Sonar Deeper

Deltă pe persoană fizică

Delta a ajuns de-a lungul timpului, fără voia ei, pe mâinile tuturor. Politruci, figuri mesianice și activiști de mediu, toţi au trecut pe la butoane, iar rezultatele se văd.

Parcă a trecut o viaţă de om din 2019 când scriam articolul ăsta: https://www.totpescuit.ro/de-al-lor/ . De atunci, Guvernatorul a fost înlocuit cu un altul, numit pe criterii de competenţă și meritocraţie, bineînţeles. Regele a murit, trăiască Regele!

Noul Guvernator a fost întâmpinat cu urale de către oamenii Deltei și, călare pe valul de popularitate, a organizat ad-hoc o adunare pentru a-și face cunoscut programul de guvernare. Măsura care a gâdilat cel mai mult urechile audienţei a fost taxarea de urgenţă a pescarilor recreativi. Ropotul aplauzelor cu greu a putut fi stăpânit. În acea noapte, pentru prima oară, Delta a dormit liniștită.

Din păcate, la scurt timp a lovit Covid-ul și planurile Guvernatorului, susţinut de către pescarii comerciali, au fost puse pe pauză. A urmat un nou sezon în care Delta a fost cotropită de către pescarii recreativi și îngrijită mămos de către comerciali. Așa nu se mai putea.

Deunăzi, apare întâmplător pe toate site-urile de profil o știre: doi pescari recreativi au fost prinși în Deltă cu o cantitate enormă de pește. Prinseseră o tonă (n.a. așa părea în poze) de somotei și crăpceni, toţi sub măsură. Niciunul punctabil. Curat ghinion.

Tot întâmplător, la nici o săptămână distanţă, programul Guvernatorului prinde din nou viaţă și glas pe adevărul.ro. Trup și suflet pentru Deltă, pescarii comerciali sar la gâtul recreativilor.

Dar, hai s-o luăm pe rând ca să priceapă tot omul.

Nu spun că nu există indivizi (că pescari nu se pot numi!) care bagă în sacoșă pești sub măsură sau fără măsură. Există și nu sunt puţini! Ce spun eu e că acești braconieri sunt deja, acum când vorbim noi, înafara legii! Nu e nevoie de iniţiative, de cadru legal sau de artificii. Toate există. Așadar, cine nu îi sancţionează pe acești bipezi și de ce? Asta e întrebarea. Cine are interesul ca pescarii recreativi să fie judecaţi la grămadă, indiferent dacă sunt corecţi sau nu?

Păi cum cine?! E simplu. Sunt vreo doi-trei prin sud-estul României care cred că mămica lor le-a lăsat moștenire Delta. Băieţii ăstia mulg Delta de 30 de ani și nu se mai satură.

Au alungat cormoranii din Deltă. Îi mai încurcăm, vremelnic, noi și pelicanii. Dar se rezolvă.

Dacă arunci un ochi peste capturile anuale declarate în Deltă, te umflă râsul. S-ar putea să constaţi că ai prins, cu lanseta, mai mult decât toată flota deltaică și să-ţi crească binișor stima de sine.

Când plasele n-au mai fost de ajuns, pentru oamenii deltei s-a impus o recalificare. Mulţi dintre ei au deja un master în electricitate, dacă nu chiar doctorat. Cine nu are aparat, e fraier.

Că tot am vorbit despre muls…În știucă icrele se coc și așteaptă să fie mulse. Icra nu are culoare politică. Nu e nici de stânga, nici de dreapta, nici de centru. La fel ca banul. Iar banul face, de departe, cel mai bun lobby. Cum ce lobby?! Prohibiţia știucii a fost întârziată, atâţia ani, până când ultima știucă a fost mulsă și aruncată, mămos, în stuf. Nimic nu se pierde, totul se transformă.

Din fericire, anul viitor avem deja prohibiţie la știucă (1 februarie – 15 martie), dar vedeţi voi, în vremuri de pandemie Delta rămâne singură, departe de ochii curioșilor. Ce se întâmplă în stuf, rămâne în stuf.

Te doare Delta pentru că simţi că un colţișor de acolo e și al tău. Știi cum e: românul are simţul proprietăţii. Și bine face. Contrar opiniei majorităţii, aș spune că Delta Dunării nu e sat fără câini. Nu mai e de mult nici a nimănui, nici a noastră, a tuturor. Delta e pe persoană fizică.

P.S.1 Am informaţii că, la finalul pandemiei, ocolirea plaselor cu motorul termic va deveni sport recunoscut de MTS. Oricine va reuși performanţa de a nu lua nicio plasă în elice va primi, la finalul șederii în Deltă, un premiu surpriză din partea ARBDD și o diplomă de recunoaștere a meritelor deosebite în materie de navigaţie.

