Atacul spune multe
Văd încă mulţi pescari pe malurile apelor ce pescuiesc la întâmplare. Nu sondează apa, nu caută peștele, nu sunt atenţi la semnalele pe care peștii le dau (direct sau indirect). Mintea lor staţionează. A nu se confunda cu pescuitul staţionar! Indiferent de stilul pe care îl practici, la nivel mental trebuie să fii dinamic. Fiecare atac pe care îl ai spune ceva.
În funcţie de factorul declanșator, atacul poate fi unul determinat de hrănire, teritorialitate, concurenţă, curiozitate și neofobie. Plus combinaţii ale lor.
Atacul de hrănire e hotărât. Peștele știe exact ce are de gând și, dacă nu te simte la celălalt capăt al firului, s-ar putea să ţină năluca între fălci mai mult decât te-ai fi putut aștepta. Sunt unele situaţii în care poţi să-i dai și fir…Din poziţia asta nu ai voie să ratezi.
Atacul de teritorialitate se împarte în două. Una e teritorialitatea din perioada de reproducere și alta e teritorialitatea de zi cu zi. Atacul din perioada de reproducere (vorbim despre șalău, somn, snakehead și cocoș de munte ?) e mai scurt decât cel de hrănire, dar e brutal.
E ăla care te face să te întrebi ce te-a lovit (?). Și dacă vrei să crezi că ţi s-a părut, nu te lasă ţiuitul inelelor de pe lansetă…E periculos pentru matisaj și pentru cardiaci. Nu mai este mult și vom avea parte de el. Pe cât e de agresiv, pe atât trece de repede. Dacă nu ești atent, e ușor să ratezi.
Teritorialitatea de zi cu zi e bună pentru pescar. Și peștii sunt ca oamenii. Mai mult sau mai puţin temperamentali. Mie îmi plac ăia colerici și mă feresc cât pot de melancolici. Partea proastă e că iarna mai toţi solzoșii sunt melancolici.
Teritorialitatea unui pește crește direct proporţional cu dimensiunea. Aţi dat vreodată peste un banc de șalăi de șase kilograme? Dacă da…UNDE?!? ? Nivelul ăsta diferit de agresivitate naturală se traduce prin atacuri de toate felurile. De la alea fine ca o părere până la cele care te-au făcut să te apuci de pescuit la răpitori.
Concurenţa e cel mai bun lucru care ţi se poate întâmpla în pescuit! Apare atunci când mai mulţi pești vor să mănânce același lucru. Cu cât sunt mai mulţi solzoși interesaţi de năluca ta, cu atât mai bine. Ca pescar trebuie să fii mereu în căutarea concurenţei. Când ai atac/atacuri la primele lanseuri sunt șanse mari s-o fi găsit, dar nu uita că trebuie întreţinută! Atacul specific vine repede și e clar, hotărât.
Curiozitatea și neofobia gâdilă cam aceeași receptori de pește răpitor. Asta îl face să fie vulnerabil la cele mai diverse (uneori stupide) stiluri de recuperare și năluci. Condiţia necesară și suficientă pentru a avea parte de un astfel de atac e să le arăţi ceva nou / diferit / nemaivăzut. Atacul ăsta e foarte clar și surprinzător pentru ambele părţi. Lui (peștelui) nu-i vine să creadă ce-a văzut, iar ţie nu-ţi vine să crezi că „ţi-a dat” (tras). Mai multe pe subiectul ăsta poţi citi AICI.
Dacă un atac spune multe, două atacuri spun totul. Când ai reușit să provoci două trăsături nimic nu mai e o întâmplare. Nu mai ești pe drumul cel bun. Ești călare pe el. Pune-ţi mintea la contribuţie și descoperă tiparul comportamental din ziua respectivă. Ai primit două indicii esenţiale.
În articolul ăsta n-am vrut să te iau de sus, nici să te mustru, nici să te judec. Am vrut doar să te pun pe gânduri. Să te fac să gândești pescuitul. Dacă nu-l gândeai deja.
Dacă îţi place totpescuit.ro și vrei să afli primul noutăţile de pe site te poţi abona AICI (în partea de jos a paginii)
Etichete:avat, biban, clean, salau, somn, stiuca
Trackback de pe site-ul dvs.
Bogdan
| #
„Mie nu mi-a dat numa odata” sa citez un prieten drag 🙂 dar cand iti da de doua ori …….. .
Ar fi interesant abordat si un subiect – am atacuri dar cand „intep” nu e nimeni la capatul firului -. Indiferent din ce cauza va ataca nalucile doresc tuturor cat mai multe ciocane , tac-uri , tup-uri etc.
Reply
Cosmin Dumitru
| #
Salut Bogdan! Alege cu grija marimea jigului. De acolo vin rateurile.
Reply
Sorin Tot
| #
Interesant punct de vedere.
Reply
Sorin Tot
| #
Nu prea am vãzut şalãi care sã dea de multe ori. ??
Poate d-aia îi place bibanul prietenului nostru comun. Cã te ia de mânã de câte ori vrei tu. Şi nu e musai sã contrezi…?
