Sonar Deeper

Campionul

Am început să scriu acest articol noaptea, cu geamul întredeschis, pentru c-am vrut să-l scriu la rece. Azi vreau să vă povestesc o treabă tare:

Când eram un ţânc, străzile din Alba roiau de copii. Vrând, nevrând faceam sport. Aveam niște spaţii verzi printre blocuri unde primăria a încercat de câteva ori să planteze panseluţe, dar nu s-a putut. Eram prea mulţi.

Când îţi strigau copiii numele se clătinau pereţii ceaușiști. Parcă erai pe Camp Nou. Nu știai cum să dai mai repede ciorba de perișoare pe gât ca să cobori la fotbal. Se punea mult suflet. Atunci am dat prima dată peste noţiunea de campion. Existau campioni de stradă, cartier și de judeţ. Atât putea mintea noastră necoaptă să cuprindă.

Când lumea mea a mai crescut, am aflat că există campioni pe ţară, continent și campioni mondiali. Indiferent că ești campion de cartier sau campion mondial, lumea se strânge în jurul tău, te admiră, te felicită. Sunt unii care vor chiar sa-ţi calce pe urme. De-aia e important ca un campion să întoarcă din când în când capul și să vadă ce culoare au urmele pe care le lasă în spate.

Am întâlnit un astfel de campion pe Sărulești, în weekend-ul care tocmai a trecut. Numele lui e Andrei Sava.

După o gherlă de povestit nepoţilor în manșa întâi, echipa noastră lua startul de pe poziţia 61. Obiectivul – să ne simţim bine și să demonstrăm că încă mai știm să pescuim la șalău. Mergem la baraj. Toţi concurenţii erau poziţionaţi pe locurile alese. Din păcate, în concursul ăsta nu aveai nevoie de sonar. Îţi trebuiau doar cele cinci simţuri și o bilă. Pe modelul – pune bila leneșă la lucru.

Mă iau după nas și-i zic lui Alex (partenerul meu de concurs): „du-te acolo”. Ancorăm. Nicio barcă prin zonă. De așa natură era locul încât nimeni nu putea să vină în stânga sau în dreapta noastră fără a încălca regula celor 40 de metri faţă de un alt echipaj.

Aveam o foame de pescuit greu de descris în cuvinte. Prindem șalăi buni încă de la primele lanseuri. În raza noastră vizuală – barajul. Echipa Sava – Şpiac, ancorată acolo, simte mirosul de șalău și vine lângă noi. La 25 de metri (cu indulgenţă!) de noi. Dacă ar fi fost să ancoreze la 40 de metri ne-ar fi cerut ajutorul – să urce barca pe mal. V-am zis – așa era locul.

Mă uit la Alex și el la mine. Mă întreabă mirat: „Cine-s ăștia?”. Îi răspund: „Campionii.”. Alex e genul de om care te lasă să-i calci pe suflet și, în spirit ardelenesc, îmi propune ceva: „Hai mă să-i chemăm la noi în barcă! Să nu mai consume oamenii benzina aiurea, de-aia zic…”. Analizez propunerea și-i spun: „Măi Alex, noi nu mai contăm în clasamentul final. Hai să-i lăsăm în pace că se bat pentru podium. Își prinde fiecare peștii și gata.”. Zis și făcut.

Mai pescuim o vreme acolo și, văzând că barajul s-a eliberat îi spun lui Alex că vreau să-i luăm puţin pulsul. Mergem. Prindem niște pești și acolo. Cu puţin timp înaintea concursului, apa a scazut foarte mult. Peștii au plecat din mal, de nevoie. Apoi nivelul s-a mai stabilizat, iar șalăii se întorceau în maluri. Veneau în permanenţă valuri de șalăi spre apă mică. În fiecare zi, din ce în ce mai mulţi. Din punctul meu de vedere apogeul ar fi fost luni sau marţi. De prins, prindeai și dimineaţa, dar pe măsură ce se încălzea puţin afară, mergea mai bine. Vă spun asta, ca să înţelegeţi puţin contextul.

Întorc privirea spre locul de unde am plecat și văd că s-au mutat pe poziţia noastră iniţială. Îi spun lui Alex: „Hai să mergem unde au fost ei că s-a mai lăsat puţin frigul.”. Îi ocolim frumos la relanti și sunt pregătit să ancorez. În momentul ăla, Sava vine vreo 5 metri cu motorul de bot înspre noi și urlă la mine că nu pastrăm distanţa regulamentară!!!…Fiind pe botul bărcii cu ancora în mână, vă jur că era să cad în apă! Îl întreb cum poate să spună așa ceva?!…

Văzând penibilul situaţiei, Şpiac încearcă să aplaneze conflictul și ne face semn că nu e nicio problemă. Mai pescuim câteva minute și vin arbitrii la măsurătoare. Le șușotește Sava ceva și, la plecare, ne atrag atenţia că trebuie să plecăm. Motivul: le-a zis campionul că el a fost primul pe loc!…….Plecăm cu o ușoară senzaţie de vomă. Au clocit locul ăla două zile și au urcat în clasamentul final până pe poziţia a 2-a.

N-a fost un caz singular. În ultimele două manșe ni s-au dezgheţat puţin încheieturile și-am prins vreo doi șalăi. Am fost călăriţi mai ceva ca la herghelia de la Jucu. Aștept o bere și de la echipa de pe locul 3 la general care, după o ancorare la 20 de metri de noi, a plecat cu motorul turat de-a lungul malulul direct pe zona unde pescuiam. Îmi pare rău dacă uit pe cineva, am zis să mă rezum la numele sonore.

