Storm GO TO GRUB

Păstrăv pe ţeavă

Încă de pe vremea comunei primitive oamenii au știut că apa înseamnă viaţă. De-aia și-au luat catrafusele și nu s-au oprit pân-au dat de-un râu. Fără să-și dea seama, au creat primul „trend” (prima tendinţă). Puţine trend-uri au rămas la modă mii de ani. Ăsta e unul dintre ele. Nu este curs de apă pe lumea asta care să nu atragă vreo comunitate, mai mică sau mai mare.

Oamenii nu vin niciodată singuri. Au probleme, nevoi, interese – au o agendă. Când cursul ăla de apă e un râu de munte lucrurile sunt simple. Eu cred că nu există apă mai vulnerabilă decât un râu de munte. Orice abuz se simte înzecit acolo, și-au îndurat apele noastre abuzuri de tot felul: rumeguș, cianuri, curent, gunoaie etc. Toate sunt grave, dar parcă nu se compară cu aberaţia momentului – microhidrocentralele.

Se fac socoteli de rentabilitate, studii de impact și alte piruete de imagine. În realitate, în spatele lor nu e niciun interes public, nicio preocupare pentru energie verde. Dacă e verde, e cel mult o preocupare pentru verzișori, în interes privat. E visul oricărui profitor (pardon, afacerist) – vaca ce se mulge singură. În funcţie de specificul fiecărei zone din ţară și, mai cu seamă, de tradiţia în dare și luare de șperţ, proiectele MHC-urilor sunt mai mult sau mai puţin avansate. Local, între cumetri, lucrurile se rezolvă repede și niciun aviz nu e imposibil de obţinut.

Unele râuri curg deja pe ţeavă. Au murit, la propriu. Sunt istorie. Altele par să curgă liber, dar nu e chiar așa. Am auzit varianta în care râul curge ziua prin albie, de ochii lumii, iar noaptea pe ţeavă. Pervers lucru! Nici broaște nu mai sunt prin apă, de pești nu mai vorbesc. Niciun râu de munte nu e în siguranţă.

În ochii unora suntem „înapoiaţi”. Eu nu cred asta. Sunt mulţi care râdeau de noi. Ziceau c-am otrăvit fântânile și-am pârjolit ogoarele în calea dușmanilor. Tot ăia care se amuzau și-au otrăvit pământurile și au băgat apele pe ţeavă, fără dușmani la poartă. S-au gândit mult și i-au zis progres. Acum vor să se întoarcă în timp, să fie și ei „înapoiaţi”, ca noi. Chiar așa fraieri să fim…să nu învăţăm din greșelile lor?! Ar fi păcat să fie așa.

Dacă poţi face ceva, nu sta pe gânduri. Dacă ești jurist și-ai găsit vreo chichiţă legislativă salvatoare, scoate-o la iveală. Dacă vrei doar să urli, urlă. Orice reacţie e mai bună decât nicio reacţie. Păstrăvul nu arată prea bine pe ţeavă. Lui îi stă bine în bulboanele alea turcoaz, de pe valea cu miros de brad. Așa ar fi bine să rămână.

P.S. Vă puteţi abona la newsletter-ul totpescuit.ro Aici (în partea de jos a paginii). Dacă vă place blogul meu spuneţi-le și prietenilor voștri despre el.

Etichete:

Trackback de pe site-ul dvs.

Comentarii (26)

 • Avatar

  Adiwolf

  |

  Multumesc din suflet pentru acest articol.
  Asta astept de la toti pescarii din tara asta, in special de la cei care se cred „sportivi” prin tot felul de concursuri, sau cei „sponsorizati” .
  Poate le poti transmite ca nu a fost asa de greu si ca nu a durut !!!
  Multumesc inca odata.

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Într-adevãr, în calitate de „pescari publici” cu imagine ar putea sã spunã câteva lucruri pe temele care ne macinã pe toţi.
   Eu îţi mulţumesc.

