TotPescuit

Ciuma Deltei

Pe când mă puneam eu, plin de inspiraţie, să scriu un text atât de tehnic încât să mă urască o droaie de pescari secretoși mă lovește un Breaking News pe surse, direct de la sursă. Pescarii sportivi nu mai au voie să plece cu știucă din Deltă. În 2018 e prinde și eliberează obligatoriu.

Nu știu dacă aţi observat, dar două lucruri revin ciclic în viaţa acestui popor – peștele și interdicţiile. Înainte de 1989 era unu’ care ne dădea pește cu forţa, acum sunt unii care ni-l iau. Tot cu forţa. Bag seama că suntem atât de proști încât trebuie să vină unul din când în când să ne aprindă lumina, că stăm pe întuneric.

De un secol și jumătate ne batem cu formele fără fond. Azi a venit rândul pescuitului. Se ia o idee bună, nobilă, frumoasă – teoria „prinde și eliberează” – și se introduce cu forţa. Nu mi-a plăcut niciodată fanatismul, iar măsura asta denotă ori fanatism, ori interese obscure. Că bază reală nu are.

Sunt convins că s-au făcut studii elaborate și s-a ajuns la concluzia că sacoșa cinstită dăunează grav Deltei. Nu le cred! Cred că plăsuirea necontrolată, curentul electric și întârzierea anuală (cu iz penal) a prohibiţiei omoară știuca din Delta noastră. Spun că e a „noastră” pentru că e. Chiar așa concesionată cum e, nu știu să fie luată pe persoană fizică și nici primită moștenire de la vreo mătușă răposată. E, în egală măsură, a mea, a fanaticilor și a celor dintre noi care n-au văzut-o niciodată.

Știi ce e culmea? Pe mine unul a început să mă enerveze catch & release – ul fanatic. Am trăit s-o văd și pe asta – să nu fie destul că respecţi legea!…Sunt mulţi cei cărora le e frică sau rușine să spună public, pe net sau nu, că mănâncă un pește prins de ei. Că vezi Doamne, deranjează…și sunt alţii care îţi bat obrazul că nu i-ai dat drumul. Așa ceva nu e normal. Mie nu mi-e frică, nici rușine, să spun că mănânc pește prins de mine. Și-o voi face în continuare. Legal.

Conceptul de prinde și eliberează are două componente: una legală și una morală. Aia legală o știţi – fără pești subdimensionaţi și maxim 5 kilograme de pește pe zi (sau un singur exemplar ce depășește 5 kg). E mult 5 kilograme? Posibil – putem discuta. Ăsta e catch & release-ul legal, obligatoriu pentru toţi. Nu se negociază.

Partea morală a conceptului e între tine și pește. Ţine de conștiinţă, e ceva intim. Nu se pune pe tarabă și nu te lauzi cu așa ceva! O faci firesc. Ai o apă dragă și eliberezi mai mult decât îţi impune legea? Bravo ţie! Ai prins un pește cu puţin timp înainte de reproducere și te îndeamnă conștiinţa să îl eliberezi? Cinste ţie! Când impui brutal conceptul – NU BUN! Înţelegeţi ce vreau să spun? Ceva nu se leagă…

În viaţa reală, când ai o problemă în Deltă – prioritizezi. Începi cu răul cel mai mare. Înseamnă că răul cel mai mare sunt pescarii sportivi care au nesimţirea să mănânce un pește prins de ei, nu?!? Pentru cine e ăsta răul cel mai mare și de ce? Că pentru Deltă și restul apelor din ţară sigur NU ei sunt răul cel mai mare.

Lucrul care mă umple de admiraţie e felul în care e ambalată bomboana asta cu mentol. Dacă ești contra, ești un sacoșar nenorocit, ciuma Deltei. Și meriţi să pieri în chinuri. Dacă ești pentru, ești un erou al zilelor noastre. Meriţi să te purtăm pe braţe. Oricum o învârţi, tot pe partea care trebuie cade. Mă simt ca știuca aia care vede o irlandeză pentru prima dată. Mai că-mi vine să mușc din ea, dar mă abţin că mi-am schimbat dinţii iarna asta.

O spune unul care-a mâncat o știucă anul trecut. Și-aia fadă.