M-am tot gândit dacă e bine sau nu să public povestea asta. Eu am pielea groasă, de crocodil, dar prietenul meu debutant în competiţiile de spinning, e scârbit. Acest comportament de tip slinos afectează imaginea Ligii Române de Spinning în mod direct și concret.

În plus, comportamentul campionului a rămas neschimbat. Faţă senină, niciun regret, nimic. Ba mai mult, îi consilia pe alţii pe la ponton. Le povestea cum a găsit EL peștii, cum trebuia să te poziţionezi, în ce etapă a dezvoltării personale erau, cum trebuia să-i abordezi etc. Așa fain povestea, că m-a umplut de admiraţie…Și, într-un final, mesajul triumfător pe feisbuc: „Upss, we did it again!”. Câtă decenţă! Ce să zic, măi băieţi…păi dacă aţi făcut-o din nou, să nu mai faceţi altă dată! Bine?

Când îţi faci un obicei din a călca pe cadavre trebuie să fii foarte atent ca nu cumva să calci, din greșeală, și pe lucruri urât mirositoare. Sava, te rog să nu-ţi verifici urmele de campion de data asta. Îţi spun eu sigur că-s maro!

Constat cu bucurie că nu prea am stofă de „campion”. Prefer oricând campionii mei de cartier cu șosetele murdare de praf. La finalul meciului, cu ăia puteai să dai mâna.

Fotografii: Cristi Albu

P.S.1 Câteva precizări:

– Nu vreau să afectez în niciun fel imaginea Ligii Române de Spinning. Cinste vouă pentru felul în care a crescut fenomenul ăsta, dar vă rog, luaţi măsuri!

– Nu pun la îndoială capacitatea lui Sava de a prinde pește.

– Nu am motive să am ceva împotriva lui Adi Şpiac. Cinste ţie pentru mâna aia ridicată sus.

– Nu vreau să afectez în niciun fel imaginea Relax Trophy – un concurs excelent!

– Pescar e ăla care muncește, găsește peștele și îl prinde. Cinste celor care au făcut-o! Dacă nu ești în stare să-i găsești, asumă-ţi asta ca un bărbat adevărat.

– Cinste celor care nu au călarit pe nimeni și au fost fairplay! (au fost foarte mulţi!)

P.S.2 Încă aștept scuze pe adresa redacţiei și două beri, de preferinţă, reci.

P.S.3 Ţi-a placut ce-ai citit? Atunci abonează-te la newsletter-ul totpescuit.ro Aici (în partea de jos a paginii).

Etichete:

Trackback de pe site-ul dvs.

Comentarii (101)

 • Avatar

  Zamfi

  |

  Sorine , pentru faptul ca ai ales sa faci publica situatia , ai palaria mea la picioarele tale! Felicitari! Le meriti.

  Reply

 • Avatar

  Nikku

  |

  Urâtă treabă.

  Reply

   • Avatar

    Frangulea

    |

    Eu sincer intram cu barca in ei si ii luam si la bataie dupa “pastrati distanta” cineste pentru echilibrul mental!

    Reply

    • Avatar

     Sorin Tot

     |

     Nu se pune problema să fac dintr-astea, dar nu trebuia să-i las. Am crezut că suntem oameni, dar m-am înșelat.

     Reply

 • Avatar

  Doc

  |

  Ai luat atitudine iar asta contează.Mult.

  Reply

 • Avatar

  Radu Muresan

  |

  Si eu cand am spus ca acesti campioni imi provoaca greata prin aroganta lor, lumea m-a injurat. Poate am fost prea dur sau prea moale. CIne stie?
  Tu ai fost excelent, imi pare rau ca ai avut parte de astfel de intamplari, dar ma bucur ca nu esti singurul care a fost obligat sa vada pestilenta care ii inconjoara.

  Fire intinse!

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   În primul rând trebuie să să fim oameni. Dup-aia pescari. Mersi pentru mesaj și fir întins, Radu!
   Spor la tastatură!

   Reply

   • Avatar

    Viorel Cîrje

    |

    Asta ai demonstrat prin gestul tău (al vostru), că ești în primul rând om. Subscriu, și mă bucur că mă indentific cu oamenii de mare caracter. Organizatorii ar putea să ia măsuri chiar și acum după terminarea competiției. Dar pentru asta le trebuie mult curaj și demnitate. Dar oare pentru ei nu primează interesele !? Un răspuns oficial din partea organizatorilor, ar putea să producă un fenomen prin care spiritul acestei manifestări, pune la loc de cinste numele de ” competiție sportivă”.

    Reply

    • Avatar

     Sorin Tot

     |

     Nu-mi permit să răspund în numele lor.
     Te salut, Viorel!

     Reply

 • Avatar

  Claudiu

  |

  Nene astia sunt ultima speta de sobolani, caractere mici. Am fost acolo, am vazut. Concursurile si sistemul competitional de pescuit din Romania este UN JEG. Iar lui Sava i-au dat aripi pescarii visatori de capturi record… bineinteles doar la storm si rapala …

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Eu nu vreau să generalizez. Majoritatea oamenilor sunt ok! Lumea a tolerat prea mult comportamentul ăsta.

   Reply

 • Avatar

  anem

  |

  Sorine … de departe preferatul meu dintre toate chestiile scrise pe aici. FELICITARILE mele. Lumea si mai ales internetul e plin de campioni ….

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Multumesc, Anem! Sunt onorat că mă citești.

   Reply

   • Avatar

    anem

    |

    hahaha … merci de aprecieri Sorine dar chiar nu sunt genul de persoana care sa faca onoare cuiva daca citesc ce scrie. eu iti multumesc tie ca nu scri despre cat de bine prinde DOAR naluca X sau Y si evident doar alaturi de lanseta Z si mulineta W.

