TotPescuit

Cum prinde șalăi Nicu

Dacă exiști pe feisbuc, nu se poate să nu-l fi văzut măcar o dată pe Nicu Gadjinski bot în bot cu vreun șalău. De obicei, mare. Numele îl trădează – e un gagiu care, pentru vârsta lui, știe destul de multe despre peștele ăla cu ochi și dinţi de pisică. E tare păcat că accentul moldovenesc se pierde în scris! Textul ar fi fost mult mai savuros. Sper doar să nu citească vreun șalău blogul și să-i afle toate secretele. Hai, vă las cu Nicu:

Pescuitul șalăului e, din punctul meu de vedere, cel mai atractiv stil de pescuit. Când ne gândim la pescuitul acestei specii avem nevoie de câteva lucruri pe care le voi enumera în continuare.

În primul rând contează gradul de implicare și timpul alocat pescuitului. Cunoașterea șalăului și înţelegerea modul său de hrănire nu sunt lucruri ușoare. Ori de câte ori văd un împătimit al genului mă bucur și îl apreciez enorm. Îmi place să port conversaţii despre trecut, prezent și moduri de abordare ale partidelor pentru că mereu mai ai de învăţat.

Mă pot considera norocos. Acum 13-14 ani când am pescuit prima dată la șalău, pescuiam într-o zonă cu mult pește și, datorită capturilor numeroase, mi-am ascuţit repede simţurile (foarte importante în acest pescuit). În zilele noastre acele locuri nu mai există din cauza scăderii nivelului apei și a balastierelor care pur si simplu au distrus albia râurilor. La momentul actual pescuitul este mult diferit, deoarece varietatea locurilor este semnificativ mai scăzută.

Revenind la subiect (pescuitul șalăului), tehnica cea mai productivă e cu siguranţă jigging-ul. În primul rând, această tehnică te ajută să cunoști rapid zona în care pescuiești. E ca o sondă cu ajutorul căreia putem descoperi orice obstacol de pe fundul apei.

De fiecare dată când pescuiesc pe un loc nou pun un jig mai greu decât ar fi necesar și fac 8-10 lanseuri pentru a-mi da seama cât de adâncă e apa și ce obstacole există pe substrat. Apoi, încerc să echilibrez totul (combinaţia gumă – jig) pentru a oferi nălucii o evoluţie cât mai naturală.

De obicei, în pescuitul șalăului folosesc jiguri de 2/0, 3/0, 4/0 pentru năluci de 6-11 cm. Aleg gramajul în funcţie de adancimea apei și curent. Jigging-ul ne oferă un numar nelimitat de posibilităţi în ceea ce privește abordarea peștelui, tehnicile de recuperare, diversitatea nălucilor și modul de abordare a structurilor.

Nu trebuie să aveţi temeri vis-a-vis de echilibrarea unui echipament de jigging! Totul ţine de alegerea unui echipament ușor, senzitiv și bine echilibrat. Din punctul meu de vedere, un combo pentru acest stil de pescuit ar trebui să arate așa: o lansetă de 2,4-2,7-m (ușoară…maxim 140 gr.), acţiune rapidă (!), o mulinetă de 2500-3000 (până în 230 gr.), un fir de 0,12-0,14 mm pentru pescuitul pe râu, iar pentru pescuitul pe lacuri sau baraje 0,08- 0,10 mm.

Folosirea fluorocarbonului este foarte importantă în pescuitul șalăului:

-reduce pierderile inutile de fir textil;

-are o rezistenţă sporită la abraziune;

-oferă nălucii mișcări mult mai naturale;

-vizibilitate redusă pentru pește.

De obicei folosesc fluorocarbon de 0,30 mm, iar lungimea înaintașului trebuie aleasă în funcţie de cât de abrupte sunt pragurile unde lansăm năluca. E foarte important ca nodul dintre firul textil și fluorocarbon să fie cât mai suplu. Altfel, nodul se blochează în prag, iar atacul va fi insesizabil.

Pe apă, lansez mereu paralel cu malul. Recuperez năluca alternând de la una până la 10-11 ture de manivelă. După ce ridic jigul de pe fundul apei, timpul ideal de plutire spre substrat este de 3-4 secunde. Atunci ansamblul jig-fir-nălucă e bine echilibrat și nu ne rămâne decât să așteptăm atacul șalăului.

Pe timp de noapte fac o recuperare mai mult între ape căci șalăul e mai activ decât ziua. Trebuie să fim atenţi la momentul în care ne oprim din recuperare, deoarece șalăul are obiceiul de a urmări năluca, atacând jigul aflat în cădere. Noaptea folosesc shad-uri cu cozi alungite, cu bătaie deasă, de intensitate medie.

