TotPescuit

Roata populărilor

Roata populărilor e o idee simplă. Niște amici de pe Facebook, exasperaţi de faptul că pentru pescuitul recreativ și pentru apele din România se face foarte puţin spre deloc, au deschis câteva conturi bancare. Orice pescar din România poate dona câţi bani dorește pentru popularea unor ape publice din ţară. O dată la câteva zile se publică situaţia conturilor, astfel încât toţi cei interesaţi vor ști câţi bani s-au strâns.

În momentul în care în conturile bancare vor exista suficienţi bani, se vor trage la sorţi primele orașe câștigătoare din România. Populările se vor face pe ape publice din preajma acelor orașe. Totul se va face transparent, cu documente justificative.

Câţiva pescari reprezentativi din orașele câștigătoare vor relua apoi procedura ducând roata populărilor mai departe, spre alte locuri din ţară, astfel încât să beneficieze de eforturile noastre cât mai multe ape din România. Populările se vor face în condiţiile legii și doar cu specii valoroase (exclus: caras, novac, sânger și alte bazaconii).

De ani de zile îi plătim degeaba pe cei care ar trebui să aibă grijă de apele noastre. Cu foarte puţine excepţii, uitaţi-vă ce au făcut în ultimii 30 de ani…Au trăit pe spatele nostru, au privit nepăsători, iar unii dintre ei au participat activ la distrugerea apelor noastre. Știm ce pot, ne-au dovedit-o în toţi acești ani.

Singur, niciunul dintre noi nu va putea să facă mai nimic pentru apele și peștii României. Dar NOI… NOI am putea să facem multe!

Prieteni pescari, a venit timpul să ne îngrijim apele, să ne apărăm apele și să ne populăm apele. Noi, nu alţii!

Roata populărilor e o picătură, dar soarta unei picături nu e întotdeauna crudă. Poate fi doar o picătură într-un ocean, dar la fel de bine poate fi picătura care a umplut paharul. Depinde doar de NOI.

Conturile în care puteți face donații sunt (specificaţi DONAŢIE ROATA POPULĂRILOR):

BANCA COMERCIALĂ ROMÂNĂ (BCR)

RO76 RNCB 0749 1115 0766 0008

Titular: VASILE ALIN-MIHAI

SAU:

BANCA TRANSILVANIA
RO62BTRLRONCRT0281432401

CONT EURO
RO12BTRLEURCRT0281432401

ING BANK 
RO61INGB0000999905075629

Titular: ANDRIESCU MIHAI BOGDAN

ATENŢIE: în cazul transferurilor interbancare se percep comisioane.

Întrebări sau orice fel de informaţii suplimentare, aici: https://bit.ly/2yaWQ7k

P.S. Ţi-a placut ce-ai citit? Atunci abonează-te la Totpescuit.ro Aici (în partea de jos a paginii).

Trackback de pe site-ul dvs.

Comentarii (13)

 • Avatar

  Raul

  |

  Super faina initiativa, dar… Ca tot timpul exista un mare „dar” (si nu cadou)… Ce se poate face cu braconajul? Am populat si noi (un grup prieteni din Timisoara) raul Bega cu puiet de salau @5 cm/buc. Undeva la 20.000 bucati… Cand au depasit 10 cm erau prinsi de pensionari la pluta la puiet de oblet si dusi acasa la pisica… Cu ce ne-am ales de pe urma popularii… Cu nimic… Nu popularile sunt problema, BRACONAJUL!!! Apele se repopuleaza singure in lipsa braconajului… Dar braconierii oricare ar fi ei… pensionari, electricieni sau jepcari… Au spatele asigurat… Si tot cu ochii in soare am ramas noi ce-am populat… Distractie cu roata popularilor! ?

  Reply

  • Avatar

   Iancu Paul

   |

   Raul, pensionarii nu au dus acasă la pisica atâtea exemplare. Trebuie sa le dați puțin timp. Vor iesi la iveală mai devreme sau mai târziu. Probabil știi ca am făcut și noi in Oradea niște populari asemănătoare și a durat ceva timp pana au crescut și au început sa apăra capturi. Bineînțeles, s-au reținut și pe aici câțiva, dar asta nu a dus la dispariția lor. Imaginează-ti ca rata de supraviețuire și de creștere la maturitate sexuală la cele 20.000 de exemplare e poate de 10-15%, cu indulgenta 20%. Își cauta și ei locul lor, trece timpul, o parte vor supraviețui atât nălucilor și a peștișorilor din ancore, cât și întâlnirilor cu alți răpitori. Sunt convins ca la 4-5 ani de la populare se va simți diferența și se vor înmulți. Și se vor activa de altfel și cei existenți (pt ca Bega nu duce lipsa de exemplare frumoase). Continuați proiectul pe care l-ati început și vor apărea și rezultate. Noi pescarii in general nu am protejat îndeajuns populația piscicola in anii trecuți iar asta e moneda pe care o plătim acum. Numai bine și sa auzim vesti bune! 😉

   Reply

  • Avatar

   Marius

   |

   De aceeasi parare sunt sunt si eu Raul!

