TotPescuit

Permise de pescuit 2019

Dacă ești pescar în România, știi deja că-n fiecare an trebuie s-o iei de la zero și să-ţi baţi capul cu legi, ordonanţe, informări și alte cele. Anul ăsta fac eu cinste cu toate informaţiile de care ai nevoie pentru a pescui legal în România lui 2019. Asta nu înseamnă că nu rămâi dator c-o bere!

Am stat de vorbă despre permisele de pescuit recreativ 2019 cu domnul Bălaș Mircea, Inspector din cadrul ANPA, serviciul regional Transilvania, căruia îi mulţumesc pentru deschidere și timpul acordat.

Totpescuit.ro: Ce trebuie să facă un pescar pentru a pescui legal în România anului 2019?

Bălaș Mircea: Conform deciziei 454/18.12.2018, publicată pe site-ul Anpa, permisele de pescuit recreativ de culoare albastră eliberate în anul 2018 sunt valabile și-n 2019, până se vor tipări noile permise. Cu ele se va putea pescui pe Dunăre, Marea Neagră și apele necontractate.

Conform aceleiași decizii, permisele albe emise de către Anpa și eliberate de către asociaţii de pescari recreativi în 2018 sunt valabile și-n 2019, însoţite de carnetul de membru al asociaţiei care a eliberat permisul, vizat pe 2019, cu respectarea legislaţiei în vigoare.

Totpescuit.ro: Foarte mulţi pescari confundă carnetul de membru al unei asociaţii cu permisul de pescuit. Explicaţi-le vă rog, pe scurt, care e diferenţa dintre cele două.

Bălaș Mircea: Carnetul de membru arată doar apartenenţa unui pescar la o asociaţie.

Modelul permisului de pescuit recreativ este prevăzut de anexa numărul 2 al ord. MADR nr. 60/2017. Exercitarea dreptului de pescuit în România se face în baza permisului de pescuit alb sau albastru (după caz) emis de ANPA și eliberat de asociaţii sau de către ANPA, după caz. (permisele albe se eliberează de către asociaţii, iar cel albastre direct de către ANPA).

Totpescuit.ro: Simplu, să înţeleagă tot poporul…Unde poţi pescui cu fiecare permis de pescuit emis de ANPA?

Bălaș Mircea: Permis ANPA alb – pe apele contractate de către asociaţii. Permis ANPA albastru – Dunăre, Marea Neagră și pe apele necontractate de către asociaţii, cu excepţia Deltei Dunării, unde e nevoie de permisul de pescuit eliberat online și gratuit direct de pe site-ul Administraţiei Rezervaţia Biosfera Delta Dunării.

Totpescuit.ro: În 2018 mulţi pescari s-au aflat în imposibilitatea de a achiziţiona permisul ANPA albastru. Cum s-a ajuns în această situaţie și ce plan are ANPA pentru a evita repetarea ei în 2019?

Permisele de pescuit recreativ, indiferent de culoarea lor, se tipăresc într-un număr limitat pentru a se respecta TAC-ul (Total Captură Admisibilă), conform art. 2 din OUG 23/2008. Ce înseamnă asta: TAC-ul reprezintă cantitatea de pește sau alte vieţuitoare acvatice aparţinând unei anumite specii sau grup de specii, exprimată în kilograme sau în număr de exemplare, care se poate extrage anual fără a afecta capacitatea de regenerare anuală.

Au existat solicitări (din partea asociaţiilor de pescari) de mărire a TAC-ului, dar nu s-a aprobat mărirea, întrucât astfel s-ar încălca politica comună de pescuit care reglementează (la nivel european) efortul de pescuit și cotele de pescuit anuale. TAC-ul și efortul de pescuit trebuie respectate și-n anul 2019, în concluzie numărul de permise eliberate de ANPA în 2019 va fi corelat cu ele și limitat.

(Notă Totpescuit.ro: Având în vedere cele de mai sus și faptul că Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit și Acvacultură Galaţi a propus păstrarea TAC-ului neschimbat în 2018 și nu se întrevede vreo modificare în acest sens în anul 2019, singura concluzie care poate fi trasă este aceea că numărul permiselor albastre de pescuit recreativ 2019 va fi idem cu 2018.)

Totpescuit.ro: Ce fac pescarii care nu au obţinut un permis ANPA albastru în 2018? Cum pot pescui legal în 2019?

Pentru a pescui legal pe Dunăre, Marea Neagră și apele necontractate, trebuie să aștepte până se vor tipări permisele albastre pe anul 2019. Ele vor fi eliberate gratuit, conform Legii nr.1 / 2017, direct de către ANPA.

Totpescuit.ro: Pe când un permis de pescuit recreativ ușor de achiziţionat (online)?

Departamentul de Comunicare ANPA București: În anul 2019 permisele de pescuit recreativ de culoare albastră se vor obţine online, direct de pe site-ul ANPA.

În momentul de faţă soft-ul necesar e în lucru. Nu se știe o dată aproximativă de intrare în folosinţă. De asemenea, nu s-a decis dacă permisele de pescuit recreativ de culoare albă se vor elibera online sau tot prin intermediul asociaţiilor.

Totpescuit.ro: Cine are dreptul legal de a controla un pescar pe apă în 2019? Cine are dreptul legal de a dispune sancţiuni contravenţionale/penale în cazul în care acestea se impun?

Bălaș Mircea: Au dreptul legal de a te controla pe apă – ofiţeri și agenţi ai Poliţiei Române și ai Poliţiei de Frontieră, ofiţeri și subofiţeri ai Jandarmeriei Române, personalul cu drept de inspecţie și control din cadrul ANPA, personalul cu drept de inspecţie și control din Garda Naţională de Mediu, personalul cu drept de inspecţie și control din cadrul RNP-ROMSILVA.

Pot dispune sancţiuni contravenţionale toţi cei enumeraţi mai sus. Pentru a constata infracţiuni grave și a dispune sancţiuni sunt competenţi (pe lângă organele de urmărire penală): ofiţeri și agenţi ai Poliţiei Române și ai Poliţiei de Frontieră, ofiţeri și subofiţeri ai Jandarmeriei Române, personalul cu drept de inspecţie și control din cadrul ANPA, personalul cu drept de inspecţie și control din Garda Naţională de Mediu, personalul cu drept de inspecţie și control din cadrul Biosferei Delta Dunării.

Totpescuit.ro: Un pescar plătește taxa de membru către asociaţia X (în judeţul de domiciliu), primește în schimb un carnet de membru vizat și un permis de pescuit recreativ de culoare albă. În concediu, merge la pescuit pe o apă contractată de asociaţia Y, care îi cere o taxă în plus. Cum ar trebui să procedeze din punct de vedere legal?

Bălaș Mircea: Trebuie să respecte regulamentul stabilit de către asociaţia Y. În regulament poate fi inclusă o taxă de acces în zonă pentru nemembri. Ca inspector ANPA, nu pot aplica vreo sancţiune în cazul în care nu respectă regulamentul stabilit de asociaţia Y. Nu există o bază legală în acest sens.

Totpescuit.ro: Informaţie pe surse – în cadrul Jandarmeriei Române (organ de control despre care am discutat adineauri) s-a făcut un instructaj la nivel naţional prin care li s-a pus în vedere ofiţerilor/subofiţerilor faptul că trebuie să verifice strict existenţa permisului de pescuit recreativ ANPA alb sau albastru, după caz. Discuţiile legate de carnete de membru și taxe suplimentare nu îi interesează. Cum comentaţi?

Bălaș Mircea: Nu comentez.

Totpescuit.ro: AGVPS România a redactat în anul 2018 o circulară prin care recomanda tuturor asociaţiilor din subordine să respecte principiul reciprocităţii interpretat astfel: un pescar de bună credinţă, care nu vânează o taxă de membru mai mică în judeţul vecin și achită taxa în judeţul de domiciliu să poată pescui pe toate apele atribuite la nivel naţional Ajvps-urilor. Ajvps-urile din teritoriu au ignorat circulara și au cerut în continuare bani în plus. Cum comentaţi?

Bălaș Mircea: Reciprocitatea e un act bilateral care nu poate fi impus de către ANPA. Mai multe nu comentez.

Totpescuit.ro: Foarte puţine asociaţii cu ape contractate ies în teren pentru controale, combaterea braconajului, ecologizări etc. Se mulţumesc să încaseze taxele. Mulţi pescari sunt, pe bună dreptate, nemulţumiţi de această stare de fapt. Cum comentaţi?

Bălaș Mircea: Din raportările făcute de către asociaţiile din raza mea de competenţă am cunoștinţă că s-au făcut ecologizări și controale cu instituţiile abilitate (ANPA, Jandarmerie și Poliţie).

Totpescuit.ro: Ce facem cu braconajul electric și cu plasele?

Bălaș Mircea: Există un plan de acţiune în vederea combaterii braconajului și pescuitului ilegal desfășurat de ANPA, împreună cu instituţiile abilitate (Poliţie, Jandarmerie, Garda de mediu).

Cam asta a fost discuţia noastră despre permisele de pescuit 2019.

Oameni buni: fiţi pescari informaţi! Citiţi toate rândurile și printre rânduri. În rest, s-auzim de bine!

Aștept berea pe adresa redacţiei!

P.S. Ţi-a plăcut ce-ai citit? Atunci abonează-te la newsletter-ul totpescuit.ro Aici (în partea de jos a paginii).

Etichete:, , , , , ,

Trackback de pe site-ul dvs.

Comentarii (269)

  • Avatar

    Calin

    |

    Multumesc pentru informarea completa si pentru timpul utilizat pentru obtinerea acestor informatii.
    Eram gata sa sar de pe canapea cand am citit de obtinerea permisului online, dar experienta m-a temperat. Aman saltul pentru cand voi fi cu permisul in mana.
    Din pacate, de cand merg eu la pescuit, de vreo 10 ani, am foat controlat o singura data pe Dunare de catre PF. Am intins cu satisfactie permisul si PG-ul care s-a lovit de privirea plictisita a agentului ce m-a refuzat cu un semn din mana si a rostit rar: Bu-le-ti-nul !

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Cu placere, Calin. Informatia e sigura – permisul ANPA albastru 2019 se va elibera online de pe site-ul institutiei. Cand se va intampla asta, ramane de vazut. Seara faina!

      Reply

      • Avatar

        andrei

        |

        In 18 mai 2019 am obtinut permisul ANPA online, dar sunt doar doua tipuri: 1.pentru Marea Neagra si 2. pentru Dunare si ramurile sale. Ti se trimite pe mail si poti sa-l tiparest.

        Reply

        • Avatar

          Sorin Tot

          |

          Foarte bine că ai făcut rost de el. Mă bucur.
          Pe lângă cele enumerate de tine, mai există permisul Anpa 2019 valabil pe TOATE apele contractate din România, care se eliberează prin intermediul Asociațiilor.

          Reply

    • Avatar

      iudi

      |

      din barca se poate pescui pe Mureș? Multumesc

      Reply

  • Avatar

    PETRE CREMENE

    |

    Mersi pt cercetări și informații, foarte bine documentate, numai bine.

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Cu plăcere. Mă bucur că ți-au fost de folos. Numai bine!

