TotPescuit

Cum se face peștele

Inspirat de celebra emisiune ce rulează pe Discovery, am zis că ar fi interesant de văzut cum se face peștele ăla care ne ajută an de an să ne trăim pasiunea.

Nu e pescărească, prima se reproduce știuca. O face în general în februarie, dar în lumea apelor totul depinde de temperatură. Știuca e la fel de vicleană în icră, cum e la buza stufului. Depune devreme ca să aibă progeniturile ei un avans în faţa celorlalte specii. Ce se naște din știucă, pește visează. Când nu iau calea maionezei, din sutele de mii de icre ies frumoasele alea cu bot de raţă ce se mănâncă între ele.

Urmează bibanul și-apoi avatul, în mod normal în martie, hai început de aprilie. Bibanoaicele sunt dispuse să depună oricum și oricând. Trebuie doar să le sune ceasul biologic. Avaţii în schimb, au nevoie de curent puternic și pietriș. Acolo le place să-și planteze sămânţa. O primăvară călduroasă cu ape nu foarte mari ar fi perfectă pentru Aspius. Interesant e faptul că prohibiţia generală îi prinde pe avaţi depuși și-n plin sezon de vânătoare…ghinion legislativ, nu alta!

În calendarul pescăresc, aprilie cade în zodia șalăului. Când temperatura apei ajunge la 8-10 grade Celsius, masculii de șalău simt că e momentul să se retragă spre maluri. Nerăbdători și intens pigmentaţi, aceștia elimină feromonii meniţi să ghideze femelele spre locul de întâlnire. După reproducerea propriu-zisă, femelele fac doar figuraţie. Laudele și greutăţile cad, deopotrivă, pe dorsalele masculilor. Ei sunt cei ce-și apără ponta livrând intrușilor atacul ăla cu gust metalic. Lăsat fără santinelă, cuibul e condamnat la pieire.

La rând e somnul. Reproducerea lui are loc în mai-iunie, în funcţie de vreme. Și de data asta, masculii se ocupă de tot. Amenajează zona de depunere și păzesc icrele până eclozează larvele. O singură femelă adevărată de somn poate depune suficient de multe icre pentru a popula un segment de râu sau un lac de dimensiuni medii. Din fericire, natura a înzestrat-o cu icre toxice, altfel ar fi suferit și ea ca știuca deltaică…

După somn vin toţi ceilalţi, în frunte cu crapul. Cred că niciunul dintre noi nu e străin de bătaia crapilor în stuf. N-ai cum să ratezi așa ceva. Doi sau mai mulţi masculi flanchează o ditamai femelă. O presează insistent până-și ating scopul.

Câteva lucruri se văd cu ochiul liber, chiar și neformat:

Peștii noștri se reproduc din ce în ce mai devreme. Știuca nu mai depășește stadiul de mârliţă, iar carasul depune imediat după ce iese din icră. Exagerez…dar e o consecinţă a presiunii la care sunt supuși, o formă de adaptare.

Peștii noștri nu se reproduc la fel în fiecare an. Un an e mai bun pentru șalău, altul e mai bun pentru crap ș.a.m.d. Fiecare specie are suișuri și coborâșuri.

Peștii noștri nu se reproduc toţi deodată. Mă refer la indivizii aceleiași specii. Reproducerea are loc în valuri. Și asta e o adaptare. Dacă vine un frig neașteptat (vezi anul ăsta) sau o altă schimbare bruscă, nu se pierde o generaţie de pești. Se pierde doar o parte din întreg.

Prima dată a fost icra. Dup-aia peștele. Trebuie să-i grijim în perioada următoare. Asta dacă vrem să-i mai avem. Dacă nu, e cum a zis un cititor de-al meu – noi nu suntem pregătiţi să avem pești.

P.S. Vă puteţi abona la newsletter-ul totpescuit.ro Aici (în partea de jos a paginii). Dacă vă place blogul meu spuneţi-le și prietenilor voștri despre el.

Etichete:, , , , ,

Trackback de pe site-ul dvs.

Comentarii (18)

  • Avatar

    Nicu și Celica Vranciu

    |

    Foarte frumos Sorin! Felicitări!

    Reply

  • Avatar

    dan chirosca

    |

    Am trait sa o aud si pe asta Sorin pentru ca nimeni nu o poate spune asa cum o spui tu,ca de vazut am vazut ce spui in bazinele piscicole de la Podu Iloaiei.Felicitari Respect.

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Vã salut, domnule Dan! Fir întins în 2018!

      Reply

  • Avatar

    Alex Horvath

    |

    Chiar asteptam un articol ca asta de la tine, avand in vedere meseria. Pana acum aproximativ un an, imi doream ca prohibitia sa fie pe specii, ca „la carte”, dar din cauza ca majoritatea pescarilor nu stiu sa aibã grija de ceea ce avem, mi-am schimbat parerea. Cum spunea si cititorul tau: „noi nu suntem pregătiţi să avem pești.”