De asemenea, s-ar părea că din 2021 se va implementa, din raţiuni de pandemie, turismul online în Delta Dunării. Plătești cu cardul și primești un tur virtual al Rezervaţiei. Banii tăi sunt mereu bineveniţi în Deltă. Tu, nu.

P.S.2 Îţi place TotPescuit.ro? M-aș bucura dacă te-ai abona la Totpescuit.ro Aici (în partea de jos a paginii).

Trackback de pe site-ul dvs.

Comentarii (28)

 • Avatar

  Florea Dan

  |

  Salutare maestre in ale pescuitului si ale scrisului despre acest frumos sport! Iti faci sange rau degeaba… Singura solutie at fi, poate, apele romane sa fie gestionate de altcineva decat o entitate romaneasca…Romania toata este bolnava, furata de cei ce ar trb sa pazeasca sa nu se intample asta… De ce la pescuit ar fi altfel? Ca mai in toate domeniile, cand ai o problema, aici in tara aceasta frumoasa, ce era, odata, plina de oameni destepti si frumosi, nu ai cui sa te adresezi si nu iti poate rezolva nimeni problema… Si toti au de suferit… Si cand zic toti, ma refer la cei ce sunt corecti… Am dreptate ca nu prea exista iesire din aceasfa situatie? (la partea cu braconajul pestelui ma refer)

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Salutare! Greu vom iesi. Ingrijorator e faptul ca nici macar „nu se vrea”. Din momentul in care „se vrea”, mai dureaza cativa ani…

   Reply

 • Avatar

  Doc

  |

  O mare bătaie de joc in Deltă.E inevitabil ,de la anul îi vor gonii prin orice mijloace ( oricum în noua lege aprobată în parlament amenzile cresc cu 200%) pe pescarii recreativi ,îi deranjează pe băștinașii de la RENEL sau cu plase de neam prost.Vor introduce noi taxe (binențeles aberante) vor interzice accesul în anumite zone(motive se găsesc) și mulți vor renunța la partidele de pescuit.După aia trăi și berechet pe capul localnicilor . În privința sacoșarilor sunt prezenți peste tot în număr din ce în ce mai mare de la an ,parcă a dat foamea în ei.Ex.Sămbăta trecută pe Dunărea Veche la cotul Măcinului 5 băieții scoteau crap cu sacii la lansete (, erau de vineri și stăteau și duminică.).Au luat tot ,inclusiv cei sub dimensiunile legale.Nehaliți ca ei ne fac rău tuturor și din cauza asta suntem băgați toți în aceași oală .

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   De acord. Multumesc pentru opinie.

   Reply

 • Avatar

  Tase

  |

  ,,Jur sa nu mai merg in Delta decat singur” (…) pardon… jur sa nu mai merg in Delta. Si dupa 11 ani in care am mers de doua trei ori, anul asta m-am tinut de cuvant. Nu mai este relaxare. Este enervare pe banii tai si nu sunt putini!
  Cred ca asta e una din solutii… cand pescarii nu mai vin cu banii, pensiunile mor incet. Poate atunci patronii o sa realizeze ca un peste viu e mult mai valoros ca unul pus in ciorba.
  Cu stima, Sorine!

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Stima, Cornel! Multumesc pentru interventie.

   Reply

 • Avatar

  ary

  |

  Este trist, foarte trist si, cu toate ca ai imbracat informatia intr-o forma care sa mai atenueze furia si dezgustul pentru ce se intampla,(meritul tau!), gustul amar este prezent.
  Multumesc, Sorin pentru ca iei atitudine!
  Cum putem ajuta noi, cei care iubim natura(nu doar Delta)?

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Fiecare poate ajuta prin exemplul propriu, prin nadejde aratata chiar si in al 12-lea ceas. Trebuie sa ne strigam nemultumirea pana in clipa in care nu mai putem fi ignorati.

   Reply

 • Avatar

  Varga László Zsolt

  |

  Este foarte trist ce se întâmplă în deltă am avut destule probleme cu asa numiți băștinași care întind km de plasă pt a prinde orice miscă în apă 😥😥

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Sunt din ce in ce mai indrazneti si agresivi!