P.S.1 Vă rog să nu-mi aprindeţi lumina la ieșirea de pe blog. Mă descurc. Gândurile și gura mi le găsesc și pe întuneric. Mi se trage de la Omega 3.

P.S.2 Vă puteţi abona la newsletter-ul totpescuit.ro Aici (în partea de jos a paginii). Dacă vă place blogul meu spuneţi-le și prietenilor voștri despre el.

Etichete:

Trackback de pe site-ul dvs.

Comentarii (33)

 • Avatar

  dan chirosca

  |

  Asteptam cu mare nerabdare ziua de joi,parca sunt un copil de ala mic care asteapta sa i se aduca jucaria preferata,Respect domnu SorinTot(toata) admiratia din partea mea.

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Vă mulţumesc pentru cuvintele frumoase şi vă salut!

   Reply

 • Avatar

  Bogdan

  |

  2018 in Delta Dunarii masurile impuse (ca nu esingura) C & R la stiuca = 2018 liber la braconieri pentru a Curenta & Rapune definitiv delta (PS – sa dea Dumnezeu sa ma insel).

  Reply

 • Avatar

  Zsolt

  |

  Te-ai bagat direct in tema!
  Imi place gandirea ta!

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   M-am băgat cum se bagă avatul într-un cârd de obleţi! ? Nu ocolesc teme.
   Mersi că citeşti!

   Reply

 • Avatar

  fanel

  |

  Va urmaresc postarile de bun simt si in concordanta cu moralitatea unui hobby

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Vă mulţumesc pentru asta!

   Reply

 • Avatar

  George

  |

  Tinand cont de faptul ca nu exista un corp de control bine conturat pentru Delta, vor elibera stiuci tot doar cei ce o faceau si pana acum. Ultima data cand m-a intrebat cineva de sanatate in Delta a fost prin Octombrie 2014 si fac minim 7-8 iesiri pe an. Din punctul meu de vedere, aceasta initiativa, chiar daca va aparea in MO, nu va putea fi aplicata din lipsa de personal, resurse si interes. E adevarat ca am vazut si multi „pescari” ce retineau orice fara discriminare dar am vazut si mai multi care nu retineau mai mult de 2-3 stiuci pentru consum…

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Ai dreptate. Aici e o discuţie de principiu. Nu accept să mă bată cineva, metaforic şi prin acte normative, pentru un lucru pe care nu l-am făcut. Să-i „bată” pe toţi ăia care au făcut. Fără excepții.

   Reply

  • Avatar

   Florin

   |

   Domnule George : fac parte din cei care nu retin mai mult de cat consuma si asta in limita legii si daca prind 🙂 aveti dreptate in ceea ce priveste organele de control sunt putine chiar ,foarte putine anul acesta am fost controlat o singura data am, vazut controlori de mai multe ori chiar verificandu-i pe cei care golesc vintirele si plasele am auzit despre amenzi mari in randul lor , si ce ma bucura mai mult ca in golful Holbina am vazut pescar cu plase care din 4 pesti a eliberat 3 ( nu erau la dimensiune sau din specia vizata ) oricum ma bucur ….speram ca lucrurile sa se indrepte si sa ne inmultim noi cei care respectam natura mai presus de lege . pentru Sorin …Felicitari

   Reply

  • Avatar

   Sorin Albulescu

   |

   Salut,
   Treaba cu controlul funcționează cam așa dacă ai o barcă șmecheră și vreo 10 lansete șmechere la pupa nu te bagă nimeni în seamă…. dacă pescuiești cu o undiță ,la vreo 50 de metri de ăla cu barca șmecheră, nu mai ai nicio scăpare….
   Mi se întâmplă de 3-4 ori pe vară așa că deja nu mai este o întâmplare…
   Vă salut cu respect!

   Reply

   • Avatar

    Sorin Tot

    |

    Nesimţirea nu se poate trata decât cu amendã.
    Şi eu vã salut!

