Storm GO TO GRUB

Principii șalăiești (partea II)

Am vorbit acum ceva vreme despre Principii șalăiești, într-un articol pe care-l găsești aici . Azi continuăm discuţia, cu alte câteva principii.

De multe ori m-am încăpăţânat să prind șalăi în luna mai. E un pescuit de uzură. E poate cel mai greu moment din an pentru pescarul de șalău. Motive sunt destule.

În primul rând, șalăului nu-i place agitaţia. Când vin crapii și carașii în mal e zarvă mare. Stuful prinde viaţă, apa se tulbură, iar pescuitul șalăului devine foarte dificil. Există și-o excepţie de la regula asta pesimistă: dacă prinzi un cârd de obleţi, babușcă sau alt soi de talie mică la depus – e altă mâncare de pește! Acolo vei găsi și prădătorul. E un principiu șalăiesc.

În prima lună după reproducere, șalăii nu sunt grupaţi cum trebuie. Patrulează mult. Te miri pe unde-i poţi găsi. Când nu sunt grupaţi, n-ai concurenţă între indivizi și-atunci ești la cheremul lor. Va fi greu, dacă și tu ești încăpăţânat…În plus, în perioada asta, e puzderie de albitură prin apele noastre. E pește de toate dimensiunile și pentru toate gusturile. Doar cine nu vrea, nu mănâncă.

Că veni vorba de gusturi, șalăul e un pește selectiv. Nu mănâncă oricum și oricând, dar mai ales nu mănâncă orice! În esenţă, când spun că nu mănâncă oricum și oricând, spun că evită agitaţia din timpul zilei. Vânează noaptea. Dacă vrei să le vezi ochii de pisică, atunci trebuie să-i cauţi. De multe ori mi-e greu s-o fac. Ţin prea mult la somnul meu – am îmbătrânit prematur. Am principii.?

Am zis apoi că nu mănâncă orice. Din punctul ăsta de vedere există o ciclicitate. Dacă-l vei studia îndeajuns vei vedea că, an de an, are perioade în care ţintește (aproape exclusiv) o anumită specie de pește.

În funcţie de locul în care pescuiești, peștele ăla căutat poate fi ghiborţ, guvid, oblete, babușcă etc. Pe parcursul unui sezon, vor fi mai multe astfel de perioade, cu pește-ţintă diferit. Ca să ai rezultate bune, trebuie să anticipezi, să știi mereu în ce zodie sunt șalăii tăi, pe cine urmăresc.

Când știi răspunsul, folosește-l în pescuit. Dacă dai la pește, pune-i în cârlig peștele care trebuie. Dacă dai la năluci, dă-i ceva de dimensiunea potrivită. Mult mai important e cum recuperezi năluca (principiu șalăiesc!). Vezi că obletele înoată într-un fel, iar ghiborţul într-altul. Recuperare lină / liniară? Zvâcniri cu pauze bine delimitate?…Gândește-te la asta! Sunt detalii care fac diferenţa.

Dacă am pomenit detaliile, să vorbim puţin și despre culori. Nu cred în culori minune. În pescuitul șalăului, cred tot în detalii. Cred în contrastul spate – burtă (spate închis la culoare – burtă de culoare deschisă); cred că uneori (!) e musai să ai puţin glitter; cred în culoarea aia care imită perfect peștele-pradă al momentului; cred într-o tentă de albăstrui pe spate dacă dau pe Dunăre ( ai văzut câţi dintre peștii dunăreni au o nuanţă de albăstrui pe spate?); cred în portocaliul ăla care trebuie (ușor agresiv) și, ca să închei en fanfare , cred în galben fluo.

Astea sunt câteva principii după care mă ghidez în pescuitul șalăului. Tu ce principii ai?

P.S. Vă puteţi abona la newsletter-ul totpescuit.ro Aici (în partea de jos a paginii). Dacă vă place blogul meu spuneţi-le și prietenilor voștri despre el.

Etichete:

Trackback de pe site-ul dvs.

Comentarii (10)

 • Avatar

  cezar jeflea

  |

  Salut Sorin,m-ai bagat putin la idei si la ceva cheltuieli,multam,fire intinse☺

  Reply

 • Avatar

  dan chirosca

  |

  In linii mari Principiile sunt asemanatoare Sorin insa mai am multe de invatat recunosc de la tine de la altii,insa cred ca o sa merg pe principii salaiesti.Ce zici?Multam fain de articol.Fir Intins !!

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Mergi pe principii! ? Mersi şi eu. Fir întins!?

   Reply

 • Avatar

  Ion Popa

  |

  As putea citi zi si noapte tot ceea ce scrieti cu privire la salau. Felicitari, va salut.

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Mulţumesc mult. Şi eu vã salut!

   Reply

 • Avatar

  serban

  |

  Cand ne spuneti si de bass cum sa il pescuim? Inteleg ca prin Ardeal au adus unii din Ungaria si deja au bagat prin balti fara sa ceara voie de la birocratii din ANPA. Ceea ce e foarte bine. Nici in Ungaria nu a facut ravagii, cum se zice…Tare as vrea sa prind si pe un lac de langa Bucuresti un bas frumos.

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Nici eu nu l-am prins încã…deci suntem la acelaşi nivel în pescuitul bass-ului. ? Într-adevãr, sunt câteva locuri în care a fost introdus. O sã-l caut. ?

   Reply

 • Avatar

  Constantin Lupu

  |

  Salutare Sorin!
  Intr-adevar un peste cu principii salaul!Cum sunt incepator la spinning si vizez pentru sezonul asta si ceva capturi de salau,voi tine cont de „printipurile” enumerate in cele doua articole.
  Multumesc frumos si fir intins!

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Salut Constantin!
   Cu plãcere! Aşa să faci şi sã-mi spui cum a fost. Fir întins! ??

   Reply

Lasă un comentariu