   Reply

 • Avatar

  Calin Ungureanu

  |

  Problema e ca noi pescarii, vedem crima asta prin prisma pasiunii noastre dar, este vorba de mult mai mult decat atat. Apa aia care strabate stancile pamantului si apare intr-un firicel subtire la mii de metri inaltime, reprezinta linia vitala pentru toata viata din jurul ei, fie ca e animala sau botanica. Este baza bazei lantului trofic pentru o zona. Deci trecerea prin conducta a unui pârâiaș reprezinta in ultima instanta sărăcirea in apa si nutrienti a unei paduri seculare, care nu se mai poate sustine in conditiile astea, nici macar pe ea insasi, ce sa mai vorbim de o fauna diversa ce ar trebui sa populeze etajele padurii. Dereglarea sistemului nu e vizibila cu ochiul liber si imediat, insa procesul se autogenereaza si prinde viteza exponential. O vegetatie neviguroasa e o invitatie pentru paraziti care vor decima (pe langa actiunea antropica) flora, habitat pentru toata fauna din zona, de la polenizatori la marile carnivore. Deci un dezastru ecologic in plina desfasurare dar greu de vazut. Lecții au existat nenumarate in trecut (Australia, Europa, America). Ar fi usor sa ne ferim de greseli. Problema e ca nu sunt greseli. E lacomie si inconstienta.
  Imi pare rau ca „Romania Neîmbânzită” a spus atat de puțin despre lucrurile astea. Era o ocazie unică pentru o audienta destul de larga. Dar cine stie de unde a venit finantarea pentru proiectul acela. Ramane sa luam problema pe persoana fizica si sa spunem cat mai multora cat de „neîmblânzită” e tara noastra in realitate.

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Mulţumesc pentru toate aspectele (puţin vizibile la prima vedere) pe care le-ai atins.
   Judecând dupã amploarea dezastrului e clar cã-i vorba despre bani şi rea-voinţã. Ar fi pãcat sã nu intervenim, sub orice formã, chiar şi pe persoanã fizicã.

   Reply

 • Avatar

  Bogdan

  |

  microhidro-blablabla = doar minusuri pe toate planurile ecologic , natural , economic . Este benefic doar pentru cei implicati in proiect si investitor ! , pentru restul doar paguba !,pacat de asta tara frumoasa condusa de agende private si nu de agenda bunului simt .

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Îţi dau dreptate, Bogdan. Multã dreptate.

   Reply

 • Avatar

  dan chirosca

  |

  Asteptam demult articolul asta Sorin.Daca pot face ceva?Sunt un om(pescar)simplu si am sa urlu. Dar am sa urlu tare de TOT.Si nu trebuie sa stau pe ganduri pentru a face asta.Stima.

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Moldovenii urlã rar, da’ tare. Eu aşa ştiu. Stimã. ?

   Reply

 • Avatar

  wilddanube

  |

  Am pescuit pe-acolo. Inainte de tevi. Voi semna, daca va fi cazul, tot ce este necesar.

  Reply

 • Avatar

  Telvean Cristian

  |

  Pot spune doar despre ce am vazut… Si pot spune ca sunt niste grozavii.. ?. Numai in zona Fagaras-Sibiu a masivului Fagaras, situatia e cam asa: Dejani-fosta rezervatie nationala, Sebes, Sambata, Vistisoara, Porumbacu-ce a fost un paradis al pescarilor la pastrav, toate curg acum pe teava. Si discutam de cativa zeci de km intre ele. Proiectele au fost mai multe, dar din fericire sunt oprite. Sper ca definitiv. Pe langa distrugerile cauzate faunei si florei, au dinamitat kilometri intregi pentru a construi drumuri de acces catre captari. Si discutam de sit Natura 2000!!! In plus, multa lume din zona submontana se plange de scaderea cu cel putin 1 m al panzei freatice. Traim intr-o tara in care cei care au putut, au facut ce au vrut in interes propriu, fara a tine cont de nimic. E mult de discutat… Dar lucrul cert e ca peste nu mai exista…

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   E incredibil de dur şi de trist ce ne spui…

   Reply

 • Avatar

  serban

  |

  Ma doare sufletul cand ma gandesc cum era odata raul Capra din Fagaras, pe care am pescuit. Sau minunatul Riu Buda tot de langa Transfagarasan pe care de cate ori voiam sa pescuiesc sportiv, eliberand cam tot, mi se spunea ca nu se poate, zona interzisa pentru refacere…dar cu binoclul de la bariera vedeam cum prietenii padurarului sau ai inginerului silvic pescuiau linistiti in bulboane de clestar. Acum toate sunt amintire…Lacomii astia care distrug raurile de munte facand microhidropacoste ar trebui sa aiba soarta regelui antic Midas, din legende. I a cerut lui Zeus ca tot ce atinge el sa devina aur. Dupa care a murit de foame pentru ca nu putea consuma aur…Ce putem face? Daca se dau legi pentru ei nu putem decat merge la intimidare. Pichetare a raului, gonirea muncitorilor care vin sa sape, amenintari…da, se lasa cu politie si procese verbale dar nu poate fi mereu asa. La un moment dat bogatanii lacomi isi vor zice ca e mai periculos si consumator de energie si bani daca insista si mai bine sa renunte. Nu stiu daca e adevarat dar parca am citit ca la nemti sau francezi au inceput sa distruga tevile si centralele si sa refaca rauri la starea salbatica…nu mai bine ii oprim pe lacomi acum cand inca nu ai distrus decat putin? Putem face un ONG sau daca exista sa vedem cum ne alaturam. Uniti avem putere.