    Reply

 • Avatar

  Stelian

  |

  Discuții pe net sunt multe pro și contra, pescuiesc de 40 de ani si vine gigel acum cu moda asta noua să-mi spună că trebuie să eliberez. Eu eliberez doar specii pe cale de dispariție (nisetru morun etc) si puietul, crapii in 2 ani se fac mai mari ca mine,stiuca la fel. Te salut

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Dacă respectați legea e ok. Dacă nu, nu. Ştiuca nu ajunge chiar la metru în doi ani, dar în fine…
   Vă salut şi eu.

   Reply

 • Avatar

  Marius Mircea Barău

  |

  Frumos scris! Felicitări!!!

  Reply

 • Avatar

  Andrei

  |

  Si daca ne abtinem 1-2 ani sa retinem peste noi astia cu undita, ce o sa fie? Pana la urma e o rezervatie, e una din minunile lumii! Poate asa, in 2 ani, se va vedea mai bine ca masura cea mai importanta de luat, nu e asta!
  Si mie imi place sa ma vada vecinii cum dau jos din masina niste salai frumosi, dar in Delta as merge inca 50 ani de-acu incolo fara sa opresc un peste!
  Pana si suedezii au inceput sa propavaduiasca C&R

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Salut Andrei,

   N-o să fie nimic. Viaţa merge înainte.
   Nu dau 2 bani pe ce fac suedezii de plictiseală. Mă interesează doar ce facem noi aici, de nevoie.

   Reply

  • Avatar

   Florin

   |

   Salutari domnule Andrei … daca ne abtinem tot mai multi se vor vedea schimbari si chiar schimbari majore : 12 firme de pescuit commercial vs 1000 de pescari pe zi cred ca ne apropiem de ceva 🙂 cei 1000 de pescari prind mai mult peste decat cei cu plasa ….chiar am fost atent la delatiile astea : cel care pune plasa o poate amplasa gresit si in ziua respectiva nu prinde nimic pe cand cel cu lanseta alearga de pe un lac pe altul si daca nu mananca stiuca o sa prinda ceva biban iar daca nu gaseste bibanul tot gaseste el un loc sa prinda caras sau rosioara .
   Imi doresc ca toate masurile care se iau sa fie pentru ambele tabere si pentru noi lansetisti si pentru cei cu plasele.
   Imi cer iertare daca am deranjat si va doresc o zi minunata

   Reply

 • Avatar

  Bogdan Viorel

  |

  Salutari Sorine….!!!….ți-am citit tot mesajul si-ți pot spune că de anul trecut din noiembrie ( 5 -10 ) de când am fost în Delta ( a patra oară la rând ) se auzeau zvonuri că se va aplica acest mod de pescuit pt pescarii sportivi c & r dar doar pt ei , localnicii au voie zilnic să retina 5kg de peste , uite că se oare ca a venit si confirmarea…!!!…Am observat făcând comparație între primul an și anii urmatori că activitatea si tot c ctine de pescuitul in Delta s-a deteriorat fffff mult , vina nu aparține în totalitate a celor care păstoresc aceasta imensă bogăție naturală , e si a pescarilor ( pt au și ei partea lor ) e un lanț la slăbiciunilor si intereselor ca peste tot în tara asta unde ” totul este al nostru și nu se respecta măcar regula bunului simț ” la noi cine e șmecher o duce foarte bine cine e corect trebuie să stea la rând pt ca nu are loc de ( nici nu stiu cum să-i denumesc…!!!!…Dar cred că cel mai potrivit nume ar fi ” gunoaie ” toți sânt doar pe interes cu investiție minima sau chiar de loc . Nu se vrea să se facă ordine pt ca sânt interese imense si în jurul acestei industrii aducătoare de venituri fără prea mari eforturi din partea factorilor responsabili .

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Din păcate cam aşa e. Industria asta se bazează pe recoltare – din apă şi de la pescari. Bani ușor de făcut.
   Te salut!

   Reply

 • Avatar

  Vranciu Ioan

  |

  Un singur cuvint Sorin pentru ce-ai scris:Magistral! Stigmas!

