TotPescuit

Or fi pești dincolo?

Ne-am întâlnit în Deltă nu demult. A venit la mine și mi-a dat bineţe de parcă în pescuit eu eram cineva și el nimeni. De fapt era invers. Dacă aveai o fărâmă de bun simţ în tine, modestia lui te obliga să-ţi vezi lungul nasului.

Nu vorbea niciodată prea mult. Prea puţin, poate. Dar când vorbea, ori râdeai din toate încheieturile, ori învăţai ceva. Nu-ţi părea rău niciodată că l-ai ascultat. Stăpânea, ca nimeni altul, argoul pescăresc.

Pe apă avea har. Pe uscat avea un aer de bonom. Faţa lui trăda o viaţă de pescar trăită visceral, intens. Cine știe câte mii de ore a petrecut pe maluri sau în barcă?…

Nu-ţi era tot una când îl vedeai. Era zdravăn ca bradu’, dar privirea lui de uriaș blând te liniștea repede. Calmul său nefiresc, de om trecut prin multe, era contagios. Și să vrei, ţi-ar fi fost greu să nu-l placi.

Iubea Valea Argovei și ea îl iubea pe el. Aveau o relaţie cu năbădăi. Azi putea să nu prindă nimic și mâine, la prima oră, putea să aibă o duzină de șalăi. Lejer. Nici când a fost dură cu el, n-a ţinut mânie. Nu putea.

M-am întrebat de multe ori: or fi pești dincolo? Azi întreb pentru un prieten. Sper că sunt. Nu vreau să-i fie dor de pescuit.

Îmi place să cred că bătrânul Charon l-a lăsat să ancoreze de vreo două ori pe Styx. Dacă sunt pești dincolo, Laurenţiu cu siguranţă a prins deja câţiva. Sacoșă urâtă.

Așa l-am cunoscut eu pe Laurenţiu Andronic. Om și Pescar. Ambele cu majuscule. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

P.S. În aceste momente, familia îndurerată are nevoie de susţinere, atât morală cât și materială. Cine dorește să sprijine familia Andronic, o poate face donând orice sumă de bani în contul doamnei Mariana Andronic, cu urmatoarele date:

Titular de cont: Mariana Andronic

Adresa: Strada Dreptăţii nr. 10, bl O3, ap 185

Cod IBAN: RO95BRDE410SV29072694100

Cu menţiunea: AJUTOR DECES

Trackback de pe site-ul dvs.

Comentarii (7)

 • Avatar

  vijelie

  |

  l-am cunoscut pe Laurentiu inca de cand era un copil dornic sa invete tainele pescuitului. Eram pe lacul morii cu nea Victor Stoica si prindeam pe canalul de la Rosu mega bibani. El un pusti se tot invartea pe langa noi sa vada cum de noi prindeam „sacosi” si ceilalti somau. Era un copil linistit si s-a litit instant de noi . I-am aratat cum se prinde la lanseta cu pluta si mormasca biban. Anii au trecut si sub ochii mei si-a cladit o cariera in lumea pescuitului sportiv. Acum…… imi va ramane doar amintirea unu baiat cam „mucalit” care prindea peste si in cana de ceai. Drum bun prietene si daca din intamplare te intalnesti cu tata da-i binete si mergeti impreuna la pescuit ca este baiat bun. Dumnezeu sa te odihneasca !

  Reply

 • Avatar

  Nicu și Celica Vranciu

  |

  Dumnezeu să-l odihnească în pace!

  Reply

 • Avatar

  Bogdan G Florea

  |

  Nu l-am cunoscut personal insa cu ajutorul youtube-ului am invatat si eu ceva de la el….
  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace…

  Reply

 • Avatar

  Viorel Petrica

  |

  L-am cunoscut pe Laur in campionatul national! Diferit de majoritatea, intelept, rabdator, haios, mucalit, era un om care a adus echilibru in toate momentele nu era patimas…asa cum multi dintre pescarii de competitie sunt, o vorba buna si un sfat gaseai intotdeauna la el ……asa l-am cunoscut eu pe Laur! Dumnezeu sa il ierte!

  Reply

 • Avatar

  Iulian m

  |

  Dumnezeu să-l odihnească!

  Reply

 • Avatar

  Buyaka TM

  |

  Dumnezeu să-l odihnească-n pace !!! Drum bun spre ceruri !!!

  Reply

Lasă un comentariu