Storm GO TO GRUB

Noua Lege a pescuitului – propunere legislativă

În Senatul României a fost înregistrată spre dezbatere propunerea legislativă de modificare a Legii pescuitului din România.  

Conform propunerii legislative, pescuitul din România se va practica în următoarele regimuri: pescuit recreativ, sportiv, familial, comercial sau în scop științific. 

Pescuitul recreativ și pescuitul sportiv, cele care ne privesc pe noi pescarii, sunt definite astfel: 

 • Pescuitul recreativ = activități necomerciale de pescuit practicate ca formă de odihnă activă și de petrecere a timpului liber cu posibilitatea reținerii de capturi conform legislației specifice 
 • Pescuitul sportiv = activitate de pescuit cu scop competițional, fără reținerea capturii, organizată de către un club de pescuit sportiv autorizat conform legii 

Conform propunerii legislative, pescuitul se va putea practica doar de către persoanele care dețin o Licență de pescar valabilă (eliberată de către ANPA) + Permis de pescuit (eliberat de către ANPA sau ARBDD, după caz). 

Licența de pescar se va putea obține în urma susținerii unui test grilă cu 10 întrebări. Pentru a dobândi licența, persoana examinată trebuie să răspundă corect la cel puțin 8 întrebări. Tariful pentru susținerea examinării va fi de 100 lei. Valabilitatea licenței de pescar va fi de 5 ani. 

Permisul de pescuit recreativ se va obține, cum altfel, decât contra cost: 

 • Permis valabil 1 zi: 15 lei 
 • Permis valabil 7 zile: 30 lei 
 • Permis valabil 30 zile: 50 lei 
 • Permis valabil 6 luni: 100 lei 
 • Permis valabil 1 an: 150 lei 

NOUTĂȚI LEGISLATIVE care ar fi de bun augur: 

 • Din tariful pentru eliberarea permisului de pescuit recreativ, 35% se vor aloca pentru Programul Multianual pentru Repopulări și Populări de Susținere 
 • Pescuitul în zona colinară și de șes, Dunăre cu brațele sale și Delta Dunării va fi permis cu MAXIMUM 3 lansete sau undițe, cu maximum 2 cârlige fiecare (nu cu 4 undițe / lansete, cum e în prezent)
 • Capturile reținute vor fi obligatoriu înregistrate în Fișa de captură IMEDIAT DUPĂ CAPTURARE 
 • Practicarea pescuitului recreativ NU ESTE PERMISĂ la mai puțin de 10 metri pe mal față de un alt pescar 
 • Pescarii vor fi obligați să dețină asupra lor MINIMUM 2 SACI MENAJERI pentru păstrarea curățeniei în zona de pescuit 
 • Va fi STRICT INTERZISĂ păstrarea capturilor în juvelnice din plasă de sârmă, găleți, sticle și alte recipiente improprii păstrării capturilor vii 

La capitolul AȘA NU, amintim faptul că proiectul de lege vine în sprijinul asociațiilor din țară și legalizează jaful care astăzi e înafara legii. Mai precis, un viitor pescar deținător de Licență de pescar (100 lei) + Permis de pescuit recreativ (150 lei) NU VA MAI PUTEA pescui pe apele publice din România fără a plăti taxe suplimentare către „n” asociații din țară. Conform proiectului legislativ, orice regulament al unei asociații de pescuit din România primește putere de lege, iar încălcarea lui constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1500 la 3000 lei.  

În condițiile în care asociațiile de pescari din România care merită să existe pot fi numărate pe degetele de la o singură mână, această prevedere e cel puțin revoltătoare! 

Lasă-mi un mesaj! Sunt curios să aflu părerea ta pe subiectul ăsta. 

Găsești propunerea legislativă de modificare a Legii pescuitului, aici: https://senat.ro/legis/PDF/2021/21b311FG.PDF

P.S. Ți-a plăcut ce ai citit pe TotPescuit.ro? Atunci abonează-te la Totpescuit.ro Aici (în partea de jos a paginii).

Trackback de pe site-ul dvs.

Comentarii (81)

 • Avatar

  Marin

  |

  La ce ne puteam aștepta?
  Cam ce șanse să fi o propunere de bun simț, gen:”pescuitul recreativ și sportiv se practică de deținătorii permisului eliberat de ANPA, gratuit, în toată țara, cu respectarea regulilor de bună practică vis a vis de capturi, retineri, nr de bețe”?!!?
  Singurul lucru bun(dacă ar fi pus în practică) ar fi obligativitatea de a deține acele pungi pt mizerii și amenzi colosale pt cei prinsi(nu o să existe niciodată suficienți „gardieni” pentru asta), că lasă gunoaie în urma lor sau nu respectă acele minime reguli enunțate mai sus,
  În ce privește testul….la nivelul multora, este o aberație.Pentru că nu au cum să-l treacă din varii motive, ce nu țin de pescuit.
  Nu cred că ne mai facem bine, în timpul vieții mele, ca să mă pot bucura de asta!
  Mulțumesc pentru informații!
  Partide minunate și cât mai mult timp pe ape, Sorin!