      Reply

      • Avatar

        Adam

        |

        Pot spune că persoanele care trebuie să prevină combaterea braconajului piscicol ( jandarmi ) sunt pe mînă cu braconieri și își ia dreptul de la ei. Am avut o experiență neplăcută cu jandarmii de la Craiova , eram la pescuit pe barajul de la Drăgășani și în jurul ore 7 dimineața au ajuns și ei , dar menționez că braconieri plecaseră , setcile erau băgate în fața noastră la 17 m de mal , le-am explicat asta la jandarmi , la care ei mi-au spus să sun la ANPA , bun am înțeles , le-am mai explicat că braconieri s-au dus pe digul celălalt să bage setcile și dacă se duc repede , pot să-i prindă , sau dus dar nu să-i prindă , să verifice pescari de permise și după sau întors . Cert este că la 1 oră a venit braconierul cu zecile care erau în fața noastră să le scoată , m-am urcat pe dig să văd dacă jandarmi plecaseră , omul a început să de-a jos barca să poată intra să scoată plasele , imediat a primit un telefon șa legat barca pe mașină și a plecat , m-am suit înapoi pe dig să văd despre ce era vorba , cînd mă uit , era de vorbă cu jandarmii , am crezut că o să verifice m-aș sau să-i facă cv , dar nu , a plecat mai departe , după 30 min , vine înapoi și l-am întrebat de curiozitate de ce l-au oprit jandarmi , mi-a zis rîzînd că l-a sunat să se ducă să le de-a dreptul că ei pleacă la Craiova la sediu . Așa că noi degeaba ne zbatem , suntem o țară cu tot felul de curve îmbrăcate în hainele statului , și profitînd de ele . Dacă suni ANPA nu răspunde nimeni , dacă suni la 112 vin polițiști și îți vb în nas că sau deranjat să vină la fața locului și după ce vb cu tine se duc și dau măna cu braconierii . Așa că legea pescuitul recreativ este așa , pescari plătesc permise ptr salariile ANPA și braconieri jermănesc să le de-a să-și facă case . În definitiv cel ce plătește permis , e luat în rîs de cei ce verifică și de braconieri .

        Reply

        • Avatar

          Alex

          |

          Asa se intampla si la rm valcea mai nou si cei care lucreaza la hidrobaraje braconeaza

          Reply

          • Avatar

            Ducu

            |

            La cornet angajatii de la hidrocentrala braconeaza de fata cu jandarmii.

        • Avatar

          Doru

          |

          CORECT! Și la Călărași la fel !

          Reply

        • Avatar

          Cristi

          |

          Buna ziua, sunt elev si am 16 ani cât costă permisul de pescuit pentru tarnava mica?

          Reply

          • Avatar

            Sorin Tot

            |

            Salut Cristi,
            Du-te la asociația care se ocupă de Târnava Mică. Mi-e greu să-ți spun cât e cotizația anuală de membru și ce reduceri au pentru elevi…Ei te pot lămuri.
            Fir întins!

    • Avatar

      Pop

      |

      Ajvps a concesionat raul și afluenții , conform… Întrebare : Fostul curs al râului / cracii (nu comunică cu râul) ale cui sunt ?

      Reply

  • Avatar

    Liviu

    |

    Pot fi sancționat de poliție sau jandarmerie dacă nu am achitat taxa stabilită prin regulamentul de o alta asociaţie când pescuiesc in alt judet?

    Reply

  • Avatar

    Dumitru Marian

    |

    Am citit si printre randuri. Poate ne preveniti inainte de marea lansare. Albastra. Berea o sa fie dupa preferinte, neagra sau blonda.
    Stima

    Reply

  • Avatar

    Robert

    |

    Dacă am aANPA 2013 albastru mai este valabil pentru ca nu mi_l vizează cei de la asociația Piatra. NEAMȚ

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Nu mai e valabil. Deocamdată mai e valabil doar Anpa 2018 albastru.

      Reply

  • Avatar

    Sorin Iftene

    |

    Buna seara.
    Sunt din Iasi si sunt pescar exclusiv de Prut. Anul trecut am pescuit pe Prut in judetele Botosani si Iasi la fel de mult, doar C&R. Am preferat sa platesc anul trecut taxa intreaga la AJVPS Botosani si doar jumatate la AVPS Iasi (prin reciprocitate) nu pentru a face economie (diferenta este doar de 20 Ron), ci pentru ca cei de AJVPS Botosani au facut mai multe decat cei de la AVPS Iasi. Anul acesta am incercat sa procedez ca anul trecut, dar am fost refuzat, in mod abuziv, la plata taxei catre AVPS Iasi, blocandu-mi astfel dreptul meu legal sa pescuiesc pe Prut in judetul Iasi (la acest moment, Politia de Frontiera Iasi elibereaza avize doar pe baza chitantei eliberate de AVPS Iasi). Monopolul naste monstri…

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Bună ziua,
      Sunt la curent cu povestea. Urât lucru!

      Reply

      • Avatar

        Matasareanu

        |

        Care este saitul care oferă permisele online .Multumim de informații am distribuit postarea

        Reply

        • Avatar

          Sorin Tot

          |

          anpa.ro (atenție, se vor distribui doar când va fi gata soft-ul și vor exista permisele albastre 2019)

          Reply

    • Avatar

      Mihai Chirita

      |

      Vorbiti cu dl Popescu

      Reply

      • Avatar

        Sorin Iftene

        |

        Buna seara. Impreuna cu Catalin Coman (ce-am patit eu la AVPS Iasi, a patit si el la AJVPS Botosani…), am facut o sesizare comuna la Consiliul pentru Combaterea Discriminarii. Asteptam raspunsul de la ei. Dupa aceea, daca va fi nevoie, o sa va contactez. Multumesc

        Reply

  • Avatar

    Tibi

    |

    In 2018 ” am ratat ” permisul ANPA albastru- m-a ajuns blestemul TAC-ului , imputinat , ca si numarul pestilor din apele noastre ! 🙁 ……poate , anul asta , o sa am mai mult noroc !! 🙂 Faine si utile , informatii !! Multumim !!

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Baftă în 2019! Sper să nu-l ratezi și pe ăsta, deși va fi concurență ca la medicină pe vremuri…?
      Mă bucur că ți-au fost de folos. O zi bună!

      Reply

  • Avatar

    Morosan Mihai

    |

    Buna ziua.
    Mult mai bine era înainte de scoaterea taxei pentru pescuit.
    In fiecare an plateam in contul ANPA prin trezoreria de sector suma respectiva de bani.
    Numai erau atatea batăi de cap cu AJVPS urile si portiunile lor concesionate dintr un anumit tronson(ex.Olt)

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Salut Mihai,
      Și eu cred că era mai bine, cu mențiunea că taxa trebuia mărită.

      Reply

    • Avatar

      Popescu Ștefan

      |

      NU pot s[-‘i dau dec\t ce a spus Curtea constitu’ional[ a Rom\niei despre pescuitul recreativ.

      Reply

    • Avatar

      Popescu Ștefan

      |

      Nu pot decât să-ți postez ce a reținut Curtea Constituțională a României prin Decizia 693/2016 despre care habar nu ai. Definitivă și general obligatorie.
      17. Curtea remarcă faptul că pescuitul, înainte de a fi o activitate sportivă, este mai întâi de toate o activitate recreativă, accesibilă oricui, existând însă o condiţie pentru practicarea lui, şi anume aceea de a deţine un permis/autorizaţie de pescuit, conform legii. Atribuirea dreptului de pescuit se face în baza licenţelor, permiselor şi a autorizaţiilor emise de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură. Activitatea de pescuit recreativ/sportiv se practică în cadrul fiecărei asociaţii în baza regulamentului propriu stabilit în acest sens. Spre deosebire de pescuitul recreativ, pescuitul sportiv presupune ca cel care îl practică să deţină licenţa de pescar sportiv eliberată de Federaţia Română de Pescuit Sportiv.

      Păi dacă CCR zice că pescuitul recreativ este accesibil oricui, vine un imbecil și spune că ytrebuie să fi membru AJVPS? Mai spune că permisul il dă ANPA, nu AJVPS. Poate ai auzit și de art. 20 din Convenția Internațională a Drepturilor Omului. Merită să-l citești.

      Reply

      • Avatar

        Popescu Ștefan

        |

        Ar mai fi de reținut și ultimul punct din motivarea CCR. Acesta lămurește tot.

        20. Aşa fiind, Curtea constată că astfel cum reiese din art. 1 din Legea nr. 69/2000, aceasta reglementează activităţile de educaţie fizică şi sport, în timp ce Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 23/2008 „reglementează protecţia, conservarea, administrarea şi exploatarea resurselor acvatice vii, activitatea de acvacultură, procesarea şi comercializarea produselor obţinute din pescuit şi acvacultură” şi, prin urmare, cele două acte normative au finalităţi diferite, astfel încât critica autoarei excepţiei de neconstituţionalitate este neîntemeiată.
        Deci ce are ANPA cu pescuitul recreativ în afară de eliberarea permiselor către orice cetățean?

        Reply

        • Avatar

          Marian

          |

          Felicitari

          Reply

      • Avatar

        Sorin Tot

        |

        Vă doresc mult succes și în 2019! Aștept cu interes noul sezon din telenovela asta fără sfârșit.

        Reply

        • Avatar

          Pluteanu Ghe

          |

          Am tecut de 80 ani. Am dorit si mai doresc sa obtin PERMISUL ALBASTRU de pescuit la Dunare. Sunt din Craiova. Am ocazia sa merg 1-2 ori la Dunare/an la pescuit nu la plaja. Oare nu e pacat ,ptr putinii ani cat mai pot sa ma misc,sa pot si eu sa merg sa pescuiec cu trestia mea de 10 ani ??!!
          Toti responsabilii si iresponsabilii ma anunta ca s-a depasit cantitatea de peste prinsa si astfel se protejeaza fauna Ce daune si pagube pot eu sa aduc faunei piscicole cu un carlig la o trestie de 3 metri ?
          Doresc permis ALBASTRU macar ptr.un an.Ce ziceti ,se poate ? Cum procedez ?

          Reply

          • Avatar

            Sorin Tot

            |

            Bună seara,
            Permisul pentru Dunăre se poate obține online și gratuit de pe site-ul Anpa (www.anpa.ro). Intrați pe site și încercați!
            (Dacă nu reușiți, îmi trimiteți un email pe adresa contact@totpescuit.ro cu datele dvs. – nume, prenume, CNP, adresa completă. Vă fac eu.)

  • Avatar

    cezar Jeflea

    |

    Sorine tata,m-a uns pe suflet cum ai punctat!Despre Ajvps-uri….eu nu i-am vazut in control de pe vremea cand pescuiam cu trestia dar in schimb au fost depistati de un politist din Budeasa cand bagau plase cu masina si barca Ajvps si ghici ce:politistul a fost grav mustrat si era cat pe ce sa fie mutat,stiu chiar din gura lui nu din povestiri,exact ca in cazul celor doi padurari care au reclamat furtul de lemne din rezervatie,masina Ajvps Pitesti este folosita in scop personal pentru vanatoare,taiat porcul,carat lemne la tara,etc.,vazut cu ochii mei nu povesti.Am vorbit cu mai multi colegi sa ne adunam la filiala si inainte sa vizam permisele sa cerem socoteala pentru scumpirea lor anul acesta cu 37 lei avand in vedere ca in 2018 s-au strans bani de la pescari in magazinele de pescuit si s-a populat cu 6 tone de puiet,,Ajvps doar a asistat,s-au umflat muschii pe ei si au bagat si ei cam o tona de peste in lacul Golesti,majoritatea puiet de novac,sanger,fitofag ca doar e ieftin si daunator ce mama dracu’.Cu toata „stima” pentru dl Istratescu care impreuna cu nea Nelu au facut pariu cu Moartea ca exista viata vejnica pe Pamant le doresc sa le tiuie urechile pan’ s-o stinge Galaxia si pentru sotia dl-ui Istratescu care mi-a fost prosesoara de fizica si chimie traditionalul ” ‘tuti atomii si molecula…” (cenzurat puțin pe final de Totpescuit.ro)

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Mă bucur că ți-a plăcut, Cezar. ?

      Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      „am notificat toate instituțiile statului asupra măgăriilor pe care le fac…” – In privinta asta chiar iti doresc succes (sincer).
      Ca sa simplificam problema sa inteleaga toata lumea: in momentul de fata Anpa (reprezentanta statului roman in toata povestea asta) e cointeresata ca Ajvps-urile sa colecteze cat mai mult din taxe de membru pentru ca 25% din taxa de membru se face venit la bugetul de stat. De-aia si trage plapuma pe Ajvps-uri recomandand pescarimii sa plateasca numaidecat Ajvps-urilor dijma. Tot din acelasi considerent lasa sa persiste confuzia…daca sunt „fraieri” care platesc in mai multe locuri…cu atat mai bine! (25% pe cap de fraier)
      Omul de rand nu are timpul, determinarea si nici cheful sa se razboiasca cu un colos (Ajvps) si o institutie a statului (Anpa) prin instante. El vrea sa pescuiasca linistit. Sa se relaxeze. De-aia eu i-am recomandat doar sa nu fie fraier. In varianta recomandata de mine e acoperit de lege indiferent cine si cum o interpreteaza, iar el e linistit si liber sa pescuiasca. Scopul e atins.
      In rest, ca Ajvps-urile nu au dreptul moral si legal sa incaseze banii, ca Anpa e in cardasie cu ei s.a.m.d. sunt chestiuni de finete pe care putini le pot pricepe. Nu e pentru publicul larg. E treaba instantelor de judecata. Sper sa mai prind si eu ultima sentinta din toata povestea asta.

      Reply

      • Avatar

        Popescu Ștefan

        |

        Ca o ultimă noutate, eu am solicitat în baza Autorizației de pescar sportiv PG-ul, care în urma corespondeței cu Poliția de frontieră mi-a fost acordat.
        Și încă un lucru care trebuie știut și cu care AVPS-urile prostesc pescarii. Nu au concesionat nici o apă publică și nici măcar resursa acvatică vie. Contractele lor sunt pentru utilizarea resurselor acvatice vii în scop recreativ. Diferența între concesiune și utilizare este uriașă. Pentru cei interesați de diferență, consultați DEX-ul.

        Reply

  • Avatar

    Cristiano85

    |

    Trecand peste aspectele juridice ale acestei probleme, pun si eu vesnica intrebare: Ce se face cu banii colectati la bugetul statului? Sau cu banii incasati de AJVPS?

    De 10 ani de cand pescuiesc pe Prut, doar PF a mai facut cate un control. Malurile mereu pline de mizerie, braconieri la greu, galagie si gratare peste tot… Iar noi cotizam ca prostii.

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      O întrebare foarte bună. Când suficient de mulți pescari vor pune astfel de întrebari vom și afla răspunsul. Până atunci…muncă lejeră de birou.

      Reply

      • Avatar

        Mihai

        |

        Salut permisul albastru trebuie obținut în fiecare an

        Reply

        • Avatar

          Sorin Tot

          |

          Dacă a fost o întrebare, răspunsul e DA.

          Reply

  • Avatar

    Adrian

    |

    Salutare, as vrea sa știu dacă plec de la Craiova, unde locuiesc și plec în concediu la Herculane, pot pescui, desigur cu permisul vizat, de exemplu, pe râul Cerna? Va mulțumesc!

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Depinde pe cine întrebați…
      Răspunsul Ajvps: nu. Puteți pescui doar după ce cotizati și la Ajvps ul local.
      Răspunsul meu: cu permis Anpa alb valabil și taxa de membru 2019 achitată în jud. de domiciliu, da.

      Reply

    • Avatar

      Pirvulescu

      |

      Dacă dorești să pescuiesti pe apele de munte intai verifica pe saltul anpa ce zonă au cei de la romsilva si trebuie sa iei legatura cu ei

      Reply

  • Avatar

    Iuli

    |

    Salut, multumim pentru articol, care este de real interes pt pescari!
    O intrebare esentiala care trebuia adresata dlui de la ANPA: Daca TAC-ul este o problema reglementata la nivel european care trebuie respectata, de ce in baza chitantei si a vizei anuale se poate obtine PG si se poate practica pescuitul fara probleme?Eu de exemplu nu am carnet alb si nici nu mi-a fost cerut vreodata.Mai pe intelesul tuturor:dupa terminarea permiselor albe, avpsurile elibereaza in continuare chitante si vize, in ciuda faptului ca se depaseste cota. ANPA este sau nu informata despre aceasta chestiune?Dar Ministerul?Dar comisia din UE specializata in acest domeniu?

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Salut Iuli și mulțumesc pentru apreciere.
      Tac-ul și permisele albastre vizează Dunărea, Marea Neagră și apele necontractate.
      Permisele Anpa albe și ce fac Ajvps-urile sunt chestiuni din cu totul altă poveste.

      Reply

  • Avatar

    Radu

    |

    Salut sant din brasov si de ma-i milti ani pescuiesc la fagaras am carnet de mebru la ajvps brasov si permisu tot la brasov lam vizat an fiecare an. am auzit ca. Fagarasu a concesionat pe 10 ani apele din zona .ce vreau sa te antreb trebe sa merg la fagaras sami fac acolo alt carnet si aa iau permis de pescuit.multumesc

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Sfatul meu ar fi să vă luați un carnet de membru (vizat pe 2019) + permis Anpa alb din zona unde pescuiți cel mai mult. Dvs faceți cum doriți.

      Reply

    • Avatar

      Popescu Ștefan

      |

      Radu, hai să facem un pariu. Cere Contractul de concesionare pe care îl tot invcă AJVPS Făgăraș și dacă din el reiese că au concesionat un centimetru de apă, eu îl mănânc filă cu filă.
      Poți să faci diferența dintre dreptul de utilizare a resurselor acvatice vii în scop recreativ și concesionarea apelor sau a resursei acvatice vii?
      În postarea mea de mai sus, v-am explicat cu probe că dreptul de pescuit este un drept al vostru. (cenzurat pe final de Totpescuit.ro)

      Reply

      • Avatar

        Sorin Tot

        |

        D-le Popescu, considerați-vă avertizat. Un al doilea avertisment nu va mai exista. Comportați-vă ca atare.

        Reply

      • Avatar

        Marian

        |

        Aveti perfecta dreptate. Multi se ,,pierd” in momentul cand pescuiesc in alta locatie decat in cea in care au platit permisul, si sunt controlati de oamenii asociatiei respective. Mai avem putin si ne vom face pasapoarte pentru a pescuit in alt judet. Inca o data felicitari!

        Reply

  • Avatar

    Cristi

    |

    În anul 2018 nu am beneficiat de permis anpa albastru,avandu-l doar pe cel alb și carnetul de membru.Pentru obținerea pg-ului de Dunare am trimis copie CI,cerere tip completata și copie carnet alb.culmea este ca am obținut pg-ul anul acesta nefiind același lucru…..Pot pescui cu pg-ul valabil 2018 fără carnet albastru????

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Legal, eu spun că nu. Dvs faceți cum doriți…

      Reply

  • Avatar

    Bircu

    |

    Eu nu am anpa pe 2018,asta înseamnă să nu merg la pescuit pe Dunăre de loc, ce se poate face în privința asta???

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      D-le Bircu, din păcate va trebui să așteptați eliberarea permiselor albastre 2019…Îmi pare rău pentru dvs.

      Reply

  • Avatar

    Hary

    |

    Buna ziua ..O Chestie ma stupefiaza…cum mama dracu bat astia campii de la Minister ca au decat un nr limitat de permise..in speta cel albastru…cand cunosc foarte multe cazuri cand oamenii au trimis cate toate zonele cereri pt tichet albastru si au cate 2..si 3 permise….cum nu poate sa fie o baza de date ca X..este posesor de 2..3..tichete ..iar eu cand am vizat in luna mai …au zis ca pt cele albaste nu mai sunt cartonase….aceste lucruri se intampla la…CRAIOVA

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      S-a ajuns într-o situație incredibilă care, din păcate, a afectat o mulțime de pescari de bună credință.

      Reply

  • Avatar

    Moșu

    |

    Sorine,
    La Nipru si Nistru (+ la Mare) probleme din partea functionarilor nu sunt. Dai 300 lm (500 griveni) pe an si cata-ti de treba. Cu unduta si lanseta!
    PS
    Ce se face, mai-mai la Ardeal? Oare e putina apa, sau is pre multi de-ale-Totului pt rapitorii?…

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      ??. Moșu, mă bucur s-aud că pe la voi nu sunt probleme.
      La noi e mai complicat și concurența acerbă.
      Întotdeauna mă bucur să te aud. Să trăiești!

      Reply

  • Avatar

    Petrica mirel

    |

    Nu va suprati cei care au pesie de handicap.mai platesc etc.

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      D-le Petrică,

      Pentru permisul Anpa albastru nu va trebui să plătiți nimic. Dar să fiți pe fază că se eliberează online, de pe site ul Anpa. (Rugați un tânăr să vă ajute dacă nu vă descurcați)
      Permisul Anpa alb se va elibera (cel mai probabil) tot prin asociații. Va trebui să luați legătura cu asociația pe raza căreia pescuiți. Numai bine!

      Reply

  • Avatar

    Viorel

    |

    Bravo Stefan! Esti singurul care a punctat problema legal si ai perfectă dreptate dar oare cum pot fi rezolvate aceste neconcordante(abuzuri) care contravin de fapt legii???

    Reply

  • Avatar

    Tiron Stefan

    |

    Cu respect va spun și va mulțumesc pentru informațiile valoroase pe care ni le-ați pus la dispoziție. Țineți-o tot asa și fire întinse la toți pescarii. Este o gura de oxigen pentru ca în 2018 eram total dezorientat și nu știam ce trebuie sa fac, acum datorita articolului dumneavoastră este destul de clar cred ca pentru toată lumea. Încă o data respect și va multumesc

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Tare mă bucură mesajul dumneavoastră! Cu plăcere! Numai bine!

      Reply

    • Avatar

      Cosmin

      |

      Vad ca nu sunt putini din cei care au rămas fără permisul amplă albastra pe care eu, si cred ca multi altii aveam nevoie pentru a pescui pe dunare . Ar fi foarte bn dak s-ar suplimenta nr lor anul acesta altfel iar vom rămâne multi fara iesiri pe dunăre . Foarte utile informațiile d-voastra d-nul Sorin . Va multumesc. Ps: Sper sa intru si eu in posesia apei albastre anul acesta

      Reply

  • Avatar

    Cismas Daniel

    |

    Ăștia cu asociațiile lac legea și ce vor ei, mai concret am permisul vizat în jud. Cluj și am fost la pescuit in jud. Sălaj unde au vrut să mă amendeze cu 900 lei pentru ca nu am avut facut permisul in acest județ, am scapat doar daca am mai plătit și la ei un permis cu tot cu ANPA și taxa asociației in jur de 175 lei, doar pentru ca au un baraj la Vârșolț trebuie sa plătești aceasta taxa sau 30 lei pe zi. Nu cred ca este corect sa plătesc taxa pentru un lac de acumulare daca eu nu merg la pescuit acolo.

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Județul Sălaj e un județ foarte „interesant” din toate punctele de vedere. Un fel de America. Acolo totul e posibil.
      Bază legală să te amendeze NU AU!!!

      Reply

      • Avatar

        Cismas Daniel

        |

        Ce poti sa faci cand esti încolțit de cei de la filiala și de jandarmi ?

        Reply

        • Avatar

          Sorin Tot

          |

          Să le spui că sunt în ilegalitate și să suni la 112. Dacă nu se potolesc îi dai în judecată.

          Reply

  • Avatar

    MARIUS

    |

    De ce nu ati lamurit ce se intampla cu cei care nu vor sa se afilieze? De ce oamenii sunt tot mai constransi sa se afilieze ? De ce nu stabileste Ministerul taxele de acces pentru neafiliati, acestea sa fie unice pe tara , aceste taxe sa fie totusi decente, temeinice si justificate??
    Daca s-ar pleca de aici si Asociatile vor fi obligate sa faca mult mai mult pentru a atrage membrii si s-ar intra in normalitate.