    Reply

 • Avatar

  AlexH

  |

  Nu e nimic nou, s-au intamplat lucruri si mai nedemne de un concurs de pescuit in trecut. Nu inteleg de ce organizatorii si restul concurentilor de bun simt ascund rahatul sub pres.

  Reply

 • Avatar

  Ion Popa

  |

  La povestea asta merge perfect replica mea favorita (imprumutata desigur) …ba esti prost, ba esti nebun?

  Reply

   • Avatar

    Mihai Zamfir

    |

    Exista oare posibilitatea ca Sava sa incurce barcile si sa creada ca este un altul noul venit??

    Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Ai vorbele la tine? Că eu mi-am uitat gumele acasă…??

   Reply

  • Avatar

   Gabriel Iliescu

   |

   Asta cu pescaru mare, mai putin. Vezi cupa mercury cand nu a fost cu Spiac si vezi etapa la o saptamana cu cu Spiac, si atunci a fost un mic incident cand a bagat apa in barca la un prieten pe canal ca na, are barca puternica. Nu am fost acolo deloc la baraj ca nu stiam locurile sa imi dau arbitrul trebuia sunat la secunda 2.

   Reply

 • Avatar

  Alin Vasile

  |

  Îmi pare rău să citesc asta…
  E bine că ai spus. Poate își da seama candva omul ca a greșit.
  De asta nu sunt eu de acord sa ridicam în slavi oamenii și sa le facem statui…pentru ca toți dezamăgesc la un momentdat.
  E bine sa fim cumpătați în aprecierile noastre față de ei, campionii.
  Păcat, mare păcat. Probabil faima pe care o oferă ceva locuri mai sus în clasament înseamnă mai mult decât a fi om de caracter și apreciat pt asta.
  Rămân cu un gust amar și eu dupa povestea asta…

  Reply

  • Avatar

   Marius

   |

   Jalnic…. Pana îl tamponează unu și își revine la normal miezul….. E atât de înfometat de vb aia calcă pe cadavre…. Sa nu mai zic promovarile agresive făcute pt. Sponsori… Caracter zero Savantul…..

   Reply

 • Avatar

  dan

  |

  Sa imi fie cu iertare Sorine, dar erai participant intr-o competitie sportiva nu la un conscurs de bune maniere si TU ai acceptat tacit incalcarea regulamentului, trebuia din start sa nu ii dai voie sa se aseze, iar apoi el respectand regulamentul te-a executat, regulamentar/legal/corect. E ca si cum ultima clasata din liga 1 se lasa batuta in ultimul meci de echipa de pe locul 2 (ca deh, nu mai trage la titlu…) si apoi are pretentia ca acea echipa sa ii dea meciul de cupa… Te citesc constant insa de data asta cred ca ai exagerat, daca intr-un concurs un concurent nu respecta regula celor 40 de m, ai dreptul sa te plangi, sa ceri arbitru, etc, tu nu ai facut asta…ai preferat sa faci rocada mica si sa te transformi in victima…

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   E punctul tău de vedere. Îl respect.

   Reply

   • Avatar

    Florin

    |

    Are dreptate Dan, ai gresit, n-o repeta. E concurs, lasa sa castige cel mai bun, nu ii fa avantaj unuia doar pentru ca tu nu mai ai sanse la podium. Poate ca din cauza voastra, cei de pe locul 3 nu s-au clasat mai bine.
    Imi pare rau Sorine, dar ai gresit. Regulile sunt facute sa fie respectate. Tu nu ai facut un bine magarului aluia, ai facut un rau celorlati participanti.
    Toti gresim dar nu o mai fa din nou 😉
    Salutri!

    Reply

  • Avatar

   Calin Ungureanu

   |

   Asta e din puțul gândirii. Nu stiu cine ești, dar într-o întrecere de genul ăsta se pleacă de la premisa ca toți vor respecta regulamentul, nu de la cea că toti sunt liberi să fure dacă au ocazia.
   Dacă ești binecrescut nu arunci gunoaie pe jos nici când nu te vede nimeni, nu numai demonstrativ, când ai spectatori.
   Dar postarea ta arată fix care e trendul nu numai la pescari, ci la tot poporul.
   Nu e prima relatare de genul ăsta pe care o aud (din surse de încredere) și nu se limitează doar la spinning sau la concursuri.
   Și ca să preîntâmpin replica, nu mă ascund după tastatură. Sunt pregătit să spun asta personal oricui.

   Reply

   • Avatar

    Dan

    |

    Salut Calin, daca te referi la comentariul meu, lucrurile sunt destul de simple, nu cred ca este cazul sa ne punem etichete. Un concurs are reguli iar unele au nevoie de arbitru, felul in care apreciem 40 de m este diferit, nu ai o unealta de masura, de aceea, cand observi un concurent care nu respecta distanta, ceri arbitrare. Eu nu zic ca ce a facut Sava e fair play, dar nici ce a facut Sorin nu e ok. Prin faptul ca i-a permis lui Sava sa incalce regulamentul, a dezavantajat alte echipaje….Este o competitie intre multe echipe, nu doar intre Sava si Sorin. Eu nu vreau sa iau apararea nimanui, nu vorbesc despre caracterul lui Sava, nu il cunosc, iau strict matematica uni concurs de genul asta. Imi pare rau ca astfel de lucruri se intampla, sunt putini arbitrii si atunci concurentii ajuta. Il inteleg pe Sorin ca se simte dezamagit de atitudinea lui Sava dar situatia in sine poarta culpa comuna. Si, da, ai dreptate se intampla in multe competiții in ultima vreme, daca am pleca de la premiza ca toti concurentii sunt corecti atunci nu am mai avea arbitrii, am merge pe incredere, la final de zi imi zici cm totali pentru cei 5 salai…

    Reply

    • Avatar

     Sorin Tot

     |

     Dan, strict regulamentar și la sânge doar eu am greșit. Nu trebuia să-i las pe loc.
     Dar eu vorbesc despre ceva mai mult decât atât – despre a fi om, despre fairplay. Poți să înțelegi treaba asta? Ce părere crezi că are prietenul meu debutant despre toată situația? Ce se întâmplă cu imaginea fenomenului când se întâmplă astfel de lucruri?

