TotPescuit

Decembrie cu solzi

Trăim acum zilele alea din an în care nu-ţi vine chiar să ieşi la pescuit. Poate a nins şi e polei. Poate e mult sub zero grade. Poate bate un vânt rece ca un refuz din partea unei ştiuci la metru, sau poate toate la un loc. Eu unul suport căldura în orice doză, dar frigul nu. Sunt zilele alea în care Hruşcă e hotărât să vină acasă. Sunt momentele hibernale în care prietenii şi familia intră pe modul ler.? Eu nu. Eu mă gândesc la ape şi la solzi.

Îmi plac pescarii sportivi în general, dar am aşa…un plus de respect pentru cei care nu renunță la pasiunea lor nici când greul devine nebunie. Pescuitul iarna e despre aventură, despre cât de greu a fost, despre pasiunea care ne mistuie şi mai e despre socializare. Dacă în restul anului sunt un singuratic, acum devin gregar. Contează mai puţin ce şi cât prinzi. Poate şi de-asta îmi place să ies iarna. Orice peşte prins acum lasă urme adânci pe cortex.

Dacă sunt şi profani care citesc rândurile astea…vouă vă spun că pescuitul de decembrie nu e doar pentru iniţiaţi şi că-n pescuit drumul de la profan la ştiucan e mai scurt decât o zi de iarnă. Şi tot vouă vă spun o poveste ca să ne înţelegeţi nebunia. Vorbeam într-una din zile cu prietenii virtuali despre ,,ciocanul de decembrie”. Pentru cei nefamiliarizaţi cu argoul pescăresc: ciocan = atac mai mult sau mai puţin violent asupra unei năluci venit din partea unui peşte, în general răpitor, urmat invariabil de unul sau mai multe valuri de adrenalină; poate şi va crea dependență!?

El e cel care te face să ieşi din casă pe ploaie, vânt, frig şi toate celelalte NU-uri care se iau de gât cu instinctul tău de conservare. Atacul de decembrie nu e un atac oarecare. E timid, nu se arată oricui. E greu de găsit, dificil de simțit şi ușor de ratat. Nu ştiu alții ce cred, dar pentru mine ciocanul de decembrie e subiectiv şi fin ca o părere. Unii nici nu ştiu că l-au avut…Cu toate astea, merită căutat măcar o dată în viaţa de pescar.

Dacă este vreun moment din an în care e musai să pescuieşti fin, corect şi maxim concentrat…ăsta e! Eu folosesc fire cât se poate de subțiri şi (când e cazul) mă întorc la bătrânul monofilament. La fiecare lanseu sunt concentrat ca la un film nemaipomenit pentru că iarna nu-i ca vara. Am un prieten bun care mi-a zis odată o replică memorabilă în sensul ăsta…Pescuiam la șalău pe Dunăre şi-mi spune: ,,Nu mi-a dat decât o dată…nu eram pe fază!”? Şalăul dă rar de două ori. Mai ales iarna…În luna cadourilor fiţi darnici în lanseuri şi zgârciți în ratări!

În pescuit gusturile nu se discută. Nu contează că pescuiţi la plută, la răpitor sau vă îngheață rodpod-ul pe baltă, dacă ieşiţi iarna pe apă sunteţi de apreciat. Sper să aveţi parte de un decembrie cu solzi!

Etichete:,

Trackback de pe site-ul dvs.

Comentarii (8)

 • Avatar

  Liviu

  |

  eu in locul lui SORIN TOT as incerca cariera literara combinata cu pescuitul.

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Ma flatati…Numai bine si fir intins!

   Reply

 • Avatar

  Claudiu

  |

  Ies in decembrie, ies si in ianuarie, sezon e tot timpul la o specie undeva.. Insa trebuie sa recunosc si esecurile…cand ajung la canalul pe care pacaleam stiuculite asta toamna si il descopar aproape secat, iar cei 30 de centimetri de apa au acum pojghita de gheata deasupra, cand merg pe lacul pe care pacaleam bibanii si nu pot intra nicaieri- fiindca acum e cumparat de „smecheri”, iar singurele locuri pe unde mai puteai arunca un jig sunt blocate de plase… ma ia asa cu un frig care nu tine de temperatura de afara… pentru ca vine din interior.

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Salut Claudiu! Ma bucur ca esti pescar de decembrie (si nu numai). Si eu am aceleasi dezamagiri. In fiecare an mai tai de pe lista cateva locuri dragi de pescuit din motivele invocate de tine 🙁
   PS Desi trista, foarte buna vorba cu frigul ce vine din interior! Am simtit-o.

   Reply

 • Avatar

  Zamfi

  |

  Frumos spus Sorine! Totusi ,cu permisiunea ta, as spune ca pescuitul iarna este o bautura tare! Cine se ameteste repede…
  O zi superba de iarna azi pe Bezid! De fapt stii…ai fost acolo ?

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Asa e Zamfi! O zi frumoasa astazi, intre prieteni. Pescuitul are farmec si atunci cand e zgarcit! 🙂

   Reply

 • Avatar

  DRAGOS

  |

  Buna seara. Ma surprinde neplacut sa descopar prin cele relatate de dumneavoastra ca ”Planeta se scufunda”, parafrazand pe unii. Insa, daca s-ar schimba legea si ar permite ca in urma actiunii pescarilor cu permise vizate sa ii transforme in politisti de ocazie (nu turnatori) atunci totul s-ar rezolva pasa cu pas. daca iar mai si premia, cu o viza anula sau cu un premiu in bani, dintr-un fond anume, atunci ar disparea si plasele.
  Si ar mai fi multe dar pana atunci Pamantul va ajunge Luna.
  Cat priveste pescuitul, pescuiesc la avat si clean si in Decembrie, Chiar daca prinzi mai putin peste este superb cand ramai cu vantul, cu ploaia cu zgomotul involburat al apei in care pescuiesti, cu pasarile, aerul si clipele derulate in mediul descris cu putinele cuvinte. Mai bucuros cand arunci pestele inapoi in mediul lui.
  Cu stima, Dragos

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Fain mesajul tău, Dragoș. Mulțumesc! Sărbători fericite și fir întins la anul!

   Reply

Lasă un comentariu