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Discuția asta e foarte lungă și stufoasă, dar ar merita să fie purtată cândva la modul serios.
      Deocamdată Anpa (reprezentanta statului român în toată povestea asta) nu are interesul ca omul de rând să nu fie obligat la asociere. Dimpotrivă! Se bucură că Ajvps-urile „fac treabă bună” și colectează sume frumoase. De ce? Pentru că 25% din toate încasările Ajvps ca taxă anuală de membru se fac venit la bugetul de stat. De-aia Anpa trage plapuma pe Ajvps-uri și menține confuzia (unii ar zice chiar nedreptatea/ilegalitatea actuală). Vedeți dumneavoastră, toată discuția se rezumă la bani! Mulți bani. Cu cât mai mulți „fraieri”, cu atât mai bine. Pentru ei!

      Reply

  • Avatar

    Radu Sabo

    |

    Multumesc pt informatii.
    Nb.

    Reply

  • Avatar

    viorel g

    |

    stii ce nu l-ai intrebat pe omul de la anpa?
    de ce de exemplu la Galati taxa la avps este 100 lei si la Iasi sau Botosani este 250?

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Mi-ar fi raspuns, pe buna dreptate, ca nu tine de Anpa. E o chestiune 100% lasata la latitudinea asociatiilor.

      Reply

  • Avatar

    Uzo

    |

    Vă salut!dn cluj napoca va intreb :pe lacurile tarnita si belis se va aplica taxa pe zi ca anii trecuti la romsilva ,sau cu permis anpa ,sau sub ce formă se plateste permis sau taxa ?multumesc

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Din păcate nu am pus această întrebare…
      Am o opinie în sensul ăsta, dar o țin pentru mine. Nu vreau să influențez pe nimeni.

      Reply

  • Avatar

    Cristian

    |

    Salut daca am platit permisul adica taxa la ANPA pe cartonasul albastru pe 2018 mai dau alceva sa vizez Carnetul de Membru pe 2019 ms.

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Nu mai înțeleg nimic!
      La Anpa nu ați plătit nimic în 2018. Vi s-a eliberat permisul albastru gratuit! E valabil și în 2019 acela, până în secunda în care se eliberează premisele albastre pe 2019.
      Dumneavoastră îmi sunteți dator cu 2 beri!

      Reply

  • Avatar

    Catalin

    |

    Foarte util blogul.Multumesc Sorin.
    Multumesc dlui Popescu.De ar fi mai mulți ca dânsul in tara asta am fi departe…

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Cu plăcere! Mă bucur să aud asta, Cătălin.

      Reply

  • Avatar

    Stefan jepcaru

    |

    Intr-o zi mi-era foame de bani si m-am gandit cum sa fac bani fara sa muncesc, asa ca mi-am infiintat o federatie de pescuit in casuta bunicilor, in Cuca Macaii. Acum dau lumea in judecata, in stanga si-n dreapta, pentru ca le vreau banii tuturor celor care au treaba cu pescuitul. Vreau bani multi. Veniti sa mi-i aduceti la Cuca Macaii, personal! Altfel, va dau in judecata! Pai, eu mi-am facut federatie cu 3 membri agricultori, degeaba?

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Ce poveste interesanta! E bazata pe un caz real sau e fictiune?…:))

      Reply

      • Avatar

        Costea

        |

        Nu-i ficțiune, acu vreo 3-4 ani , pe lacul de la Bicaz îți trebuiau vreo 3 permise .

        Reply

    • Avatar

      Gigel

      |

      Corect! E vorba de „Federatia ” lui Popescu ,procesomanul.
      Sa fim seriosi incearca sa scoata bani din buzunarul pescarilor acest Popescu.

      Reply

  • Avatar

    Cristina

    |

    Mulțumesc pentru informații și ce să mai zic , ochii pe site-ul ANPA???

    Reply

  • Avatar

    Zoran

    |

    Legea nr. 317/2009 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul și acvacultura

    18. La articolul 4, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alineatele (3) și (4), cu următorul cuprins:

    (3) Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură are următoarele atribuții principale:

    c) concesionează terenurile, cu excepția celor de pe teritoriul Rezervației Biosferei «Delta Dunării», pe care sunt amplasate amenajările piscicole, precum și alte terenuri aferente acestora din domeniul public al statului, în conformitate cu prevederile legale în vigoare

    Reply

    • Avatar

      Popescu Ștefan

      |

      Și care este legătura cu apele publice? Unele sunt terenurile pe care sunt amplasate unitățile de acvacultură și cu totul și cu totul altceva bazinele hidrografice. Din informațiile mele se apre că s-a iscat un conflict juridic între ANAR și ANPA întrucât bazinele hidrografice erau scoase la închiriere și ANPA a încheiat contracte de utilizare a resurselor acvatice vii fără să-i consulte măcar. Trec peste faptul că ANPA conform OUG 23/2008 nu prea are atribuții să încheie astfel de contracte.

      Reply

  • Avatar

    Razvan

    |

    Daca am un permis eliberat de ANPA in 2013 mai este valabil?

    Reply

      • Avatar

        Catalin

        |

        Daca ANPA spune ca pana la eliberarea permiselor de pescuit recreativ 2019 se poate pescui cu cele din 2018,nefacandu-se referire la cele ELIBERATE anterior anului 2108, asta nu inseamna ca cele vechi(2013 de ex) nu mai sunt valabile.Cititi pe ele ce scrie, se specifica anul eliberarii 2013, NU valabile in anul 2013.Eu n-am gasit nicaieri ca permisul ANPA 2012 este anulat de vreun act juridic.Ce am gasit este faptul ca se abroga nu stiu ce ordin care are in componenta o anexa unde este un MODEL de permis.Asta inseamna ca din acel moment nu se mai tiparesc permise conform acelui model, nicidecum ca sunt nule respectivele permiseExact ca si cand se schimba modelul permisului auto.Cele vechi raman valabile pana la noi ordine:).Si da, am fost si controlat in 2018, prezentandu-l autoritatilor la control, respectic Politiei de Frontiera.No problem…..

        Reply

        • Avatar

          Sorin Tot

          |

          E spun ca e destul de clar. Prin decizia 454 din 18.12.18, ANPA zice ca prelungeste valabilitatea „pentru anul 2019 a permiselor de pescuit recreativ, EMISE DE ANPA IN 2018…”(!). Mai departe fiecare face cum crede de cuviinta…

          Reply

          • Avatar

            Catalin

            |

            Te-ai gandit cumva ca ANPA indruma „turma” spre a solicita permise recreative anual?? prin urmare oitzele vor trece pe la cooperativa (asociatii) anual.Drept urmare 25% cât revine ANPA devine ceva substantial din care se poate trai bine….
            Daca decizia ANPA spunea ca pana la emitera permiselor 2019 se poate pescui NUMAI cu permise eliberate 2018, puteam sa mai discutam…In fine, recunosc,si eu cand eram mic,pe timpul lui Ceașcă, imi cumpăram invelitoare la carnetul de membru AGVPS.Inteleg sentimentul.cum zici,fiecare face cum crede.
            Spor

          • Avatar

            Sorin Tot

            |

            Categoric Anpa e în cârdășie cu Ajvps-urile și se bucură când asociațiile induc în eroare (ca să nu spun fraieresc) mulți pescari. E vorba de bani. Mulți bani. De-aia Anpa menține confuzia și face tot posibilul să împingă oamenii spre Ajvps-uri (dacă se poate, spre mai multe casierii de Ajvps-uri).
            Totuși, interpretarea ta nu mi se pare că stă în picioare. Dacă vreo instanță din România îți dă dreptate să mă anunți și pe mine. Dau o bere (sau mai multe).

  • Avatar

    Doru

    |

    Salut dragi prieteni! Ce se mai știe de noile permise albastre? Sunt foarte interesat pentru că anul trecut am rămas fără! Și mai am și casa pe marginea Dunării…! Îmi vine să mor când am văzut faza cu prelungirea permiselor din 2018! Ferice de cei care au prins dar nu este cinstit așa! Vreau sa fiu corect dar tocmai statul mă obligă să încalce legea. Și nici cu gratuitatea aia nu este ok! Au luat permise oameni care nu au taina cu pescuitul și apoi le-au bișnițari!! Așa de rău îmi pare că în prostia și credulitatea mea nu am cumpărat unul….! Când m-am am trezit nu am mai găsit sau poate nu am știut eu la cine să apelez! Cu cinstea mori in drum!

    Reply

  • Avatar

    Doru

    |

    Când se afla ceva puneți va rog aici pe forum !

    Reply

    • Avatar

      Catalin

      |

      Daca ANPA spune ca pana la eliberarea permiselor de pescuit recreativ 2019 se poate pescui cu cele ELIBERATE in 2018,nefacandu-se referire la cele ELIBERATE anterior anului 2108(exemplu: 2012,2013,….2017,) asta nu inseamna ca cele vechi(2013 de ex) nu mai sunt valabile.Citeste te rog, ce scrie, se specifica anul eliberarii 2013, NU se spune ca sunt valabile doar in anul EMITERII, respectiv anul 2013.Eu n-am gasit nicaieri vreun act juridic prin care permisul ANPA 2012 este anulat .Ce am gasit este faptul ca se abroga un ORDIN care are in componenta o anexa unde este un MODEL de permis.Asta inseamna ca din acel moment nu se mai tiparesc permise conform acelui MODEL, nicidecum ca sunt nule respectivele permise eliberate conform VECHIULUI MODEL.Exact ca si cand se schimba modelul permisului auto.Cele vechi raman valabile pana la noi ordine:).Si da, am fost si in 2018 la pescuit pe Dunare, fiind controlat si prezentandu-l autoritatilor la control, respectiv Politiei de Frontiera.Nu mi s -a spus ca nu-i valabil…….
      Un permis vechi ANPA(de ex.2012) este unul care are mai mule proprietati:
      1.Este de culoare albastra.
      2.Are valabiltate 8 ani(vedeti verso)…adica pana n 2020.
      3.Este plasticat(vedeti pe site-ul Politiei de Frontiera), cand faceti cerera, vi se va solicita sa atasati un permis plasticat.
      Prin uramare,e grea despartirea….

      Reply

      • Avatar

        Sorin Tot

        |

        Zici tu ceva…Daca ti-ai facut treaba cu el e foarte bine!

        Reply

      • Avatar

        Sorin Tot

        |

        Petcu Alina, Consilier superior ANPA:
        „…Celelalte permise emise in anii anteriori anului 2018 nu sunt valabile in anul 2019.”

        Reply

  • Avatar

    Doru

    |

    Și nu în ultim rand , felicitări Sorin și multe mulțumiri pentru ce faci și efortul pe care îl depui pe acest site!
    Cu stimă și deosebită considerație!

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Mulțumesc mult, Doru. Numai bine!

      Reply

  • Avatar

    Popescu Ștefan

    |

    Așa cum era de așteptat a apărut și primul proces între Administrația Națională Apele Române și ANPA pentru că aceasta din urmă a încheiat contracte pe apele care nu îi aparțin.
    Domnul președinte ANPA, se crede stăpânul absolut al acestei țări. Însă acum a început să încaseze peste bot. Probabil că individul a uitat că există un Ordin comun al Ministerului Apelor și Ministerul Agriculturii prin care lacurile de acumulare se închiriază pentru piscicultură. Așa că, circul a început.
    Cele mai afectate vi=or fi asociațiile din bazinul hidrografic Olt, ca și celelate bazine hidrografice care au pe cursul lor lacuri de acumulare.
    Pentru conformitate, aveți aici ordinul comun al celor două ministere:

    https://lege5.ro/Gratuit/gi2dsojshe2a/ordinul-nr-1093-365-2017-privind-aprobarea-metodologiei-pentru-inchirierea-lacurilor-de-acumulare-aflate-in-administrarea-administratiei-nationale-apele-romane-in-care-se-poate-practica-si-activitatea

    http://www.monitoruljuridic.ro/act/metodologie-din-13-octombrie-2017-pentru-nchirierea-lacurilor-de-acumulare-aflate-n-administrarea-administra-iei-na-ionale-apele-rom-ne-n-care-se-poate-practica-i-activitatea-de-piscicultur-194678.html

    Rămâne să vedem deznodământul

    Reply

  • Avatar

    Alex

    |

    Un zvon de la unu si altu zicand ca in perioada de prohibitie poti sa pescuiesti la clean, avat etc cu momeli artificiale dar sa nu retii nici un exemplar este adevarat sau nu?