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Nu cred ca e ok sa fie gratuit, dar cu siguranta ar trebui sa fie valabil in toata tara! Numai bine si fire intinse!

   Reply

   • Avatar

    Florin

    |

    De ca sa nu fie gratuit? Acum este si mi se are corect. Pana sa devina gratuit, ne jecmaneau asociatiile de pescuit care, vezi Doamne ni-l procurau (puneau o stampila pe o fituica tiparita de ei) contra unei sume de bani (50, 60, 100 dupa cat de fomisti erau) fara sa contribuie cu ceva la intretinerea fondului de pescuit administrat de ei. Daca tot il luam (de permis este vorba) de la ANPA on-line si gratuit, de ce sa nu ramana asa?

    Reply

    • Avatar

     Sorin Tot

     |

     Sunt de acord cu faptul ca 95% dintre asociatii incaseaza banii degeaba, dar o taxa catre stat care sa-ti dea dreptul sa pescuiesti pe toate apele publice din Romania ar trebui sa existe!

     Reply

     • Avatar

      Torja

      |

      Salut ,
      Eu as fi de acord cu o taxa valabilă în toată țara ,ex 500 Ron așa ar rămâne mai putini care iau tot acasă și se plimba dintr-o parte în alta fara plătească la noroc , sant destui.
      Poate așa ar plati pt județul unde sant ,de frica amenzilor.

   • Avatar

    Chirila Constantin

    |

    Cum era o dată un permis general pe apele de șes și marea neagră și unul pentru apele de munte!Sau doar de șes sau munte!

    Reply

   • Avatar

    Iordache dan

    |

    Nu scrie nimic despre braconaj,sau braconieri,despre electricieni și alte nereguli ce se întâmplă pe Dunăre sau alte râuri,cu ei ce facem ii lăsăm să braconeze in continuare?

    Reply

  • Avatar

   ff65

   |

   in urma cu 3saptamani am facut permis de pescut la ajvps din Deva. a trebuit sa dau 200ron + 50 pt carnet. vlabilitate chitanta din ian pana in dec anul acesta. cum pot sa fie asa de nesimtiti si sa pretinda bani pentru lunile care au trecut?
   in Spania am mers la Banca am zis zona & perioada in care vreau sa pescuiesc la mare si am platit o chitanta de 5 euro valabila din iun pana in sept. in fiecare dimineata erau angajati care goleau cosurile de gunoi si strangeau gunoiaiele de pe mal. uneori te trezeai cu cate o persoana civila care dupa ce staea vreo 10 min ,ca se legitima si iti verifica daca ai act de identitate si chitanta. iti pneau intrebari si daca era nevoie te sfatuiau despre legislatia pescuitului si iti raspundeau cu bucurie daca aveai nelamuriri. , dupa 2 zile de la obtinerea permisului, eram pe mures si a venit 2 de la ajps in control. am intrebat daca avem si balti de pescuit pentru acest permis si nu au stiut s-a raspunda. pe strei, cand e vreme buna e plin de oameni veniti la picnic si la scaldat. acolo nici nu vin in control si gunoiul e si mai mult. e bine ca se stabileste notiune de pescuit recreativ, poate asa nu mai suntem constransi sa facem parte din asociatii care nu fac dovada interesului pentru membrii lor. de ce sa nu mergi la banca sa platesti pentru pescuit si sa primesti chitanta si informatii despre zona unde vrei sa pscuiesti = site-ul unde gasesti informatiile de care ai nevoie. bine ar fi s-a se elibereze chitante pe perioade mai mici de 1 an. hai s-a ne facem observatii uniii altora, daca este cazul, atunci cand ne intalnim la pescuit, si s-a multumim pentru ele: cred ca asa invatam ma mult si devenim mai uniti, am forma marea familie a pescarilor.

   Reply

 • Avatar

  Blăjan Vasile

  |

  Știi ce Sorin eu unu a și fi de acord cu suma de ….darrr?ei ce ne vor oferi? Permise pe raza acelui oraș vizate la 2 uă asociații?Furt pe față! Din mom ce nu fac controale ptr a vedea capturile care se rețin de N pescari !RUȘINE LOR CER DAR NU OFER!😡😡😡😡

  Reply

 • Avatar

  Dobre Traian

  |

  Este inca o gainarie marca AGVPS!