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Perfect de acord cu tine. Anunţã-ne dacã dai peste vreo formã serioasã de implicare. Particip.

   Reply

 • Avatar

  cezar jeflea

  |

  Sorine tata,am fost la proteste,m-a plouat,m-a nins,m-au gazat jandarmii,am facut papusi wudu si tot nu functioneaza,politicienii astia trebuie luati cu teava si sparte testele,o tarla cu panouri solare produce mai multa energie decat toate MHC-urile lor de rahat☹Hai sa-l numim protestul „teava” si sa ne adunam,alfel o sa ne ducem toti pe teava,de mult vorbesc despre un protest al pescarilor dar in cazul de fata e vb de natura,daca nu ne adunam nu castigam!

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Cezar,
   Eşti tare implicat (??) şi cred cã ai dreptate. Ar trebui fãcut.

   Reply

 • Avatar

  Claudiu

  |

  Pământul, (urile)le-au luat pe bani de nimic . Fabricile le-au inchis. Ne fura padurea. Ne vand in supermarket otrăvuri ambalate misto. Ardem lână in nu mai ai voie sa cultivi si importam haine din poliester.(de firmă). Apa o platim cu bani grei , locuim de bună voie in puscarii din beton cu termopan nu cu zabrele ca sa nu ne bucuram nici de aer. Animalele nu ai voie sa le exploatezi la masina si utilaje platim taxe. Și dacă ma gandesc bine pot insirui până mâine. Urmeaza Cipurile. ??

  Reply

 • Avatar

  serban

  |

  Cititi aici (https://euobserver.com/opinion/141823). UE e ingrijorata de distrugerea apelor si padurilor din Balcanii de Vest pentru iluzoria energie electrica ieftina. Romania nu e in Balcani dar ne confruntam cu probleme cu care se confrunta si state care doar aspira sa adere la UE. Noi suntem in UE deci se poate apela la institutiile europene spre a obtine ajutor contra politicilor demente ale guvernantilor. Tipul care a scris articolul pare si el un ecologist pasionat. Cred ca ne ar sprijini macar cu popularizarea cazurilor de la noi (Igor Vejnovic is hydropower policy officer at Bankwatch, a network of grassroots, environmental and human rights groups in central and eastern Europe.)

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Am citit. Mulţumesc. Crezi cã e o soluţie în condiţiile în care multe ţãri UE au permis construcţia mhc-urilor?
   Cred cã tot pe muuulte (!) persoane fizice ar trebui mers. Şi pe nişte jurişti cu har.

   Reply

 • Avatar

  Calin Ungureanu

  |

  Pai direct acolo trebuie facut protestul. O petitie semnata de multi, poate chiar fizic, cu dovezi fotografice – un dosar.
  Si solicitarea sa fie sa nu se mai acorde fonduri UE pentru astfel de proiecte pentru ca conationalii nostri nu au ajuns inca la gradul necesar de educatie si constiinta sa faca ce trebuie cu banii primiti.
  Se poate adresa acelasi protest si la WWWF ca oricum bat apa.n piua cu subiecte rasuflate.

  Reply

 • Avatar

  serban

  |

  Cum naiba noi dam voie sa se distruga apele de munte pt minicentrale iar Polonia de pilda are ape de pastrav atat de bune si multe? Cum de la ei nu se distrug raurile ca la noi? Sau Bosnia, Serbia, care nu sunt in UE au rauri superbe cu pastrav si lostrita si atrag turisti care platesc 50 USD pe zi partida de pescuit. Sau in UE Slovenia si Croatia….ape de pastrav superbe. Iar noi idiotii distrugem tot…cum naiba?

  Reply

 • Avatar

  Yo

  |

  Păcat,păcat ca popor să nu cunoaștem și să nu ne apărăm drepturile , bunurile
  Nu credeam că suntem lași și că ne place să fim călcati in picioare așa ușor
  Să auzim de bine

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Laşi nu cred cã suntem, dar ceva problemã sigur avem…
   Numai bine!

   Reply

Lasă un comentariu