Storm GO TO GRUB

Mai sunt șalăi pe Bezid?

Nu știu alţii cum sunt, dar mie îmi sună telefonul ori de câte ori se prinde un șalău pe o raza de 400 de kilometri de Cluj. Asta e raza mea de acţiune – nici mai mult, nici mai puţin. Sunt un fel de scut Deveselu ardelenesc?. Anul ăsta mi-a tot sunat telefonul, iar locaţia era invariabil: Bezid!

Modificările climatice ne-au băgat cu forţa și pe noi în lumea „bună”. Cuvintele tornadă, ciclon și alte asemenea au intrat în vocabularul cvasicotidian. Acum toate burtierele TV anunţau venirea ciclonului polar Olaf. Având în minte partidele bune pe care le făcusem toamna asta acolo, am decis să-i fac în ciudă scandinavului și să ajung înaintea lui pe Bezid. Pentru cei ce nu cunosc lacul trebuie spus că e o baltă de pescuit foarte interesantă pentru orice pescar, dar mai ales pentru pescarii de șalău. În Bezid găsești: apă adâncă, apă mică, praguri abrupte, pantă lină, platouri, pădure scufundată, structuri de beton și orice altceva îţi poţi dori. Șalăii de Bezid sunt cireașa de pe tort. Prezenţi în toate dimensiunile, de la strapazani la șalăi capitali, sunt de o viclenie rară. Poţi să pescuiești ore în șir fără să ai un atac și-apoi să faci o mică ajustare cu mari consecinţe în plan șalăiesc… Poţi să pescuiești cu 50 (cinci zeci) de soft-uri bune pe alte ape și să nu prinzi nimic. Poţi să pescuiești cu năluca cu numărul 51 și să prinzi 50 de șalăi. Dacă prinzi 3+ șalăi (nu strapazani) într-o partidă esti bun. Dacă prinzi 3+ șalăi în fiecare partidă ești profesor. Sunt total de acord cu cei ce consideră barajul ăsta un lac școală pentru pescuitul șalăului. Bezidul seamănă cu Dunărea: fie te îndrăgostești de lac și revii mereu, fie nu mai vrei să auzi de el! Mie îmi place maxim!

De fiecare dată când ajung lângă un lac, ard de nerăbdare să intru pe apă. De data asta îmi trece repede căci Bezidul mă întâmpină brutal, ca pe un nou venit. Stai amice, că ne cunoaștem! (îmi spun în minte). E frig, ceaţă și șalăii sunt cât se poate de apatici. Până nu găsesc peștii nu obișnuiesc să stau prea mult într-un loc așa că i-am căutat… I-am găsit și pe apă mică (surprinzator?) și pe apă adâncă. Am prins, de ce să nu prind? ? În general, am prins șalăi modelul standard de Bezid (1 – 1,5 kg), dar am avut și strapazani care, neavând încă doctorat precum semenii lor mai mari, atacau nălucile foarte hotărât. Am avut și două atacuri de somn (mic), dar nu am reușit să prind decât unul. Pe finalul partidei, când ceaţa devenea din ce în ce mai apăsătoare, a venit și captura zilei: un șalău frumos de 5 kilograme.

Am aflat că mai sunt șalăi pe acestă baltă de pescuit minunată și m-am bucurat. Totul e să ai curaj să dai piept cu Bezidul!

PS Tocmai ai prins un șalău. Ești fericit, îi scoţi tacticos cârligul din gură…poate chiar ţi-ai aprins o ţigară. Să știi că tocmai mi-a sunat telefonul! ?

salai pe bezid
IMG 1334 Xxx
Salau Xx
IMG 1329x
IMG 1341X
IMG 1346x

Etichete:

Trackback de pe site-ul dvs.

Comentarii (2)

 • Avatar

  Zamfi

  |

  Frumos spus Sorine! Fac parte dintre cei indragostiti iremediabil de Bezid! Deci,da, mai este salau pe Bezid! Cred ca intr-o zi ti-a sunat telefonul de te-a zapacit! ?

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Da, așa e Zamfi mi s-a și terminat bateria :)…

   Reply

Lasă un comentariu