   Reply

 • Avatar

  Tibi

  |

  Fain articol si adevarat !! Da , aceasta e ” radiografia ” corecta , dar dureros de trista , a Deltei zilelor noastre !! :'( Pescuiesc in Delta Dunarii , de o gramada de ani – prin ’77 , am calcat prima oara la Crisan , la nea Tanasa Daniilov !! – dar , de 4 ani , am renuntat complet la ideea pescuitului pe bratele si ghiolurile Dunarii !! Cine spune , ca nu se pescuia nepermis si ” pe furate ” in vremea odiosului , nu cunoaste Delta !! Se fura ( bracona ! ) si atunci – toti pescarii satului , angajati cu carte de munca la cherhanale , aveau, varse si setci personale si prindeau peste ptr consum propriu sau ptr vandut turistilor !! – dar existau niste limite , ale rusinii , ale fricii etc , limite care azi au disparut , odata cu epoca , demult apusa !! Atunci , la Crisan , exista un singur motel – ” Lebada ” – si 3 barci cu motor – cea a reprezentantului AGVPS , cea de la cherhana , care tragea barcile pescarilor pana la locul de pescuit , iar seara mergea dupa ei si cea a Militiei !! Atat !! Acum , numarul pensiunilor si al hotelurilor de multe stele , precum si al ambarcatiunilor cu motoare de mare putere , a ajuns la o cifra ce poate inspaimanta pe oricine !! Pe oricine iubeste natura , vietuitoarele ei si acel loc mirific , care altadata , arata ca un colt de rai !! Atatea restaurante – multe de lux ! – necesita aprovizionare cu peste mult si de calitate !! …..ca specie , nu conteaza dimensiunea si nici modalitatea cum este prins !! 🙁 Din pacate , pescarii sportivi – atatia cati or mai fi !- deranjeaza plasele , ” tactic ” asezate , in fiecare coltisor al Deltei , unde a mai ramas ceva peste ……!! Concluzia mea , e , ca Delta , ca loc de pescuit ptr cei ca noi , cu o undita in mana , n-are nici un viitor …..! :'( Ce bine ar fi , sa gresesc !!! Te salut , Sorin !!

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Si eu te salut, Tibi! Multumesc pentru mesaj. Foarte interesant!

   Reply

 • Avatar

  Popescu Ștefan

  |

  Văd că se insistă pe noțiunea de pescar recreativ, deși OUG 85 din 2016 nu mai produce efecte juridice.
  In România ori ești pescar sportiv, ori ești pescar de subzistență, înțelegând prin aceasta persoanele care merg în Delta Dunării pentru a face provizii de pește pentru iarna. Este o realitate care dacă cineva o contestă, este ipocrit.
  Realitatea în Delta Dunării este următoarea :
  1. In anul 2020 s-au eliberat 178.000 de permise de pescuit așa zis recreativ.
  2. În România sunt acum 909 pescari sportivi autorizați.
  3. De de se vehiculează atunci că se taxează pescuitul sportiv?
  Degeaba. Am notificat în scris ARBDD pentru a evita confuziile întrucât practicarea pescuitului sportiv este un drept al persoanei recunoscut și garantat de stat.
  Probabil soluția va fi ca cei care nu au calitatea de pescar sportiv, vor trebui să achite contravaloarea peștelui capturat sau să-l elibereze.
  Însă ce nu știe lumea, pe 2 decembrie s-a trimis la promulgare o lege pentru modificarea legii nr. 82 din 1993 prin care băieții deștepți vreau să pună mâna pe Delta Dunării. Pentru conformitate vezi Pl-x 97 din 2019.
  Am notificat Administrația prezidențiala în vederea atacarii la CCR a acestei ticăloșii.
  Sper ca CCR să le dea peste bot așa cum au făcut și cu OUG 85 din 2016.

  Reply

  • Avatar

   Doc

   |

   Perfect adevărat.Am încercat să citesc și eu legea aceasta dar nu am reușit, că m-am enervat.Conține niște aberații aiuritoare, sper să nu treacă ,în ciuda celor pentru care a fost dată.

   Reply

 • Avatar

  Sava Gheorghita

  |

  Delta Dunari Este Unica, Nu am mers la pescuit acolo dar sunt fascinat de Delta, Trebuie cu toti sa o protejam cum putem

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Asa este. Multumesc pentru opinie.

   Reply

 • Avatar

  Nestor

  |

  Salut.Trist,din pacate este „braconata” toata tara in toate domeniile

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Cam asa e…:(( Si eu te salut.