Reply
Bogdan
| #
Mărimea jigului? – am schimbat aproape de 0 dar sunt momente cand doar lovesc naluca si nu deschid gura .
Reply
DANIEL PĂDURARU
| #
Felicitări Sorine ! Un nou articol interesant (şi de ajutor pentru pescari). Imi vine in minte un principiu pe care-l am, transformat in regulă de bază (pentru mine), indiferent de peştele ţintă. Acesta este „Pescarul leneş nu (prea) prinde ! „. Se referă tocmai la ceea ce susţii in articol, necesitatea dinamismului (schimbarea locului, schimbarea nălucii sau momelii, schimbarea…), mai ales cand trece timpul şi nu ai rezultate. Intr-o discuţie cu nişte amici pescari (de spinning), la şalău, le-am spus că incerc să gandesc ca un şalău (am extrapolat sintagma „Ca să inţelegi bine pe cineva, trebuie să intri in pielea lui”). In condiţiile actuale, cu peşti mai puţini şi mai deştepţi, trebuie să testezi mult, să observi cu atenţie semnalele primite. Şi să te inarmezi cu multă răbdare…Toate bune, fir intins şi multă inspiraţie (in continuare) !
Reply
Sorin Tot
| #
Salut Daniel!
Îmi place când vãd pescari care gândesc pescuitul! Dacã nu eşti leneş (la propriu şi în gândire) munca ţi-e rãsplãtitã pe apã! Vorbesc din auzite, cã sunt din ce în ce mai mulţi cei care se îndoiesc de calitãţile mele de pescar…?
Mersi pentru cuvintele frumoase!?
Reply
Taicu
| #
Dacă stiam te inecam de mult!
Felicitări!
Reply
Sorin Tot
| #
Taicule, m-ai uns pe suflet cu mesajul ãsta…îţi mulţumesc!!
Reply
claudiu
| #
Bogdan, daca la oricare alta specie de peste pescuita la spinning, iti permiti sa mai vorbesti si cu amicul, sau sa asculti ce zice iubita in casti sau asculti muzica sau pur su simplu te uiti in mediu inconjurator si te relaxezi, in pescuitul șalaului nu este loc de asa ceva. Eu personal vin obosit dupa o partida de shalaiala, nu destins si bine dispus ca dupa clenarit. Rateurile la salau parerea mea personala sunt din urmatoarele cauze: batul pe primul loc, poate fi un bat f bun la 10 partide dar la 1 partida sa-ti faca perii albi. Atunci pestele musca din putin, e mai marait si batul prea nervos, la fel si pescarul, inteapa fara disperare si la o fractiune de secunda mai tarziu, sa-i dai timp mai mult pestelui sa mai clempane odata la naluca, daca nu reusesti sa te abtii cel putin lasa tamburul un pic mai moale sa plece mai mult fir, aici trebuie sa adaptezi si marimea nalucii. Marimea jigului si a carligului, de asta ne dam repede seama si adaptam imediat aproape toti. 3 Cand salaul nu deschide gura si pur si simplu doar se aseaza pe naluca cu pieptul, dar si aici daca procedezi corect c am din 3 trasaturi maxim trebuie sa intepi cel putin exemplar care ai sa l vezi cand il scoti ca este intepat in gat, 4 ce am zis si la inceput, stai concentrat si tine contactul cu naluca si ansamblul din mana, nu te mai uita stanga dreapta si nu dispera cand alti baieti prind mai bine, nu te agita, nu tot schimba viteza de recuperare si nalucile haotic.
Reply
Ion Popa
| #
Felicitari Sorin (cu intarziere) pentru articolul „Atacul spune tot”. Cat priveste raspunsul sau mai degraba punctul de vedere pe care Claudiu i l-a oferit lui Bogdan, mi-as permite sa-l tiparesc si sa-l pun in rama. Va salut si va stimez.
Reply
Sorin Tot
| #
Si eu va salut. Sentimentul e reciproc.
Reply
STD
| #
Fain
Reply
Sorin Tot
| #
Mersi
Reply
Zoli Daradics
| #
Foarte frumos spus, sí adevarat. Felicitari pt articol. Fir intins.
Reply
Sorin Tot
| #
Multumesc. Fir intins!
Reply
Valy
| #
Salutare pescari
Ca de obicei interesant articol, si special pentru mine, pentru ca sa se refera la salai, salai pe care eu ii urmaresc dar nu am prins si nu am avut niciodata o trasatura, nu stiu ce nu fac bine.
Imi permit sa te intreb: pe cand un articol tehnic pentru astia ca mine ( arunci, faci asa si asa sau incerci sa joci shadul asa si pe dincolo, sau il topai, sau te arunci in apa sa te inneci, ca nu esti bun de nimic ???? )? Daca la bat, fir si mulineta se mai gasesc sfaturi, legat de tehnica, ce sa faci cu jigul in apa, nimeni nu explica, pe semne ca asta e secretul si nimeni nu vrea sa il spuna. Danke
Reply
Sorin Tot
| #
Salut, Valy!
Interesant mesajul tau. S-a notat!
Reply