TotPescuit

Legătura dintre apă și pet

Suntem societate de consum: cumpărăm – consumăm – aruncăm. În ziua de azi, fericirea se vinde la pet. Apa la fel. Bag seama că legătura dintre apă și pet e de natură magnetică. Se atrag. Altfel nu-mi explic de ce apele noastre sunt pline de ele…

Înainte de a fi sport naţional, aruncarea pet-ului în natură are motivaţii complexe. Un prieten bun a întrebat, cu tupeu, o băbuţă din sat de ce își aruncă gunoiul în valea din fundul curţii. Răspunsul l-a șocat: „Lasă maică, să margă (n.a. meargă) la unguri!”…Dincolo de xenofobie, prostia nu are vârstă. Băbuţa are copii, copiii ei au copii, copiii copiilor vor avea copii – crescuţi în același spirit (?).

Ca pescar, te lovești de gunoaie mai ceva ca angajaţii firmelor de salubritate. Nu există în România apă nesufocată. Dacă pui mâna și strângi după alţii te îngrozești câte mormane de gunoi se adună. Am scos din apă cizme, haine, pet-uri, pungi, chiloţi și alte desuuri, sticle și orice altceva vă puteţi imagina. Din Someșul Mic, în buricul Clujului. Azi sunt toate la loc. Alţii au scos, acum câteva zile, mii de pet-uri din lacul Bicaz.

Un om venit de pe-afară îmi spune ce stricte sunt regulile pe-acolo – dacă arunci un muc de ţigară pe stradă, pierzi câteva sute de euro. Nu termină bine de povestit și aruncă ceva pe jos. Gestul e unul firesc, asumat și nestingherit. O face pentru că la noi se poate sau pentru că e parte din sentimentul de „acasă”?! O fi o treabă de sorginte latină, că și eu m-am simţit la Roma ca acasă…

De multe ori mă întreabă prietenii virtuali dacă nu cumva pescuiesc în străinătate. Pozele mele sunt prea frumoase. Staţi liniștiţi că realitatea mea e la fel de urâtă ca a voastră. Ieri am fost la pescuit, la munte. Apă turcoaz, pădure de brad, aerosoli naturali și…gunoaie. Incredibil de multe gunoaie! Am dat, în paradisul ăla montan, peste tot ce poate arunca omul cu mâna lui: pamperși, coroane funerare, pet-uri, ţoale etc. M-am chinuit să găsesc un cadru normal în care să fac două-trei poze decente…

Nu e doar o treabă românească. Nu c-ar fi asta o scuză (!), dar și la nivel de specie suntem tari. Ne merge mintea. Ciocnim particule. Avem insulă de pet-uri în ocean și gunoi în spaţiu. Căutăm viaţă pe alte planete. Poate învăţăm mai întâi să trăim cumsecade pe planeta Pământ.

Pe noi și apele noastre, în ţărișoară, numai amenda grasă și educaţia ne mai salvează. Asta dacă mai putem fi salvaţi.

Când plouă, pet-urile se adună și ies la iveală. E legătura dintre apă și pet. Gunoaiele nu merg niciunde. Stau aici, cu noi…și ne-ajută să ne simţim „ca acasă”.

P.S. 1 Ţi-a plăcut ce-ai citit? Atunci abonează-te la newsletter-ul totpescuit.ro Aici (în partea de jos a paginii). Dacă eşti în premierã pe blogul meu, vezi cã ai multe alte articole interesante Aici.

P.S. 2 Dacă arunci lucruri în apă, pe mal, pe stradă sau oriunde altundeva decât la coș, înjură-mă cu poftă, dar dup-aia oprește-te din aruncat.

Fotografii: Andrei Sava și Daniel Turean

Etichete:, , , , , ,

Trackback de pe site-ul dvs.

Comentarii (21)

  • Avatar

    Std

    |

    Da.Interesant ce răspuns am primit eu de la un pensionar care retinea pești sub dimensiunea legală” ce să-l mai eliberez eu,păi până crește el(peștele) mare eu mai trăiesc”?. Așa ca o paralelă.

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Complex şi rãspunsul ãla!…:(

      Reply

    • Avatar

      Andrei

      |

      „După noi, potopul”, un slogan vechi de mii de ani. Insă dacă acel pensionar ar fi controlat, prins si i s-ar aplica sanctiunile legale, n-ar mai putea pescui deloc in putinii ani care crede el că mai traieste. Si-atunci ar „alege” si el să nu retină pestii sub dimensiunea legală.