     Reply

  • Avatar

   Marius

   |

   Dan… Îți spun eu 100%ca are un caracter infect…. Le știe pe toate…. Le face cel mai bine pe toate… E un geniu la vârsta lui.??.. Sava e numai și numai pentru el egal în ce…. Îl cunosc personal și știu ce vorbesc… Dureros… Așa arată un campion??

   Reply

  • Avatar

   coco

   |

   frumos articolul. prima gresala a fost a ta. nu trebuia sa accepti distanta de sub 40m .

   Reply

  • Avatar

   Cristian

   |

   Bărbate semeni cu Sava la caracter, las-o……. baltă.

   Reply

 • Avatar

  Antal

  |

  Sincer imi pare rau pentru ce s-a intamplat, mai ales pentru ca Alex a participat pentru prima data in LRS.
  Sper sa nu fie si ultima!!!!
  Sper sa fie un semnal de alarma si pentru LRS!!!!!

  Reply

 • Avatar

  Blocatu

  |

  Sorine… Așa cum ai spus, înainte de toate trebuie să fim oameni. Cinste ție! Nu vreau să mă pronunț acum exact si public cata greață ? îmi provoacă astfel de comportamente. Atât de multă încât am refuzat orice concurs de pescuit la care am fost invitat. Chiar mi-am dorit să ma duc măcar odată, dar văzând atâtea discuții după fiecare concurs terminat chiar si la nivel mai mic, mi sa luat. Mai bine pe Lunca Neajlovului. As mai fi avut multe de spus dar închei. Tine minte! Ai fost, Ești și vei fi un mare exemplu atât ca om cât si in pescuit inclusiv pt cei mai buni. ? ?

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Mersi fain pentru apreciere, Silviu! ?

   Reply

 • Avatar

  ary

  |

  Felicitari pentru articol!
  Oricum,ai fost pe apa,ai prins,te-ai bucurat de orele acelea.Faza cu Sava e de o ingretosala crunta si probabil ti-a umbrit ziua,cel putin cum mi-a umbrit-o mie .Inteleg ca are un ..”.ceva” de aparat,dar ce nu inteleg,este cum s-a manelizat in halul acesta.Imi pare rau pentru el ,saracu”.Stiu ca e meserias.Nu ii contest(si cred ca nimeni nu o poate face) competenta in ale spinningului,dar acest comportament de zmardoias cu umbreluta nu ii face cinste.
  Bleah….!M-am intins cu chestia cea mai putin interesanta.
  Am fost pe Strei,saptamana trecuta(aproape de varsarea in Mures,niste locuri splendide!),balaceam voblerele in apropierea podului CFR-de acolo a inceput partida-cand a aparut dinspre celalalt pod o camioneta condusa de un tip tinerel.S-a oprit si a inceput sa imi dea detalii despre substrat,despre curenti…si chiar le zicea pe alea adevarate!Avea cumva acel patos al pescarului adevarat,suparat ca este la munca,nu la peste,dar incantat sa ofere „din casa”unui strain necunoscut(am nr de TM la masina…),mai norocos decat el!
  Inca ma hranesc spiritual din intalnirea cu acest OM.
  Consider spinningul un fel de a pescui,cel mai nobil si echitabil dintre toate.Majoritatea covarsitoare a celor care il practica,sunt oameni cu respect si pasiune pentru natura. Acesta este spiritul .

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Mersi pentru povestea a 2-a. Faină!

   Reply

 • Avatar

  Kătălin

  |

  Mdaaa… și eu care tot încercam să-mi fac curaj să particip la un concurs…citind cele precizate de tine, curajul meu aleargă acum către înapoi… ? Cel puțin trist… ☹️

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Cătălin, nu-mi doresc să te întorc din drum!! Du-te, că s-ar putea să-ți placă. Nu accepta rahaturi și nu ierta pe nimeni – doar atât îți spun.
   Te salut și-ți doresc fir întins!

   Reply

 • Avatar

  Nicu și Celica Vranciu

  |

  Dacă ar fi să comentez,aș deveni vulgar la adresa lor.Așa că mai bine mă abțin.Stimă Sorin! Ca de obicei number one!

  Reply

 • Avatar

  Darius Ile

  |

  Trist…Ai expus foarte fain situatia. Bine ca avem „campionii de cartier” pe care ii putem urma 🙂

  Reply

 • Avatar

  Adiwolf

  |

  multumesc pentru confirmare !
  confirmarea caracterului care il intuiam. – personal am renuntat demult sa mai urmaresc personajul – un talent irosit!!!
  multumesc pentru curajul de a scrie cu nume si prenume despre cineva.
  defapt asta o numesc normalitate si cam asta ar trebui sa se intample in toata societatea romaneasca daca vrem sa se schimbe ceva.
  concurs de bune maniera sau competitie sportiva, nu conteaza, oportunismul asta de doi bani imi provoaca o greata greu de stapanit – asta ca raspuns la un comentariu de mai sus.
  pescuitul nu este o competitie, pescuitul nu poate fi numit sport – sunt multe de spus si discutat pe tema asta, poate te gandesti sa te opresti si asupra acestui subiect.
  pescuitul a fost transformat in ceva ce nu a fost si nu poate fi – o parere.

