TotPescuit

Cum să alegi firul perfect – monofilamente

Dacă începi subiectul ăsta într-un grup pescăresc ai șansa să nu mai pleci de acolo viu. Câţi pescari, atâtea păreri susţinute cu maximă convingere. Azi vorbim despre firele monofilament.

Nu am inventat firul monofilament, dar am vândut mii. Am vorbit cu pescari despre fire. Tot cu mii. Concluzia mea după tot contactul ăsta pescăresc e că suntem un popor foarte tehnic, cu înclinaţii inginerești. Ne interesează specificaţiile.

Cei mai mulţi pescari români vor să știe „cât ţine firul?”. Nu dau în români, că nu doar la noi e așa. În domeniul ăsta al firelor se minte ca-n codru. Cu dedicaţie: de la pescari, pentru pescari! În afară, există azi câteva organizaţii care testează firele și bat obrazul producătorilor atunci când se sare calul. La noi nu. Încă se minte ca-n codru, chiar dacă nu prea mai avem codru.

Nu-mi place s-o zic, dar și pescarul vrea să fie minţit. Mă refer la cei mulţi, ăia care fac grosul vânzărilor în industrie. De la Revoluţie și până în zilele noastre, pe ei îi interesează cât ţine firul și câţi rulmenţi are mulineta.

Dacă nu vrei să fii ca ei trebuie să știi câteva lucruri despre firul monofilament. E evident că e elastic, iar asta îl face bun în lanseu, bun în pescuit, bun în lupta cu peștele, rău pentru simţuri și moderat la înţepare. Mie îmi place mult. Îl folosesc la clean, avat, știucă, somn, șalău și în aproape toate stilurile de pescuit la pește pașnic. Îmi place pentru că se comportă (cât se poate de) „natural” în apă.

Are în structură microbule de aer, de-aia tinde să plutească. Tot microbulele de aer îl dau de gol sub apă, îl fac vizibil. Când elimini microbulele de aer din ecuaţie ai un alt tip de monofilament căruia îi spui pompos fluorocarbon și-i pui un preţ prohibitiv. Marketing, nu alta! Pe lângă fluorocarbon (care e scufundător) există și variante scufundătoare de monofilament normal.

Când intră în contact cu lucruri scufundate, monofilamentul se comportă decent. Dacă materialul ce intră în compoziţia firului e „îndesat” și mai lipsit de microbule, atunci monofilamentul e mai puţin elastic și mai rigid. Și invers. Cu cât e mai puţin elastic, cu atât e mai bun când vine vorba de abraziune. De-aia fluorocarbonul e cel mai bun la asta, dar nici cu un mono bine ales (vezi cele de mai sus) nu mi-e rușine.

Când vine vorba de culoare, e transparent sau colorat. Variantele de mijloc intră tot în sfera marketing-ului. Mie îmi plac mai mult alea transparente, dar ia-o ca pe un moft personal. Pe o apă tulbure, caldă sau atunci când peștii se hrănesc frenetic nu contează ce variantă alegi. În rest, e cu schepsis. Vrei să-l vezi tu sau ţi-e frică să nu-l vadă ei? Asta e întrebarea la care trebuie să răspunzi.

Știind toate astea, când vei merge în magazin și vei lua o rolă în mână (alege totuși un producător consacrat!) gândește-te ce vrei de la fir. Ce particularităţi are apa sau locul în care vei pescui? Ce calităţi trebuie să aibă firul ăla ca să te ajute în pescuit? Citește informaţiile de pe etichetă, dar să ai în minte piesa celor de la Iris – „Să nu crezi nimic”. ? Le crezi doar dacă producătorul e japonez. Îl recunoști ușor: e modest (a se citi – sincer) și scrie totul cu trei zecimale. În rest testezi, empiric, atât cât se poate: elasticitatea, supleţea, rezistenţa la abraziune etc.

Îmi plac firele la fel de mult precum îmi plac jocurile de cuvinte. Îţi mărturisesc la final că nu a fost despre cum să alegi firul perfect, ci despre cum să alegi perfect firul. Asta pentru că firul perfect și atât, nu există. Există în schimb firul ideal pentru o anumită aplicaţie, pentru o situaţie dată. Așa trebuie să privești lucrurile.

P.S. Vă puteţi abona la newsletter-ul totpescuit.ro Aici (în partea de jos a paginii). Dacă vă place blogul meu spuneţi-le și prietenilor voștri despre el.

Etichete:, , , , , ,

Trackback de pe site-ul dvs.

Comentarii (16)

  • Avatar

    Mitrut Adam

    |

    Nu vreau sa par arogant dar firul de obicei mai arata si cat e pescarul de pescar. Mi s`a intamplat sa aud la unii pescari cunoscuti cand vorbeam de fire, si le ziceam ce folosesc, ca nu e bun firu` dom`le ca se rupe foarte usor, iar eu cu firul ala inafara de peste mai scosesem si`o craca din apa cu un diamentru de vreo 8cm. Cel mai mare peste, un salau de 3,7 kg si firul de 0.16 .

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      E drept! Firul spune câteva lucruri despre pescar. ?
      Mersi pentru mesaj, Adam. Fir întins cu şalãii ãia frumoşi!