   Reply

 • Avatar

  Blajan Vasile

  |

  Trebuie să ne ocupăm si gîndi și la generațiile viitoare Cei în cauză doar asteaptă cotizația mă refer la agenții in rest NIMIC

  Reply

 • Avatar

  Tase

  |

  Raul, imi permit sa iti raspund si eu (scuze Sorin). Cand populezi, te doare de soarta pestilor pusi din munca ta. Instinctiv simti nevoia sa ii protejezi asa cum faci si tu. Cand o sa fim mai multi pescari implicati in populati, o sa fim mai multi interesati sa ii pazim. De acolo e doar un pas sa facem o asociatie si sa semnam un contract de colaborare cu Jandarmeria pe partea de antibraconaj.
  Insa primul pas este sa ne implicam… sa populam, sa ne pese, sa pazim.
  ?

  Reply

 • Avatar

  Vasile Calin Nica

  |

  Pensionari. ? Serios. ? Asta e discriminare. !!! Și la AJVPS. Bihor , filiala Beiuș a apărut ideea. ! Pensionarii nu mai au reducere pentru că : ” au vreme destulă să stea pe malul apei „. !!!

  Reply

 • Avatar

  Doc

  |

  Bună ideea.Dar ce facem cu cei care au broconajul în sânge?Vor face prăpăd cum au făcut și până acum.Cunosc destule specimene care braconează de ani buni la greu oriunde și urcând (pe Dunare, bălți , și canale de irigație) nu le pasă de nimic ,au zeci de dosare penale și se trag de șireturi cu polițaii de frontieră.Anul trecut unuia i sa confiscat în timpul prohibiției barca cu motor ,a doua zi a apărut alta noua ,are 17 amenzi și dosare penale și vinde zilnic pește la o trecere bac importantă.Încă ceva ,acum câțiva ani sa populat Dunărea cu puiet de sturion mai ales cegă de către institutul de la Galați ,de atunci găsești la ,,băieții deștepți,, sturion aproape zilnic deși pedepsele sunt mari.

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Intr-adevar, braconajul e o problema grava la noi. Din pacate, autoritatile nu-si doresc sa lupte cu acest fenomen scapat de sub control…

   Reply

 • Avatar

  Daniel

  |

  Nu asta e solutia. De ce ? Pai noi investim,populam,si vine AJVPS si te pune sa platesti taxa ca vezi Doamne ei administreaza apa respectiva. Vad mai bun un parteneriat cu jandarmeria ,dar crezi ca o sa fie de acord ?

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   E binevenita orice institutie a statului care poate fi atrasa si interesata de soarta pescuitului din Romania.

   Reply

 • Avatar

  Calin

  |

  Eu ajung le pescuit de 4 ori pe luna. As baga banii in paza apelor. Dar sunt convins ca braconierii ar face o contraoferta de nerefuzat.
  Sa sper ca populand, POATE voi avea ce prinde peste 5 ani!? Acum am 51. Peste 5 ani 56. Cine stie daca o sa ma lase oasele sa mai ajung de 4 ori pe luna. Eu zic ca paza ar da rezultate de la anu, daca ar fi intr.adevar o adevarata paza.

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Multumesc pentru opinie. Foarte interesanta!

   Reply

 • Avatar

  Mihai Angler

  |

  Pentru cei care critică… Vă recomand să accesați link-ul pentru întrebări și alte informații suplimentare de la sfârșitul articolului. Prin #roatapopularilor se implică cine dorește. Nimeni n-a cerut nimic nimănui! Acestă inițiativă a fost mai mult spontană decât planificată. Am avut deja discuția asta cu Ștefan. Considerând că planificând și împărțind sarcini, vom aveam șanse mai mare de reușită. În schimb am fost surprins plăcut, de solidaritatea și implicarea unor perosne și cât de ușor a prins viață proiectul, fără prea mult efort din partea noastră. Să sperăm că va continua să se învârtă „roată” cât mai mult timp. Și poate, cine știe, facem și o asociație să-i protejăm. Dar deja iar „visez”…

  Reply

Lasă un comentariu