  Reply

 • Avatar

  Iulian

  |

  Nasol. Nu e nicio scuza asta cu „eram in concurs”. Nu! Pescuim sa ne simtim bine, sa ne distram si sa avem clipe minunate alaturi de prieteni. Nu figuri si alte alea. Insa, sa stii ca atunci cand ai prins ceva cheag, trebuie sa dai 125%, ca sa impresionezi sponsorii, sa confirmi ca esti „cineva”. Numai ca, eu, la fel ca foarte multi altii din zona asta, ne-am apucat de pescuit tocmai pentru ca, pe apa, lucrurile nu sunt ca la mall. Iar varfurile, in acest sport, sunt acei „cineva” care stiu sa ii respecte pe ceilalti, ii ajuta cu sfaturi pe cei ce au nevoie si, in general, nu o ard in fonfleuri. Elita este construita din oameni misto, nu din fomisti fara onoare. Am intalnit un ardelean de-al tau la Crisan, care m-a impresionat tare. Ne-a dat binete, am stat cu el de vorba, ne-a spus unde se prinde, ba mai mult mi-a dat si un jig cat capul meu de mare, ma rog, omul super misto. Ulterior, am aflat ca le stie bine cu pescuitul sportiv. Si multi, multi altii cu care am interactionat la un moment dat. Deci, nu e regula ca esti campion trebuie sa ai crengi in nas. Numai bine, Sorine!

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Categoric majoritatea oamenilor din fenomen sunt super ok. Ideea e că trebuie să fii om. Și pe apă, și pe uscat. El îmi dă dovadă că ÎNCĂ nu înțelege treaba asta.

   Reply

 • Avatar

  Tase

  |

  Salutari, Sorine!
  Ma intristeaza faptul ca esti suparat.
  Un concurs, trebuie sa uneasca oamenii care impartasesc aceeasi pasiune. Sa ii aduca aproape nu sa ii dezbine. Daca ai sau nu dreptate, voi cei implicati stiti cel mai bine. Nu e cinstit sa judecam noi cei din afara. Corect ar fi sa aiba si ei dreptul la replica. Echipa Sava si Spiac. Bun era daca o lamureati acolo, va impacati si gaseati o cale de mijloc. Certurile astea nu aduc nimic bun, de nici o parte!
  Oricum as fi, imi doresc sa aud ca o sa participi in continuare la concursuri!
  Spor in toate dar mai ales in a unii pescarii pentru a face fapte bune!

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Te salut, Cornel!
   Am așteptat până în zi de azi câteva cuvinte: „Băi, iartă-mă, n-am procedat corect. M-a luat valul…”. Nu știu de ce simt (poate mă înșel) că le-aș fi putut primi de la Adi. De la Sava, în niciun caz. Dar înțeleg și faptul că Adi e pus într-o poziție ingrată!
   Asta e…mergem înainte! Seară faină!

   Reply

 • Avatar

  Blajan vasile

  |

  Sorin exact cum ai spus Campionii rămîn se pare (cei de cartier) în rest mirific articol Felicitări

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Poți să crezi că aș fi vrut să nu-l scriu?!

   Reply

 • Avatar

  Vizitiu Dan

  |

  Salutare,ai expus foarte frumos imaginea romanului in aceasta poveste,și mă opresc aici nu vreau sa jignesc pe nimeni în plus sunt începător in ale spiningului,dar …ar trebui sa nu mai fim așa rai unii cu alții cel puțin când ieșim sa pescuim,eu va salut dragi colegi și va urez fir întins!!! Felicitări Sorin pt acest articol!!

  Reply

 • Avatar

  Sebastian D. Budeanu

  |

  Sorin, admir voința și puterea ta fantastică de a scrie. Am citit articolul de 2 ori, foarte foarte atent și fără să exagerez, cred că… am simțit dezamăgirea și „lupta ta” iar ca și fost pescar la spinning, pentru mine, din păcate, povestea ta, este o reconfirmare a motivelor mele de a nu participa vreodată, în România, la vreo competiție de pescuit (spinning sau fly fishing). Motivul?…simplu!…unii dintre ei/noi nu avem spiritul de fairplay, acel spirit care ne aduce împreună pe toți, acel spirit care ne face…să ne gândim că SUNTEM diferiți față de oamenii obișnuiți sau cel puțin așa avem pretenția. Super articolul tău, scris din suflet și promit că voi rămâne fanul acestui blog. Respectele mele!

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Îți mulțumesc pentru asta, Sebastian! Fir întins!

   Reply

 • Avatar

  Niculae Costel

  |

  Un om cu asemenea caracter, nu se poate numi campion!

  Reply

 • Avatar

  Virgil

  |

  Urâte caractere bolnave de glorie cu orice preț. Am întâlnit și în alte ramuri ale pescuitului așa zis sportiv. Păcat.