    Reply

      • Avatar

        Alex

        |

        Chiar azi am vizat permisu și am întrebat pe cei de la filiala care e treaba..zicea ca legea se schimba de la o zi la alta nici ei nu știu.. Asta a fost un răspuns

        Reply

  • Avatar

    Florin

    |

    Salh.daca sunt din jud x si doresc anpa albastru din jud y este posibil?

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Salut. In 2019 permisele albastre vor fi la comun (cred). Nu cred ca vor fi repartizate pe judete.

      Reply

  • Avatar

    Cristi

    |

    Buna ziua am si eu o intrebare care e legatura intre permisele ANPA si carnetu de membru asoc. AJVPS ? Pe scurt poti pescui doar cu permis ANPA sau e oblugatoriu sa fi membru la vreo asociatie ??

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Pe Dunăre poți pescui doar cu permisul Anpa albastru (fără a fi membru într-o asociație). În rest, ești forțat să te asociezi pentru că altfel nu poți obține permisul Anpa alb…

      Reply

  • Avatar

    Doc

    |

    Știe cineva cine are drept de control la canalele din Insula Mare a Brăilei (concesiunea terenului este a firmei Agricost )Anpa ul și celelalte organe de control nu ar avea nici o treabă fiind societate privată

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Eu unul, habar nu am…poate te ajută vreun cititor.

      Reply

  • Avatar

    Daniel

    |

    Buna ziua, cine ma poate lamuri cu obtinerea unui permis de pescuit in zona jud Calarasi ? Sunt din Olt , si nu stiu cum sunt regulile aici . Va multumesc.

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Mergeți (sau sunați) la asociația care are ape „contractate” acolo și vă lămuriți. Dacă e vorba despre Dunăre, atunci e simplu – permis ANPA albastru (dacă aveți 2018, dacă nu, așteptați tipărirea permiselor 2019).

      Reply

  • Avatar

    Popescu Ștefan

    |

    Se pare că Legea pentru aprobarea OUG 85/2016 nu prea are șanse să fie aprobată de Camera deputaților. Prin urmare, toată agitația cu contractele asociațiilor o să se ducă pe apa sâmbetei.
    Pe de altă parte, ANPA este în executare silită, întrucât nu trebuia să ia în evidență asociațiile de vânători, ci doar asociațiile de pescari sportivi.
    S-a solicitat executarea silită a acesteia precum și amendarea președintelui ANPA.
    Pentru conformitate:
    http://portal.just.ro/301/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=30100000000586609&id_inst=301
    http://portal.just.ro/301/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=30100000000598295&id_inst=301

    Reply

  • Avatar

    Cristian

    |

    Va salut! În urma parcurgerii materialului informativ asupra permiselor 2019 dar mai ales a părerilor contradictorii si a informatiilor furnizate in acest sens pot sa spun ca „tot nu m-am prins cum sta treaba cu permisele de pescuit in 2019” si anume:
    1. După cum spune dl Popescu Stefan, e abuziv ce face AJVPS si ANPA care nu are dreptul pana la urma sa elibereze permise de pescuit recreativ (asa cum a arătat in corespondenta cu Poliția Poliția Frontieră), cel putin asa am inteles
    2. Între AJVPS si ANPA nu exista contract de concesiune(care mai nou face obiectul unui litigiu intre ANPA si AN Apele Romane) ci doar de utilizare a resurselor acvatică
    3. Organele de control verifica existența permiselor si pot aplica sanctiuni. Despre care permise vorbim daca cele emise de ANPA nu sunt legale asa cum s-a aratat in corespondenta dlui Popescu Stefan
    4. ANPA eliberează doar permisele albastre iar AJVPS pe cele albe in baza asazisului „contract de concesiune”, deci ca sa-mi iau permisul alb trebuie sa plătesc taxa impusa de AJVPS ca doar nu-mi vizează permisul pe anul in curs fara sa plătesc dar revenim iar la legalitatea permiselor si implicit a taxei
    5. O solutie ar fi sa ne înscriem intr-un club de pescuit sportiv asa cum sugera dl Popescu si astfel sa nu mai avem treaba cu nimeni?
    6. Mai sunt multe de punctat pe baza discutiilor de mai sus
    7. Deci ce facem in 2019, mai plătim taxă la AJVPS, daca nu au baza legală? Cum pot ei sa-mi interzică sa pescuiesc daca nu le plătesc taxa? Dar organele de control mai pot sa ma amendeze?
    Multumesc!

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Eu zic așa:
      – permis albastru pentru Dunăre și ape „necontractate”;
      – permis alb + taxă de membru achitată (o singură dată!) la orice asociație doriți dvs. pentru toate apele „contractate”.
      Asta e (deocamdată) singura variantă legală care nu îți dă bătăi de cap pe apă. Dacă dvs nu sunteți mulțumit, doriți mai mult și vă plac aventurile popesciene, sunteți invitatul meu să le dați curs! Numai bine!

      Reply

  • Avatar

    mircea neculai

    |

    Stie cineva cat costa viza permisului de pescuit pentru r.Moldova si Siret in zona orasului Roman ,( pentru toate categoriile de pescari-copii ,persoane cu diziabilitati. femei, barbati ,pensionari etc.) in anul 2019 ?Mai este valabil art.7 ,pc.2 din statutul de functionare a AVPS Roman ?

    Reply

  • Avatar

    Cristian

    |

    Mulțumesc Sorin! Să nu se înțeleagă gresit, nu incerc sa evit o taxa mai ales daca este legală, o plătesc asa cum am platit-o si in alți ani la AJVPS; la câți bani am băgat in scule chiar n-am chef sa-mi strice cineva buna dispozitie pe malul apei pt 100-200 de lei; si suntem multi care am bagat bani in aceasta pasiune…; ce e deranjant asa cum au aratat si alți colegi mai sus este ca nu se face nimic de banii astia….si e deranjant cand seful asociatiei iti râde asa parsiv in nas cand îi spui ca nu se face nimic cu braconajul si altele …
    De asta ar trebui sa luam atitudine cumva…
    Mulțumesc!

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Categoric aveți dreptate. Cu toții ar trebui să ne trezim și să cerem ceva în schimbul banilor.
      Numai bine!

      Reply

      • Avatar

        mugurel

        |

        Salut tuturor.Da ar trebuisa facem urmatorul lucru sa ne unim cumva toti pescari si sa nu le mai platim nimic si sa vedem atunci de unde vor mai avea bani ca de facut ceva nimic .de 4 ani pescuiesc in zona savarsin pe mures si-mi vine sa-mi bag picioarele in el pescuit fiinca ori pescuiesc in lighean ori in mures e la fel.

        Reply

        • Avatar

          Sorin Tot

          |

          Salut!
          Îți înțeleg frustrarea…în multe locuri din țară e la fel.

          Reply

  • Avatar

    Doc

    |

    Se poate elibera P G ul pe 2019 online .cu permisul A N P A eliberat anul trecut , având în vedere că sa prelungit valabilitatea lui și în 2019.

    Reply

  • Avatar

    Gică

    |

    Pe răul prahova e valabil permisul albastru ,si perioada de prohibitive este pănă pe 11 iunie

    Reply

  • Avatar

    Bercu ION

    |

    ANPA=MAFIE
    Intrati pe site-ul lor, pagina „transparenta” goala, salarii: goala, …..
    stapani intr-o tara a prostilor

    Reply

  • Avatar

    mircea neculai

    |

    Asi fii profund recunoscator daca cineva mi-ar putea raspunde ,daca pot maine merge la un pescuit pe r. Moldova ?Am permisul vizat in luna mai 2018 iar pentru 2019 din motive obiective nu am reusit sa-l vizez.Viza este valabila pentru un an calendaristic sau platibil ?

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Trebuie plătită taxa de membru pe 2019 la orice asociație doriți dvs. + permisul Anpa 2018 (!!!). Fir întins!

      Reply

  • Avatar

    Vio

    |

    Salut!!ma poate îndruma cineva cum să procedez daca am pierdut permisul Anpa pe 2018 să,-l pot recupera,mulțumesc.

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Salut! Dacă e alb, nu e mare bai. Te duci la asociația de unde l-ai luat și iei altul. Dacă e albastru e bai mare. Trebuie să aștepți permisele albastre 2019.

      Reply

  • Avatar

    Cod

    |

    Buna ziua! O întrebare… se poate pescui fără permis dacă ești cu cineva care deține permis valabil? In sensul ca in acel moment sa pescuiești pe baza permisului acelei persoane?

    Reply

  • Avatar

    costel

    |

    cu cel albastru vizat pe 2017 .se poate viza pe 2019 la politia de frontiera pentru dunare.pe 2018 nu am pris .permis.sau dat pe sub mana la afaceristi

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      În principiu, nu, dar trebuie încercat. Mai știi că nu aveți o surpriză…..

      Reply

  • Avatar

    ginu

    |

    de ce nu ai intrebat si ce se face cu banii de pe permise?? mizerie pe balta …rau este…vb de raul olt…braconaj este ?? este…ce cauta jandarmeria pe apa fara insotitor de la filiala??eu intreb jandarmul cat are bastonu lui sau ce face el pe strada…un popor de prosti ne dam destepti gramada…ce tot o dam cu legi …de la data x pana la data z nu se pescuieste la rapitor si apoi la peste pasnic nu o cotim dupa lege nu e clar nimic azi asa maine altfel

    Reply

  • Avatar

    Flavius

    |

    Se vede ce controale fac ăștia avizați. Miam luat avertisment scris ca nu am albastru,asta este nu am pt.ca nu am fost informat dar din sutele de pescari din Clisura Dunării care nu avem albastre numai eu stau pe bara de ce ?pt ca nu se fac controale sau cum au spus băieți………..

    Reply

  • Avatar

    Nicu

    |

    ce patesc daca pescuiesc fara permis?

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Sunteți sancționat conform legii.

      Reply

  • Avatar

    ROSCA GICA

    |

    spuneti-mi va rog concret datele intre care pot pescui la stiuca si salau pe lacurile de acumulare din NEAMT conform legislatiei in vigoare referitoare la legea prohibitiei pe 2019 care dinpunctul meu de vedere te ameteste cu trimitere de la un articol la altul .Multumesc ! PS. super interesanta pagina,felicitari !

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Pe apele publice din județul Neamț puteți pescui știuca și şalău până în data de 10 aprilie (inclusiv). 11 aprilie – 9 iunie (inclusiv) e prohibitie generală. Pescuiți din nou începând din 10 iunie.
      Mulțumesc pentru apreciere.

      Reply

  • Avatar

    PUIE PSD!

    |

    permisele de pescuit se elibereaza in ziua alegerilor !?

    Reply

  • Avatar

    gotty

    |

    Bun am citit ce a declarat dl.Balas dar eu totusi sunt sceptic, traim in rominica unde una spunem si alta facem.Sunt 8 institutii care au drept de control,si totusi se braconeaza.Pina nu se actioneaza drastic in vederea braconajului inclusiv asupra care controleaza tinindu-se cont ca ei trebuie sa protejeze fauna piscicola.Eu(pererea mea i-si pedepsi mai tare decit pe braconieri) nu cred ca cei ce pescuiesc autorizati cu setci la scrumbie vor elibera ceilalti pesti aflati in perioada de prohibitie.

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Multumesc pentru mesaj. Interesant!

      Reply

  • Avatar

    BRUNO

    |

    ESTE ADEVARAT CA PERMISELE ABASTRE SE VOR ELIBERA DUPA CE SPECIALISTII ANPA VOR NUMARA ICRELE DEPUSE SI VOR CALCULA OARECE RAPORT INTRE VIETUITOARELE ACVATICE SI INCOMPETENTA DEPARTAMENTULUI CARE SE OCUPA DE PROBLEMA IN SPETA ?

