TotPescuit

Cum am prins știucă zilele astea

Dacă tot am fost plecat în Deltă era culmea să nu le prezint cumetrelor câteva năluci din arsenalul propriu. Nu știu de ce, dar de data asta am avut un fix – fără oscilante. Am mers pe voblere și gume.

Am găsit știucile în zone cu vegetaţie și apă medie / mică. Tiparul comportamental era destul de clar – dinţoasele, camuflate perfect în covorul vegetal, tâșneau spre suprafaţă când se ivea o potenţială pradă. Am avut parte și de urmăriri condimentate cu atacuri multiple, dar regula era – un singur atac, venit de jos în sus.

În situaţiile de genul ăsta, fie alegi o nălucă ce evoluează razant cu vegetaţia (o oscilantă, de exemplu), fie una cu putere mare de atracţie. Când zic asta, mă refer la năluci cu mișcări eratice, capabile să atragă știuca de la distanţă. Am ales a doua variantă, pescuind cu voblere fără barbetă (în limbaj englezesc – glidere), năluci moi fără apendice vibratil (fără coadă) și voblere suspending cu barbetă mică (jerkbait-uri).

La știucă, nu-mi plac nălucile pe care le poate pescui oricine. Mă feresc de alea care „fac” același lucru indiferent de mâna care le animă. Din punctul meu de vedere, nălucile despre care vorbesc sunt prea echilibrate, sunt făcute să fie imune, să tolereze greșeli din partea pescarilor (mai ales începători). Asta le face lipsite de „imaginaţie”. Paleta lor de evoluţie e limitată, monotonă.

Îmi plac nălucile care fac mai mult. Folosesc glidere mari care, pe pauza dintre smucituri, alunecă mult în lateral. Dacă vrei să scoţi maxim din voblerul tău pe pauza aia e musai să ai firul moale, netensionat. Când găsesc un vobler de-ăsta care pe plecarea în lateral mai face din când în când câte-un lucru special – merge spre stânga/dreapta cu o deviere în sus sau în jos – încep să văd știucă în faţa ochilor.

Pe apă mică, am pescuit voblerele în varianta originală, plutitoare (cu strună fină, ușoară). Pe zonele cu apă mai adâncă, am folosit strune groase de fluorocarbon cu accesorii (vârtej + agrafă) mari, grele. Am făcut asta ca să duc gliderul mai jos, mai aproape de ascunzișul esocidelor. Am folosit și niște lesturi de mici dimensiuni plasate pe burtă sau în coadă (sau în ambele locuri). Testez până dau de combinaţia perfectă ce face voblerul să înoate altfel, pe gustul meu.

Când folosești năluci de la care ai așteptări deosebite, ieșite din tipar, nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării. Lanseta, mulineta, firul, struna, accesoriile strunei – toate influenţează evoluţia nălucii și trebuie corect calibrate.

Gumele fără coadă vibratilă sunt cu atât mai bune cu cât sunt lestate mai puţin (ideal ar fi deloc). Pescuite cu o strună ușoară, au o evoluţie asemănătoare gliderelor, dar aduc un plus – căderea. Nu există pește răpitor imun la „cădere”, iar o gumă nelestată cade într-un mare fel…Le-a plăcut!

Jerkbait-urile (voblere suspending cu barbetă mică) funcţionează în momentele de acalmie, când alte năluci nu produc nimic. Sunt bune pe apă limpede și foarte limpede. Atrag știucile de la mare distanţă și declanșează atacuri greu de ratat. Sunt foarte sensibile în ceea ce privește accesoriile folosite (strună, fir etc.) și sunt al naibii de scumpe, dar merită.

În definitiv, am prins ceva știuci…de ce să nu prind?! ? Fire întinse tuturor!

P.S. Vă puteţi abona la newsletter-ul totpescuit.ro Aici (în partea de jos a paginii). Dacă vă place blogul meu spuneţi-le și prietenilor voștri despre el.

Etichete:

Trackback de pe site-ul dvs.

Comentarii (11)

  • Avatar

    dan chirosca

    |

    E placut sa prinzi Stiuca Sorin.De ce nu?Eu iti doresc sa ai cat mai multe capturi si povesti pe masura.P.S. Ador voblerele suspending.Scumpe intradevar dar merita.Bugetul imi este limitat dar 2-3 pe sezon imi fac treaba.#Respect.

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Şi eu îţi doresc fir întins şi spor cu poveştile tale! ?
      Numai bine!

      Reply

  • Avatar

    Constantin Lupu

    |

    Salutare Sorin!
    Inca un set de informatii valoroase pentru un pescar de spinning incepator(asa cum sunt eu).Imi place sa prind stiuca,cele mai multe le-am prins la pestisor viu.La Spinning am prins doar doua,cu gume.Inca nu reusesc sa fac trecerea de la stationar la spinning.
    Multumesc pentru informatii si fir intins in continuare!

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Cu plãcere. Fir întins indiferent de stilul abordat! ?

      Reply

  • Avatar

    Ciprian Moisa

    |

    Sunt convins că ai dreptate Sorin, dar nu avem toți posibilitatea financiară sau cunoștințele de care dispui, eu personal am încredere mai mult în setul meu de table oscilante! Fir întins!

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      E foarte bine cã le cunoşti şi cã le pescuieşti cu încredere! ??
      Fir întins!

      Reply

  • Avatar

    Cosmin

    |

    Sorin, salut. Un loc de unde putem cumpăra voblere bune și gume și lingurițe?, cu stima.

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Salut Cosmin,
      nu fac reclamã gratuitã nimãnui. Îţi scriu un mail.
      Stimã!

      Reply

  • Avatar

    Ioan

    |

    Pescuiesc de ceva anișori prin Delta Dunării, o singură dată pe an, toamna. Doar dințoasele mă atrag. Din când în când, la trena mai intră pe canale câte-un avat… Recunosc că deși povestea ta e profi, are pe alocuri dulceața poveștilor spuse nepoților de bunici la gura sobei. Foarte frumos și utilă povestea ta. Pasională chiar.. Felicitările mele!

    Reply

    • Avatar

      Sorin Tot

      |

      Mulţumesc! Mã bucur cã v-a plãcut. Fir întins!

      Reply

  • Avatar

    Alex

    |

    Esti tare. Felicitari , imi poti recomanda cateva voblere ce atrag știuca de la distanță . Multumesc

    Reply

Lasă un comentariu