatar

  Ana

  |

  Legea este facuta doar pentru prosti, nu pentru baietii destepti,care braconeaza mana in mana cu politia??

  Reply

 • Avatar

  serban

  |

  Nu banuiam ca se publica intarziat in Monitorul Oficial ordinul de prog=hibitie ca sa beneficieze diversi mafioti….credeam ca din tampenis si neglijenta.
  Anul acesta ca sa pot pescui am fost obligat sa devin membru la un AJVPS si acum am carnet cu vizampe 2019 dar nu am permisul alb al ANPA (care nu le emite inca) Deci daca vin jandarmii in control pe apa (de munte) pe 1 mai risc sa iau amenda desi am carnetul de membru al asociatiei care gestioneaza acel râu…sau le arat cartonasul albastru din 2018 si totul e OK? In mod normal asociatiile ar trebui sa iti dea oie sa pescuiesti in apele lor si fara sa fii membru, doar platind o taxa pe zi sau pe sezon. O platesti simplu in cont bancar si gata, mergi la pescuit. Membri sa devina doar cei care vor asta. Dar cum sa accepte birocratii din Romania asa ceva? Ei vor musai sa ne vadă asociați…dacă nu la partidul de guvernamant atunci la o asociatie de pescari. Jenantă si revoltătoare situație…

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   De acord.
   Pentru a pescui pe apele de munte de 1 mai ai nevoie de Anpa alb 2018 (încă valabil, până la emiterea permiselor 2019). După recomandările „călduroase” ale Anpa, trebuie să achiți și taxa de membru 2019 asociației care ți-a eliberat permisul Anpa alb 2018.
   Orice jandarm sănătos la cap și informat din țara asta îți va cere doar permisul Anpa alb valabil (2018 în cazul de față, până la emiterea permiselor 2019). Eu am fost controlat de 2 ori anul trecut.

   Reply

 • Avatar

  serban

  |

  Am prins un zvon cum că la asociaţiile de vanatori si pescari (AVPsuri) vanatorii vor avea drept sa ii verifice pe pescari dacă au permis…adică atunci cand li se dă permisul vanatorilor (care cred ca e de vreo 10 ori mai scump ca al pescarilor cel putin) li se va spune că trebuie să participe si ei voluntar la controale…si acesti vanatori vor vrea sa vada carnetul de membru vizat pe anul in curs…Cand vin jandarmii ei vor să vadă cartonasul alb sau bleu al ANPA. Iar daca vine padurarul pe o apă a RNP (foarte rar se petrece asa ceva, pe majoritatea apelor) el vrea sa vada strict bonul-chitanta date de ocol. I se rupe de cartonasul ANPA desi legea zice ca acela e permisul iar bonul fiscal RNP e un supliment. Pe siteul ANPA scrie ca permisul national e pentru Dunare si brate respectiv pentru Marea Neagra…nu scrie nimic de apele de munte nearondate de nicio asociatie (si sigur sunt paraie ramase ale nimanui deci administrate teoretic de ANPA). Ca si cum RNP ar emite bon fiscal si acela ar tine loc si de permis…ce mai, noaptea minţii….

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Mda, prea complicat!
   Zvonul cu vânătorii a rămas la nivel de zvon!

   Reply

 • Avatar

  Flavius

  |

  Ai ffffff mare dreptate sistemul asta trebuie fuck in el. Am stat acasa din februarie pt.ca n-am avut permis albastru și avertisment pe cand alti luau tone de peste cu plasele legal nu?și dintre toți au fost mulți dintre care nici chitanța nu aveau drq m-am supărat rau de tot,pai pe fronteristi cine ii controlează de permise?

  Reply

   • Avatar

    Flavius

    |

    Cam așa, de tot rasu!

    Reply

 • Avatar

  Emil

  |

  Media ieșirilor mele la pescuit ar fi cam una la 3 zile. În ultimii 25 de ani am văzut 3 controale. Doua pe Siret și unul pe Trotuş. Pescuiesc pe Siret, Trotus, Tazlău, Oituz, Caşin. În urma cu ceva ani, poate 10, am scris Gărzii de mediu ca mă pun la dispoziția lor ca voluntar pt a combate braconajul, folosind o cameră night vision cu iluminator în infraroșu ce „vedea” la 2,5 km. Poziționat bine , in stanga și dreapta, erau 5 km. O lanternă sau i țigară aprinsă se vedeau de la 5 km. Au refuzat. Nu puteau invoca comiterea unei ilegalități, eu fiind autorizat pt folosirea unor astfel de echipamente, și chiar obligat prin lege să semnalez autorităților faptele ce contravin legilor. Pur și simplu, nu au vrut.

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Asta spune tot……
   Mulțumesc pentru mesaj, Emil.

   Reply

 • Avatar

  vlad

  |

  Am locuit o perioada in Olanda. Mi-a placut la nebunie mentalitatea lor. Ei considera pescuitul drept un sport care trebuie sa fie accesibil orcui. In consecinta permisul (VISPA) costa in jur de 40 de euro. In baza lui ai dreptul sa pescuiesti pe mai mult de 90% din apele lor, fie ele sarate sau dulci. Nu are rost sa vorbesc despre cat de usor se poate obtine un permis de pescuit… Ei nu au apele noastre si nici diversitatea piscicola pe care o avem noi. Sunt rare zonele unde poti sa te bucuri de natura, de liniste si intimitate. Cu toate acestea prinzi crap si stiuca literalmente in orice canal. M-as bucura sa vad asa ceva si in tara noastra.

  Reply

 • Avatar

  nvr

  |

  Din pacate organele abilitate nu sunt in stare sa ia masuri nici macar atunci cand infractorii li se ofera pe tava!
  Iata un anunt luat de pe OLX:
  ” Vand Generator electric Aparat curentat Pește Samus 725mp electrofish – telefon 0721 747 167, Bucuresti sectorul 4″
  si iata un extras din OUG 23/2008 cu modificarile si completarile ulterioare:
  Art. 65.
  (1) Următoarele fapte constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 3 ani și interzicerea dreptului de a pescui o perioadă cuprinsă între 1 și 3 ani
  a) pescuitul electric, deținerea aparatelor și dispozitivelor care distrug resursele acvatice vii prin curentare, pescuitul cu materiale explozive, pescuitul cu substanțe toxice și narcotice de orice fel, precum și folosirea armelor de foc în scopul omorârii peștilor sau altor viețuitoare acvatice;

  Reply

Lasă un comentariu