3 Lucruri pe care ar trebui să le știe orice pescar
În primul rând, vreau să vă dau o veste bună: astăzi, 07.06.2021 este ultima zi de prohibiție generală pe apele publice din România. Începând de mâine, 08.06 2021, se poate pescui. Găsiți detalii despre Prohibiția generală 2021, aici: https://www.totpescuit.ro/prohibitie-2021/
Iată care sunt cele trei lucruri pe care orice pescar din România ar trebui să le cunoască:
1. Orice pescar din România ar trebui să știe că actul care îți dă dreptul să pescuiești legal, în anul 2021, pe apele publice din România este permisul ANPA 2021.
Există o singură excepție de la această regulă – pe teritoriul Biosferei Delta Dunării pescuitul se practică în baza permiselor care se obțin online, aici: http://www.ddbra.ro/
Carnetul de membru al unei asociații NU ESTE permis de pescuit și nu îți oferă niciun drept pe apele din România. El doar atestă calitatea de membru al unei asociații. Nimic mai mult.
În funcție de apa pe care intenționați să pescuiți, există 3 tipuri de permise ANPA 2021:
a) Permisul ANPA 2021 valabil pe Dunăre cu brațele sale și apele necontractate din România
b) Permisul ANPA 2021 valabil pe Marea Neagră
c) Permisul ANPA 2021 valabil pe apele contractate din România
Primele două tipuri de permise ANPA se obțin gratuit și online, de aici: https://permisepescuit.anpa.ro/
Permisul ANPA 2021 valabil pe apele contractate din România se poate obține doar prin intermediul unei asociații. Statul român, prin ANPA, te obligă la modul fin și neconstituțional să te asociezi forțat pentru a putea pescui legal pe apele publice contractate din România. Important de reținut este faptul că, pentru a pescui legal pe apele contractate din țară, ai nevoie de UN SINGUR (!) permis ANPA 2021 pentru ape contractate. Nu 3, nu 5, nu 10. Nu o spun eu, o spune legea.
Listele habitatelor piscicole naturale contractate și necontractate din România sunt aici: http://www.anpa.ro/?cat=3
2. Orice pescar din România ar trebui să știe cine are dreptul legal de a te controla pe apă.
Au dreptul legal de a te controla pe apă DOAR: ofițeri și agenți ai Poliției Române și ai Poliției de Frontieră, ofițeri și subofițeri ai Jandarmeriei Române, personalul cu drept de inspecție și control din cadrul ANPA, personalul cu drept de inspecție și control din Garda Națională de Mediu, personalul cu drept de inspecție și control din cadrul RNP-Romsilva și personalul cu drept de inspecție și control din cadrul Biosferei Delta Dunării.
3. Orice pescar din România ar trebui să știe care sunt lucrurile pe care nu ai voie să le faci pe apele publice din România.
Pe apă nu poți fi sancționat pentru port ilegal de șapcă sau pentru alte contravenții/infracțiuni imaginare. Faptele care constituie contravenție sau infracțiune, după caz, sunt enumerate, fără echivoc, în Capitolul IX al Ordonanței 23/2008 privind pescuitul și acvacultura:
P.S. Ți-a plăcut ce ai citit pe TotPescuit.ro? Atunci abonează-te la Totpescuit.ro Aici (în partea de jos a paginii).
Trackback de pe site-ul dvs.
Decebal
| #
Multumim pt imfotmatii. Rugaminte! pe intelesul meu. Daca sunt incris intr o asociatie, pot pescuii pe orice apa contractanta si de alte asociatii? Ms
Reply
Sorin Tot
| #
Respectând prevederile Ordonanței 23/2008, da.
Reply
decebal
| #
Salut, in Lege zice pe „baza de reciprocitate”, inseamana automat cf. Legii nu trebuie sa faca asociatiile intre ele intelegeri? este ok? Multumesc!
Reply
Sorin Tot
| #
În fapt, discuția este foarte simplă. Anumiți indivizi cu interese financiare în domeniu o complică pentru a debusola pescarii. Organele de inspecție și control (enumerate în articol) pot sancționa pescarii DOAR pentru încălcarea unei norme legale în vigoare. Ați găsit printre contravenții și infracțiuni lucruri de genul: „nerespectarea reciprocității”, „neprezentarea regulamentului asociației X sau Y”, „neprezentarea celor 5 permise pentru ape contractate” etc.?
