TotPescuit

Pe unde am mai pescuit – Dunărea la Divici

În fiecare an, cu 15 zile mai devreme decât în restul ţării, se deschide pescuitul pe Dunăre (zona de frontieră). Sătul de prohibiţie generalizată, m-am dus la pescuit. De obicei, la deschidere, se cam prinde pește. Anul ăsta a fost puţin mai special – s-a prins, dar nu au prins chiar toţi. În general, lumea s-a cam plâns.

Specială a fost și vremea, cu temperaturi de peste 30 de grade în miezul zilei. Pe canicula asta timpurie, ne-am prăjit ca mielul la proţap, pe toate părţile. Am pescuit cu Zoran, pe zona Calinovăţ – Divici – Belobreșca. E om fain, obsedat de pescuitul la somn. Cred că și noaptea sforăie pe ritmuri de clonc.

Încă din prima zi, s-a conturat un tipar. Șalăii mei erau activi dimineaţa și seara. Somnii lui Zoran răspundeau și-n timpul zilei, așa că am făcut un melanj. Dimineaţa și seara am tras de el să mergem la șalău, el a tras de mine să mergem la somn și nimeni nu a tras de noi să mergem la gulașul lui Vendi și la bere. Am mers de bunăvoie. ?

Au fost câteva lucruri importante în ceea ce privește pescuitul șalăului. În primul rând, era important să pescuiești doar în momentele alea din zi pe care le-am menţionat mai devreme. Atunci trăsăturile erau clare, iar șalăii ceva mai grupaţi. Dacă pescuiești toată ziua, „în gol”, obosești și nu mai poţi profita cum trebuie de orele cu maximă activitate.

În al doilea rând, apa e caldă. Nu e nevoie de un gramaj ales perfect. Din contră, acum e mai bun un jig ușor supradimensionat ce-ţi permite un pescuit mai agresiv, provocator. A funcţionat foarte bine și „perversa de Clisură” (despre care ţi-am povestit în articolul ăsta) – un pescuit în derivă controlată, cu lanseuri în amonte, ca la păstrăv. E genul de pescuit ce nu dă timp peștelui să analizeze năluca și stârnește atacuri violente.

N-am găsit bancuri mari de pește și nici nu mă așteptam să găsesc. Am avut, în schimb, 4-5 trăsături pe o ancorare bună și-am prins câţiva pești. E luna Mai și, ca să-i găsești în perioada asta, trebuie să-i cauţi bine. Nu trebuie să stai mai mult de 10 minute pe loc dacă n-ai trăsătură. Când pescuiești corect ai atac la primele lanseuri, mai ales dacă sunt doi pescari în barcă. Vezi că șalăii se mișcă seara dinspre larg spre mal, iar dimineaţa invers (dinspre mal spre larg). Mută-te odată cu ei, nu-i intercepta doar într-un punct. Năluca potrivită, în cazul nostru, avea 8-9 cm și era bicoloră – obligatoriu cu portocaliu (nu orice fel de portocaliu, unul viu, strident!).

Somnii au fost sfioși zilele astea. Am văzut la faţă câţiva mustăcioși, dar nu mari. Peștii se ridicau la bătăile cloncului, dar nu erau agresivi și nu atacau cum trebuie, mai ales exemplarele capitale. Pe alea, nu reușeai să le ridici mai mult de un metru de pe fund. Au funcţionat monturile simple, fără brizbrizuri, jucate foarte fin. Practic, în momentul în care somnul se ridica, trebuia să-i plasezi montura la bot, eventual să o ridici ușor, fără mișcări sacadate. Orice joc în plus îl speria. Ca momeală, am folosit râme, scoici și lipitori.

Ce mi-a plăcut în zonă: Dunărea cu varietatea ei (platouri, gropi, insule, bălţi, pădure scufundată, barjă scufundată etc.), ospitalitatea lui Zoran și pescuitul foarte tehnic.

Ce nu mi-a plăcut în zonă: o parte din drumul Reșiţa – Divici (sub orice critică!) și presiunea imensă pusă de pescuitul comercial. La 5 dimineaţa sau la 9 seara, oriunde mergi e plin de plase, kilometri de plase! Mai mulţi decât ăia de autostradă.

P.S. Vă puteţi abona la newsletter-ul totpescuit.ro Aici (în partea de jos a paginii). Dacă vă place blogul meu spuneţi-le și prietenilor voștri despre el.

Etichete:

Trackback de pe site-ul dvs.

Comentarii (8)

  • Avatar

    Std

    |

    Super

    Reply

  • Avatar

    Iulian m

    |

    Frumoși tare! Te invidiez… Felicitări!!!

    Reply

  • Avatar

    Ovidiu

    |

    E vara, e cald… Merge si un split-tail/vierme de 5-6″ cu bila o secunda mai grea. Obligatoriu in barca la craparea zorilor.

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      E vară deja?!…?
      Categoric aşa e, Ovidiu! Mersi pentru intervenţie. ?

      Reply

Lasă un comentariu