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Şi eu cred cã nu suntem pregãtiţi pentru prohibiţie pe specii, Alex. Asta avem, cu asta defilãm…

      Reply

  • Avatar

    ilie

    |

    Imi pare rau sa vad ca ai aceasta parere despre pescari si despre prohibitia pe specii.Nu ma mira sa vad lucrul asta de la unii care pana nu demult nu stiau de ce parte se tine lanseta… ins tu Sorine,ca pescar vechi si destupat la minte ai capacitatea de a-ti seama ca marea vina o poarta cei care administreaza apele.Nu zic ca noi astia care avem pasiunea asta am fi foarte educati sau disciplinati,dar nici pe dincolo pescarii nu au fost toti de la bun inceput corecti.Insa asociatiile au avut un cuvant greu de spus in asta.Adica nu au cincesionat mai mult decat au putut duce si pe portiunea lor de apa au facut controale si au dat amenzi drastice cand a fost cazul.La noi cea mai simpla varianta e aia in care interzici pescuitul doua luni desi o parte din pesti vor depune abia dupa deschidere.Nu mi-i se pare normal ca o singura asociatie sa detina toate apele importante ale unui judet doar pentru a nu avea concurenta dar ei sunt depasiti de situatie din toate punctele de vedere.Cum te scoti? Pai o bagi in fata pe aia cu „pescarii nu sunt educati”incercand sa-ti maschezi neputinta.Asta ti-o spune unul care a vazut multe in 25-30 de ani de pescuit si a invatat lucrul asta cu talpa cizmei in apa nu din tastatura cum fac multi in ziua de azi…Sper ca nu am fost prea dur dar uneori e bine sa spui lucrurilor pe nume si sa aratam adevaratele probleme ale pescuitului in tara asta.

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Ilie, n-am zis cã n-ar fi bunã prohibiţia pe specii!…Acolo trebuie sã ajungem, dar atât timp cât nu „suntem” în stare sã aplicãm cum trebuie prohibiţia generalã, cum sã visez la una pe specii?! Zic s-o luãm treptat şi sã nu ardem etape. Atât.

      Reply

  • Avatar

    ilie

    |

    Cand iei o apa in administrare esti constient ca ai de lucru.Inclusiv la partea de educatie.In primul rand la tine ca asociatie si apoi la pescari.Dar lucrul asta nu se face de la birou si punand lacatul pe doua luni,timp in care pestele se poate intampla ca nici sa nu depuna.Si atunci in avantajul cui e treaba asta?Iti zic eu,a braconierilor care-si fac de cap in perioada asta.Apele in marea majoritate a cazurilor sunt in siguranta cand pescarii sunt prezenti acolo.Problema nu e ca ardem etape,ci ca ne invartim de ani de zile doar pe aceleasi etape si nu evoluam.Si aici nu e vina pescarilor.

    Reply

  • Avatar

    ilie

    |

    Nu e doar a mea..Daca credeam asta mergeam de mult la culcare ? Fire intinse si inspiratie buna la scris.

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Ştiu cã nu e doar a ta, dar eşti prea optimist!…?
      Nu vezi cã nu suntem în stare ca pescari sã ne strângem şi sã impunem un punct de vedere comun?? E nevoie de timp pentru asta, zic.

      Reply

  • Avatar

    Dan

    |

    Frumos scris,interesant subiect.Felicitari!

    Reply

  • Avatar

    Tibi

    |

    Foarte frumos scris , cumplit de adevarat si dureros de trist !!! 🙁 ” Prima data a fost icra , dup-aia pestele ” , apoi …..a venit omul – pescarul – care ar fi trebuit sa sfinteasca locul , locul cu pestele , adica , templul nostru pescaresc !! Dar , din nefericire , omul , bipedul asta suprem de (i)rational , in loc sa protejeze , a distrus , pas cu pas , toate frumusetile naturii ! :'( Padurile si apele , au avut cel mai mult de suferit si odata cu ele , toate fiintele ce salasluiau acolo !! Pescuiesc de o viata si pot spune , cu sufletul indurerat , ca , apele curgatoare , altadata limpezi , curate si pline de multe soiuri de pesti , au ajuns o trista amintire !! :'( Poluarea , braconajul , murdariile aruncate cu nesimtire pe malurile apelor , lipsa unor legi dure , care sa compenseze carentele de educatie si de civilizatie , ne-au adus in situatia de a pescui de cele mai multa ori , ” ca-n fantana ” !!! 🙁 In acest context – dureros de trist !- articolul tau , Sorin draga , ar trebui sa se distribuie , odata cu permisele de pescuit si cu taloanele ANPA !!! Si sa devina , o carte de capatai , pentru toti pescarii sportivi !! Pana nu e prea tarziu , sa schimbam expresia , ” noi nu suntem pregătiţi să avem pești ” , in ” noi suntem pregatiti …..sa-i crestem , sa-i avem , sa-i protejam , sa-i iubim , sa-i pescuim – dar sa-i si eliberam , pentru ca , urmasii nostri , sa nu invete din manuale , despre pestii care au trait odata , prin aceste ape ” !!! Felicitari ptr articol !!! Te salut cu drag !!

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Mulţumesc dle Tibi. Şi eu vã salut cu drag!

      Reply

  • Avatar

    Dan

    |

    O plăcere să citești.

    Reply

Lasă un comentariu