    Reply

  • Avatar

    Adrian

    |

    Salut se aude cv de permise?
    Din cate am auzit trebuiau sa se dea de ieri.

    Reply

      • Avatar

        DanPesc

        |

        Cu tot respectul nu au fost zvonuri…au venit din partea unor persoane din cadrul ANPA…ori s-a intamplat ceva cu softul si poate are bug-uri de au amant, ori cei care au spus asta sunt papagali(inclusiv cei de la mine din judet)

        Reply

  • Avatar

    Liviu

    |

    Se poate pescui la momeli artificiale la știucă pe perioada de prohibiție?

    Reply

  • Avatar

    ION ION

    |

    Salut Sorin. Pentru Dunare a intrat perioada de prohibitie ? Ajung in tara pentru 2 saptamani si poate pun mana pe un permis si pot face o iesire. Multumesc

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Salut!
      Dacă e pe zona de frontieră cu Bulgaria, e 15 aprilie – 30 mai. Dacă nu, e 26 aprilie – 9 iunie.

      Reply

  • Avatar

    Mitrea

    |

    Cum pot achizitiona permis pentru dunare ?

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Deocamdată nu se poate. Voi anunța când începe distribuirea permiselor ANPA 2019. Urmăriți blogul.

      Reply

  • Avatar

    AdrianS

    |

    Salut,

    Felicitari pentru blog, am gasit informatii utile aici, care sper sa ne ajute pe toti in obiectivul nostru de a pescuii recreativ sau sportiv.

    Sa auzim de bine,
    Adrian

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Salut!

      Mă bucur să aud asta, Adrian.

      Numai bine!

      Reply

  • Avatar

    Andrei Adrian Trifan.

    |

    Am permis ANAP din 2013 an în care am fost depistat cu o forma de leucemie. Din motive subiectv-obiective nu prea am mai mers la pescuit in mod frecvent, ci de doua, trei ori pe an, de unde nici înscrierea mea la vreo filiala. Acu dupa prohibiție, dacă prin absurd aș vrea să mă duc la pescuit, sa inteleg că acel permis nu mai este valabil și am de ales între ce ? varianta 1 si ce ? varianta doi. Cu deosebita stimă.

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Salut!
      Dacă ieși pe apele gestionate de vreo asociație, te duci la sediu, te faci membru obligat-forțat și primești un permis Anpa alb care îți dă dreptul să pescuiești.
      Dacă ieși pe ape care nu țin de vreo asociație, aștepți eliberarea permiselor Anpa albastre (anunț pe blog când începe).
      Numai bine și multă sănătate!

      Reply

  • Avatar

    Bogdan

    |

    Salut,
    Azi 23.04.2019 am sunat si vorbit la ANPA despre permisele albastre. Mi s-a raspuns ca se lucreaza inca la implementarea softului necesar si ca este posibil ca la sfarsitul lunii aprilie sau inceputul lunii mai sa fie accesibil pentru doritorii de permise.
    Intrebare: permisul albastru imi da dreptul de a pescui pe orice luciu de apa, cu exceptia deltei ( unde ai nevoie de un permis special, la fel ca si cel care iti da dreptul de a pescui pe Dunare in sectoarele de frontiera. Dca nu pot obtine permisul albastru, atunci solutia ar fi sa ma inscriu intr-o asociatie afiliata la un AVJPS. sa platesc taxa pe care mi-o cer si astfel sa obtin un permis alb cae-mi confera dreptul sa pescuiesc in judetul respectiv, pe toate apele care nu au fost contractate de catre intreprinzatori privati

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Salut!
      Nu, Bogdan. Permisul albastru îți dă dreptul să pescuiești pe Dunăre, Marea Neagră și apele necontractate de vreo asociație.
      Permisul Anpa alb îți dă dreptul să pescuiești pe TOATE apele contractate de vreo asociație din țară.
      Delta Dunării are permis propriu, pe care îl iei online și gratuit de pe site ul Rezervației.

      Reply

    • Avatar

      Marius

      |

      Pana la urma cred ca isi bat joc de noi si nu vor mai da permise online. Am vazut ca unele persoane au deja permise ANPA pe 2019…posibil sa se dea pe sub mana sau prin intermediul asociatiilor tot pe pile. Foarte urat sa ne minta in halul asta !

      Reply

  • Avatar

    MANOLE MIHAIL

    |

    Nu am avut Permis de pescuit pe 2018,cum pot intra in posesia unui permis de pescuit pe 2019?

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Depinde daca e vorba despre un permis Anpa alb sau albastru…Cititi va rog articolul despre Permisele de pescuit 2019. Va veti lamuri. Numai bine!

      Reply

  • Avatar

    Sorin

    |

    Salut Sorin,
    Cum pot afla apele care sunt concesionate in zona mea – Brasov – ? Adica imi iau permisul de pe ANPA , merg la pescuit prin Brasov, Covasna, Sibiu ….pe ceva ape si ma trezesc ca vine nenea si zice….nu e bun permisul asta…?
    Multumesc!

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Salut Sorin,
      Dacă iei un permis online de pe site-ul Anpa (când va fi cazul) și un permis Anpa de la asociația din zona ta ești acoperit din toate punctele de vedere.
      Anpa a scris anul ăsta negru pe alb că permisele distribuite prin asociații sunt valabile atât pe apele asociației respective (care îți eliberează ție permisul), cât și pe apele contractate de celelalte asociații din țară.

      Reply

      • Avatar

        Sorin

        |

        Multumesc ,o sa merg la Brasov sa vad ce ….si cum…:) . Din 08.05 se pot obtine permisele pentru apele necontractate si din 24 cele pentru apele contractate de asociatii!
        Numai bine,
        Sorin!.

        Reply

  • Avatar

    GavrilM

    |

    Foarte buna intrebarea, unde se pot vedea apele concesionate pe judete ? E disponibil acest lucru ?
    Poate ma duc sa pescuiesc pe un canal care pleaca din Dunare si ma trezesc cu amenda pentru ca apa e concesionata.

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Ca să fiți 100% liniștit, luați un permis Anpa online și unul de la ce asociație doriți dvs (e valabil pe TOATE apele contractate din România!). Dormiți ca un prunc!

      Reply

  • Avatar

    Valentin Avram

    |

    Cum pot obține un permis de pescuit!

    Reply

    • Avatar

      Valentin Avram

      |

      Îmi puteți da câteva detalii!

      Reply

      • Avatar

        Sorin Tot

        |

        Am dat pe blog toate detaliile necesare.

        Reply

  • Avatar

    Florin

    |

    Salut!Daca am obținut permisul online pt Dunare mai am nevoie si de cel albastru cartonat?Va multumesc!

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Salut! Permisul Anpa obținut online îl înlocuiește pe cel albastru cartonat. Cu plăcere.

      Reply

  • Avatar

    Victor

    |

    Salutare,eu nu am avut niciodată permis de pescuit..acum am obținut pe cel online,as putea sa pescuiesc pe dunăre doar cu asta??sau imi trebuie carnet de membru/PG??

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Permisul Anpa obținut online îți dă dreptul să pescuiești pe Dunăre. Mai ai nevoie de Pg-ul poliției de frontieră pe raza căreia vrei să pescuiești. Nu îți mai trebuie niciun carnet de membru.

      Reply

  • Avatar

    Mihai

    |

    Buna ziua, daca am obtinut permisul ANPA online, pentru Dunare, mai am nevoie si de permis de granita pentru a putea pescui la Dunare?

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Salut! Îți mai trebuie PG-ul (o viză) din partea poliției de frontieră pe raza căreia vrei să pescuiești. Se obține prin email (atașezi și o copie a permisului Anpa) sau poți merge la sediul lor. Cum dorești.

      Reply

      • Avatar

        Mihai

        |

        Multumesc pentru raspuns!

        Reply

  • Avatar

    Mihai

    |

    Permisul de granita pentru pescuitul pe Dunare se poate obtine online?

    Reply

  • Avatar

    Costin Crapcean

    |

    Se pare ca nu mai sunt permise.
    La fel ca anul trecut, cine le-a obtinut bine, cine nu, se uita la luna.

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Mai încearcă, Costin. Anpa zice că anul ăsta sunt permise pentru toată lumea și deja s-a depășit numărul de permise din 2018…deci se confirmă.

      Reply

  • Avatar

    Szabex

    |

    Buna ziua. Azi am reusit sa fac permisul ANPA, dupa ce ieri zicea pagina ca s-au epuizat. Intrebarea mea ar fi: pentru aviz de la Politia de Frontiera ce se face online pe site-ul lor selectez la final Inspectoratul General al Politiei de Frontiera sau trimit catre Inspectoratul Teritorial Timis (fiind din acest judet)? Tin sa mentionez ca as dori aviz pentru 3 judete, nu doar Timis. Multumesc!

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Salut!
      Mă bucur că ai reușit până la urmă. Trebuie PG de la fiecare județ în parte.

      Reply

  • Avatar

    leonard neculai

    |

    D-le Sorin Tot, daca ma deplasez la sediul institutiei pe care o reprezentati ,pot sa obtin, un permiss de pescuit pe anul in curs . Va multumesc

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Domnule Leonard,
      NU reprezint în niciun caz ANPA. Eu doar informez!
      Permisul care a început să se elibereze din 08.05 poate fi obținut doar online de pe site-ul lor, nu se ia de la sediu.
      Cu plăcere!

      Reply

  • Avatar

    Colda Andrei

    |

    Salut Sorin, mi-am facut permisul azi la asociatia din Cluj si nu mi-au dat niciun permis ANPA ci doar carnetul de membru. Ar trebui sa merg la ei sa il cer in mod explicit?

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Salut!
      Asociațiile au primit un user și o parolă pentru a obține online al doilea permis Anpa pentru membrii lor începând cu data de 24.05.19.
      Spune-le, după data pe care am menționat-o, că aștepți să primești acel permis.

      Reply

      • Avatar

        Colda Andrei

        |

        Multumesc mult!

        Reply

  • Avatar

    Razvan Alexandru

    |

    Din interviul pe care l-ati postat, am retinut faptul ca, daca merg la pescuit pe o apa contractata pe baza de contract de utilizare cu ANPA de catre o asociatie X si mi se percepe la fata locului taxa de catre reprezentantul asociatiei x(stabilita in baza regulamentului propriu al asociatiei X) si refuz sa o platesc, nu pot fi amendat de catre organele competente(politie, jandarmerie, garda de mediu, RNP) si nu de reprezentantii asociatiei(care nu au acest drept) pentru ca nu am platit taxa sau refuz sa o platesc, deoarece nu exista fundament legal. Atunci intreb, in acest caz, ce se intampla mai departe? Pot sa imi continui activitatea de pescuit recreativ pe apa respectiva(avand la mine permisul ANPA de culoare alba, eliberat de asociatia din care fac parte, care nu are contract de utilizare cu ANPA pe apa respectiva) sau trebuie sa plec acasa. Unde este reglementata acesta situatie? Pt. ca pe site-ul ANPA a aparut Ordinul 252/29.03.2019 dat de MADR, in care este specificat la art. 2 ‐
    (1) Permisul de pescuit recreativ eliberat de către o asociație de pescari recreativi este valabil
    atât pentru zona/zonele pentru care asociația a încheiat contracte pentru utilizarea resurselor
    acvatice vii în scop recreativ, cât și pentru zona/zonele pentru care alte asociații au încheiate
    contracte, pe bază de reciprocitate, fără a se depăși capacitatea anuală de pescuit stabilită pe
    bază de studii științifice de specialitate.
    (2) Practicarea pescuitului recreativ în habitatele piscicole naturale contractate de asociațiile de pescari recreativi, de către pescarii neafiliați la asociația deținătoare a contractului pentru
    utilizarea resurselor acvatice vii în scop recreativ, se face în baza regulamentului propriu al
    asociației care are încheiate contracte pentru utilizarea resurselor acvatice vii în scop recreativ pentru zona/zonele de pescuit recreativ solicitată/solicitate de aceștia.
    Ce intelegem din acest articol? Eu inteleg ca trebuie sa respect regulamentul propriu al asociatiei X. Si daca regulamentul prevede o taxa de 50 lei/zi(caz concret) at tb sa o platesc ca sa pot pescui mai departe in ziua respectiva? Adica nu mi se pare normal ca asociatia sa stabileasca dupa cum vrea „muschiul lor” acasta taxa, pai daca calculam X365 zile, ar iesi 18250 lei/an. Este legal asa ceva? Nu ar trebui sa existe o relementare specifica si in acest sens, de stabilire a unei reguli de calcul a taxei, sa nu depaseasca de ex valoarea totala pe an raportat la contizatia anuala perceputa de asociatia respectiva, care este de 130 de lei/an? Adica sunt de acord sa platesc pt ca pescuiesc pe o apa contractata de alta asociatie dar o taxa reglementata, nu stabilita asa. Astfel, prin astfel de taxe impuse, esti pana la urma obligat sa platesti mai bine cotizatia la asociatie, daca faci mai mult de 2 iesiri pe apa respectiva.

