Șalăi la gura copcii
După ce data trecută mi-am făcut mâna cu niscaiva bibani, v-am promis că merg la o copcă șalăiască. M-am dus. Nu știu alţii cum sunt, dar pentru mine pescuitul șalăului la copcă (folosind momeli artificiale) e provocarea supremă.
Să începem cu începutul. Dacă la biban e greu iarna, la șalău e și mai și. Mai ales când ești ghinionist ca mine și nu ai prin zonă decât lacuri cu apă mică. Lacurile de genul ăsta nu știu ce-i aia stratificare termică. Poţi să zici liniștit că ești frate cu șalăul – tu dârdâi de frig pe gheaţă, el sub. Dacă ai urechea fină, aproape că poţi să-i auzi clănţănitul dinţilor.?
Îmi place să mă apropii de pește fără ca el să știe asta. La copcă e aproape imposibil să o fac. Dar când cauţi șalăii de sub gheaţă e foarte important să fii cât mai discret cu putinţă. Tocmai de-aia e musai să ai o freză. Nu una cu gel, ci una cu melc și cuţite (bine ascuţite!).
Dacă pentru un cârd de bibani dau cincizeci de copci, pentru un șalău sunt în stare să dau o sută. Eu când fac o sută de copci într-o zi, nu le umplu pe toate deodată. Nu îmi place să dau cu peștișor la copcă. Și chiar dacă am câteodată poftă de așa ceva, nu exagerez. Am văzut pe gheaţă pescari (mulţi) cu 20-30-50 de monturi cu pește viu. Nu se face.
Când încerci să prinzi șalăi criogenaţi, localizarea e critică. Dacă mă aflu pe o apă cunoscută, dau copci până găsesc exact buza pragului sau agăţătura pe care o caut. Doi metri mai la stânga sau mai la dreapta – NU BUN!
Dacă sunt pe o apă necunoscută dau rânduri paralele de câte 7-8 copci până găsesc ceva interesant. Nu știu cine a zis prima dată să nu dăm copci în linie, dar știu sigur că pescuia pe gheaţă prea subţire. Eu le dau în linie, în cerc și orice altă formă geometrică vreţi voi. Dacă gheaţa e suficient de groasă poţi să le dai cum vrei.
Am un prieten șalăist. E oltean de fel. Acum ardelean naturalizat. E foarte chiţibușar. Mereu își pune întrebări, studiază sonarul, citește peștii, gândește pescuitul – și o face cu rezultate. El are o teorie. Nu se ia după lună când merge la pescuit, se ia după soare. Zice că șalăul nu stă să-i intre soarele-n ochi și se poziţionează întotdeauna în ton cu teoria lui.
Așa și eu. Dacă e zăpadă pe gheaţă mă bucur! Și după ce mă bucur, când nu e minus afară, las gheaţa în copcă odată ce am dat gaura. Vorba olteanului, să nu le intre soarele-n ochi. Dacă o știai pe asta, de ce mai citești blogul vulpe vicleană ce ești tu…?!?? Pentru cei care n-o știau – e tare pontul, nu?!
Stau la fiecare copcă maxim cinci minute. Dau cu dandinete ce pleacă în lateralul copcii pe cădere. Când e greu de tot (cum a fost în partida asta) pun pe cârligul dandinetei ceva natural – bucată de pește, cap de peștișor etc. O fac pentru un plus de atracţie și pentru că vreau să încetinesc dandineta. Pe gheaţă, pe mal sau în barcă – tot căderea e cheia succesului la șalău (și nu numai)!
În poza cu șalăi la gura copcii, băţul e pus la derută. Cu el dau la albitură. Pentru efectul artistic l-am plasat acolo. Șalăii însă, vă asigur, sunt cât se poate de reali.
Vă puteţi abona la newsletter-ul totpescuit.ro Aici (în partea de jos a paginii). Dacă vă place blogul meu spuneţi-le și prietenilor voștri despre el.
Etichete:salau
Trackback de pe site-ul dvs.
Bogdan
| #
Abia asteptam ziua de luni dimineata, ca sa ti citesc articolul. Eram convins ca o sa fie ceva „uaaau!”
Imi par cunoscute cuvintele acelui oltean de origine, devenit ardelean de-alungul timpului… Zamfi cumva? Sau ma-nsel… ?
Reply
Sorin Tot
| #
‘Neaţa Bogdan!
Al meu e altul. Chiar aşa îi spune lumea – Olteanu’. ??
Reply
Bogdan
| #
Defapt el e hunedorean, nu oltean. My bad! ??
Reply
Sorin Tot
| #
La cât e de iute de gurã şi de lansetã putea fi oltean liniştit…?? Te salut, Zamfi! ?✋
Reply
Nicu și Celica Vranciu
| #
Frumos,felicitări! Calci pe urmele lui Sadoveanu.N-ar strica să scrii niște nuvele și povestiri și să le publici.Succes în continuare!
Reply
Sorin Tot
| #
Mulţumesc pentru cuvintele frumoase! Cu Sadoveanu am în comun doar douã lucruri: pasiunea pentru pescuit şi alfabetul. E distanţã mare între noi.
Vã salut!✋?
Reply
Zsolt
| #
Felicitari pentru articol man! ??
Reply
Sorin Tot
| #
Mulţumesc Zsolt! ??
Reply
lapusteM
| #
cum zicea cineva mai sus, abia astept ziua de luni… 😀
keep going!!!
Reply
Sorin Tot
| #
Mã bucur sã aud asta, Mihai!
I will!??
Reply
Zamfi
| #
Salutare! Pai da …nu sunt oltean 🙂 Insa pe Olteanu il cunosc 🙂 ))))) De fapt cine da pe Zau si nu-l stie pe Olteanu ? In rest ,Sorine , ca de obicei …o placere sa citesc articolele tale ! Da-i inainte!
Reply
Sorin Tot
| #
???
Mersi Zamfi! Te bucuri de noua jucãrie, hmm? ???
Reply
cezar jeflea
| #
Salutare maestre,eu cautam umbroase locuri pentru prins salau instinctual,acum o leg cu spusele olteanului tau,mai pescuiesc uneori si la amiaza atunci cand pot fugii de la atelier,acu’ m-am dus pe copca,mi-am fisurat piciorul stang,fie sa prindeti voi pesti frumosi si sa-mi aratati si mie.ps:o stiam pe aia cu lasat gheata in copca?
Reply
Sorin Tot
| #
Însănătoșire grabnică, Cezar!
Reply
Blajan vasile alin
| #
Da Sorin si ptr mine e un pescuit aparte ceva ce faci doar o dată în an daca ai gheață
Reply
Sorin Tot
| #
Asa e.. Transmite-i la multi ani tatalui tau din partea mea. Va salut!
Reply
Achim
| #
Ími place tot ce postezi . Felicitări!
Reply
Sorin Tot
| #
Ma bucur sa aud asta. Mersi pentru mesaj.
Reply
Tibi
| #
Fain ai inceput saptamana !! 🙂 Faini si ” clantanitorii ” subacvatici !! Bravo !! Sper sa mai tina gheata si sa te ” plagiez ” putin …..spre sfarsit de saptamana !! : )))
Reply
Sorin Tot
| #
Fir intins!!! Nu risca deloc!
Reply