Storm GO TO GRUB

Avatul lacustru (partea I)

Nu există pește care să fi rănit mai multe orgolii pescărești decât avatul. E un dat. La crap, caras, știucă și orice alt pește vrei tu, mereu se găsește o scuză. Dom’le, nu mănâncă, scade apa, crește apa, nu e pește, dacă ar bate un vânticel, presiunea atmosferică, cutremurul din Vrancea…toate astea sunt lucruri plauzibile. ?

Avatul de lac e un showman, un exhibiţionist. E gazda unui spectacol obscen la finalul căruia știi, fără echivoc, cine-i șeful. La mal e junimea. În larg sunt cașaloţii. Când am călcat prima dată pe barajele de pe Olt am rămas uimit. Zeci de atacuri de avat și niciun pescar curajos. Acum, mulţi ani mai târziu, e la fel. Sub baraje sunt câţiva temerari care au tupeu să dea piept cu avaţii, dar sus pe lac nu e nimeni. Imaginează-ţi un mal plin cu pescari și avaţi sărind o dată la treizeci de secunde. Nimeni nu încearcă să-i prindă. Toţi s-au fript deja…

Avatul de apă stătătoare nu prea seamănă cu tizul lui de apă curgătoare nici comportamental, nici în ceea ce privește conformaţia. E tare lat, bag seama că viaţa de lac îi priește. Când îl vezi prima oară zici că e crap șui. Dacă nu-i știi CNP-ul ai putea să juri că nu-i rudă cu avatul de râu. Ăla, săracul, stă toată ziua în curent. E tras prin inel.

Sus în baraj, avaţii au milioane de obleţi la dispoziţie. Tot belșugul ăsta ar trebui să te pună pe gânduri. Cum faci ca răpitorul să te aleagă pe tine? Asta e întrebarea. Nu încerca să te iei la trântă cu obleţii, că sigur pierzi. Eu zic să le arăţi ceva diferit. Pui o nălucă mai mare decât peștii pe care-i hăituiesc și nu o recuperezi liniar, banal. O aduci agresiv, cu zvâcniri și ruperi de ritm.

Avatul lacustru are două strategii de vânătoare. Dacă vânează în apă mică, atunci se strâng vreo doi-trei holtei și împing bancul de obleţi în mal, cum strâng câinii oile la stână. Apoi lansează atacuri repetate dinspre larg spre mal. E spectacol, iar săriturile sunt violente. Din experienţa mea, avaţii care fac ghidușii de genul ăsta nu sunt foarte mari.

Dacă vânează în apă adâncă, avaţii găsesc bancul de obleţi și îl atacă de jos în sus. Prin zonă e musai să fie vreun golf, o zonă cu vegetaţie submersă sau un prag pronunţat. Nici obleţii ăștia nu stau aiurea…Solzoșii care-și fac veacul pe aici au, de regulă, de la două kilograme în sus. Atacurile lor nu se compară în intensitate cu cele din zona malurilor. Își fac treaba fără prea multă zarvă. Ai zice că sunt la cules de obleţi.

Va urma…

P.S. Îţi place totpescuit.ro? Atunci abonează-te la newsletter-ul totpescuit.ro Aici (în partea de jos a paginii). Dacă eşti în premierã pe blogul meu, vezi cã ai multe alte articole interesante Aici.

Etichete:

Trackback de pe site-ul dvs.

Comentarii (12)

 • Avatar

  Colda Andrei

  |

  Felicitari, maestre!

  Reply

 • Avatar

  Liviu

  |

  Am ceva experiente cu avatul de balastiera. Ruda cu avatul de lac.
  Nu incerca sa-l prinzi pe ziua. Nu ai nici o sansa. Cele mai mari sanse le ai pe inserat cand lumina se diminueaza si vederea lui agera nu il ajuta. Are un traseu al lui in jurul malurilor, in golfuri, pe langa zonele cu vegetatie, pe care il parcurge la un anumit interval, atunci cand se hraneste. Trebuie sa fi pregatit si cand l-ai vazut ca e acolo ai cateva secunde sa arunci si sa recuperezi. Incerca sa recuperezi rapid la suprafata cu o naluca care face zgomot si care sa-i starneasca interesul.
  Oricum sansele sa-l prinzi sunt mici.

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Interesante observatiile tale! Multumesc.
   Data viitoare iti spun cum fac eu.

   Reply

 • Avatar

  dan chirosca

  |

  Foarte Frumos scris Sorin.Intrebarea este?Putem oare pescui acolo sus in Baraj unde pe langa milioanele de Obleti sunt si sutele de plase.Prefer pragurile imense si repezi ale Prutului acolo unde Lupi imensi stau la panda ca niste Sefi si trimit la atac pe fratii lor mai mici.Fir Intins !! Prieteni.

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Urât lucru…:(
   Bine cã ai bãtrânul Prut. Fir întins!

   Reply

 • Avatar

  ilie

  |

  Te inseli.Pe locul ala, ani la rand a fost un nebun care se punea cu avatii.In apa pana la brau,odata cu primele minute ale rasaritului incepea meciul lui cu avatii.A castigat de multe ori dar si de mai multe ori a pierdut.Oricum recordul lui la avat(8 kg) e de acolo,din apa aia lacustra care pe multi zici ca-i sperie…De ce nu a continuat sa pescuiasca pe barajul lui de suflet?Plasele si braconierii care aproape au distrus acel loc.Dar promit ca la anul se va intoarce,istorioara ta ii da incredere ca natura isi revine iar avatul isi va relua locul in acest loc.

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Ilie, eu spun doar ce am vazut. Pe lac nu era niciun nebun. Erau doar pioni.
   Astept ca legenda nebunului ce se ia la tranta cu avatul lacustru sa prinda din nou viata la anul…:) Te salut!

   Reply

 • Avatar

  Alex

  |

  Salut ,

  In primul rând,frumos articol!vorbind de Olt,de baraje…pe aici pescuiesc eu.anul trecut am avut rezultate bune la avat.3.5kg cel mai mare și nenumărați de 1-2kg.anul acesta a fost al dracu de suspicios.am luat doar 3 tot sezonul și culmea,pe salmo thriller,vobler cu 0 rezultate anul trecut.i am dat cu flap jack,archback,ssr,poppere de suprafața,kastmastere,elicoptere,cicade,twistere.l am “alergat” și cu barca și de pe mal.
  Anul trecut cea mai productiva nălucă a fost Spro ASP in culorile alb simplu și biban.

  Numai bine!

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Salut!
   Multumesc pentru apreciere si pentru mesaj.
   Numai bine!

   Reply

 • Avatar

  ary

  |

  Salut,Sorin!
  Am fost duminică dimineața pe Timiș,după clean(favoritul meu).Am prins cațiva,nu de competiție,ci doar …cat să miros a pește și să mă bucur de tovărășia lor cele cateva minute de drill si cateva secunde la ședința foto.
  In schimb,avații (mai mult ca sigur ei erau!),au dat recital intre 8 si 10 .
  O incantare!

  Reply

  • Avatar

   Sorin Tot

   |

   Salut, Ary!
   Ma bucur sã aud c-ai avut o zi faină în natură. Mersi pentru mesaj! ?

   Reply

Lasă un comentariu