  Reply

 • Avatar

  Peta

  |

  O lege referitoare la dreptul de a pescui este și nu poate fi modificata decât prin alta lege. Primordial este sa se stabilească cine este mai tare ANPA sau AGVSP. În prezent ANPA da la licitație la AGVSP-uri luciuri de apa în exploatare iar dacă vrei sa pescuiești undeva în tara trebue sa aflii cind deține zona respectiva. De aici vezi aiureala. Despre permise ca să pui un pensionar care are o pensie mica sa plătească 100 lei și sa dea și examen nu știu dacă este corect. În prezent pe balti sunt majoritari pensionarii ca și pe râuri Dunăre și Delta. Proiectul ar fi o discriminare pentru ei. Lucru important ar fi sa se ducă o lupta susținută contra braconajului de orice fel dar nici ANPA nici AGVSP-uri le nu au forță financiara necesara.

  Reply

 • Avatar

  Sorin Iftene

  |

  Speranta moare ultima…

  Pe langa responsabilizarea pescarului, trebuie si responsabilitate si implicare din partea statului (ANPA si alte institututii care au atributii privind binele apelelor publice) si a asociatiilor ce au in grija/administrare astfel de ape. Sunt asociatii care au demonstrat ca pot face o treaba foarte buna (CRE Bacau, Aqua Crisius etc.), dar si unele care (mai) trebuie impinse de la spate. Este dreptul si interesul fiecarui pescar sa se intereseze de ce se intampla cu asociatiile care se ocupa de apele pe care pescuieste.

  Trebuie marit numarul inspectorilor ANPA care sa fie pe teren si care sa colaboreze cu personalul de paza al asociatiilor amintite. Pe langa controalele frecvente, trebuie si campanii de informare si sensibilizare privind, pentru inceput, lucrurile de baza (specii periclitate, dimensiuni minime legale de retinere, perioada de prohibitie etc.). Poate o sa iasa si ceva bun cu aceasta propunere legislativa (sper sa mai fie cizelata si sa fie dusa la bun sfarsit). Eu unul as plati taxe cat de mari, numai sa vad ca se si face ceva cu banii respectivi…

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Intre asociatii NU exista concurenta si nu se doreste acest lucru. Astazi, un pescar poate alege sa cotizeze la CRE sau Aqua Crisius si poate pescui legal peste tot in Romania. Daca proiectul trece in forma actuala, acest lucru nu va mai fi posibil!

   Reply

   • Avatar

    Adiwolf

    |

    Daca?!!!

    Reply

 • Avatar

  Dan

  |

  Asa cum reglementările si autorizarile in domeniul vanatorii cat si atribuirea unor puteri foarte mari asociațiilor de vanatori a adus azi vânătoarea si vânatul in pragul dispariției, tot asa se va întâmpla si cu pescuitul si pestii dupa aceste reglementari. De aproximativ 5 ani pescuiesc exclusiv pe ape private si actualele tendințe de reglementare o sa imi întărească acest obicei. Sa plătesc bani pentru permis, pentru examen, si eventual la o asociație pentru același nimic care azi ii gratis si tot nu ma interesează. Dar pentru cei care practica exclusiv C&R la ce s-au gândit? Axestia sunt formatorii unui curent si un exemplu pentru toți ceilalți. In alta ordine de idei, după ce romanul va plăti niște taxe pe langa ce a investit în scule plus costurile unei partide de pescuit sa vezi ce pornire subita sa nu mai lase nici un peste in apa o sa il lovească. Pe principiul ” la cat am plătit trebuie sa imi scot banii”. Tot mai bine pentru pescarii din România.

  Reply

 • Avatar

  Don

  |

  O nouă aberatie care sa jumulească romanul de bani,o ticăloșie adresată exclusiv pescarului amator,pe când o taxa de circulat pe trotuare pentru cetățeni,populările pe apele publice sa le facă statul român că tot ne fura peste 50% din venituri !

  Reply

 • Avatar

  Ciocoi Stelian

  |

  Eu cred că cei care dau legi nu știu cum să facă să scoată bani după urma noastră a celor care își fac datoria și plătesc un permis de ani de zile la o asociație care nu face nimic, decât încasează bani și închide ochii la braconaj, e vai de mama noastră, până la urmă nu mai mergem la pescuit, să vedem din ce mai trăiesc .

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Braconajul – problema numarul 1 a pescuitului din Romania!!!

   Reply

 • Avatar

  Calin

  |

  Eu sunt de acord cu taxele. Taxele vor cerne pescarii. Sunt convins ca cine da mii de lei pe o lanseta, gaseste si 350 pt 5 ani.
  De aici incolo, apar confuziile si sintagmele copiate fara sa se gandeasca. Pun pariu ca o sa existe iar discutii in cazul naluvilor cu 2 sau 3 ancore. Adica cate carlige sunt atunci pe undita. Facem pariu ca militianul stie sa numere?
  Eu nu ma regasesc in nicio categorie. Nu sunt sportiv ca nu sunt asociat, dar nici recreativ ca nu opresc peste. Reciproca…. Orice recreativ famelial se va prevala de prevederea aia sa tot opreasca. El nu vrea, da’ trebuie.
  Sunt gata sa platesc a treia taxa pe o apa pazita, nebraconata, nepoluata si repopulata. Pana la urma ajungi la un 10€ ziua de pescuit, similar cu preturile din alte tari. Stiu, la salarii mai mici. Dar mai stiu ca la salariile astea si la viata grea de aici, toata lumea pune de-o parte pt o masina bengoasa, echipament de top si scule custom.
  Nu stiu cum e in alte parti din tara, dar p-aici pe langa Bucuresti, daca vrei sa pescuiesti cu sanse platesti intre 80 si 120 lei PE ZI!!!