Sper că e cât se poate de clar acum.
Reply
Doc
| #
Salutare ✌️ Mă bucur că ai punctat bine aici?.Nu de alta, dar sunt destui cei care se duc la pescuit fără să știe un pic de legislație , ce obligații și mai ales ce Drepturi au.
Reply
Sorin Tot
| #
Salutare! Din păcate, așa este…
Reply
Alex
| #
Salut. Sa înțeleg că dacă dețin un permis anpa, platit la o asociație din judetul x, pot pescui in județul y unde apele sunt contractate de către altă asociație, fara sa fiu sancționat ? Mulțumesc
Reply
Sorin Tot
| #
Da. Cu condiția să pescuiești legal, bineînțeles.
Reply
Adrian
| #
Buna ziua! Pescarii cu legitimație de pescar sportiv unde au dreptul sa pescuiască ? Adică cei care suntem înscriși intr-un club de pescuit sportiv (Alexandru Bbratescu Voinesti ) Iași ? Mulțumesc !
Reply
Sorin Tot
| #
Buna ziua! Nu ma pronunt…Luati legatura cu presedintele Federatiei si intrebati-l.
Reply
Mfrom
| #
Daca pescuiesti la pastrav pe rauri sau lacuri de munte trebuie platite taxe separat ? Tin minte ca in urma cu 2 ani a trebuit sa platesc taxa pe zi.
Reply
Sorin Tot
| #
Oameni care vin să-ți ceară taxe suplimentare vor fi atât la munte cât și la șes. Depinde de tine dacă plătești sau nu – legea NU te obligă să plătești taxe suplimentare. Unii oameni, din obișnuință, din lipsă de informație sau pur și simplu pentru a evita „un scandal”, aleg să plătească. Eu nu condamn, doar informez! Mai departe, fiecare face cum consideră că e mai bine.
Eu aleg să nu plătesc taxe suplimentare.
Reply
Mfrom
| #
Si daca te amendeaza? sau legea nu le da voie sa te amendeze daca esti „fara taxa locala”. Citeam in urma cu doua zile pe un grup, spunea un domn cum ca permisele de la AJVPS sunt valabile oriunde inafara de Oradea…
Reply
Sorin Tot
| #
De amendat, te pot amenda doar organele cu drept de inspecție și control (enumerate în articol) în situația în care ai comis o faptă care constituie contravenție sau infracțiune. Citiți vă rog și vedeți dacă există vreun articol care face referire la „neplată taxă locală”, „nerespectarea regulamentului asociației” sau alte asemenea…
Reply
Silviu
| #
Salutare,
Dar varianta de a nu plăti forțat pe un an întreg unei asociații,există?
Spre exemplu în baza permisului ANPA pentru ape necontractate să plătești taxa doar pe o zi de pescuit pe râul contractat de o anumită asociatie?
Daca eu îmi fac permis și nu sunt mulțumit de serviciile oferite,cum se întâmplă de cele mai multe ori,imi mai primesc banii înapoi??
De ce nu exista și aceasta varianta???
P.S. Eu știam ca exista și aceasta varianta.
Reply
Sorin Tot
| #
Salut, Silviu! Din câte știu, doar câteva asociații care nu au legatura cu agvps si se ocupă de ape de munte îți oferă această posibilitate. (de a plăti o taxă zilnică)
Păi ar trebui să-și primească banii înapoi 90% dintre pescari, iar această activitate (a lor) ar deveni neprofitabilă!…..
Reply
serban
| #
Da, de ex Aqua Crisius, dar si AJPS Sibiu, AJVPS Mures si AJVPS Tarnava Mare vand autorizatii de pescuit de o zi. Unii vand chiar la magazine de scule de pescuit, de mancare, la pensiuni etc., Asa cum e si in occident. De obicei ajvpseurile cer taxa pe un an sau jumatate taxa daca ai permis la alt ajvps si e recirpocitate intre ele. In mod normal daca nu vrei sa te asociezi ci doar sa pescuiesti ar trebui sa fie un tarif de acces si pescuit pe apele acelei asociatii. Dar nu toate accepta si aici apare abuzul…
Reply
Bogdan
| #
Salut. Daca am permis la o asociatie si merg pe ape care tin de Romsilva trebuie sa platesc taxa pe zi/luna/an? Am vazut ca ei au drept de control.
Iar pe ape contractate de alte asociatii vad ca ei nu au drept de control pe apele lor, deci nu trebuie sa le platesc taxe.