Un alt aspect important constă în oprirea lansării în momentul în care năluca ia contact cu apa. Asta ne va ajuta să ţinem firul întins, evitând o „burtă” prea mare.

În pescuit, de multe ori mi se întâmplă să rămân fără coada nălucii din silicon. Explicaţia este una clară, din experienţa dobândită în timp: peștele se hrănește între ape. În situaţiile de genul ăsta, trebuie să folosim un jig mai ușor. Recuperarea nălucii se face între ape, prin mai multe ture de manivelă. Jigul ușor ajută întotdeauna în momentul atacului, oferind o absorbţie mult mai ușoară a momelii.

Înţeparea nălucii de silicon se poate face în cel puţin două moduri:

– să ieșim cu vârful cârligului la mijlocul nălucii de silicon (asta ne va oferi o mișcare mai amplă și mai lentă a cozii);

– să ieșim cu vârful cârligului în apropierea cozii (vom obţine o mișcare mai energică a cozii, dar de amplitudine mai mică).

În funcţie de anotimpul în care pescuiesc folosesc năluci mai mari sau mai mici. Când apa este rece dau cu năluci mai mari, iar când apa este caldă folosesc gume mai mici. Dacă nu am atacuri, schimb des nălucile. În pescuitul șalăului îmi place să folosesc gume cât mai naturale. Exemplarele mari mi-au venit doar pe acest gen de năluci.

Cred că e important să înţelegem că acest stil de pescuit e despre căutarea peștelui, implică multă deplasare și învăţarea locurilor preferate de șalăi. Când știm că avem șalăi în faţă nu ne rămâne decât să aplicăm tot ceea ce am învăţat în timp și să fim pregătiţi de atacurile lor. Și încă ceva: de fiecare dată când mergeţi la o partidă de pescuit, încercaţi să faceţi ceva nou, să vă definiţi propriul stil de pescuit la șalău.

Fir întins tuturor!

Text și fotografii: Nicu Gadjinski

P.S. Îţi place totpescuit.ro? Atunci abonează-te la newsletter-ul totpescuit.ro Aici (în partea de jos a paginii). Dacă eşti în premierã pe blogul meu, vezi cã ai multe alte articole interesante Aici.

Etichete:

Trackback de pe site-ul dvs.

Comentarii (16)

  • Avatar

    STD

    |

    Salut.diger cu plăcere povestioare de acest fel,utile și interes.,ori iti improspătezi in minte căte ceva ,ori iti confirmă căte ceva.
    Aș vrea totuși să știu dacă ,citez aprox”” pe apă ,lansez paralel” este vorba de râu sau lac,aș f f curios
    Cât despre culoarea năluci,multi spun culoare naturală,dar,dar in poze 80% dintre șalăi indiferent de zonă șalău-i luat pe verde .
    Atuncea cănd pescui pe un lac limpede cu apă mică tree naturalete cred eu,dar,când apa este adâncă ,curge și tăiată culoarea nu cred că mai contează
    Fir intins !

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Fir intins si tie! Te salut!

      Reply

  • Avatar

    cezar jeflea

    |

    Salutare dragilor,ati fost o baza zdravana pentru mine si ma bucur mult cand vad ca si colaborati.Eu mi-am luat o linie in ceea ce priveste pescuitul la rapitor.Eu nu mai pescuiesc decat noaptea (am invatat sa prind si niste torpile de stiuci la miezul noptii lucru care nu mi-a fost usor de inteles dar stiam ca sunt acolo si nu m-am lasat).Am barca noua si nu am pus-o pe apa,daca nu ascult malurile e ca si cum as merge la un concert bun cu doape in urechi.Nu mai merg decar singur la pescuit de rapitor,am poze extraordinare la inima ?.Pescuiesc in locuri aproape imposibile si mai ales in locuri in care un pescar obisnuit nu ar pierde timpul nici macar sa fumeze o tigara.Daca cumva m-a detectat cineva si ataca in draci strang batul si plec.Am fost ars anul asta in doua locatii care erau pustii si la cateva zile vajaiau niste lansete acolo de ziceai ca se prind sirene putin sub 18 ani.Am inceput sa inventez mult.Daca nu postez inseamna ca prind bine,nu vreau sa-mi cumpar logan alb?.Nicule mi-a placut mult aia cu nodul,acum o s-o intind la limita.Cand ma voi simtii pregatit o sa va provoc la o partida de salau.Ma voi simtii onorat daca acceptati si nu ma intereseaza cine castiga.Sa va dea Dumnezeu multa sanatate chiar daca mie imi ramane mai putina?

