Rapala RPR

Sunt patron de baltă

Mi-am luat lac. Anul ăsta vreau să-l populez. Îmi iau inginer piscicol. Îmi face un calcul. Ceva cu suprafaţă, debit de apă și productivitate naturală. Calculăm și vedem cât putem produce într-un an. Cred că nu mai iau inginer piscicol că sunt calcule simple. Mă uit pe net. (mă cuprinde satisfacţia lucrului bine făcut)

O să iau crap din Ungaria că-i mai ieftin. Bag și niște caras. Ciprinidele între ele nu-și scot ochii. O să le dau porumb. Am pe unu’ care știe pe cineva care vinde niște urluială la preţ bun. (zâmbesc înspre a râde)

Bag și niște răpitor. Șalău, știucă și somn. Îmi place cum sună! Numa’ să nu-mi pară rău că știi cum e…ăștia îmi mănâncă crapul și carasul! Nu mai bag! (ce aproape am fost să-mi dau foc la valiză!…)

Hmm…poate că bag totuși răpitor că am și eu niște obligaţii. Dacă nu era primaru’ să pună o vorbă bună poate nu luam lacul (nu uit ca alţii de unde am plecat)…Mai e și vicele cu ăla de la finanţe…Bag!

Mai bag fitofag. Clar! Două tone. Am auzit că nu mănâncă nimic și crește mare! Mi-a zis un prieten că îl arunci în lac și-l scoţi peste doi ani gata crescut. Bag! (sunt genial!)

Ce mă bucur că am luat lacul!…Cred că îl dau și la pescuit. Pun taxă cincizeci de lei și poţi să ţii trei kile de crap sau caras. Răpitorul îl las la liber, că oricum îmi mănâncă puietul. Da, da’ dacă se prinde prea mult?! (grimasă)…Nici așa nu-i bine…trei zeci de lei kilu’! (dacă nu le rezolv eu, nu le rezolvă nimeni)

Stai că am citit undeva că sunt unii care prind peștii și îi aruncă înapoi. Îi zice catch and release, m-am informat. Ce mișto! Așa fac! Și pun taxă o sută de lei. (îmi frec mâinile)

(Peste 6 luni) Astă vară mi-au murit niște pești. Au fost căldurile alea și cică ceva cu oxigenul…Luna viitoare bag plasa și scot tot. Am bagat în lacu’ ăsta bani și pasiune și uite ce ghinion am avut! Trebuie să-mi scot și eu investiţia! Plus că peste doi ani îmi expiră concesiunea. Nici cu pescarii nu a mers prea bine. Eu așa oameni n-am văzut! Veșnic nemulţumiţi! Ăia care n-au prins – s-au plâns că n-au prins. Ăia care au prins – au prins cam mult. Sincer vă spun: nu mi-a plăcut! (mă dezbrac de sentimente)

Am visat azinoapte că am tras cu plasa pe lac. Fitofagii erau mari, exact cum mi-a zis prietenul meu. Crap nu prea am scos (nedumerire)…poate nu era bună urluiala (altceva n-are ce să fie). Caras aveam câtă frunză și iarbă! Am scos și ceva răpitor, da’ nu mult. A naibii…s-or fi mâncat între ei! Sigur mi-au mâncat tot puietul și dup-aia s-au mâncat între ei! (știam eu că trebuia să nu-i bag!!!)

În România viaţa de patron de baltă nu e așa de ușoară cum își închipuie unii. Data viitoare gândiţi înainte să criticaţi! (cu dispreţ)

Toate sunt adevărate. Doar că nu mi-am luat lac și că nu știu pe nimeni care vinde urluială la preţ bun. (minciună…chiar știu pe cineva)

Etichete:

Trackback de pe site-ul dvs.

Comentarii (17)

 • Avatar

  Nicu și Celica Vranciu

  |

  ,,Patroane”,nu băga în baltă prea mult caras.Mănâncă ft.mult oxigen și-ți mor crapii.În rest,cum vrei.:))) Mi-a plăcut comentariul:)).Până la urmă,ai sau nu ai baltă?:))

  Reply

 • Avatar

  Negrea Lucian

  |

  Sorine, esti primu’ pe azi care mă face să râd, si n-am mai râs demult asa de bine…
  Si,as mai râde si acum, când îți scriu, dacă nu as sti cât de gresită este mentalitatea majorității „patronilor de baltă ” din țară.
  Lipsa de informație si de cunostinte în domeniu, adică IGNORANȚA, LĂCOMIA de a câstiga maxim cu minime investiții si AROGANȚA care duce la autoconvingerea că ei pot face orice singuri, sînt doar trei dintre cauzele care au dus la situația actuală a bălților si lacurilor pt pescuit sportiv de la noi.
  Aia cu”urluiala” cred că vine de la „urlu de nervi că mi-o murit pestii în vară… o fost „ceva cu oxigenu’ „…..

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Negrea Lucian – mersi pentru mesaj. Ca tine, am fost trist si amuzat teribil (în același timp) cand am scris textul asta. Ai un mare like de la mine pentru toate mesajele argumentate pe care mi le-ai scris în timp.???

   Reply

 • Avatar

  Demian Dan Claudiu

  |

  ???Tare de tot.

  Reply

 • Avatar

  Bogdan

  |

  Adevarat , hilar si trist in acelasi timp (asa e in multe domenii) , afacerile in piscicultura sunt un paravan pentru spalarea de bani (nu toti sunt asa sunt si putini si cei care o fac cu profesionalism- tot respectul) altfel economic nu ” da la calcul ” . In orice lucru pe care vrei sa-l creezi daca nu pui toate ”piesele” acel lucru nu functioneaza cum ti-ai imaginat (ca si la pescuit daca nu ai una din – bat ,fir, carlig = peste zero) dar unii spun ca ei stiu sa repare „mercedesul” in garaj ce mare fleac sa administrezi singur un lac. Oricum iti doresc sa-l ai pe al tau (lac) ca sa avem unde pescui altceva in afara de oferta constanta de 10 ani .

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Salut Bogdan! Deduc din comentariul tău că pescuim pe aceleași ape, cu aceleași probleme ?.
   Când inaugurez lacul te chem! Prima partidă e gratuită şi promit să nu „umblu la apă” ?!

   Reply

 • Avatar

  Semlecan Gheorghe

  |

  Perfecta descrierea minunatei simbioze mioritice intre crap, caras, fitofag si rapitor..

  Reply

 • Avatar

  liviu

  |

  bravo

  Reply

 • Avatar

  Claudiu

  |

  Am citit din nou.? Multumesc si de data asta.

  Reply

 • Avatar

  betty laura

  |

  sincera sa fiu seamana cu un patron de balta … nu am putut sa ma abtin la ras..articolul e super, tine-o tot asa … cu drag Betty – Laura

  Reply

 • Avatar

  mihai

  |

  așa este românul, se pricepe la toate și de fapt nu știe mare lucru..din păcate bălțile sunt deținute numai de oameni foarte influenți și evită cheltuielile cu personalul specializat, nu pentru că lacul nu necesită, ci interesele sunt diverse…un ing. care vă asigură că nimeni nu exploatează lacurile corespunzător lucru care bineînțeles duce la probleme care de fapt nu sunt probleme pentru patronul care prinde din mers „calculele simple”.

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Văd că ai studiat puțin fenomenul. Situația de azi e de-a dreptul deprimantă. S-au dus lacuri legendare, aproape imposibil de distrus. Și totuși…patronii de baltă NU trebuie subestimați!

   Reply

Lasă un comentariu