  Reply

 • Avatar

  Gheorghe

  |

  Sorin,
  Nu ai intalnit niciun campion .
  Din pacate, pentru mine, in momentul in care bucuria dispare si tot ce este important sunt banii si faima, nu mai are legatura cu pescuitul. Nu inteleg pe cei ce considera pescuitul un sport si cei care nu pot face diferenta dintre competitie si concurs. Nu ii inteleg nici pe cei care apostrofeaza cu replici de genul” e concurs frate, la ce te astepti” . Eu “am auzit” ca un leader/campion face oamenii sa il urmeze prin ce face nu prin ce spune. Daca mai vrei sa traiesti experiente de acest gen, te sfatuiesc sa mergi in Delta, sa vezi acolo tiganie. Daca asta e pescuitul sportiv si concurential, as spune, eu unul nu vreau sa il cunosc si nici sa beau o bere cu cei ce fac parte din acest “ fenomen”.
  Nu ma bag des in discutii dar ce ai spus azi ma mira ca nu ai trait pana acum.
  Stai asa cum esti pentru ca sunt multi ca tine.Campionilor le ramane faima iar noua bucuria ?.
  Toate cele bune si fire intinse

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Numai bine! Fir întins și ție, Gheorghe!?

   Reply

 • Avatar

  Iotu Mihăiță

  |

  ?.. Scuze!.. Mă gândesc la o fază hilara pe care ai fi putut să o faci: un lanseu puternic cu un jug de vreo 10g direct în peretele bărcii respectivilor(presupunem că o gaurea) , iar în timp ce barca lor lua apă la greu, tu să te scuzi:”-Ups!.. sorry.. n-am vrut!”.. Apoi cu o față mirată să continui:-Adică am aruncat tocmai la 40 m ??? ???.. Înțelegi ideea!

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Ajungea 3,5 grame, Mihăiță! 🙂

   Reply

 • Avatar

  Andriescu

  |

  Salutare!
  Frumoasa povestire! Însă greu de digerat, mi-a plăcut enorm sfârșitul „prefer oricând băieții din cartier cu șosetele pline de praf, cu ei la final îți puteai da mâna” mi-am adus aminte de copilărie!

  Reply

 • Avatar

  Bogdan

  |

  Apreciez articolul dar mai ales comentariile. Intradevar in spinning sunt oameni faini, si ma gandeam si eu sa particip… dar… am auzit tot felul de zvonuri confirmate prin ceea ce scri tu. Am apreciat mai ales inceputul articolului” am scris noaptea la rece sa nu …. ma razgandesc..” . Eu te intreb de ce ai scris voalat? ca s-a castigat concursul cu metoda „japca” si ai scris ceva de genul” iti trebuia doar jig finut” . Ori asta spune multe chiar despre LRS…. permite pescuitul la japca si nu incurajeaza pescuitul sportiv. Sincer, asta este motivul pentru care pana acum nu am participat la niciun concurs.

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   N-am scris nimic despre vreun jig finuț! Mai citește o dată.

   Reply

 • Avatar

  Cristian

  |

  Majoritatea sînt români împuțiți, fără caracter, restul sînt excepții ce confirmă regula. Am avut onoarea să pescuiesc cu frații German, oameni de caracter, de o finețe rară. Marea majoritate, țărănuși vicleni, prima generație încălțată, fără caracter, fiul bălții, trăistari fomiști. Cîte scandaluri n-au fost, în zilele de antrenament, goleau balta , își chemau acoliții pe malul opus și umpleau duba de pește. N-au mai fost primiți pe incinte, alții au refuzat să mai organizeze etape de campionat. Dacă te pricopsești cu unul din ăsta, pe baltă, rade tot, inclusiv crap, în anotimpul rece, dau pe gropanele unde se adună, și ți-i saltă băiatu’, cu jigu’ de n-a văzut Parisu’.

  Reply

 • Avatar

  Tibi

  |

  Trista poveste …….jalnici ” campioni ” !! 🙁 Atat !! Vindeca-ti sufletul , fruntea sus si revin-o printre noi !! Te asteptam cu drag !!

  Reply

 • Avatar

  MARINARU

  |

  Este o vorba din batrani
  „Pești mari mănâncă peștii mici ”
  Fiind vorba de salau in perioada asta isi apara cuibul, sponsorii…. tu daca ai renuntat la lupta ai fost halit!
  Respect pentru Tot ceea ce faci si imi plac articolele tale si le citesc cu placere dar fii bărbat, asa cum au spus si altii ai facut ca un peste mare sa ramana mare iar tu „plângi” in afara ringului
  Next time fuck him up