      Reply

      • Avatar

        Mitrut Adam

        |

        Multumesc frumos. Fir intins si domniei voastre . Spor la scris, si felicitari pentru articole 🙂

        Reply

  • Avatar

    dan chirosca

    |

    Asa este domnu Sorin.In ziua de astazi vad din ce in ce mai des cum Firele si Nalucile ii cumpara pe pescari si nu invers.Respect maxim.Un articol senzational.Sa auzim de bine.

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Asta e…marketing-ul a ajuns la cote înalte.
      Numai bine!?

      Reply

  • Avatar

    Zsolt

    |

    Un articol bine pus la punct,ca de obicei.
    Apropo…
    Sorin,ce parere ai despre Trabucco?
    ??

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Mulţumesc frumos.
      Îmi rezerv dreptul de a NU comenta! ??

      Reply

      • Avatar

        Zsolt

        |

        Hmmmm…curiozitatea asta ?

        Reply

  • Avatar

    sorin

    |

    Parerea mea e ca unele fire isi merita banii iar la altele platim firma…Sunt fire foarte bune si de la firme no name.(daca sunt japoneze??).Fire intinse tuturor.

    Reply

  • Avatar

    Alex

    |

    Salut Sorin !
    imi plac foarte mult articolele tale, o sa incerc sa le citesc pe toate de acum incolo.
    Acest blog, ca orice loc public in care vin foarte multi oameni (din diferite motive, de curiozitate, ca sa invete, sau ca sa critice) ar trebui sa satisfaca o parte cat mai mare a audientei. Se vede ca esti un profesionist, care poate face fata si discutiilor cu pescarii foarte experimentati, si cu pescarii „fitzosi” sau cu cei amatori, la inceput de drum.
    Este de mare importanta faptul ca un pescar priceput, care are si cunostinte teoretice foarte multe, este dispus sa impartaseasca din experienta sa celorlalti. Fiecare dintre noi stie cate un exemplu de pescar bun, dar „secretos”, care nu zice nimic orice i-ai face, despre tehnica, locurile pe care le frecventeaza, momeli folosite, scule …etc. asa ca, pe cei ca tine, trebuie sa ii pretuim si sa ii incurajam sa nu se opreasca aici 🙂
    De aceea, propunerea mea ar fi, in masura in care timpul iti permite, sa dedici anumite articole, acestor categorii de „urmaritori”.
    Ai putea adauga sus in meniu, categoria incepatori si categoria avansati, de exemplu. La incepatori sa fie notiuni de baza, ce au ei nevoie si la avansati, articole cu un continut mai mare de termeni tehnici. Oricum te urmaresc toate categoriile de pescari si numarul lor este in continua crestere.
    Imi place si latura sentimentala a scrierilor tale, care trebuie sa fie nelipsita, fiind un mod foarte bun de exprimare a pasiunii noastre comune.
    Sper ca nu te deranjeaza propunerile mele.
    Cu respect, Alex.

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Salut Alex,

      Îţi mulţumesc pentru interesul cu care urmãreşti blogul meu. Apreciez mesajul elaborat şi sugestiile. Le iau în considerare.
      Te felicit pentru felul în care îţi trăieşti pasiunea!

      Numai bine,
      Sorin

      Reply

  • Avatar

    Ciprian

    |

    Salut,
    Am avut un fir de 0.08 diametru pentru pescuit la păstrăv și am pescuit undeva la 6 sesiuni, probabil 20 ore spining.
    La ultima sesiune mi-am schimbat lanseta și am pescuit aproximativ 3 ore.
    Azi, la o săptămână distanță am mers la pescuit și când am incercat să leg agrafa mi s-a rupt firul. Am încercat din nou, iar s-a rupt. Am testat firul și se rupea ușor cu mâna. Aveam senzația că a devenit rigid, „copt”.
    Am mers la magazinul de pescuit și mi-au recomandat un fir de 0.16 silicon-ptfe tempered Monofil, marca stroft. Am legat agrafa cu el, totul ok aproximativ o 30 min. Am pierdut prima rotativă în ceva vegetație și am incercat să leg o altă agrafa. Firul se rupea la nod, am incercat de …3ori, același lucru. L-am testat si pe acesta cu mâna, se rupe ușor, în special primii 10 m, iar după 20 m parca era mai calitativ. Am desfășurat aproximativ 30 m de pe el si se rupea in continuare ușor.

    Sunt începător, nu înțeleg dacă e normal sau e ceva problemă cu bățul (în sesnsul că deteriorează firul după…aprox 20 aruncări).
    Am verificat inelele de pe lansetă, par ok.

    Te rog, dacă poți/face sens speța, să-mi recomanzi ce sa fac să identific problema (dacă e o problemă).

    Și

    Poți să-mi recomanzi un fir pentru pescuit la păstrăv, râu de munte cu debit, pești…1kg +/- (cel mai mare prins de mine a fost de 700+ grame)?
    As vrea să nu fie vizibil pentru păstrăv.

    Și un fir pentru pescuit la știuci, 0.5-2kg.
    Mulțumesc.

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Salut si scuza-ma pentru raspunsul intarziat! Nu e normal sa se rupa dupa cateva lanseuri…intr-adevar dupa o zi de pescuit ar trebui sa rupi un metru-doi de fir, mai ales atunci cand folosesti fire subtiri. Pentru pastrav, Stroft-ul e un fir bun (0.18 mm). Pentru stiuca poti folosi un fir textil (recomand Sufix 832 sau Sufix 131, in functie de buget). Numai bine si fire intinse!

      Reply

Lasă un comentariu