      Reply

    • Avatar

      Carol

      |

      Off… nu incap vorbe!

      Reply

        • Avatar

          Dori

          |

          Da’ de refuz de eliberat pestii in regim de concurs de o asociatie de pescuit locala ce ziceti? Chiar daca era vb. de albitura (obleti), cand am zis sa-i eliberam, s-a refuzat. Nu mai retin exact motivul, dar.. pestii mai puteau fi eliberati. Daca mai supravietuiau sau nu, asta-i partea doua – au fost cantariti in punga..

          Fir intins!

          Reply

          • Avatar

            Sorin Tot

            |

            Pãi obleţii sunt foarte gustoşi…prãjiţi…cu mujdei!…..
            Fir întins!

  • Avatar

    Tibi

    |

    Mereu , spui lucrurilor pe nume !! Adevarul – unul trist ! – e ca nu stim sa ne respectam natura si ne doare-n cot , ca o sufocam cu mizeriile aruncate , parca dinadins, in cele mai frumoase locuri !! 🙁 N-avem educatie , n-avem bun simt si mai ales ….n-avem legi !! 🙁 Niste legi , insotite – cum bine spuneai , Sorin ! – de amenzi pe masura , adica grase !! Dupa ce iei -ca-n occident !-amenzi de cateva sute de euro ( sau echivalentul la noi ! ) , cred ca nici ” babuta ” si nici alti ” ghiolbani needucati ” , n-ar mai arunca nimic pe jos si nici in ” fundul gradinii ” ….sa mearga la altii !! Dar , pana atunci , adica pana vom avea legi , ordine si educatie , vor mai curge multe miliarde de metri cubi pe apele noastre …….si toate , vor cara cu ele -pet-uri , cizme rupte ,pampersi , chiloti , resturi de coroane funerare etc – adica , toata nesimtirea unora ( si chiar a foarte multora !! ) dintre noi !! 🙁 🙁

    Reply

  • Avatar

    Eugen

    |

    Am ramas fara cuvinte. Este cu adevarat socant sa vz asa ceva. Nu-mi cred ochilor sa vad asa ceva. Sa dus cu adevarat tara noastra. Sincer nu gasesc nici cuvinte sa pot face un comm…

    Reply

  • Avatar

    Eugen

    |

    Atâta timp cât avem la așa zisa conducere a țării gunoaie,gunoaie găsim peste tot iar mentalitatea unor idioți nu o poți schimba decât dacă îl arzi la buzunar. Dar la noi legile sunt făcute și aplicate cu curu. Am gașca cu care facem ieșiri în natură și pescuit,la o întoarcerea din natură am oprit la bloc să golim porbagajele de gunoaie la containere,unde un domn foarte mirat ne-a întrebat de ce le-am cărat până acasă. Chiar nu mai înteleg oamenii.

    Reply

  • Avatar

    Cristi

    |

    Adevărat că apele și fiecare colțișor de rai de pe pământ sunt pline de „culoare” man-made dar daca aruncătorii merg odată pe an și sigur nu se mai întorc acolo de ce i-ar interesa daca arunca un pet sau un chiștoc de țigară, pe principiu după noi potopul, e o problema de individ aici iar sistemul arata cam ca lacurile de munte lângă baraj după ploi.

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Sunt 3 variante:
      – nu arunci cã te mustrã conştiinţa (cea mai rar întâlnitã)
      – nu arunci cã te mustrã statul la buzunar
      – nu arunci cã e mai profitabil sã colectezi (dacã ar exista legiuitor în ţarã preocupat de asta…)