  Reply

 • Avatar

  Matei cristi

  |

  Acest tarif de pescuit este valabil an toată tara

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Este vorba despre proiectul legislativ, nu se stie care va fi forma finala…Dar cred ca merita dezbatut/discutat!

   Reply

 • Avatar

  Tamás Ari

  |

  Referitor la partea cu „Capturile reținute vor fi obligatoriu înregistrate în Fișa de captură IMEDIAT DUPĂ CAPTURARE ” poate ar trebui doar pentru anumite specii de pești gen crap, șalău,somn, știucă,…..dar pentru caras,scobar, roșioară e un pic exagerat.

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Multumesc pentru opinie. Interesanta observatia.

   Reply

 • Avatar

  Doc

  |

  Niște aberații pe ideea, Noi muncim nu gândim,.Cu excepția obligativității pungilor de gunoi ( că m-am cam saturat să strâng după nesimțiți) restul sunt făcute pe genunchi.Examen cu întrebări ,cum și unde se susține și mai ales cu cine ❓ anul acesta s-au dat mult peste 100000 de permise de pescuit on-line extrem de simplu.Deci în viitor acest Nr mare de pescari vor fii obligați să de-a un examen.Nu cred că ANPA ul va fii in stare să gestioneze așa ceva.Și în ce vor consta întrebările ,Cum se pune răma în cârlig 😂.Încă o dată se vede că suntem un stat mafiot, în loc să se mărească controalele în zona comercială și familială ( că acolo evaziunea și braconajul sălbatic sunt la ele acasă) îngrădim pescuitul recreativ.De fapt dacă pescarii recreativi vor dispărea de pe ape, reneliștii și monofilamentiștii se vor înmulții și asta cu complicitatea statului român.

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Multumesc pentru opinie. Dupa parerea mea, nu sunteti departe de adevar!

   Reply

 • Avatar

  Calin

  |

  Asa cum am scris si la postarea de pe FB revin. Actuala situatie de la noi din țară practic te obliga sa faci parte dintr-o asociatie. Acest lucru incalca flagrant DECALRATIA UNIVERSALA A DREPTURILOR OMULUI unde, la Art. 20 punctul 2. scrie așa: „Nimeni nu poate fi silit să făcă parte dintr-o asociaţie.”
  Cu un avocat bun cred ca se poate ataca actuala situatie legislativa din RO.

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Din punct de vedere legal, CATEGORIC AȘA ESTE! Din păcate, în România totul este posibil cu complicitatea și implicarea (!) autorităților!

   Reply

 • Avatar

  Danny

  |

  Nu vad o problema in examen + taxare, dar se pare ca e vorba de o suprataxare in contextul in care trebuie sa platim in plus si la asociatii. Aceleasi asociatii care au asistat pasive la jaful generalizat si au incasat banii fara sa faca macar paza. Ce nu imi este clar este acel procent de 35% pentru repopulari, sa inteleg ca acesta va fi redistribuit catre asociatii? Sau se vor repopula doar apele ne-contractate? Si cine se va ocupa de repopular i? Anpa?

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Multumesc pentru opinie. In conditiile in care Anpa nu poate distribui online niste permise, cum poate duce la bun sfarsit niste indatoriri infinit mai grele?…Intrebari fara raspuns…

   Reply

 • Avatar

  Adrian

  |

  Legea pescuitului -un mare fîss! Dacă împotriva balastierelor nu are nimeni nicio putere!

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Multumesc pentru opinie. Sesizati Garda de mediu!

   Reply

 • Avatar

  Ion

  |

  Sincer cea mai stupida idee din lege e faza cu cei 10 metri distanță între pescari. Nu prea vad rostul și îmi interzice să ies cu un prieten la pescuit. Ar trebui sa avem o lege nouă și nu ne-ar prinde rău să se dea examen din legislație pentru obținere permis, dar se pare că a fost făcută o lege stupida de persoane care nu știu nimic legat de pescuit.

  Reply

  • Avatar

   Marian

   |

   Eu merg de multe ori cu tatăl meu la pescuit…și imi pare la fel de stupida ideea cu cei 10 m. Dar chiar și asa, oare cum se va aplica sancțiunea la nerespectarea celor 10 m? Cum îl identifici pe cela care a ajuns al 2-lea, care în principiu ar trebui sancționat?