  Reply

 • Avatar

  Semlecan Gheorghe

  |

  Primul si ultimul de concurs de Liga la care am participat a fost o etapa de Open organizata de catre WSB. La acel concurs te-am cunoscut Sorine, ai luat locul 1 daca bine imi amintesc..Felicitari.. Pentru mine acel concurs a fost o ocazie sa imi formez prima impresie despre lumea concursurilor , o lume pe care o speram promotoare de anumite valori, conideram eu, pe care le gasesti la cei mai buni..Am inceput mansa facand ce fac si pe Mures..am cautat un loc mai retras de restul concurentilor , unde vazusem ceva praguri..Ma gandeam sa nu deranjez pe careva. Ma miram de ce naiba se buluceau unii la intrarea intr-un golf ce parea cu apa mica judecand dupa trestiile de pe mal..La prima lansare, pac un salau..asta e..i-am gasit..dar dezamagire , avea un centimetru sub 4zecii aia punctabili..Si uite asa am pierdut vreo 2 ore prinzand salai care erau intre 35 si 39 de cm..La un moment dat am harponat o dihanie de crap, cred care mi-a facut meleul colac, noroc ca s-a dezgatat..Am vazut ca s-a mai degajat golful acela si m-am dus si eu sa vad ce si cum..De pe mal , o ”galerie” ad hoc isi directiona prin telefon concurentii ce loc sa eliberat, ce sa prins nu stiu unde, cati are cutare concurent..bai frate..ce-i asta , concurs?? Nah gasesc si eu un loc unde vazusem ca cineva a prins salau, dar plecase de acolo..Nu aveam sonar, dar la prima lansare am inteles ca sunt structuri sub apa..N-a durat mult si am prins in sfarsit un salau punctabil..Eram in al noualea..Daduse la vreo 15 metri de mine putin in lateral, acolo unde sub apa erau ceva resturi de zid ,cred..Mai lovesc unul la fel de frumos dar se degata linga barca. Agat, rup si ma pun sa leg febril alt jig..Deodata aud cum se apropie o barca..Ridic privirea si ce sa vezi o barca vine cu motorul in blana fix peste locul de unde scosesem pestii..Ii strig aluia, …ce faci nene vii peste mine??..La care individul intoarce capul si zice ironic…”scuza-ma nu te-am vazut..Ca un facut, cateva rafale de vant m-au dezancorat si a trebuit sa pierd timp sa ma reancorez unde trebuia..Intre timp , o alta barca s-a apropiat si a ancorat in dreapta mea, destul de aproape..Am zis sa nu fiu rau ..nu zic nimic..Nu trece un sfert de ora, timp in care nu mai am nici un tzac, si apare o barca cu arbitrii care vine ata la mine si imi zice sa plec de acolo ca deranjez barca vecina..fratee..io am fost inaintea lor colo..Vad ca n-are rost si o tai..Peste tot unde erau salai era la fel..tupeul la maxim si da-i inainte..M-am deplasat la o limta de sector cautand ceva praguri, orice sa nu fie ciuruit de jiguri..Fix linga limita o barca cu arbitru era trasa la mal si arbitrul bea bine mersi cafea si fuma o tigara..pentru el erau probabil necesare o pauza , lasa ca pe apa se descurca ei concurentii cum pot..Atunci am renuntat si pentru mine a fost pur si simplu un pescuit de placere pe Sarulesti..Am iesit la mijlocul clasamentului..Castigatorii au fost cei care au ochit locurile cu apa mica si barcile lor au fost suficient de rapide sa ii duca primii acolo. Bravo lor. Un alt concurs la care am participat a fost unul de clonc, organizat pe Dunare , la Divici. Se putea participa pe echipe de 2 sau individual, dupa cum era barca de mare. Regulamentul, inmanat fiecarui participant inainte de concurs zicea ca se puncteaza somnul de barca indiferent daca e un participant in barca sau 2. Nr. de lansete permis sa se afle in apa erau 2 de barca , indiferent daca erau un participant sau doi, ca sa se echilibreze cumva sansele.Asta era regulamentul..Aici nu mai era Sarulesti..Era Dunare si era cu furtuna..un vant din ce in ce mai puternic avea sa duca o ploaie diluviana in seara acelei zile conditii in care multi participanti au abandonat. Eu si Deyu, capitanul meu am stat pe apa pina in momentul cand a inceput potopul. A fost foarte greu dar si incitant. Am reusit sa prindem fiecare cate un somn ceea ce ne-a adus locul 1. Pentru ca sa avem surpriza sa ne fie contestata pozitia de catre un alt concurent care pretindea ca regulamentul trebuia aplicat in alt mod , adica sa se puncteze pe pescar, ceea ce desigur l-ar fi avantajt pe el , care avea la fel doi somni capturati..Mi-a lehamite de oamenii ca acestia..sunt peste tot..ca spining, crap, sau somn..poate la stationar acolo sansele sunt oarecum uniforme si nu prea se pot face magarii ca in spining sau crap..pentru mine lumea asta a concursurilor este ceva care nu merita sa pierzi timpul ..m-am lamurit inca de pe atunci , de la Saruleti..

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Am simțit trăirile din povestea ta, Gheorghe! Mersi că ți-ai făcut timp să o scrii. Spune multe!

   Reply

 • Avatar

  Std

  |

  Salut.concurentă, râcă etc.ar fi fain să puneți un senzor de alarmă setat 40 m.regulile să fie respectate.la competiție există doar reguli ce trebuiesc respectate,părerea mea.
  Pe mine mă interesează și im plac poveștile și lucruri utile care le citesc aicea la dvs.așa că……respecte și articole frumoase in continuare aștept

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Multumesc! Încerc să produc articole de calitate. Uneori reușesc, alteori nu. Numai bine!

   Reply

 • Avatar

  Dinel

  |

  Trist.

  Reply

 • Avatar

  Flavius

  |

  Frumos articol,toți avem poveștile noastre dar parca sunt mai frumoase ale altcuiva.Felicitari!
  PS.asteptam permisele dar și sfaturi de la tine cum să le obtinem

  Reply

 • Avatar

  Liviu

  |

  Sper sa nu te superi dar parerea mea este ca ai gresit cand le-ai permis sa se apropie la mai putin de 40 m de barca ta. Trebuia sa chemi arbitrul ca sa-i puna in vedere sa plece de acolo. Regulile trebuie sa fie la fel pentru toti. Faptul ca tu nu ai cerut arbitraj a fost semnalul pentru ei si de fapt pentru toti concurentii, ca reguile pot fi incalcate. Nu trebuia sa accepti incalcarea regulamentului de Sava – Spiac sau orice ar fi.

  Reply

  • Avatar

   Albuletu alexandru

   |

   Nu pot fi de acord cu asta. Regulile trebuie respectate oricum și legile la fel, asta daca ai caracter. Ce îmi spui tu e că eu pot sa fur daca nu mă vede nimeni și nu mă toarnă la politie… Greșit, eu nu trebuie sa fur nicicum. Și cu asta punct!
   Iar ei, că și modele și formatori de opinii ar trebui sa respecte regulile mai ceva că alții…
   Iar că și idee legea aia a fairplay-ului unde este, la modul în care eu sunt domn cu tine, nu e normal sa fii și tu cu mine? Adică eu te las în casa mea, iar apoi tu te faci stăpân pe ea și mă dai afara… Asta e corect?