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Ați înțeles bine partea legată de cine și pentru ce are dreptul să vă sancționeze pe apele naturale din România. Orice lucru în plus e abuz, ilegalitate.
      În mod neașteptat (din punctul meu de vedere) Anpa a clarificat anul acesta chestiunile care vă preocupă: pe permisul Anpa eliberat prin intermediul Asociațiilor începând cu data de de 24.05.2019, valabil pe apele naturale contractate din România, scrie că e valabil atât pe apele asociației respective (care vă eliberează permisul) cât și pe apele contractate de ORICE altă asociație din țară, cu respectarea legislației în vigoare.
      Pentru mine e limpede ca lumina zilei.

      Reply

      • Avatar

        Razvan Alexandru

        |

        Asta e o noutate, mersi pentru raspunsul prompt si felicitari pentru blog, este foarte util. Succes in continuare!

        Reply

        • Avatar

          Sorin Tot

          |

          Ma bucur sa aud asta.
          Multumesc! Numai bine!

          Reply

  • Avatar

    Sale

    |

    Care este echipa de control de pescuit ?
    Numai agvps ?
    Agvps numai cu politia ?
    Agvps numai cu jandarmeria ?
    Agvps cu poliția si jandarmeria ?
    Numai politia, fara agvps ?
    Numai jandarmeria, fara agent agvps ?

    Reply

  • Avatar

    ioan

    |

    buna ziua
    in anumite judete se conditioneaza plata cotizatiei de achitarea integrala a cotizatiei si pe amenajari in conditiile in care eu si altii nu am fost si nu vom merge pe amenajari din varii motive si primul este distanta al doilea este dreptul de a iti placea sau nu a pescui pe apa statatoare.
    au dreptul sa ma oblige sa platesc la pachet//?
    ex cluj 80 ron ape naturale
    in salaj 175 naturale+amenajari

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Mda, Sălajul e un județ special, cu o asociație specială…..ce pot să spun mai mult?

      Reply

  • Avatar

    Dumitru

    |

    Pentru Canalul Dunăre Marea Neagră permisele albastre eliberate de ANPA sunt valabile sau trebuie permise eliberate de Ajvps.Multumesc

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      E valabil permisul Anpa 2019 distribuit online, direct de pe site-ul Anpa.

      Reply

  • Avatar

    Gorun Gheorghe

    |

    Pentru a pescui re retiv pe canalul dunare marea neagra ,poarta alba midia e nevoie de permis de la AJFPS CONSTANTA? SPUNE CA LA LUAT IN CONCESIUNE E ADEVARAT TAXA 59 LEI

    Reply

  • Avatar

    MARIAN MARIAN

    |

    Despre fisa de capturi , ce puteti spune ?
    Dar pentru ARBDD ?

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Ar trebui completată. Sancțiuni pentru cei care nu o completează sau alte lămuriri cu privire la fișele de capturi nu știu să existe…din păcate!

      Reply

  • Avatar

    Dani

    |

    Salut, am facut permisul online, pot pescui linistit cu el sau mai e nevoie sa fac ceva?

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Salut!
      Cu permisul pe care l-ai obținut online poți pescui doar pe Dunăre, Marea Neagră (dacă l-ai făcut și pe ăla) și apele necontractate din România. Dacă pescuiești pe zonă de frontieră îți mai trebuie și un PG din partea poliției de frontieră pe raza căreia vei pescui. Asta e tot.
      Pentru toate celelalte ape din România (contractate) există un alt permis Anpa care se eliberează doar prin intermediul unei asociații.

      Reply

      • Avatar

        Dani

        |

        Apele necotractate intra toate raurile curgatoare? In zona ardealului la mine ar fii somesul, raul bistrita, lacuri necontractate ar fii colibita, tarnita, am dreptate?

        Reply

  • Avatar

    chihalau petru

    |

    Suntem doi amici si ne-am prezentat la sediul AJVPS Roman pentru a plati doua zile de pescuit pe raul Siret ( nu suntem membri al asociatiei), si am fost refuzati categoric pe motiv ca se acorda dreptul de a pescui doar memrilor asociatiei care platesc cotizatia pentru un an intreg(250lei). Stiu ca statutul juritic al raului Siret este de apa publica cu luciul de apa contractact (in administrare)si nu concesionat(privat),deci au dreptul la serviciul de pescuit sportiv recreativ toti cetatenii nu numai membrii al acestei asociatii.
    Prin refuzul de a putea pescui doua zile contra cost s-au incalcat mai multe drepturi:
    -dreptul la libera asociere .
    -conditionarea accesului la un servicu public prin impunerea unei reguli abuzive(valabila doar memrilor asociatiei)
    -dreptul de a plati un produs (serviciu) atat cit se doreste , si nu cat vrea ofertantul.
    Aceste lucruri au fost spuse conducerii asociatiei iar raspunsul lor a fost textual “Noi asociatia nu respectam nici o alata lege in afara propriului regulament” Deasemeni au mai spus ca ei (asociatia) nu au facut intelegere de reprocitate cu nici o alta asociatie vecina deci daca pescuim in alte zone trebuie sa platim in plus si invers.Credem ca aceasta stare de lucruri existenta la AJVPS Roman s-a stabilit de catre un grup foarte restans de oamei ( conducerea si nu este dorinta unanima a membrilor pescari ,a se vedea legalitatea PV.al sedintei ????)
    In alta ordine de idei am inrebat daca apa Siretului se incadreaza in limite accesibile privind poluarea ,daca prezinta pericol pentru sanatate populatiei, daca pestele este apt sau inapt consumului uman.raspunsul a fost o ridicare din umeri si atat.
    Care este parea dv. si ce ar trebui facut pe mai departe
    (detinem premise pentru ape necontractate ANPA pt. 2019)

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Salut!
      O situație absolut incredibilă, posibilă doar în anumite zone din România în care prostia și tupeul depășesc limita maximă admisă….
      Mergeți la ce asociație doriți dvs și vă luați permisul Anpa 2019 pentru apele contractate. El vă dă dreptul să pescuiți pe toate apele contractate din România. Dacă aveți neplăceri pe apă (scandaluri, injurii etc.), sunați la 112. Eu așa fac.
      Numai bine!

      Reply

  • Avatar

    Dalea Robert

    |

    După ce mi-am făcut toate, cele 3 permise ANPA, pentru Dunăre, Marea Neagră și Deltă, după ce am primit și vreo 5-6 PG-uri, Giurgiu, Călărași, Dolj, Olt, Teleorman, și Caraș-Severin, pentru că vreau să pescuiesc pe Olt, spre Sibiu, am sunat azi, la AGVPS București, și, mi s-a răspuns clar, DACĂ-MI FAC UN PERMIS LA AJVPS DIN LOCALITATEA DE DOMICILIU, POT PESCUI PE TOT TERITORIUL ROMÂNIEI, PE UNDE ARE DREPT DE CONCESIUNE AGVPS, ÎN BAZA RECIPROCITĂȚII DIN LEGISLAȚIA ÎN VIGOARE. Le-am mai și scris, să tipăresc răspunsul, pentru orice cap pătrat care ar avea ceva de comentat, pe malul apei. Dar, am sunat, și la ANPA, și, surpriză, cică, este valabilă reciprocitatea, doar, dacă există contracte de reciprocitate, între AJVPS-uri.
    În concluzie, care este o AJVPS, sau, AVPS, din București, sau, din împrejurimi, unde să-mi pot face și un permis tip AGVPS/AJVPS, emis în Ilfov, sau, în alt județ, ori, în Brașov, sau, Făgăraș, dar, să fie valabil, pe bază de reciprocitate, pe tot teritoriul României?”Permisul de pescuit recreativ este valabil atât pentru zonele pentru care asociația al cărei membru este a încheiat contracte de utilizare în scop recreativ a resurselor acvatice vii, cât și pentru zonele pentru care alte asociații au încheiate contracte, pe bază de reciprocitate, fără a se depăși capacitatea anuală de pescuit stabilită pe bază de studii științifice de specialitate.”
    https://www.avocatnet.ro/forum/discutie_615033/Valabilitate-permis-de-pescuit.html 
    Pentru mine, pentru logică și pentru aplicarea legii, VIRGULA FACE DIFERENȚA, DECI, RECIPROCITATEA ESTE REGLEMENTATĂ PRIN LEGE, NU SUNT CONTRACTE PE BAZĂ DE RECIPROCITATE, CI, „PENTRU ZONELE ÎN CARE ALTE ASOCIAȚII AU INCHEIATE CONTRACTE,(VIRGULĂ) PE BAZĂ DE RECIPROCITATE…”!!

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Faza asta pe care a făcut-o Anpa e de noaptea minții…Nu am crezut că e posibil așa ceva! Anpa dezinformează în mod voit pescarii!
      Trimite-mi și mie te rog răspunsul Agvps (contact@totpescuit.ro). Mulțumesc!

      Reply

  • Avatar

    nae

    |

    Am muncit si am bani. Acum am timp si am boala pescuitului. Daca imi propun sa fac un tur al Romaniei, oprindu-ma la pescuit in 20 de judete, in loc sa ma uit incotro am chef sa cada sageata azi, incotro sa mai merg la peste, ce zone sa mai vizitez, sunt blocat in a ma interesa de regimul fiecarui parau, fiecarui ochi de apa si sunt nevoit sa platesc taxe in 20 de judete?! Apreciez efortul tau de a infiinta aceasta dezbatere, dar nu apreciez deloc condescendenta de care dai dovada cand vorbesti de acel functionar de la ANPA. O taxa gen vigneta, in toata tara, cu exceptii pt unde e cazul si asta e solutia. Restul e discutie inutila si pupat in cur.

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      NU trebuie să plătești 20 de taxe. Plătești o taxă anuală de membru al unei asociații, primești permisul Anpa 2019 pentru ape contractate și pescuiești legal pe TOATE apele contractate din România.

      Reply

      • Avatar

        nae

        |

        Ar fi frumos daca ar fi asa. Caz concret, permis vizat la AJVPS Hunedoara, vreau sa plutaresc de dimineata 3 ore pe lacul Cincis, de langa Hunedoara. dupa care trag un somn pe malul apei apoi vreau sa merg un pic mai sus de lacul Subcetate, dupa-masa, ca am auzit ca mananca scobarul seara. Distantele sunt nesemnificative. La Cincis, voi fi preluat de un control de la o asociatie , alta decat AJVPS, care imi va elibera chitanta de 50 lei/ ziua de pescuit. Mai sus de Subcetate, intamplator, aceeasi asociatie (putea fi alta). Bineinteles, 50 lei/ziua de pescuit. Ai pus in raspunsul catre mine ca in matematica, necesarul si suficientul. Detaliile, insa ne mananca! PS. Imi cer scuze pt tonul usor vehement din finalul postarii anterioare.