   Reply

   • Avatar

    Sorin Tot

    |

    Mda, prevederea respectivă ridică tot felul de întrebări…Sincer, nu cred că rămâne în forma finală…

    Reply

 • Avatar

  Cyp

  |

  A naibii treaba bine ca astia care dau în fiecare zi cu ecrane și alte chestii și nu au nici permis nu ai vede nimeni

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Nu e pe lista lor de priorități!!

   Reply

 • Avatar

  Gabriel

  |

  Cine se ocupă de braconieri?
  Nu avem nevoie de populari, avem nevoie de echipe autorizate de stat, care sa fie dotate cu barci, dispozitive de identificare pe timp de noape a braconierilor… cineva care sa ne reprezinte in instanta atunci cand facem o dovadă foto sau video cu un caz de braconaj piscicol..
  Industrialii sunt oare controlati de cineva?

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Bune întrebări!!! Mulțumesc pentru intervenție.

   Reply

 • Avatar

  Lucian

  |

  Licență valabilă 5 ani ?!?
  Adică reexaminare. Asta este abuz din partea statului, de ce nu aceiași măsură și la permisul de conducere auto ?

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Interesant punct de vedere. Multumesc pentru interventie.

   Reply

 • Avatar

  Marian

  |

  Problema este, zic eu, ce putem face pentru a corecta și îmbunătăți proiectul înainte de a deveni lege. Oare putem face ceva în acest sens?

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Prin diverse initiative, pescarii din Romania s-au pronuntat clar pentru: permis UNIC pe apele publice din România și combaterea BRACONAJULUI. Se pare că băieții de la butoane au o agendă proprie!…

   Reply

 • Avatar

  Cristi telcean

  |

  După cum vad eu, e reglementarea care asigura banii pentru cele doua „instituții”, ANPA și AGVPS. Nimic mai mult, din toată afacerea având de suferit doar pescarii cinstiți. Plătim la ANPA, și mai dam și examen pentru asta, plătim la filialele AGVPS. Care, cu mici excepții, nu fac nimic pentru stoparea braconajului. Ba, din contra…
  Asta cu regulamentele fiecărei filiale care devin litera de lege e pur și simplu un abuz și nu e decât o confirmare a faptului ca statul nu are nici interes și nici putere sa pună ordine în acest domeniu. Doar le da dreptul sa își asume atribuțiile organelor statului pe linia aplicării OG 2. Rămâne de văzut unde se vor duce banii din amenzi.. Bleah… 🤮

  Reply

 • Avatar

  Cuzmici

  |

  Pentru elictricieni cit va fi taxa ?? . Adică pentru fiecare județ o sa imi trebuiască cîte un permis

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Bună întrebare!! Răspunsul e: DA!!

   Reply

 • Avatar

  Toma Emilian

  |

  Am la prima citire două comentarii :1-detinatorii de lucii de apa indiferent de forma de deținere să aibă obligatoriu un număr minim de „paznici” (controlori) care să fie autorizați pentru control și instruiți pentru a finaliza orice situație în colaborare cu organele competente, și 2-inscrierea în fișa imediat la capturare este practic imposibilă deoarece la o partida de pescuit se prind sau nu mai mulți pești din aceeași specie cu dimensiuni și greutăți diferite (ex. Caraș 10-2o buc) asta în decurs de o zi, și cred că exemplele pot continua. Cred că trebuie specificat speciile care trebuie trecute în fișa de captură și perioada minima în care pot fi înregistrat în fișa.

  Reply

 • Avatar

  Ciprian

  |

  Salut Sorin!