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Eşti mare figură, Cezar. Mi-a plăcut mult mesajul tău! Mulţumesc.

      Reply

    • Avatar

      Nicu

      |

      Salutări! Ești un împătimit al acestei pasiuni comune și mi-am dat seama bine din discuțiile avute cu tine.
      Nocturn în căutarea șalăului indifernt de vreme…! Mă regăsesc, știu ce înseamnă și îți spun că ai toată aprecierea si respectul meu!
      De ce te-am făcut să râzi cu acel nod??

      Reply

      • Avatar

        Șaitiș Marin

        |

        Nicule,i-a plăcut mult”Nicule mi-a plăcut mult aia cu nodul,acum o s-o întind la limită”,nu a râs numai la ‘logan alb’.Iar pe mine m-a umplut de amintiri frumoase,pentru care fapt îi mulțumesc frumos !!!

        Reply

        • Avatar

          Nicu

          |

          Șaitiș Marin, mă bucur mult că am putut stârni niște amintiri din trecutul d-voastră.
          Ideile sunt constructive din partea oricărui pescar iscusit.
          Să auzim numai de bine!?

          Reply

    • Avatar

      Roland

      |

      Fain. Si eu fac la fel,mai postez doar noile PB-uri,ca sa nu tin peștii la POZE sau FILME. Fire întinse.

      Reply

  • Avatar

    Calin

    |

    Se mira cineva ca prima poveste scrisa de un invitat pe blogul lui Sorin se refera la salau ? A devenit o moda. Nu mai e mult pana cand pescuit la rapitor va fi subinteles ca pescuit la salau.
    Am cateva intrebari:
    Ce inseamna prezentare cat mai naturala. Mai ales ca vorbim de aproape un metru de fluorocarbon de 0.30 ?
    In cate feluri poate fi abordata o structura ? 3-4 exemple concrete daca se poate. Sa zicem ca e un copac scufundat si ne gasim pe mal.
    Ce inseamna culori cat mai naturale ? La fel ca si STD de mai sus am observat ca in poze si e apa apar naluci de la alb la verde trecand prin chartreuse si galben fluo.
    Care este logica folosirii nalucilor mari iarna si a celor mici vara ? Intreb pentru ca eu ma gandeam ca vara este mai activ, mai dispus sa urmareasca si sa atace, deci vizeaza prazi mai mari, pe cand iarna, mai amortit, se multumeste cu o dieta de intretinere de mici dimensiuni.
    Multumesc !

    Reply

    • Avatar

      Nicu

      |

      Salutări! Domnule Calin, ceea ce este scris aici se refera strict la modul cum abordez partidele de șalău. Spiningul nu înseamnă doar pescuit la șalău! Am pescuit diferite specii în toți acești ani, iar de 5-6 ani sunt în cautarea strict a exemplarelor de șalău.
      Fluorocarbonul față de firul textil ne dă o mobilitatea mai bună în conducerea nălucii, iar aspectul cel mai important este că imediat după ce nălucă a facut contact cu pelicula apei, timpul până când ajunge pe fundul apei durează mult mai mult decât firul textil. Textilul taie mult mai repede apa, iar fluorocarbonul ne avantajează ținând mai mult năluca in curent. După cum am precizat lungimea fluorocarbonului o aleg în funcție de pragurile unde pescuiesc! Nu am scris că folosesc mai puțin de 1 m!!!
      Cât despre modurile de abordare a unei structuri le fac în toate modurile posibile:
      Recuperări diferite de la una-la chiar 10 turi de manivelă cu stopuri sau mulinat continuu.Când pescuiesc cu jigul imi pot schimba modul de abordare a structurii prin deplasare pe mal în diferite poziții și tatonarea ei chiar la bază folosind cheburashka,offset, iar folosirea altor năluci cu triple nu ne pot oferi atâtea moduri de tatonare a unei structuri, deoarece le vom pierde prin diferite obstacole:crengi, buturugi sau praguri.
      Jigging-ul îmi oferă posibilitatea de a menține năluca pe fundul apei timp de 5-6 secunde, iar atacurile le-am avut destul de des si pot spune că au fost in perioade când era foarte mofturos.
      Posibilități sunt multe, dar important e să ne stabilim singuri niște idei în abordarea partidelor și să venim cu lucruri noi mereu vis a vis de acest pește.
      Să spunem despre activitatea șalăului:
      De ce este mai activ în perioadele reci si rezultatele capitale au fost reușite tot in aceste perioade…? Toți cei care suntem activi pe apă așteptăm aceste perioade cu mare ardoare.
      Toamna târziu…șalăul are nevoie de multă hrană(aport caloric) pentru iarna ce va urma si este normal să atace orice prin zonă, iar plasticile de +9 cm mi-au adus mult mai multe capturi decât cele de 5-6 cm si mai considerabile ca lungime.
      Primăvara după ce șalăul a ieșit din iarnă umblă extraordinar de mult pentru a-și regla organismul, iar gumele mari cu vibrație puternică au fost cele mai atractive pentru șalău din partidele făcute de mine în timp.
      Vara șalăul are o varietate largă de a alege hrana datorită apei calde în care se dezvoltă mult pește de talie mică. Zona mea este plină de obleți in acea perioadă, iar gumele prinzatoare sunt de maxin 7 cm cu vibrație măruntă.
      Guma cea mai uzuală în pescuitul șalăului este evident culoarea fluo. Toți pescarii de spining o au în trusă si au avut rezultate deosebite.
      În zona mea am o apă mai mereu limpede, iar culorile naturale de care spuneam sunt pearl, alb transparent cu gliter, alb cu spate negru.
      Totul ține de peștii care sunt în zona pe care șalăul obișnuiește sa-i adulmece si sa se hrănească.
      Fir întins și să auzim numai de bine pe viitor!

      Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Salut, Calin. In legatura cu prima parte a mesajului tau: ai vazut (sper) ca incerc sa multumesc toata lumea cititoare de blog prin varietatea temelor abordate. Ca reusesc sau nu intotdeauna…asta e alta discutie. De incercat, incerc. Numai bine!

      Reply

  • Avatar

    Valy

    |

    Multumesc Sorin Tot, inteleg ca nu ai scris tu povestea, dar in ultimul mesaj, al tau „Atacul spune multe” am comentat cum ar fi sa scrii ceva despre tehnica, a ramas acolo mesajul ala, era ultimul, nu a mai comentat nimeni dupa mine ( atat cat am urmarit eu), tu nu ai raspuns, la-i aprobat si atat, ma gandeam ca poate totusi te-am suparat, sau am cerut cam mult, dar iata ca ai tinut minte si ai oferit ceva celor care trebuie sa stie cum sa plimbe un shad prin apa, dimensiuni, anotimp, lac, rau, desi credeam ca nu as putea primi un raspuns asa repede. Danke ?

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Salut, Valy
      Am citit mesajul tău de acolo si am raspuns. Vor mai fi articole pe această temă. Mulţumesc pentru sugestie şi apreciere. Te salut!

      Reply

  • Avatar

    Ciprian Moisa

    |

    Adevărat Nicule, ai dreptate 99%în ceea ce privește șalăul, abordare, prezentare, conduită și deschiderea ta spre public de a împărtăși experientele avute prin exercițiu ;celalalt procent depinde de inteligența și concentrarea pescarului și nu în ultimă măsură și de dotarea disponibilă fiecăruia! Ești încă tânăr pentru o așa experiență dar ai avut profesor bun, cum se mai zice… ? Mult succes în continuare și mulțumesc pentru detaliile făcute public! Mă bucur să te văd cu postări mereu superbe! În altă direcție :mulțumesc Sorin Tot că exiști, chiar dacă nu las mereu mesaj te citesc când am o clipă de respiro!

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Iti multumesc pentru asta! Te salut!

      Reply

    • Avatar

      Nicu

      |

      Salutări, Ciprian Moisă!
      Am avut așa este, dar asta se întâmplă acum 13-14 ani așa când umblam cu o cutie în care aveam doar 9-10 gume si câteva jiguri. De băț sau mulinetă nu mai spus ce foloseam că acum nu aș mai da cu așa ceva…
      Erau grele și de calitate slabă.
      Cu siguranță știi despre cine este vorba.
      Lucrurile au fost puțin grele, deoarece nu-mi zicea prea multe. Mereu îmi zicea să mă uit si să simt singur absolut tot.
      A durat ceva timp până m-am prins de tot ceea ce ține de modul de recuperare și momentul cum și unde dă atacul decisiv.
      Ambiția pot spune că mi-a fost de mare ajutor. Acum lucrurile sunt spre bine și este important că am doar 28 de ani, iar peste ani cu siguranță voi fi mult mai sus. Acum depinde și de ce timp o să pot aloca acestei pasiuni.
      El a trăit pescuitul intr-un mod, iar eu acum duc mai departe ceea ce trebuia făcut.
      Mulțumesc fain de aprecieri și fir întins vă doresc!

      Reply

Lasă un comentariu