Storm GO TO GRUB

Vreau să prindem rechini

E dușmanul vizibil. Acţionează la lumina zilei. E cel de care te lovești zi de zi pe apă. De-aia îl detești. De-aia îl arăţi cu degetul. Știu că nu-l suporţi pe cel care ţine pește sub măsură sau peste limita legală. El e sacoșarul, un braconier. Sunt de acord cu tine – trebuie civilizat cu forţa. Nu știu ce părere ai tu, dar mie nu-mi place să dau la gingirică, nici la boarţă. Tocmai de-aia îţi propun ca după ce-l mazilim legal pe el, pe sacoșar, să mergem la un pescuit de pește mare. Vreau să prindem rechini. Să vedem cum e rechinul în drill.

Am pretenţia că nu sunt un pescar amator. Înainte să-ţi lansez invitaţia, mi-am făcut temele. Deși sunt unii care vânează și ziua, rechinii prezenţi în apele noastre sunt preponderent nocturni. Vorba aia – ca hoţii. Poate de-aia nu prea i-ai întâlnit. Nu i-ai văzut pe apă așa cum l-ai văzut pe sacoșar. Ai zice că sunt invizibili. Vizibile sunt doar urmele pe care le lasă pe Mureșul, Prutul, Oltul, Dunărea și Delta noastră.

Nu știu cum e la voi, dar eu când merg la pescuit noaptea nu-mi iau lanterna cu mine. Nici măcar de-aia cu lumină roșie. Nu mi-e că sperie peștii…În zona mea, dacă bag un bec în apă – se aprinde. Am auzit că e de la rechini. Produc mai mult curent electric decât ţiparii. Și au sacoșa puţin mai mare decât sacoșarul. Tragic e că peștele nu fuge de curent. Îl caută. Se duce la el. Și mai tragic e că rechinul nu are sânge rece, ca ceilalţi pești. Are metabolism accelerat și iese la curentat des.

Studiindu-i comportamentul, am realizat că rechinul din apele noastre e un animal foarte deștept. Nu mai stă la pândă. Nu-și surprinde prada prin viteză. Când nu se folosește de curent, dă la plasă. Cu ochiuri mici. Când prinzi în Deltă sau aiurea numai mârle, să știi că a trecut pe-acolo. Pune ceva mare! Poate-l iei!…

Deși…dacă aș fi în locul tău, aș da cu icre. Ca la somon. Din observaţiile mele, preferă icrele de știucă. Pui un castron de icre la buza stufului și îl aștepţi să vină. Ai încredere în mine, că știu ce spun! Fă cum ţi-am zis.

Rechinul nostru e super adaptabil. S-a aclimatizat foarte bine la noi. Îl găsești din Deltă până pe râurile de munte. E atât de adaptabil încât poate trăi o vreme și pe uscat. Am reușit să cipez odată unul și l-am urmărit până pe treptele unui Minister. Dup-aia am pierdut semnalul. Se întâmpla pe sfârșit de februarie…În anul ăla, ca un făcut, n-a fost prohibiţie la știucă și au mâncat rechinii icre de Esox pe săturate. S-au făcut mari.

M-am interesat dacă mai dă cineva după rechin la noi în ţară. Vroiam să fac un schimb de experienţă. Există unii prin Bacău care îi pescuiesc de ceva vreme. Au poze pe net cu trofeele. E plin Facebook-ul de ele. Pescarul lor șef a zis flegmatic într-o zi că lupta împotriva rechinilor nu se duce din spatele tastaturii. Eu îi admir munca, dar nu-l cred. Cred că, în era noastră, din spatele tastaturii începe. Pentru o vânătoare eficientă de rechin îţi trebuie mobilizare și un plan naţional în sensul ăsta. Nu e o problemă pe care s-o poţi rezolva punctual, local și-n bătătură. Poate de-aia au apele din zonă încă infestate, deși pescuiesc de câţiva ani buni.

În fine, dacă aș fi un trendsetter în materie de pescuit, aș zice că anul ăsta e cool să dăm după rechin. Pune-ţi echipamentul greu și fir gros. Cel mai gros pe care îl găsești. Pune strună metalică, nu de fluorocarbon, că nu ţine. Gafă pun eu, că nu facem catch & release de data asta. Am auzit că e tare rău în drill și face niște lumânări de neuitat!

Un singur lucru mă îngrijorează când mă gândesc la vânătoarea noastră de rechini. Nu prea are dușmani naturali. Nici măcar la japcă nu se dă după el. Probabil că are pielea tare groasă. Altfel nu-mi explic…Mă gândesc să nu cumva să fie specie protejată! Așa pare. Deși e clar specie invazivă, mi se pare că sunt mai ocrotiţi decât lostriţa!…

Am văzut că lumea are nevoie de un dușman vizibil. Așa e ea. Îi trebuie ceva palpabil. Vă invit să dăm anul ăsta împreună la rechini. Vă asigur că există. Dacă reușim să-i prindem și avem prohibiţie pe bune și la timp în România, vă promit că în 3 ani se face pește pentru toţi. Parol!

P.S. Vă puteţi abona la newsletter-ul totpescuit.ro Aici (în partea de jos a paginii). Dacă vă place blogul meu spuneţi-le și prietenilor voștri despre el.

Fotografii: Totpescuit.ro și Andy Arif (Pescuitul pentru toţi)

Etichete:

Trackback de pe site-ul dvs.