      Reply

  • Avatar

    Calin

    |

    Este intr-adevar foarte grav si este si mai grav faptul ca este un cerc vicios in care nu prea ai cum interveni cu rezultate vizibile in scurt timp.
    Spuneam in alta parte ca cei de la baraj poate ca ar scoate gunoaiele (cu bani alocati (oha !) sau cu bani adusi de acasa) dar dupa ce le scot ce fac cu ele ? Exista un contract cu o firma de salubritate care sa le preia automat ? Probabil ca nu.
    Peturile au ajuns acolo aruncate de oameni in spatele ograzii sau luate de vant sau ploi si aduse pe cursul apelor. E o greseala desigur, dar exista un serviciu de salubritate care sa preia gunoiul asta greu reciclabil de la sate ?
    Am norocul sa am o casa la tara, intr-un sat departe de soseaua „principala” (o carare de asfalt cu 2 benzi carpite). Cand stau acolo 2, 3 sau 7 zile, se strange gunoi. Civilizatia dupa care am jinduit, ne-a adus in primul rand ambalaje. Si ifose, care au facut ca ambalajele sa contina alte ambalaje, gen fiecare biscuite din pachetul de celofan e imbracat in celofanul lui, incat 2 treimi din pretul pachetului e dat de ambalaj). Ambalajele din care in trecut ne faceam colectii sau creatii artistice indoielnice, acum ne sufoca viata. Asa ca atunci cand plecam, ducem in portbagaj un sac mare cu ambalaje, pe care, dupa ce ajungem in prima comuna mai mare, il depunem ritualic la containerele in 3 culori. Problema e ca acele containere nu sunt ridicate cu lunile. Iarna incetam sa ne mai ducem asa ca nu stim daca nu cumva sunt ridicate anual. Pentru o comuna cu vreo 10 sate raspandite pe dealuri e infim. De cele mai multe ori containerele nu se mai vad din gramada care miroase pestilential. Intind cainii de ele, le ia vantul, ploile.
    Cand vine masina si le ia, oare unde le duce ? Chiar le recicleaza, sau le muta de colo colo pana li se pierde urma ?!
    Acum vreo 3 ani m-am dus spre mare pe drumul de langa Dunare, ca sa mai schimbam pozele si sa ne bucuram de vecinatatea batranului fluviu si de peisajele dobrogene. Am trecut prin vreo 5 sate „Lumina”, vreo 3 „Victoria” si vreo 2 „Kogalniceanu” (poate ma invarteam eu in cerc). Copii si babele se uitau la masina ca la un OZN. In capetele satelor era cate un munte de gunoaie. Chiar inaintea placii cu „bine ati venit” si imediat dupa aia cu „drum bun”. Acolo nu vine nici apa sa le ia…….. ca nu prea vine deloc.
    In consecinta cred ca cercul poate fi spart la nivelul primarilor. Ei ar trebui sa se preocupe ca prima sarcina a mandatului, de eliminarea deseurilor, fara sa arda tone de plastic (poluare) si fara sa le ingroape ca pisica. Si apoi pot sa-si puna si placutele alea din capetele satului si sa faca si parc cu bancute si felinare pe islazul comunal.

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Mulţumesc pentru pãrere. Fainã şi consistentã! ?

      Reply

  • Avatar

    Florin

    |

    Totul depinde de legile din tara respectiva !!!
    Locuiesc in Spania de 15 ani,detin permis de pescuit SPORTIV pe 9 regiuni si pe mare
    Daca in momentul in care ajunge controlul SEPRONA (un fel de jandarmi de la MEDIU),pe o raza de 5 metri in jurul postului de pescuit nu este curat,m-a pot amenda cu 600 Euro, asa ca…

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Sufli în iaurt şi faci curat şi dupã alţii, sã-nţeleg…?
      Mulţumesc pentru mesaj.

      Reply

  • Avatar

    Radu

    |

    In Crisan, arunca „gazdele” saci de gunoaie pe Dunare fara pic de jena.Nu stiu daca Malin are atributii, dar ar prinde bine sa aiba o vorba si verifice primariile din DD.Ma gandesc macar in rezervatie, poate se pot aplica masuri mai bune. Pe langa Bucuresti e jale. Din ciclul lui Sorin, l-am vazut pe un barbat la vreo 50 de ani aruncand o roaba de haine in albia raului.cand am inceput sa strig la el de ce arunca, „pai ce, sunt haine”. Am gasit de toate, de la aspiratoare, fotolii etc inclusiv pachete de insecticide, erbicide, strict interzise de a fi aruncate in natura.
    Si daca va doriti sa va deprimati si mai mult, urmariti un episod de anul acesta de la Romania te iubesc, despre romani si poluare. Dar ce sa te miri, cum spunea cineva mai sus, avand in vedere conducerea tarii. Este cumplit.

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Mersi cã ne-ai povestit ce-ai trãit.

      Reply

Lasă un comentariu