        Reply

        • Avatar

          nae

          |

          …si inca n-am iesit din judet…:)

          Reply

        • Avatar

          Sorin Tot

          |

          Legal, dacă ai permisul Anpa 2019 pentru ape contractate și refuzi plata acelor taxe NU au ce să-ți facă! Eu nu plătesc. Sigur, faci cum dorești…

          Reply

          • Avatar

            nae

            |

            Si uite-asa incepe tiganeala, fiecare parte va zice ca e ilegal ce face cealalta si ajungem la certuri sau solutii de compromis/bun simt pe malul apei. Pentru mine ziua aia de pescuit e compromisa, sa stau sa mizez pe intelegere, sa imi mananc nervii, eventual… . E simplu, am permis conducere auto, conduc unde vreau in tara asta, nu am, nu conduc. Nu-mi vine vreun paznic de fabrica sa-mi zica „Nene, pe drumul asta n-ai voie, ca asa zice fabrica sau muschii mei”, atat timp cat eu nu am restrictii de circulatie p-acolo. In fine, problema in discutie e foarte veche si nu-i vrea nimeni solutionare. Ma duc naiba la benzinarie si zic „vigneta pescuit, va rog….. pe ROMANIA”, asta-i solutia. Stima.

          • Avatar

            Sorin Tot

            |

            Corect.
            Vremuri mai bune vă doresc! ?

  • Avatar

    Martin Claudiu

    |

    Am Carnet de Membru Pescar Sportiv(Asociatia Pescarilor Vidraru 2009).seria APSU 0809,SI VREAU SA IL VISEZ IN PITESTI UNDE LOCUIESC.

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Bună ziua,
      Nu văd cum să vă ajut eu în privința asta…

      Reply

  • Avatar

    David

    |

    Daca am facut permisul asta online de la anpa am voie sa pescuiesc si la mureș?

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Salut!
      Pentru a pescui pe Mureș ai nevoie de un alt permis Anpa 2019 (pentru ape contractate) care se eliberează doar prin intermediul unei asociații.

      Reply

  • Avatar

    1qlee

    |

    Daca eu am cele 3 tipuri de permise, am si PG-urile, ma interesează dacă ma pot duce cu cortul pe malul Dunării in Tulcea (zona Grindu – aproape de Galați) cu soția? II trebuie si ei PG? Ea nu pescuiește (teoretic)
    Ma interesează doar partea cu accesul PG.

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Salut,
      Ia un PG online și pentru soție că nu te doare tastatura și dup-aia stai liniștit.
      Fir întins și distracție plăcută!

      Reply

      • Avatar

        1qlee

        |

        Bineînțeles ca asa am făcut. Am luat si permisele online. Dar PG de Tulcea a ajuns doar pentru mine. Pentru sotie nu am primit. De fapt făcusem si pentru copil(major). Nici pentru el nu au trimis. Întrebam sa știu în eventualitatea ca pana in weekend`ul următor nu ajunge si vroiam sa știu ce sa fac.

        Mulțumesc oricum de răspuns.
        Respect!

        Reply

  • Avatar

    gotty

    |

    Ieri 27.07.2019 am fost Dunare zona Galati-Zatun si am prins o groza de ciortanica nu mai mare de 6-8cm,pe care am eliberat-o,dar multi mosnegi îi luau pentru pisica!! Am atras atentia ca nu este bine ce fac, dar am vorbit degeaba. Unde sunt cei care controleaza? Distrugem puietul azi si miine vom prinde ce? Pisici? Va rog daca puteti face ceva in aceasta privinta faceti ,nu e normal ce fac unii dintre noi. Va multumesc daca reusiti sa trageti un semnal catre cei in drept sa controleze.

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Încerc! Mulțumesc pentru mesaj și pentru implicare!

      Reply

  • Avatar

    S. Ionut

    |

    Vreo idee care este situatia legata de lacurile din Bucuresti ( Tei/FLoreasca), au fost concesionate sau nu?

    Reply

  • Avatar

    Apuscasiti

    |

    Cat e taxa de pescuit la siret?

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Trebuie văzut cine are apa în administrare și întrebat…

      Reply

  • Avatar

    Blaga Ludovico

    |

    Salut. Permisul de pescuit recreativ in privinta persoanelor cu handicap grad 2 este inca gratuit?

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Salut!
      În ceea ce privește permisul Anpa 2019 pentru Dunăre, Marea Neagră și apele necontractate, răspunsul e da.
      În ceea ce privește permisul Anpa 2019 pentru ape contractate (eliberat doar prin intermediul unei asociații) depinde de politica respectivei asociații…

      Reply

  • Avatar

    Adrian

    |

    Dom Sorin, stima! Din Iasi te deranjez…Spune-mi daca ai luat la cunostinta cumva de Decizia nr. 383 a Curtii Constitutionale a Romaniei emisa la 29.05.2019 si publicata in Monitorul Oficial nr. 549 din 04.07.2019, decizie ce stabileste clar faptul ca” Legea privind aprobarea O.U.G nr. 85/2016 pentru modificarea si completarea O.U.G nr. 23/2008 privind pescuitul si acvacultura este NECONSTITUTIONALA”! Aceasta lege priveste… in general.. modalitatea de concesionare a habitatelor piscicole, eliberarea permiselor, modalitatea de constatare a contraventiilor si inca multe altele. Deci…s-a constatat ca este neconstitutionala. Aici, la Iasi, unde ajvps-ul este stat in stat, taxa este de 250 lei. Iar onorabilul director, intrebat fiind ce face cu sumele colectate, a raspuns ca face populari in sectorul de Prut! Jenant. Stii cumva de ce ANPA nu a facut public acest fapt…cu privire la lege ma refer…nu la altceva.

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Vă salut, domnule Adrian!
      E discutabil de unde începe și unde se termină neconstituționalitatea deciziei CCR.
      Există unele zone în țară unde nesimțirea e încă la cote alarmante. Ce puteți face dvs.: vă luați permisul Anpa 2019 pentru ape contractate de la ce asociație doriți dvs și puteți pescui legal pe orice apă contractată din România (după cum scrie foarte clar și pe permisul Anpa).
      Anpa nu are niciun interes să taie craca Ajvps-urilor. Dimpotrivă!

      Reply

  • Avatar

    Adrian

    |

    Va salut, dom Sorin! Nu cred ca se poate pune la indoiala credibilitatea sau oportunitatea unei decizii a CCR-ului, scuza-ma ca-ti spun! In ansamblul ei ( nu stiu daca ai citit-o, bineanteles, eu am facut-o fiindca efectiv m-a interesat) aceasta decizie (atentie…DEFINITIVA SI GENERAL OBLIGATORIE!!!!) spulbera si arunca in aer tot ceea ce au facut Ajvps-urile pe plan local… incepand de la concesionare pana la taxe si alte bazaconii din astea! Deci…eminamente ilegala functionarea acestor ajvps-uri locale carora li s-au atribuit contracte directe, alta incalcare flagranta a legilor. Pot intelege aceasta cutuma a ANPA de protejare a ajvps-urilor locale, dar nu pot crede ca, daca un complet de opt judecatori de la CCR iti transmit clar: „vezi ca esti in off-side, redreseaza-te!” si esti obligat sa o faci, tu, in calitate de institutie, continui sa acoperi mizeriile in continuare. Pentru ce… doar pentru banii colectati tot de la noi! Asta e…traim in tara noastra frumoasa. Cu stima,

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Așteptăm (deja de multă vreme) transpunerea deciziei în practică. Va mai curge multă apă pe Dunăre…
      Numai bine și mulțumesc pentru mesaje.
      Fir întins!

      Reply

  • Avatar

    andrei gheorghe

    |

    buna ziua … merg pentru cateva zile la bugeac (jud.CT), peste mal de Calarasi, langa Ostrov, pentru o tura de cicloturism … as vrea sa ies intr-o dimineata sa pescuiesc pe Dunare (este la 1km de pensiunea unde avem rezervare) … am incercat sa imi fac Permis pe site-ul ANPA insa dupa 10 min de completare al unor formulare am primit mesajul „stoc permise epuizat” … ce pot face? cum pot pescui legal? mentionez ca nu intentionez sa retin eventualele capturi … practic de ani buni C&R inclusiv in Delta Dunarii … ce ma sfatuiti?

    Reply

  • Avatar

    Mihai

    |

    Am permis online care scrie pe el pentru dunare,ma surprins pol frontiera pe niste canale de irigati din comuna cascioare jud calarasi,era cat pe ce sa imi dea amenda ca cică e doar pt dunare,cine ma lămurește si pe mine?

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Salut Mihai,
      Permisul obținut online e valabil DOAR pe Dunăre cu brațele sale și în habitatele piscicole necontractate. Listele apelor contractate și necontractate din România sunt aici (mai jos pe pagină, scris cu roșu): http://www.anpa.ro/category/s3-anpa/c3-recreativ/

      Reply

  • Avatar

    Mihai

    |

    Pt persoane cu dizabilități exista reguli și taxe speciale cum sunt pt studenți, pensionari?! Cum pot obține concret un permis pescuit fără sa tot fiu plimbat de la agvps la anpa?!

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Bună ziua,
      Există 2 situații:
      1. Dacă aveți nevoie de permisul Anpa 2019 pentru Dunăre cu brațele sale și apele necontractate din România, intrați direct pe site-ul ANPA și îl obțineți de acolo fără intermediari.
      2. Dacă aveți nevoie de permisul Anpa 2019 pentru apele contractate din România, mergeți la ce asociație doriți dvs, achitați taxa de membru 2019 (dacă e cazul, având în vedere situația dvs.) și veți primi, pe lângă viza lor anuală, un permis Anpa 2019 pentru ape contractate (valabil pe TOATE apele contractate din România!!!).
      Numai bine și fir întins!

      Reply

  • Avatar

    Dorin Andrei Iovan

    |

    Salut Sorin!
    Pentru toți cei interesați: S-a dat drumul la permise albastre 2020 pe site-ul https://permisepescuit.anpa.ro/.
    Mult succes în a obține unul înainte ca să se atingă limita maximă admisă!
    Fir Întins!
    P.S. Felicitări Sorin pentru toate informațiile oferite și pentru efortul depus în crearea unui conținut de valoare. Keep up the good work!
    Dorin Andrei
    Cluj-Napoca

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Mulțumesc pentru apreciere, Dorin. Fire întinse în 2020!

      Reply

  • Avatar

    terry

    |

    Permisul de la ANPA e praf in ochi si atat. In majoritatea judetelor nu mai exista habitate piscicole necontractate, deci trebuie sa te duci la „asociatiile de lesinati” sa te abonezi acolo, ca ultimul lacheu, ca sa ti se permita sa prinzi cativa pesti pe an, pe o garla salbatica care e contractata si unde plutesc gunoaie ca la ele acasa. Mie mi se pare o mizerie de toata jena, mai ales ca vorbim de pescuit recreativ, capturi mici, putine si rare. Dai ca prostul banii la asociatii si nu beneficiezi macar de curatenie pe zona de influenta. E noaptea mintii.

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Din pacate, nu sunteti departe de adevar…:((

      Reply

  • Avatar

    ciprian

    |

    Va salut,
    va rog sa-mi raspundeti si mie la o intrebare..daca platesc permisul de pescuit las o asociatie.. si iau cu mine si cei 2 copii minori.. si le dau si lor o undita de copii cu o pluta iar eu pescuiesc cu o singura undita, se poate lua cineva de mine ca ma ajuta copiii ? Multumesc,

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Va salut!
      Din punct de vedere legal, da. Legea spune ca permisul de pescuit NU este transmisibil. Deci nicio alta persoana nu poate pescui folosind permisul dvs. Vedeti ca exista reduceri pentru copii la achizitionarea unui permis de pescuit. Numai bine!

      Reply

Lasă un comentariu