   Reply

   • Avatar

    Liviu

    |

    Ai dreptate Alexandru, asa cum spui tu ar trebui sa fie, dar din pacate nu traim intr-o societate ideala. Traim intr-o lume unde unii abuzeaza de putere, relatii, influenta, pozitie, etc., si acesta e motivul pentru care SORIN a scris acest articol, el a semnalat un abuz si FOARTE BINE a facut.

    Reply

 • Avatar

  Mfrom

  |

  Dovezi? ca deocamdata doar vorbe din partea ta?

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Filmarea lor și martori. E ok?
   Vezi tu, e o mare diferență între vorbă și cuvânt. Vorbe are toată lumea, cuvânt au puțini, maestre!

   Reply

   • Avatar

    Mfrom

    |

    Pai stai asa, deci tu faci un articol in care faci acuzatii si cititorii trebuie sa caute la Sava sau Spiac sa dea dovezi ? Mai putin si poti aplica la Antena 3 cu asemenea gandire.

    Imi pare rau ca ai articole bune dar ce ai facut aici e o mare mizerie… .

    Reply

    • Avatar

     Sorin Tot

     |

     E părerea ta și ai fost liber să o exprimi, sub anonimat, pe blogul meu pe persoană fizică. Nu prea seamănă a Antena 3…Asta spune ceva despre mine.
     Numai bine!

     Reply

 • Avatar

  Calin

  |

  N-as fi vrut sa mai lungesc pelteaua cu comentariile astea, dar ma simt asa, si ……. si cu banii luati. Deci daca calatoresc cu autobuzul si-i vad pe unii ca n-au bilet, trebuie sa ma duc eu sa-i parasc la sofer, ca altfel am dat banii ca fraierul pe bilet. Deci aia care incalca regula sunt ok, arbitrii care nu-si fac treaba sunt ok, singurul care greseste sunt eu care sunt cinstit. Lui Gheorghe Semelcan cu ce i-a folosit ca i-a spus aluia ca a venit peste el? Pe cine a sanctionat arbitrul?
  Astfel de cazuri o sa se mai intample tocmai datorita gandirii asteia strambe si al tupeului prost inteles.

  Reply

 • Avatar

  Ionut

  |

  Urat!Ati fost cu totii intr o competitie si cu totii trebuia sa respectati regulamentull.In egala masura.Divergente vor mai fi.Dar vinovati sunt cei care ar trebui sa supravegheze ca etica pescareasca si regulamentul unui concurs sa fie respectate.Toata stima Sorine!

  Reply

 • Avatar

  Florea Florin

  |

  Îmi pare rău că un „sportiv” poate scrie un astfel de articol. Păcat de vocabularul ales și cuvintele frumos așezate în context, le ar fi stat mult mai bine într o exprimare pozitiva despre ce s a trăit acolo, în concurs. Mi se par niște frustrări expuse, nu la rece, ci invers într un moment de furie interioara, provocata de o prestație dezamăgitoare, lipsita de rezultat și de culoare. De ce nu ai copiat modelul Lucian C. care în stil de mare campion, după 14 ani de competiții, a avut bărbăția, onoarea și respectul de a și face o retrospectiva și a recunoscut eșecul unei competiții ratate. Oare lui nu i ar fi fost ușor sa și mascheze acest eșec în spatele unor scuze penibile, mai ales ca publicul lui cititor este destul de numeros. Însă,. nu, el din respect de sine și pentru cei care l citesc, a explicat totul punctual și a asumat și a ieșit cu capul sus pe ușa din față.
  Un astfel de exemplu ar trebui să urmezi și a pierde azi inseamnă a câștiga mâine. De ce nu menționezi nimic de manșa în care ai reușit din 69 de echipe marea performanta de a da gherla..??? Crezi ca acest aspect nu ar fi trezit interesul cititorilor?? Mi se pare ca lumea asta în care trăim e prea avida de can can uri și tu ai speculat subiectiv acest aspect însă mi ar fi plăcut ca în acest sport sa fie povestite lucruri utile tuturor și mai puțin conflicte de culise. Aștept un articol în care sa dezvălui, din experienta ta, secrete de „servici”, abordări de structuri, tehnici câștigătoare, culori prinzatoare coroborate cu mărimi, lucruri pozitive care sa aducă volum acestui fenomen și nu invers. Concurezi și înțelegi pe propria piele sau buzunar ce înseamnă acest lucru, nu face ca alții sa bată în retragere, este nevoie de suflu nou nu de otravă. Încurajează fenomenul, scoate la suprafață tot ce este frumos în el iar micile neînțelegeri rezolva le, bărbătește, acolo între 4,6,8 ochi, la o cafea, bere… Respect tuturor și fire întinse…

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Așa sunt eu. Nu prea fac lucrurile bărbătește și de-aia aprob astfel de comentarii pe blogul meu. Vezi că idolul tău m-a interzis pe mine și pe toți ceilalți care exprimau civilizat un punct de vedere diferit de al lui. Bărbătește!
   Respecte!

   Reply

   • Avatar

    Lucian Gyorg

    |

    Sorin, banuiesc ca nu la mine faci referire, ptr ca nu tin minte sa te fi blocat niciodata!

    Reply

    • Avatar

     Sorin Tot

     |

     Sigur că nu e vorba despre tine! Celălalt idol.

     Reply

Lasă un comentariu