   Reply

 • Avatar

  BOGDAN

  |

  Normal ca pescarii profesionisti sunt „deranjati” de cei sportivi. aici nu-i includ pe cei care isi umplu sacul cu tot ce prind, indiferent de marime. Acestia le sperie pestele si nu mai iese din stuf. sa intre in plasele lor care inconjoara orice luciu de apa.
  Anul acesta am fost in noiembrie la stiuca. Lacul Isac era inconjurat de plase, de unde sa mai fie stiuca in lac, cand ea nu mai poate iesi din stuf de plasele lor.
  Iar despre retinutul pestilor, ar trebui sa se uite inaite in ograda lor, noi eliberam pestii sub dimensiunea legala (bibani ca doar asta am prins), iar barcagiul, care era unul de-al lor umplea sacosa cu tot ce prindea, inclusiv o marlita de vreo 30cm. Cei din delta inaite sa-i acuze pe cei care merg de cateva ori pe an la pescuit pentru relaxare, ar trebui sa se uite in ograda lor si sa se intrebe de ce nu mai este peste si de ce se plimba pescarii sportivi de colo colo incercand sa gaseasca o coada de stiuca, salau, crap sau orice altceva.
  Cei de la ARBDD ar trebui sa faca controale mai dese si mai stricte, dar in trei zile, n-am intalnit nici un reprezentant al ARBDD, practic puteam pescui si fara permise, desi le-am facut si am platit si permis de turist pe langa cel gratuit de pescuit.
  Ei nu se gandesc ca odata cu taxarea suplimentara a pescarilor sportivi care sunt si turisti totodata, acestia vor renunta sa mai mearga in delta, unde o vacanta de o saptamana te costa mai mult ca in Grecia, iar atunci toti acesti barcagii si „pescari profesionisti” vor ramane pe uscat si vor trebui sa se apuce de alta munca si nu cred ca le va conveni.
  Daca nu sunt turisti nici ei nu or sa mai aiba cui sa vanda pestele, deoarece o mare cantitate de peste merge la turisti, uneori vanduta la supra-pret, pentru ca este peste de delta.
  Ar mai fi multe de zis…..

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Multumesc pentru mesaj, Bogdan!

   Reply

 • Avatar

  Sorin Moldovan

  |

  Zâmbesc și în același timp sunt trist.
  Nu m-ar mira o inițiativa a mafioților din delta prin care sa ne îndepărteze de minunata noastră atracție.
  Dea lungul anilor am ajuns la concluzia ca, noi pescarii sportivi le deconspiram localnicilor prezenta peștilor.
  Aparent inofensivi trec încet pe lângă noi și a doua zi întind plasele pe locurile în care ne-au văzut.
  În ceea ce privește” lansetistul” flămând din păcate este de actualitate…..

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Asa se intampla in toate locurile in care comercialul intalneste recreativul…
   Multumesc pentru opinie!

   Reply

   • Avatar

    serban

    |

    Pescuiam in 2019 la salau in Mahmudia si la 20 de metri pe alt ponton un localnic. Amandoi cu o lanseta si gume (twister). Eu am prins vreo 3 si am eliberat tot (desi am avut si salau de 1 kg), el a prins vreo 7 si a pastrat tot. Vazand ca eliberez la un moment dat mi-a spus cu un ton care aducea a reproș că de ce ii rănesc degeaba dacă nu vreau să ii iau, Si in plus pestii eliberati invață si sunt mai greu de prinși după aia…si eu care credeam că se bucură papagalul că eliberez eu să poată prinde el…Cat despre plase da, peste tot pe unde m am plimbat am dat de plase….iar localnicii care nu sunt pescari si sunt enervati si ei de plăsari (există si asa ceva, de ex al meu era adminul pensiunii unde stăteam) nu au curaj sa le tragă plasele din apă pt că se lasă cu bătaie….Situatia pare fără speranță acum. Doar dacă autoritatile din Ro cer Uniunii Europene să asigure ea paza Deltei că suntem depășitoi. Să vină jandarmi europeni (din Forta europeană de jandarmerie) si sa pazească. Noi doar să contribuim financiar, macar atata putem face.

    Reply

    • Avatar

     Sorin Tot

     |

     Chiar azi am avut o discutie privata cu un pescar celebru din zona. Era dezamagit de faptul ca, dupa atatia ani, nu a reusit sa schimbe niciun localnic. A scos de „n” ori scule interzise din apa si le-a predat autoritatilor. Niciun rezultat…Nu comenteaza public de frica „vecinilor”.

     Reply

 • Avatar

  Trasca

  |

  Frumoasa zona delta Dunării!
  Multe coltisoare frumoase in tara asta, brazdate de ape mai mari sau mai mici, cu ceva peste on ele! Bine înțeles si aici ca si in delta, aceiasi problema: profesionistii cu setci si electric!
  Facand o mica radiografie cared ca setcarii sunt problema in sine!

  Reply

 • Avatar

  daniel

  |

  Buna seara maestre. Bun articolul, si opinia celorlati pescari. Din pacate si eu stau in sud- estul ROMANIEI si chiar imi pare rau. Dc? E jale. Au aparut tot felul de pescari, au niste salupe spui ca sunt in metrix, nu mai spun de motoare.tot ce prind iau tot.nu se gandesc deloc la viitor. Tin legatura cu un site din germania ce oferte imi trimit ma uimeste. Din cite am inteles daca ma duc la dunare la pescuit, in afara de permis trebuie sa platesc o taxa.PS
  .cred ca si la noi ar trebuie asa ceva.

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Buna seara! Multumesc pentru opinie. Sarbatori fericite si multa sanatate!

   Reply

Lasă un comentariu