  O sa incerc sa fiu coerent, dar ma sufoca revolta!!!!!!!!!!!!
  Sincer, pe mine unul ma ia greata, si am vazut multe!
  1. Avem o lege declarata neconstitutionala pe baza careia s-au impartit suprafetele de apa unor entitati parazitare si inutile (scuzati pleonasmul), pe baza introducerii unor prevederi introduse hoteste, dupa buna traditie din Contractele de licitatii cu dedicatie (de ce trebuia introdusa in caietul de sarcini paza armata daca asociatiile nu au drept de control decat cu Jandarmeria si ANPA !?!?!)…….
  2. Avem o mana de asociatii care chiar isi fac treaba si isi respecta contractele si statutul si care atunci cand lumea s-a dezmeticit din minciunile pe care ANPA si AJVPS au incercat sa le propage, ca trebuie cotizatie la 41 de asociatii daca pescuiesti in 41 de judete!!!!?!!?!?!?!!?!?!?! (O ABERATIE FIINDCA PERMISUL ANPA E UNIC SI ALA ITI DA DREPTUL SA PESCUIESTI cu respectarea regulilor asociatiilor pe raza carora esti)…au sprijinit dreptul pescarului de a-si alege apartenenta la o Asociatie
  3. Avem zeci de mii de pescari care sunt satui de jegul asta si inteleg ca odata obtinul permisul ANPA prin ORICE ASOCIATIE CARE CONSIDERI CA MERITA sa te aiba ca membru, cu respectarea regulilor zonei, poti sa pescuiesti legal oriunde in Romania pe baza Reciprocitatii care este specificata inclusiv pe permisul ANPA…..
  4. Avem parazitii numiti generic AVPS, care realizeaza ca combinatiile (cacofonie intentionata) care le-au facut in trecut sunt pe cale sa se duca pe apa Sambetei si sa piarda din fraieri, pardon, cotizanti……….
  Avand date aceste elemente, ce se intampla….? .apare Salvatorul lui Peste, liberalul Bogdan Bola, care vrea sa reinventeze apa calda si, citez: “crezând că fie ne vor duce pe calea care o doreau ei, fie o facem doar pentru ceva publicitate și ne vom pierde pe drum. Însă în acest moment, când a devenit clar că dorim cu adevărat să schimbăm un sistem bolnav, bazat pe monopolul unor baieți deștepti – fie că vorbim de pescuitul comercial sau de cel recreativ și sportiv – lucrurile au început să se precipite și au pornit deja campania falsă și negative”
  Si Fat-Frumos calare pe mercedesul galben ce face? FACE CONSULTARI!! Cu cine? Pai tocmai cu cei care castiga acum din mismasurile facute cu dedicatie, direct sau prin directorasi care au fost trup si suflet alaturi de cauza, parazitii denumiti generic AVPS, care vor sa castige si mai mult ca na….de ce sa nu cotizeze un prost la 3-4 asociatii daca se poate sa le faca matul gros!?!?!?!?
  Si ce iese? Pai scot un proiect care pe langa unele chestii aruncate la deruta sa impresioneze fraierii si sa le stoarca o lacrima pentru lupta asidua pe care o duce faimosul liberal cu mafia (placa e luata de la sector 1 de la madame Armand, cred….nu mai sunt astia deloc originali) nu rezolva in nici un fel problema controlului asupra indeplinirii clauzelor asumate prin contract de Asociatii, ci dimpotriva, statuteaza negru pe alb ABERATIA CONFORM CAREIA trebuie
  platita cotizatie la orice asociatie pe raza careia pescuiesti, asta dupa ce ai dat examen si obtinut licenta de pescuit si ai platit permis ANPA (care ar trebuie sa fie unic si valabil national)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Adica nu e nici o problema ca asociatiile parazitare denumite generic AVPS-uri (care au majoritatea contractelor de exploatare a resurselor vii la nivel national) nu fac absolut nimic pentru pesti si pescari (in afara de populari cu specii profund daunatoare gen somn african), nu isi respecta obligatiile din contracte, nu fac populari (sau le fac cu 100kg si raporteaza 10 tone), sau, pe modelul AVPS Iasi fac populari in balta lor pe care menbrii AVPS au reducere faimoasa suma de 20 de lei, nu gratuit, cum ar fi normal, cand platesti 300 RON cotizatie de membru!…etc..
  Problema era ca pescarii s-au trezit si au citit legea si au inteles ca legal poti sa iti devii membru la o asociatie care isi face treaba (gen CRE Bacau), sa obtii permisul national ANPA si sa pescuiesti unde vrei tu pe baza reciprocitatii stipulate in Contractele de utilizare a resurselor vii!
  IN ACESTE CONDITII, cum sa ai pretentia sa nu mai braconeze oamenii daca si cei care vor sa pescuiasca legal sunt luati de prosti si terfeliti in cel mai josnic mod posibil chiar de cei care ar trebui sa faca legi pentru ei!!!!!!!!!!!!!!!!

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Foarte bine punctat! Multumesc pentru intervenție.
   Dorințele pescarilor din țară sunt cât se poate de clare și se suprapun perfect pe problemele pescuitului din România: PERMIS UNIC pe apele publice din România și COMBATEREA BRACONAJULUI de orice fel!!! Orice altceva e în plus în momentul de față.

   Reply

   • Avatar

    Ciprian

    |

    Da, Sorine, asa ar trebui sa fie…..
    Ceea ce ma ingrijoreaza, insa, pe mine e faptul ca se pare ca influenta fosilelor comuniste din AJVPS este transpartinica…..
    Au facut legea cum au facut-o cu dedicatie pe vremea PSD-ului….iar acum, cand simt canaliile ca situatie se impute au bagat in fata 2 liberali!!
    De aici plecand sunt 2 posibilitati, ambele ingrijoratoare:
    1. fie cei 2 sunt total incompetenti si habar nu au ceea ce propun si ce inseamna propunerea lor
    2. fie cei 2 sunt doar niste marionete cum au mai fost si altii inaintea lor!
    Profita de faptul ca pescarii sunt divizati si cu interese meschine individuale si putini dintre noi intelegem si ne pasa de efectele pe termen lung a unei parti din propunerea asta!