Reply
Sorin Tot
| #
Salut! Legea nu te obligă să plătești taxe în plus. Rămâne la latitudinea ta. Poate pescuiești într-o zonă îngrijită / păzită și vrei să contribui și să încurajezi această practică…
Reply
Marin
| #
Te salut, Sorin și mulțumesc pentru implicare!
Recunosc, sunt dintre cei care plătesc taxe abuzive doar pentru a evita să îmi stric ziua de pescuit. Îmi cer scuze celorlalți pescari, pentru asta(sunt conștient că astfel încurajez aceste practici pe care le consider niște abuzuri), dar pentru mine contează sa ma relaxez la pescuit, nu să stau cu emoții că vine nea’tichie însoțit de jandarmi să fie partenerul meu la discuții contradictorii.
600km(dus-intors), pentru câteva ore de pescuit în locurile preferate, reprezinta un efort pe care nu merită sa-l răsplătesc cu o căruță de nervi.
Sigur, depinde și de cei care controlează.Duminică am fost legitimat de o patrula a Jandarmeriei care s-a comportat exemplar!Ii interesa doar permisul ANPA.Ii suspectez de bună credință și cunoașterea legii.Vreau să cred ca erau și ei pescari, în timpul liber(chiar ne-au îndrumat spre niște locuri de păstrăvi!).
Un sezon minunat vă doresc!
Reply
Sorin Tot
| #
Și eu te salut și nu condamn pe nimeni. Îi înțeleg și pe cei care plătesc și știu de ce o fac…
Jandarmii s-au comportat legal și normal. Mă bucur să aud asta. Am trecut și eu de multe ori prin situații asemănătoare și sper să devină practici normale, la nivel de țară. Jandarmeria a făcut un instructaj național pentru a se evita abuzurile. Văd că dă roade!
Numai bine și fire întinse!
Reply
Viorel Bogdan - 1
| #
Sorine……!!!!….amenda pt port ilegal de șapcă……????????????,,,,e la modul figurativ sau…….?????????????…,,
Reply
Sorin Tot
| #
Tu ce crezi?
Reply
serban
| #
Domnu Viorel, daca purtai o sapca pe care scrie Daiwa sau Trabucco si mergeti pe o apa unde administratorul e sponsorizat de Shimano sau Smith va garantez ca vi se va confisca şapca si dacă protestaţi veţi fi scăldat cu forţa in apa rece….mă credeţi? daca da….nu e bine. Fabulez))))
Reply
sebi
| #
Serban, m ai facut sa rid singur 10 minute….cat umor de calitate si ce candid a Viorel cand intreaba asa ceva….
Reply
ANDREI ROMEO
| #
Buna.Am si eu o intrebare ?Cum se poate obtine un permis de pescuit sportiv eliberat de federatie si daca e valabil pe toate apele?Multumesc.
Reply
Sorin Tot
| #
Salut! Nu sunt in masura sa raspund la aceste intrebari. Ia legatura cu reprezentantii Federatiei. Numai bine si fire intinse in noul an!
Reply
Ionut Manea
| #
Salutare!
Am si eu o nelamurire si as fi tare recunoscator daca m-ati putea ajuta cu ceva informatii. Fiind „unditar” de meserie, obisnuiesc sa pescuiesc pe niste canale de irigatii care, in teorie, sunt contractate de catre o AJVPS. Asta presupune, cel putin in teorie, solicitarea calitatii de membru in asociatie si, evident, plata anuala a taxei aferente. Aproape de fiecare data cand am mers la pescuit acolo, am fost verificati de catre jandarmerie, care a solicitat doar permisul obtinut online cu titlu gratuit de la ANPA. Iar acum nelamurirea: am citit undeva ca masurile din ordinul de prohibitie s-ar aplica numai pentru apele naturale necontractate. In aceasta situatie, as putea pescui linistit pe respectivele canale? In ultimii doi ani nu am fost la pescuit acolo in perioada prohobitiei. Dar imi un pic neclar daca regulile se aplica si pentru acele canale (ape contractate) sau nu.
Multumesc anticipat pentru raspuns!
Reply
Sorin Tot
| #
Salut! Am discutat recent cu dl Inspector Anpa Transilvania. Canalele de irigații intră in categoria habitate piscicole naturale, deci ESTE PROHIBITIE! Numai bine si fire intinse!
Reply