Principii șalăiești (partea I)
Am fost odată ghid de pescuit pe Sărulești. La plătică, bineînţeles…că la șalău nu prea mă pricep. Ghid la șalău era altcineva. Mai gras ca mine. Şi la propriu, și la figurat. Avea un CV șalăiesc mai de soi decât al meu. Probabil de-aia m-au pus să fac munca de jos, la plătică. Am acceptat, că nu prea aveam principii.
Jucându-mă cu plăticile, m-am întâlnit de vreo două-trei ori și cu șalăii. Un lucru inevitabil pe Sărulești. Așa mi-a fost dat să descopăr legătura strânsă dintre plătică și șalău. Credeţi-mă când vă spun: fac o casă foarte bună! Pe apele unde șalăul și plătica se întâlnesc, nu știu cum se face, dar primul crește foarte mare. Mai mare și mai repede decât pe alte ape. Ăsta e un principiu șalăiesc.
Mie nu-mi place vântul, dar am observat că e bun. Și la plătică, și la șalău. Doar iarna și primăvara foarte devreme nu e motiv de bucurie. Atunci ar merge un soare adevărat, de-ăla de zic unii că nu-i place șalăului. Să-l vezi cum iese în apă de până într-un metru să-și încălzească dorsala. Primăvara (alta decât timpurie), vara și toamna vântul e aliatul tău. E bun și unul care tocmai s-a iscat, dar cel mai bun e ăla care bate de ceva vreme, dacă se poate, în aceeași direcţie. Pescuiește malul bătut de vânt și, în general, pescuiește când bate vântul. Din principiu.
După o vreme, începuse să-mi placă la șalău. Mai mult decât la plătică. Știam în fiecare zi unde-i găsesc. Și la ce oră. Dacă ai o apă unde pescuiești des, poate știi la ce mă refer. Dacă nu, îţi doresc să pescuiești mai des. Atât de des încât s-ajungi să-i simţi. Să nu pierzi contactul cu ei. Când se-ntâmpla să îi pierd, o luam de la zero.
Localizarea e esenţială în pescuitul șalăului. Ca să-i localizezi ai nevoie de trei lucruri: pește pradă, adâncimea de hrănire și structură. Când ai găsit peștele pradă, șalăul nu poate fi departe. Dar vezi că peștele pradă nu înseamnă orice pește. Gândește-te la asta! E un principiu șalăiesc.
Caută apoi adâncimea de hrănire – așa îmi place mie s-o numesc. Dacă i-ai găsit pe o apă de trei metri, caută-i și-n alte locuri cu adâncime similară. Sunt șanse mari să fie acolo. Nu înseamnă că doar acolo îi vei găsi, dar e un tipar care te ajută să-i localizezi mai ușor. Nu doar în principiu.
Un șalău fără structură e un șalău foarte trist. E deprimant să prinzi un astfel de șalău. De obicei nu prea are burtă. Dacă are, numai el știe cu ce eforturi a făcut-o! Când privești adânc în ochii lui, o să vezi că te roagă să îl filetezi, să nu-i dai drumul înapoi în apa aia lipsită de structuri. Șalăul nu a fost făcut să alerge aiurea, de dimineaţa până seara, după baboi. Ăla e avatul.
Șalăul a fost făcut pentru agăţătură. Să-l lipsești de ea e o crimă pescărească. Să nu-l cauţi în agăţătură e același lucru. Nu toate agăţăturile (sau structurile) sunt la fel. Unele sunt mai bune ca altele, dar asta e deja o altă discuţie pe care o vom purta altădată. Tot principial.
PS 1 De mult nu mai pescuiesc pe Sărulești. Nu te îngrijora! Principiile astea sunt valabile pe orice apă.
P.S.2 Vă puteţi abona la newsletter-ul totpescuit.ro Aici (în partea de jos a paginii). Dacă vă place blogul meu spuneţi-le și prietenilor voștri despre el.
Etichete:salau
Trackback de pe site-ul dvs.
Eugen
| #
Esti impresionant.Foarte frumos,cuvinte foarte bine alese si pe intelesul tutror.5❇❇❇❇❇si 100…..0de complimente.Asteptam cu nerabdare alte frumoase episoade…?
Reply
Sorin Tot
| #
Mulţumesc. Fir întins! ???
Reply
Bogdan
| #
Pai trebuie sa populez apele care le pescuiesc cu platica ca eu tot nu prind un salau mai mare 🙂 . Mai avem ceva pana sa ne jucam pe structuri . Deocamdata revenim la copca 🙂 🙂 🙂 .
Reply
Sorin Tot
| #
Categoric trebuie!??? Şi sã fie o apã mare. Greu de distrus.
Cã astea mai mici trebuie depopulate de braconieri. Chiar şi de ãia dintre ei care au „acte de proprietate”.??
Dacã e copcã, copcã sã fie! ??
Reply
cezar jeflea
| #
Foarte bun articol,asta am intels anul trecut cand a fost primul meu an cand am studiat salaul si de unul singur numai noaptea.Am avut bucuria intr-una din acele nopti sa ajung pe baraj,sa desfac lanseta si sa prind trei salai din primele trei lanseuri,trei bucati in 10 minute si am mai prins doi in urmatoarea jumatate de ora,a fost magic,?,sper sa ma intalnesc cu ei si anul asta,s-a braconat mult in iarna asta blanda☹
Reply
Sorin Tot
| #
Bravo ţie cã ai avut curajul sã fii autodidact!
Sigur vei prinde şi anul ãsta. Barajele sunt mai greu de distrus, din fericire.
Te salut, Cezar. Fir întins!
Reply
cezar jeflea
| #
Multumesc Sorine,iubesc vanatorea de salai noaptea unde trebuie sa ai urechi sa-i auzi si doar lumina lunii te poate ajuta sa nu iti rupi gatul?
Reply
Sorin Tot
| #
Un pescuit foarte foarte interesant!
???
Reply
cezar jeflea
| #
Putini cred ca au avut ocazia sa pescuiasca noaptea si sa lanseze de pe burta max 4 metri si sa aiba atac cand i se vad ochii salaului?
Sorin Tot
| #
Senzaţii tari!! ????
Serbanescu Edi
| #
Un articol foarte bun . Felicitari! Imi place logica cu care abordezi subiectele ….app spor la cat mai multe articole
Reply
Sorin Tot
| #
Salut Edi,
Mã bucur cã îţi place. Şi mie îmi plac lucrurile logice.
Mulţumesc!?
Reply
Serbanescu Edi
| #
Am vazut asta din articolele precedente…?
Reply
becze alexandru florin
| #
Am savurat materialul tot , in privinta …… Parteneriat public – privat ….mare mare dreptate ai . O parte de vina ne apartine ca nu avem curajul sa luam atitudine cand vedem lucruri impotriva normalului pe malul apei , iar de mizerabilii si impotentii profesional care sunt acolo unde nu trebuie !!!! nu mai are rost sa vorbim . Cum spuneai in ambele tabere sunt si oameni de mare calitate si respect acesti oameni . Sa vorbim dar sa fim un val cat tsunami . Mai citesc materialul tau , azi am castigat ceva . Respect SORIN TOT si fire zbuciumate !!!
Reply
Sorin Tot
| #
Te salut,
Dacã rãmânem puţini cei care gândim aşa au fost doar nişte rânduri scrise pe net. Dacã nu, atunci va fi începutul schimbãrii. Un pui de tsunami.
Numai bine şi Fir întins!?
Reply