    Reply

    • Avatar

     Sorin Tot

     |

     Am renunțat să mai cred că „ceilalți” sunt mai buni, indiferent cine sunt „ceilalți”….

     Reply

     • Avatar

      Ciprian

      |

      Si eu…..😪

 • Avatar

  Marius

  |

  Legi Germane pt. Români

  Reply

 • Avatar

  Badea gaby

  |

  Salut eu nu vad rostul licenței poate sa se facă permisul 200 lei persoanele care sunt în vârstă și nu au acces la tehnologie cum pot iei sa de-a de licență. Parca am da examen auto sa se facă cum era pe timpuri taxa și gata.Si asa ca asociațiile de pescari nu populează cu peste .Cit timp electricieni se plimba în aval și amonte su cu plase de monifilament nu o sa primim nimic

  Reply

 • Avatar

  Radu

  |

  Un test de 10 întrebări =100 lei???
  Tot ce am înțeles eu, este ca dacă vrem sa pescuim pe ape curgătoare va trebui sa plătim 250 lei…… Și dacă ai noroc sa fie peste în zona ta ai noroc dacă nu ghinion, ca asociația îți ia banii. Și pe lângă fătul ca îți ia banii mai stai și 3-4 ore sa îți vizezi permisu.

  Reply

 • Avatar

  Radu

  |

  Asociația care încasează (100 lei pt un test!!!!!) și 150 lei pt permis, ce face cu banii mei????

  Reply

 • Avatar

  Salut

  |

  Nu îmi pare corect să fii taxat și pentru examen și pentru permis, apoi să plătești și la asociații!!! Unora dintre pescari, atât le-a mai rămas, iar noile taxe i-ar pune în imposibilitatea de a se mai bucura de această pasiune. Cei care dețin asociațiile au acaparat și toate ochiurile de apă și percep taxa, chiar și pentru cei care plătesc cotizația de membru în asociație. Până la urmă nu înțeleg ce se urmărește!?! Braconierii nu plătesc și oricum nu stau ziua pe malul apei și au tehnologia necesară pentru acțiunile lor, noi cei care mergem de câteva ori pe an, să ne relaxăm la un picnic cu familia, sau cu un prieten, iar peștele prins îl eliberăm, nu înțeleg de ce e necesar să plătim atât de mult! Sunt pescari care fac din asta o afacere, peștele prins îl vând pe bani, iar pentru asta stau zile întregi pe malul apei. Dar la cei care merg câteva ore, o dată la lună, de trei, patru ori pe an, nu vă gândiți? Daa. Ăia nu sunt considerați pescari, dar dacă sunt găsiți pe malul apei o să fie amendați ca unul care face braconaj… E ok să plătească o taxă, pe o lună, sau șase luni, dar pe lunile care merg ei la pescuit, nu pe lunile în care nu se pot duce fie din cauza frigului, fie a perioadei de prohibiție, care oricum nu ar afecta-o cu stilul lor de pescuit.

  Reply

 • Avatar

  Stefan Georgel

  |

  Este o idee bună doar ca subțirel acel examen cu 10 intrebari mergeau si mai multe ca doar obții un ,,atestat de pescar ” taxa e ok doar ca mi.as dori mai multa implicare din partea statului in supravegherea respectarii clauzelor contractuale intre ,,stat si asociațiile de pescari”! De altfel ar fi binevenite niste legi mai aspre impotriva braconajului cat si de sancționare a acelor pescari care rețin pesti protejați ,subdimensionați sau peste cantitațile admise! O problema pe care vreau sa o semnalez este lipsa posibilitaților de control din partea asociațiilor in apele de frontiera intrucat acolo controlul ,braconajul si alte legi le face doar poliția de frontiera ,,daca vrea sau cand vrea sau are chef x sau y „!

  Reply

 • Avatar

  Luci

  |

  O lege făcută să ne ia banii.poate ne spuneți dacă în proiectul legislativ sunt prevăzute sancțiuni pentru AMPA in caz că nu face controale privind combaterea branconajului, iar pentru asociații pentru neîndeplinirea obligațiilor privind concesionarea apelor gen nepopulare, necombaterea branconajului, etc, Dau un exemplu de acasă: in județul Timiș sunt sute de km de râu, AMPA are un singur angajat în tot județul, așadar cum poți să protejezi apele în acest mod….