Comentarii (24)

 • Avatar

  Constantin Lupu

  |

  Buna dimineata Sorin!
  Sensibil subiect si grea tema ceea ce ai prezentat in articol!Insa nu imposibil de realizat.
  Cred ca toti ne intalnim cu ambele specii pe malul apelor.Cu o buna parte din sacosari cred ca se poate rezolva usor:anularea gratuitatii permisului de pescuit,un pret pe masura pentru permis(personal, cred ca este de bun simt ca toti cei ce pescuiesc sa plateasca pentru asta),controale intensive si sanctiuni pentru cei care nu respecta legislatia.
  Provocarea majora este cu rechinii!!!Asa cum spui si tu,este o specie invaziva, protejata in acelasi timp si specific rechinului,foarte agresiva.Mai mult de atat,unii dintre ei sunt foarte bine deghizati in cei care ar trebui sa ii vaneze.In privinta lor cred ca este un pescuit foarte dificil si de durata,asta daca si noi ,pescarii ,reusim sa ne organizam la nivel national si sa avem drept scop capturarea lor.Divizati este foarte greu si cum spun unii colegi de pasiune,vom da multe „gherle”.Eu cred insa ca se poate,trebuie doar sa ne dorim sa actionam!
  O saptamana excelenta iti doresc!

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Salut! Mulţumesc pentru pãrerea argumentatã. ?
   Numai bine!

   Reply

   • Avatar

    Constantin Lupu

    |

    Eu iti multumesc!Pentru ca aduci in prim-plan si situatiile mai putin placute ale domeniului,iar daca iti pot fi de folos in demersurile sau actiunile pe care le vei initia,ma alatur si te sustin.
    Numai bine!

    Reply

 • Avatar

  Tibi

  |

  Nu stiu daca ajung 3 ani , ptr a scapa de ” rechini ” si ptr redresarea efctivului de peste din apele noastre , dar , clar , e ceasul al doisprezecelea , ptr a actiona ! Acum ori niciodata !!! …deja e prea tarziu !!!

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   De acord cu tine – e târziu. Sã scãpãm de rechini ne trebuie mai mult de 3 ani, clar. E structurã de tip mafiot.
   Pentru refacere ajung 3 ani de linişte. Sper sã trãiesc vremurile alea!

   Reply

   • Avatar

    Tibi

    |

    Sorin , speranta n-avem voie s-o pierdem !! Doamne ajuta , sa apucam la vremuri ( nu doar pescaresti !! ) mai bune !! Te salut cu drag !

    Reply

 • Avatar

  Cristi Telcean

  |

  Cred ca e cel mai bun articol pe care l-am citit in ultimii ani. Nu dau mai multe detalii aici, in spatiu public, dar eu te sustin. Practic! Pe tine si toate demersurile pe care le vei intreprinde. Multumesc, mi-ai facut ziua mai frumoasa…:)

  Reply

 • Avatar

  MIHNEA DOBROTĂ

  |

  Te susțin cu tărie! Tare aș vrea să pescuiască și copiii nostri capturi frumoase și pare-se că altfel nu avem cum, decât demontând pas cu pas un sistem de inconstienti. Am speranța că o să și reușim.
  Keep up the good work!

  Reply

 • Avatar

  Bogdan

  |

  Frumos articol dar care ne reaminteste realitatea dureroasa a zilelor noastre…asta daca a uitat cineva. Totu-i bine ticluit si se poate pune in aplicare imediat dar exista o intrebare. Pe noi cine ne protejeaza daca „pescuim rechini”? Natura sigur ne va fi recunoscatoare dar cand insasi autoritatile sunt prieteni cu rechinii asa cum Eu de multe ori am vazut atunci ma tem ca intram noi la „braconaj”…

  Reply

 • Avatar

  Claudiu

  |

  Superb scris. Daca traia regretatul TomaCaragiu si îi distribuiai monologul asta mergea cu Operatiunea Monstrul ca painea cu unt sau micul cu mustar. Bravo. Impresionant. Felicitări. Sa nu ai in cap sa te opresti.

  Reply

 • Avatar

  GHEORGHITA VIOREL

  |

  poate v-a intelege si cine trebuie textul asta
  bine scris,tine-o tot asa

  Reply

 • Avatar

  Florin-Romeo

  |

  Poate este prea subtil ,articolul,pentru cine trebuie(sunt rautacios) dar in acelasi timp il consider foarte bun .Am credinta ca in toate institutiile responsabile sunt oameni de toata isprava pe langa care sunt si nelipsitele „uscaturi”.Daca ar ”lucra ” putin la imaginea institutiilor(prin exemple concrete din activitatea lor,doar nu sunt platiti pentru nimic) poate nu ar mai fi aceasta perceptie generala,ca majoritatea ar fi „manjiti”.In rest,felicitari pentru TOT si numai bine .

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Mulţumesc pentru mesaj şi pentru citit. Numai bine! ?

   Reply

 • Avatar

  Calin Ungureanu

  |

  Ok Sorin. Ce scule folosim la „rechini” ? Si ce tehnica ? Daca eu personal sau altul mai molcom nu reuseste sa-i prinda pe persoana fizica, ce „Balena” ne sustine. Poate ca nicio balena nu are interes dar o exista un banc de „Baracude” mai cu dinti la ele sa se alature demersului.

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Putem doar sã semnalãm jaful (la 112) şi sã punem presiune pe autoritãţi şi pe cei responsabili de soarta apelor noastre. Altceva nu putem face. E ilegal.

   Reply

 • Avatar

  nin

  |

  Am prins 6 tipuri de rechini in ultimi 4 ani , e ceva deosebit (de pe mal ) ,… are si o parte „mai” urata, la intorcerea de la pescuitul de rechin nu mai ai pofta sa mergi la alt pescuit pt o vreme…

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Foarte tare experiența ta, cu atât mai mult de pe mal! ?
   Cred că e greu să te întorci la pescuitul normal, dar mai trece o vreme și-o să revii la sentimente mai bune…?

   Reply

Lasă un comentariu