  Reply

 • Avatar

  Alexandru Toth

  |

  nu comentez doar apreciez , bv

  Reply

 • Avatar

  Bogdan86

  |

  Salutare,

  Sunt de părere cu nu va aduce nici un beneficiu introducerea C&R ului obligatoriu atâta timp cât nu sunt controale pe măsură si mentalitate omului ramane aceiași. Prima schimbare trebuie sa plece de la noi si sa fim constienti ca orice peste eliberat n e va asigura viitorul de maine. Dacă s-ar respecta limitele legale de reținere si am iubii pescuitul doar ca pe un sport si nu ca pe o modalitatea de a traii si de ati castiga existența am fi departe. Mulțam pentru articol Sorine !!! Fain

  Reply

 • Avatar

  Victor

  |

  Salut,

  Sunt din Cluj si de prin 2007 merg in fiecare toamna cate o saptamana in Delta la stiuca! Intodeauna am retinut numai in limita legii ! Nici intr-un an nu am adus acasa dupa o saptamana de pescuit mai mult de 10-15 kg de stiuca. E adevarat ca am avut deseori ocazia sa vad pescari la lanseta care retineau fara noima tot ce prindeau chiar daca erau doar niste „pix-uri” de 15-20 de cm. Si o saptamana de pescuit in Delta (cazare, masa, drum, inchiriat barca) nu e deloc ieftina, undeva la 450-500 de Euro. Sigur cand mergi la pescuit de placere scopul nu e sa iti scoti cheltuielile, de fapt nici nu prea e posibil asa ceva, dar macar sa ai placerea sa poti manca un peste prins de tine la intoarcere! Ori daca se taie aceasta posibilitate, sunt convins ca numarul pescarilor va scadea dramatic in acest sezon ceea ce ii va afecta si pe proprietarii de pensiuni sau localnicii care inchiriaza camere si barci. In conditiile astea, pentru noi cei din NV, e mai usor si rentabil sa ne deplasam 5-600 de km (dus-intors) pana in „Delta” Tisei in Ungaria decat sa ardem 1500 de km pana la noi in Delta.

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Victor, vedem ce va fi. Zarurile au fost aruncate…sã vedem acum ce cade!

   Reply

 • Avatar

  Calin Ungureanu

  |

  Eu ma gandesc asa…..Nu stiu daca e important dar ma bag si eu in seama.
  1. Am auzit, am vazut si stiu pescari cu undita, care daca dau de ele, nu se opresc nici la una, nici la 5, nici la 25. Pleaca cu ele congelate din Delta. E greu sa te astepti la principii morale de la astfel de oameni. Si sunt convins ca nu sunt putini.
  2. Asa e, masura interzicerii trebuie aplicata in primul rand bra…….celor care pescuiesc in delta zilnic si cu lijloace si in cantitati industriale.
  3. Un guvernator al Deltei Dunarii, isi desfasoara activitatea in si cu privire la Delta Dunarii. Aceasta e populata mai ales cu aia care pescuiesc zilnic (cum ziceam). Daca vii guvernator, tu ala care stateai la ei acasa de vreo 4-6 ori pe an, si dupa cateva luni de la inscaunare le tai brusc craca si-i avantajezi pe „ai tai” (cu artificialele), in conditiile in care tu nu ai cu cine sa aplici legea, s-ar putea sa se intample, brusc, un dezastru – LA PARADEALA (cum se zice pe la noi).
  4. Asa ca eu banuiesc ca – dai ceva mai multe amenzi la bra….pescarii locali, ca sa nu zica aia cu unditele ca esti in contra lor, dai o interdictie si la unditari, ca sa priceapa localnicii ca nici pe aia nu-i tii in brate si……Urmeaza sa vedem ce se va intampla in continuare.
  5. Daca nu era asa (ca acum) si nici cum cred eu (ca va fi), care ar fi fost alternativa ?! Ca in continuare se jefuia generalizat ca si pana acum.

  PS. Nu-i tin partea guvernatorului actual. Ba cu putin timp in urma, pana sa ajunga guvernator, eram convins ca ii convine situatia pentru ca avand „actiuni” la diverse incinte, ii convine sa nu mai fie peste pe natural.
  Timpul le va rezolva pe toate intr-un fel sau altul. Poate mai scad si preturile pe la pensiuni sub alea din Irlanda si Suedia…

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Mersi că te-ai bãgat în seamã (?) cu opiniile astea de bun simţ, Cãlin. Vom vedea ce va fi…
   Te salut!

   Reply

Lasă un comentariu