  Reply

 • Avatar

  Adam

  |

  Bună ziua, cu permisele și 3 lansete 3 bețe e ok, dar ce facem cu(unii jandarmii care sunt corupți și nu își fac serviciu, vin doar să-și ia dreptul ptr ei și șefii lor) aici e problema mare, că sunt pe mînă cu braconieri de bagă plase și dă cu, curent!!! Cum se face că în momentul cînd ei vin pe baltă, braconieri pleacă, după ce pleacă jandarmii, vin braconierii aici mai trebuie lucrat,

  Reply

 • Avatar

  MARCEL

  |

  Taxa pentru licență, 10 întrebări, valabil 5 ani ,100 de lei este o hoție . Sunt pensionar cu 1200 lei pensie, și mereu apar noi taxe care ne termină

  Reply

 • Avatar

  AventuriPeDunare

  |

  Parere personala: Legislatia in vigoare este f buna, gandita si elaborata de specialisti( dimensiuni pe specii, perioade prohibitie etc), problema este implementarea !!! Controale se fac doar periodic( in prohibitie), dedicate ,,arderii” fraierilor cu bete, ffff putin a celor cu plase, doar a celor fara voie de la stapanire, care cad in……plasa. Proiectul asta imi pare izbitor de anti recreativi-sportivi, care incomodeaza jaful asa zis-comercial.

  Reply

 • Avatar

  Mitica

  |

  Sant agentii care incaseaza bani dar nu ofera nici o balta sau lac de pescuit intrebarea unde merg banii la Barlad platesti dar nu ai unde pescui spun ca nui intereseaza

  Reply

 • Avatar

  Andriescu Mihai

  |

  Nu pescarii cu undita saracesc baltile, sunt multe alte cauze: poluare, balastiere, distrugerea albiilor de pe raurile interioare prin diferite lucrări si regularizari facute fara cap, braconajul, cormoranii (care s-au supraînmultit si fac ravagii), etc.
  In toate cazurile de mai sus se iau prea putine masuri sau deloc. Acuma vin ei si spun ca pentru protejarea faunei piscicole mai iau niste masuri, adica ce? Taxeaza in plus pe pescarii cu undita care si asa nu prindeau mare lucru.
  Eu nu inteleg nici de ce pe lacurile de munte ai voie doar cu o singura lanseta atata timp cat pescuiesti la aceleasi specii de pesti care sunt si pe apele de la ses. E o prostie ca protejeaza pastravul pentru ca ala e rar si nici nu intra la unditele de fund decat foarte foarte rar. Sa vedeti si ce sanctiuni se prevad in noua lege: amenda intre 10000 si 20000 de lei pentru pescuit fara permis…Nu ca as pescui fără, da mi se pare exagerat. Dai amenda asta unui copil sau unui bătrân pentru ca azvarle in baltă un băț cu o râmă? Ca sa nu mai zic ca se prevede confiscarea tuturor mijloacelor care au contribuit la savarsirea infractiunii sau contraventiei. Cu alte cuvinte iti poate confisca barca si sculele dacă ai un peste cu 1 cm sub dimensiunea legală (unele dimensiuni au crescut, de ex la pastravul de lac este 40 cm). Nu se face nici o diferenta intre o fapta gravă și una mai puțin gravă? Vi se para normal? Chiar sunt pescarii cu undita cei mai mari infractori din țara asta?

  Reply

 • Avatar

  serban

  |

  Sorin, ai dreptate, trebuie să existe o taxă pentru stat, care să ne dea dreptul să pescuim. Nu mare, gen 100 lei. Dar din banii aceia să se asigure pază măcar. Nu există pescuit total gratis…să fim serioși. Gratuitate = delăsare, lipsă de pază, braconaj masiv. In toate statele UE se plateste o taxă pt pescuit in apele publice. Gratuitatea asta la noi a fost băgată de Dragnea si ai lui ca să atragă voturi. Rezultatele sunt deazstruose. Nimic din ce are valoare si consumăm nu e pe gratis, nici măcar apa.

  Reply

 • Avatar

  Doc

  |

  Acum băieții care fac legi la mișto plâng cu lacrimi de crocodil că legea lor nu a trecut de consiliu legislativ condus de Iordache ,( ordonanța 13)🤣😂 Mai este și puțină dreptate pe ulița noastră a amatorilor de ape curgătoare bălți și lacuri 😉💪

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Dacă Iordache a oprit-o, înseamnă că se poate și mai rău!…:(

   Reply

 • Avatar

  Maskatu

  |

  Eu sunt de acord sa plătesc taxă ca înainte dar sa ma lase ba sa și prind. Ca oricum nu prind eu cât aia cu plasele, eu asa am întreținut o familie, am prins pește și lam vândut. Și au fost și săptămâni când nu prindeam un pește darămite 5 kile pe zi. De ce nu se ia nimeni de aia cu plasele ca 5 pescari cu plasele face cât 1000 de pescari cu lansetele. Sa fim serioși, au lăsat ei cormorani sa facă ravagii atâția ani de zile, au mâncat tone de pește și nu sa mai ținut cont de câte kile sau puiet sa distrus. Ba oricum ar fi cine dracu se pune cu prostimea parlamentarilor? Daca ar pescui o săptămână ca unu care trăiește din 5 kile de pește pe zi(care îl prinde o data pe lună) ias vedea eu

  Reply

Lasă un comentariu