Rapala CountDown Elite 55

Prima copcă

Nu știi niciodată când începe pescuitul la copcă. Nici când se termină. Anul ăsta am crezut că pescuitul la copcă nu va începe deloc. Din punct de vedere meteorologic trăim vremuri ciudate. Iarna asta nu mi-a pornit deloc centrala termică. Cred că m-am branșat la încălzirea globală…?

Eu nu mă gândesc la copcă dacă gheaţa are sub zece centimetri. Hai că nu refuz nici nouă centimetri cinstiţi (de gheaţă perfectă), dar sub grosimea asta zic pas. Sunt tată, îmi iubesc nevasta și vă zic sincer că în ultimul timp mi-am luat multe scule de calitate de care nu vreau să mă despart prematur.

Știu că cele mai bune momente pentru pescuitul la copcă sunt prima și ultima gheaţă. Începutul și sfârșitul sezonului. Le-am pescuit când eram teribilist și știu cum e. Peștii sunt mult mai ușor de prins atunci, dar mă abţin (cu greu, dar o fac).

Când gheaţa e suficient de groasă încep să gândesc vertical. Eu și la copcă dau tot cu momeli artificiale. Unele le iau din comerţ (oferta de la noi e dezastruoasă), dar cel mai adesea folosesc dandinete și mormâști făcute de indivizi dubioși, cu mâini pricepute. Cu greu am reușit să intru în lumea subterană a dandinetelor bune. E mai ușor să faci rost de o substanţă interzisă decât de o nălucă ce evoluează perfect pe verticală.?

Cele mai bune năluci pentru orice fel de răpitor acoperit cu gheaţă sunt cele care evoluează special. Nălucile pe care le numesc eu „speciale” sunt alea care (atunci când sunt jucate) pleacă mult în lateralul copcii și pe revenire evoluează eratic, cu schimbări neașteptate de direcţie.

Pescuitul adevărat la copcă începe de la cincizeci de copci în sus. Nu stau mai mult de cinci minute la o copcă. Poate nici atât. Dacă nu îmi trage, trec la următoarea. E bine să știi unde sunt structurile ( gropi, agăţături etc.) din lacul pe care pescuiești și să-ţi iei repere încă din timpul sezonului. Eu așa fac. Sunt însă deschis la minte, căci nu întotdeauna peștele stă iarna pe structură. De multe ori l-am găsit aiurea. Ca să dai de el trebuie să te miști și să faci găuri. Multe.

E musai să te miști mult și des pentru că raza ta de acţiune e mică. Puterea de atracţie a nălucii tale e la fel de mică. Chiar dacă gaura aia cu diametrul de douăzeci îţi impune limite greu de digerat, fii creativ! Bibanii sunt colerici. Eu încep întotdeauna pescuitul lor cu o prezentare corespunzătoare.

Plasez năluca la două degete de substrat și o salt agresiv 20-30 de centimetri. Urmează o pauză de câteva secunde și repet figura. Dacă este vreun biban coleric prin zonă îl prind la prima mână. Dacă nu l-am luat în câteva minute, schimb copca.

Când dau de ei, am o singură preocupare – stimularea concurenţei între indivizi. Ăsta e cel mai important lucru de ţinut minte când pescuiești la biban, pe gheaţă sau nu. Când peștii nu mai reacţionează la agresivitate, schimb registrul. Joc năluca mai lent și o prezint pe toate palierele de adâncime. Pentru un plus de savoare, aditivez întotdeauna mormâșca / dandineta cu larve și atractant.

Am fost la prima copcă. Să-i zicem copca de încălzire. Într-una din zile merg la șalău. Acolo e altă mâncare de pește. Despre care o să vă scriu luni.

Vă puteţi abona la newsletter-ul totpescuit.ro Aici (în partea de jos a paginii). Dacă vă place blogul meu spuneţi-le și prietenilor voștri despre el.

Etichete:

Trackback de pe site-ul dvs.

Comentarii (10)

 • Avatar

  Bogdan

  |

  Frumos detaliat, mersi pt micile ponturi. ?. Acum intreb si eu.. Unde? Nu ma intereseaza balta, ci doar judetul. Mures, Cluj? Vreau sa ies si eu in weekend, si inca nu stiu prin ce zona trece gheata de 7-8cm (la mine asta e baremul) ?

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Salut Bogdan,
   Judeţul Cluj, dar mare atenţie cã baremul meu nu e atins decât în 2 locaţii (maxim).
   Baremul tãu e mai generos…?? s-ar putea sã gãseşti mai multe lacuri cu 7 cm. Nu risca prea mult şi verificã întotdeauna gheaţa! Nu te aventura. Fir întins!?

   Reply

 • Avatar

  Tibi

  |

  Faina prezentare a pescuitului de biban , la copca !! Nu ne-ai spus ce freza folosesti ? La atatea gauri , cred ca , duci si cutite de rezerva !! 😀 Gheata sigura si fire zbuciumate !!! 🙂

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Salut Tibi,
   nu contează freza. Cuţitele sunt importante! Nu duc rezerve (bună asta!??), le ascut când se tocesc sau le schimb! Fir întins!

   Reply

 • Avatar

  Claudiu

  |

  Foarte fain. Dar pe luni cu soarele asta nu stiu daca tine gheata pe Martinesti.? Ai putea sa pui poze si cu monturi de copca eventual o balalaica …etc . Nu de alta dar stiu ca poti. Important e cu ..vrutul.?

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Salut Claudiu,
   (zis şi ochi de vultur ?) Nu ştiu cum o fi pe luni, dar azi (acum) sunt la copcă pe un alt lac. Dau după şalău, că v-am promis un articol despre asta pe luni dimineața…??

   Reply

 • Avatar

  Bogdan

  |

  pregatesc dandinetele ? fir de care pun 0.12-0.16 sau 0.25 (sau e la limita si asta) 🙂

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   ??? Pune dandinetele şi un fir corespunzător, Bogdane. Doar mergem la şalău…

   Reply

Lasă un comentariu